Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ARIEL - DOBRE DOMY lub podobne - BUDUJE KTOŚ?

Gość tomello

Recommended Posts

Cześć Sąsiedzi:-)

Ojej, ale mnie tu dawno nie było. Mam nadzieję, że nas jeszcze pamiętacie:-) We wrześniu byliśmy w naszych ukochanych Tatrach podreptać trochę po górach, a październik ta szybko śmignął, że nawet nie wiem kiedy.

Na początku października mieliśmy odbiór pierwszego etapu. Mieliśmy ze sobą fachowca od budownictwa. Ogólnie ocenił budowę bardzo dobrze. Miał jedno zastrzeżenie co do budowy ścianek działowych, bo byłoby trudno ocieplenie położyć, ale już jest to sprostowane. Dobrze mieć kogoś takiego ze sobą, bo my nie jesteśmy fachowcami w tej dziedzinie i nie da się rady na wszystko zwrócić uwagę.

Wczoraj widzieliśmy nasze osiedle (niestety zza płota) i nasz oraz Wasz domek. Jestem pod wrażeniem szybkości działania naszego inwestora. Wasza dziura z palikami pnie się z cegłami do góry:-) Fajnie jest patrzeć jak to nasze osiedle się rozrasta. Mam nadzieję, że przyjemnie będzie się tam nam mieszkało.

U nas są już dachówki, okna i drzwi. Co do zmian i trudnych decyzji (czasami głowa boli;-) to:

- odkurzacz centralny - nie instalujemy

- szprosy - już mamy, nam się jednak podobają, a w praktyce zobaczymy jak będzie

- ogrzewanie podłogowe - robimy w łazienkach (tu podwójne: kaloryfery i podłogowe), wiatrołapie i w kuchni

- schody - robimy drewniane

- taras - zmieniliśmy wygląd i kształt ze względu na brak przestrzeni na tyłach domu

Gdybyście chcieli obejrzeć nasze wnętrza;-) to możemy zaprosić Was na razie na kawę z termosu:-) Tylko nie wiem czy oglądanie lustra nie zamiesza Wam w głowach. My tyle razy byliśmy w pierwszym Arielu, że teraz trudno mi przestawić się na lustro.

Pozdrawiamy

Ola i Jarek

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć:)

Też dawno nie byłam na stronie Muratora, a tu nagle dostaję maila że nasi Sąsiedzi się odezwali:)

My również bardzo się cieszymy że tak sprawnie idzie budowa. Ostatnio określaliśmy zmiany w ściankach działowych. Oprócz usuięcia ścianki między jadalnią a salonem i przesunięcia ścianki między łazienką a pom. gosp. (robimy miejsce na prysznic) nic nie zmieniamy. Największą zmianą jest przesunięcie komina z pom. gosp. do garażu. Garaż na tym nie traci, a w pomieszczeniu gosp. robi sie kącik na piec. A! I skróciłam trochę ściankę mędzy kuchnią a holem (było 111 a mam mieć 100).

Też będziemy musieli znaleźć sobie fachowca który pojechałby z nami na budowę jak będziemy odbierać pierwszy etap. Ja bardzo dużo czytam o technicznych aspektach budowy domu i czasem zadaję dziwne pytania ale doświadczonego fachowca nikt nie zastąpi.

Właściwie o ociepleniu jakich ścianek wewnętrznych piszesz? Bo jak patrzyłam na projekt to żadne ścianki wewnętrzne (oprócz tych między garażem a domem i ścianek przy balkonach) nie są ocieplane. Robicie jakieś dodatkowe ocieplenia?

Zastanawiam się jeszcze nad ogrzewaniem podłogowym w kuchni ale chyba macie rację, że to dobry pomysł. W łazienkach i wiatrołapie będziemy je robic na 100%.

Słyszeliście, że od strony naszych ogrodów będą następne domki? W sumie fajnie, ze mają być tak usytułowane, że będą się krzyżować z naszymi i nie będziemy sobie zaglądali z sąsiadami w okna:)

Dostałam ostatnio namiary od jednego z moich klientów na stolarza, który podobno robi świetne schody i drzwi. O dziwo drzwi drewniane razem z ościeżnicami wychodzą taniej niż np drzwi w Porta Drzwi!

My pierwszego Ariela też oglądaliśmy parę razy i jak zobaczyłam pokój na dole to poważnie zastanawiam się czy nie zrobić tam sypalni.

Na kawkę chętnie wpadniemy, ciasto zabierzemy z domu, bo do czasu jak w Gruszczynie będzie piekarnik trochę czasu musi jeszcze upłynąc:) Jeszcze jakoś się umówimy:) Z góry dziękujemy za zaproszenie:)

Powiem Wam jeszcze tylko, że za każdym razem jak jestem w Gruszczynie to cieszę się z podjętej decyzji.

