Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Czaple

marwac

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

To wygląda na to, że się coś rusza z prądem. Ja dostałem warunki wg których mam się przyłączać do złącza kablowego które jest przy drodze asfaltowej przez tzw. prowizorkę budowlaną, czyli musiał bym zakopać 300m kabla.

A jakie napisali dla sąsiada miejsce dostarczenia energii w warunkach przyłączenia?

Chciałbym przypomnieć, że do zwrotu dla sąsiadów mam nadpłatę po 189,28 zł. Kwota ta jest obliczona jako różnica kwoty zaliczki a kosztów projektu i kosztu pozwolenia bez kosztów dojazdów i telefonów. Mam także dla sąsiadów faktury za projekt. Proszę o kontakt e-mail lub telefoniczny w celu ustalenia sposobu zwrotu pieniędzy oraz sposobu przekazania faktur za projekt.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
Kolejna dobra wiadomość, według zapewnień jakie uzyskałem z Rejonu Energetycznego, została podjęta przez nich decyzja o elektryfikacji naszych działek i mają wysyłać umowy na budowę skrzynek przyłączeniowych do prądu koło każdej działki. Ciekawe co będzie w umowach.

• 3 weeks później...

Witam sąsiadów. Byłem dzisiaj w Enerdze w Kartuzach zawieźć podpisaną umowę, jak się okazało jako 3 lub 4 osoba z zainteresowanych sprawą elektryfikacji na naszych działkach. Pan od umów poinformował mnie że najszybciej to za 2 lata będzie sieć pociągnięta - i mówimy tu już o ułożonych kablach itp. (wspominał o budowie transformatora,transformatorni na jakiejś działce - ciekawe gdzie i u kogo i za ile ewentualnie???) Czekają na następnych z podpisanymi umowami.

Czekam teraz na odesłanie z ich strony umowy i blankietu do zapłaty.

Szanowni Państwo!

Przymierzamy się do budowy drogi dojazdowej do naszych dzialek w Czaplach.

Wstępne rozmowy z wszystkimi właścicielami wykazały iż każdy jest zainteresowany.

Pan Adam Heyke złożył ofertę na wykonanie drogi o szerokości 4m do wysokości działki 15 włącznie.

Zakres prac:

wykorytowanie (zebranie ok 30cm wierzchniej warstwy humusu,wyłożenie na całej długości geowłókniną , wysypanie żwiru , zagęszczenie , warstwa kruszonego gruzu i zagęszczenie. Grubości warstw żwiru i gruzu po zagęszczeniu to po ok 15cm (razem ok 30cm)

Taka konstrukcja drogi zapewni odpowiednią wytrzymałość nawet na ciężki sprzęt budowlany jak gruszki z betonem-konsultacja z projektantem dróg.

Długość całej drogi to ok 325m (włącznie razem z działką nr 15)

Koszt wykonania całości to 22.000,00tys zł

Obecnie zainteresowani drogą włściele działek 9,10,11,12,13,14,15,36,38,39

Drogę planujemy wykonać po lewej stronie zostawiając 1m na chodnik (całkowita szerokość ulicy to 10m ) a więc docelowo droga będzie miała 8m szerokości +2x po 1m na chodniki z obu stron.

Dlatego z lewej strony ponieważ z prawej będzie prowadzony w tym roku(czerwiec lipiec) wodociąg który wybuduje nam gmina zgodnie z projektem który posiadamy.

Teraz trochę w kwestii formalnej i organizacyjnej.

W tej chwili jest nas 10 osób potencjalnie zainteresowanych. Pani Gabriela H posiada jeszcze nie sprzedane działki i zgodziła się pobierać od każdej sprzedanej działki do wysokości działki nr 15 i po drugiej stronie, opłatę dodatkową na drogę w wys 2.500,00zł

Spowoduje to iż każdy właściciel działki dołoży się do drogi i nikt nie będzie korzystał „za darmo”

Proponuję opłatę na drogę ustalić w wysokości 2.500,00zł

Obecnie jest dobry okres do zakupu i zgromadzenia gruzu. Pan Adam chciałby przystąpić do prac w miesiącu marcu i ocena iż zajmie mu to ok 2 tygodnie

Założyłem do tego odzielne oprocentowane konto w Alior Banku na które należy wpłacać (nr konta prześlę mailem) pieniadze, nadwyzka która zostanie po wszystkich wpłatach wykorzystamy na bierzące naprawy lub na póżniejsze poszerzenie drogi po wybudowaniu wodociagu.

Rozliczenie się z pieniędzy przedstawię po wykonaniu drogi.

Proponuję ze wzgledów organizacyjnych dwie umowy jedną między każdym włścicielem a moją osobą na zebranie pieniędzy i przekazanie ich Panu Heyke na budowę drogi ( kazdy bedzie miał pewnośc iż pieniadze nie zostanę zdefraudowane ) i drugą miedzy mna a panem Heyke na wykonanie drogi zgodnie z założeniami.

Umowy prześlę mailem do kazdego.

Z poważaniem

Roman Gorski

Przy okazji wypowiedzi Pana Romana chciałbym dodać, że projekt wodociągu jest u mnie i w razie potrzeby mogę go udostępnić. Przypominam, że do zwrotu mam rozliczenie zaliczek w kwocie 189,28 zł za projekt wodociągu oraz mam do rozdania faktury, które mogą się przydać przy opłacie adiacenckiej. Proszę o kontakt.

Witam kolegę xsadusx, z której części Czapli kolega jest? I jak tam u kolegi z budową dopiero przed czy może już po?

Odpowiedź na drugie pytanie jest łatwiejsza bo jestem w trakcie budowy, w sumie obecnie wykończeniówka. A z której części hmm to pierwsze osiedle od zjazdu z drogi Leźno - Pępowo. W sumie to chciałbym zapytać na ile części się Czaple dzielą?

Oficjalny podział - trzeba by było sprawdzić. Zresztą słowo podział chyba nie jest odpowiednie. Załóżmy, że Czaple składają się z Osiedla Wschodniego i Zachodniego. Może ktoś wymyśli coś lepszego. Przy takim podziale to ja jestem ze Wschodniego a kolega z Zachodniego.

U nas dopiero budowa rusza, więc wszystko jeszcze przed nami. Kolega budował systemem gospodarczym czy firma postawiła?