Pozdrawiamy

Monika i Waldek

Witam, witam:-)

Na początku wyjaśnię małe nieporozumienie co do uwag naszego fachowca. Nie robimy żadnego dodatkowego ocieplenia ścian. Jak to wyjaśnić? Ścianki działowe na poddaszu były zbudowane aż po sam dach (za wysoko, tak jakby do samych dachówek). Tak się nie robi wg. naszego fachowca, ponieważ pomiędzy ścianką a dachem nie weszłoby już ocieplenie (ocieplenie dachu) i w przyszłości uciekałoby nam ciepło. Ufff. Nie wiem czy dobrze wyjaśniłam.

A propos ogrzewania podłogowego w kuchni to wpadłam na ten pomysł z 3 powodów:

1. bo w 1 Arielu mają takowe ogrzewanie w kuchni, więc na pewno mieli ku temu rozsądny powód

2. bo u moich rodziców w domu kiedy chodzi się po kafelkach w kuchni to prawie tak jak po lodzie (nie mają ogrzewania podłogowego) - tylko łyżwy zakładać:-)

3. nasz szkrabik co prawda już nie raczkuje, ale w planach jest następny, a z doświadczenia wiem, że kuchnia jest ulubionym pomieszczeniem dla dziecka do zabawy i przebywania z mamą (różnej wielkości garnki i łyżki tworzą świetną perkusję:-)

Chętnie powymieniamy się namiarami na dobrych i tanich (czy to jeszcze mozliwe?) fachowców.

Pokoje są bardzo fajne. Ten mały na dole byłby świetny na sypialnię, ale u nas ma już przypisane by spełniać kilka funkcji jako:

- pokój gościnny

- drugi pokój telewizyjny (tu zakładamy 2 gniazdko tv) oraz główna baza dowodzenia informatycznego (komputer, internet)

- gabinet do pracy i biblioteka

Natomiast do góry robimy sypialnię w pokoju od ulicy (pisałam wcześniej). W tym celu przesuwaliśmy ściankę pomiędzy pokojem a łazienką, by zmieścić tam szafę. We wnęce planujemy coś typu garderoba, ale mam przeczucie, że i tak się nie pomieścimy (nie pomieszczę;-)

Pozdrowienia

Sąsiedzi:-)

Cześć

Dzięki za wyjaśnienia odnośnie ocieplenia, będę wiedziała na co zwracać uwagę przy odbiorach.

Przekonuje mnie argumentacja dotycząca ogrzewania podłogowego w kuchni i poważnie się nad tym zastanowię. To chyba dobry pomysł. Moi rodzice też nie mają ogrzewania podłogowego w kuchni i nie jest to przyjemne, chociaz z drugiej strony chodzenie u nich w domu bez kapci to zbrodnia:)

Sypialnia u nas też będzie jednak u góry, bo gdybyśmy na dole mieli sypialnię to góry chyba w ogole byśmy nie używali:) (poki co jesteśmy we dwójkę). Chociaż zawsze możemy zapraszać dużo gości i wpakować ich na góre:)

A co do internetu to wiecie może czy tam są położone jakieś linie telefoniczne? Czy trzeba bedzie bezprzewodowe telefony instalowac?

Pozdrawiamy

M&W

• 1 month później...

Dosiego Nowego 2008 Roku dla wszystkich Arielowiczów i naszych Sąsiadów z osiedla w Gruszczynie składają Ola i Jarek

Hej Monika,

Niestety o liniach telefonicznych nic nam nie wiadomo. My korzystamy z mobilnego internetu i właściwie na tpsie nam szczególnie nie zależy.

Nasz domek jest na ukończeniu. Mamy już tynki w środku. Teraz tylko przeczekamy zimę i zaczynamy wykańczanie wnętrz. Kominek będziemy mieli z dystrybucją gorącego powietrza i nasz inwestor zrobi nam instalację. Chyba będziemy mieli strych, ale jeszcze nie wiem czy coś z tego wyjdzie.

Pozdrawiamy w Nowym Roku:-))

Tomello, jak tam Twój Ariel? | jak tam potomek? Rocznik 2007 czy może 2008?:-)

• 2 weeks później...

Witam!

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU! UDANEGO WYKAŃCZANIA DOMU I SZYBKIEJ PRZEPROWADZKI :D

Byliśmy dzisiaj na budowie i kładli nam więźbę dachową:) Fajnie patrzec jak domek rośnie.

Weszliśmy również do pierwszego Ariela i wygląda super jak jest juz wykonczony. Takie bielutkie ściany:)

Rozmawialismy z Panem Marcinem i chyba też zrobimy strych. W pierwszym Arielu jest juz zrobiona dziura na schodki na strych i wygląda ok. No i koszty są małe. Mysłałam ze to bedzie wiecej kosztowało.

Szczerz mówiąc cały czas chcielismy mieć kominek z płaszczem wodnym, ale coraz bardziej skłaniamy się jednak ku rozwiazaniu z nawiewem. Szybciej robi sie cieplo w domu po nagrzaniu w kominku. Ale właśnie zaraz mam zamiar poczytac na muratorze o tym rozwiazaniu co ludzie pisza. Obawialiśmy sie ze nad kratkami nawiewowymi w pokojach bedzie robilo sie brudno, ale Pan Marcin powiedział ze teraz są montowane jakies filtry i nie powinno sie brudzic. O tym tez chce poczytac.

Po tym jak zobaczylismy wykonczonego ariela chyba jednak przeniesiemy nasza sypialnie do pokoju gdzie jest caly balkon, tego obok łazienki. Chyba jest najwiekszy:)

Pozdrawiamy

p.s wyobraźcie sobie że następnego Sylwestra będziemy spędzać w naszych nowych domkach:) Do nas trwają już zapisy wśród znajomych:)

Cześć:-)

Srych to dobry pomysł przy braku piwnicy. Bedzie gdzie składować np. bombki po Gwiazdce:-)

My sypialnię (czytaj: ja;-) od razu wymyśliliśmy w pokoju nad kuchnią i z tego też powodu powiększaliśmy go. Zawsze chciałam, żeby budziło mnie słoneczko o wschodzie:-) Dzieci natomiast mogą podzielić się jednym balkonem.

Niestety wykańczanie wnętrz oddalamy w czasie. Zaczniemy dopiero po całkowitym odbiorze, czyli w maju lub czerwcu.

Ja już wyobrażam sobie Boże Narodzenie (oby był śnieg) w nowym domku, dużą żywą choinkę, ogień w kominku, duży stół.... Super:-) A Sylwester.... Oj, będzie się działo! Największe i najładniejsze fajerwerki będą nad osiedlem w Gruszczynie!!:-))

Za wiele konkretów nie moge napisać, bo właściwie niewiele w tej chwili się dzieje. W sobotę odwiedzimy nasz domek. Zrobimy dokumentację fotograficzną i będziemy czekać do maja.

Pozdrawiamy

Ola i Jarek

• 3 weeks później...

Witam serdecznie.

Jestem nowy i niedoświadczony.Zaczynamy budowę Ariela w marcu lub kwietniu (zależy od pogody). Chcieliśmy podnieść ściankę kolankową o 1 lub 2 pustaki, ale przeczytałem, że zmieni się długość krokwi. Czy ktoś wie, czy trzeba zamawiać dłuższe krokwie. Już zamówiłem drzewo na składzie, ale jeszcze może zdążę to zmienić, jeżeli jest taka potrzeba. Ja mój dom buduję w okolicach Lublina, więc nie będę sąsiadem większości z Gruszczyny i raczej nie mogę się wybrać na obejrzenie Waszych domów.

Czekam na odpowiedź.

Paweł i Marta.

• 3 weeks później...

Czesc

Co słychac sąsiedzi? Nasz domek zaczął porządnie rosnąc:) co baaardzo nas cieszy:) Wczoraj siedzialam caly dzień nad rysowaniem rozłożenia punktów elektrycznych i wod kan. Masakra! Ale udalo sie:)

Wasz domek juz jest chyba wykańczany wewnątrz?

Widzieliście że kładą linię telefoniczną wzdłuż naszego osiedla:)

Pawle, jeśli chcialbys zdjecia to napisz mi adres mailowy, cos ci wysle. Jutro będę miala jakieś świeże zdjęcia.

Pozdrawiam

Monika

Witam wszystkich Arielowiczów!

Jestem w trakcie budowy Ariela. Na dzień dzisiejszy jest to stan surowy zamknięty. W połowie marca zaczynam działać w środku. Najpierw muszę zaprojektować elektrykę i hydraulikę, bo to będę robiła w pierwszej kolejności. Cieszę się, że niektórzy z Was są już dalej z budową niż ja :wink: Bardzo bym prosiła o zdjęcia wnętrz, szczególnie salonu i kuchnio-jadalni. Mam straszny dylemat, gdzie umieścić telewizor, a elektryk przychodzi już lada moment. Dlatego proszę podpowiedzcie coś, a za zdjęcia będę bardzo wdzięczna. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Czesc

Ja własnie niedawno projektowalam elektryke w domu i co do telewizora to postanowilismy go umiescić w salonie na tej ścianie gdzie jest wyjście na taras (między wyjsciem na taras a wejściem do salonu po lewej stronie). myslalam jeszcze o umieszczeniu go przy kominku ale ostatecznie zrezygnowalam.

W każdym pokoju też będą gniazdka tv ale to juz zależy od ustawienia mebli w każdym z nich.

Do sąsiadów: co myslicie o oświetleniu przy drodze proponowanym przez dewelopera? Ja sie na to pisze, ale tylko wtedy jeśli te lampy będą się zapalały wszystkie razem o odpowiedniej porze a nie każdy będzie sobie zapalał swoją lampę od siebie z domu kiedy będzie chciał.

Pozdrowionka

Monika

Witam Moniko,

ja też myślałam żeby umieścić telewizor obok kominka, ale ostatnio stwierdziłam, że jest tam za mało miejsca. O ścianie, którą Ty wybrałaś też myślałam. Czy zamierzasz postawić na tej ścianie jakiś mebel i na nim telewizor, czy może zawieścisz go na ścianie? Mi nie podoba się to, że wchodząc do salonu lewymi drzwiami, miałabym wchodzić bezpośrednio na coś (w tym przypadku na telewizor). Nie chciałabym też zajmować ściany przy jadalni, bo tam jest najlepsze miejsce na narożnik lub kanapy. I znowu jestem w punkcie wyjścia, muszę się z tym przespać. Dziękuję Moniko za szybką odpowiedź.

Pozdrawiam,

Eliza

Cześć Wszystkim:-)

Paweł ja też prześlę Ci fotki naszego Ariela o ile interesuje Cię lustro.

Monika, co do oświetlenia ulicy to my też jesteśmy za (tymbardziej, że cena nie jest kosmiczna), ale istotnie musiałoby to działać w ten sposób, że o zmierzchu zapalają się wszystkie lampy.

My jeszcze nic nie robimy w środku:-( Mamy natomiast namiar na fachowca od płytek od naszego inwestora i umówiliśmy się z nim na maj.

A propos gniazdek TV. My mamy w salonie standardowo jak na projekcie i dodatkowe w tzw. gabinecie. Niby wszystko wiemy jak urządzimy salon, jak będą stały kanapy, jakie meble itd. ale im bardziej w las tym bardziej zmieniają się koncepcje, więc nie wiem czy gniazdka też nie będą wędrowały później z tymi koncepcjami;-)

Pozdrawiam.

Ola (i Jarek)

• 1 month później...

Witam po długiej przerwie, ale widzę, że nie tylko ja tu nie zglądałam:-)

U nas rusza w ruch machina wykończeniowa :D :( :o :-? :evil: (jak widać emocji jest sporo z tego powodu:-)

Niby mamy wszystko obmyślone, co, gdzie, w jakim kolorze, jaki materiał, ale zaskakują nas ciągle nowe informacje. Chodzimy po hurtowniach, sklepach i porównujemy ceny i jakości. Po nocach śnią mi się płytki i parkiety.

Monika, czy Wy będziecie korzystać z projektanta, którego poleca nasz inwestor czy będziecie korzystać tylko z własnych pomysłów?

Paweł, mam nowe zdjęcia, o które prosiłeś, więc jeszcze w tym tygodniu prześlę je na maila.

Piszcie co się dzieje u Was na budowie, bo jakoś tu smutno w tym naszym wątku.

Ola

• 2 months później...

Witamy Was drodzy sąsiedzi :D ,

Kupiliśmy właśnie domek na osiedlu w Gruszczynie.

Niestety nasz etap to dopiero pole, ale Wasze domku wyglądają naprawdę super!!!, już nie możemy się doczekać aż nasz taki będzie :lol:

Pozdrawiamy serdecznie,

Marta i Marek

• 2 weeks później...
  • 4 months później...

Witam wszystkich, którzy zdecydowali się na Ariela. Ja jestem własnie w trakcie wyboru projektu i czytając Wasze opinie coraz bardziej skłaniam się ku temu projektowi. Jakoś nie byłam przekonana co do dachu czterospadowego ze względu na skosy. Cały czas brałam pod uwagę domy z dachem dwuspadowym choćby dlatego że taki dach byłby tańszy no i tylko jeden skos w każdym pokoju. No ale ariel pod wszyskimi innymi względami jest idealny, czyli duży salon, w miarę duża kuchnia no i ten taras zadaszony. Dlatego zwracam się do wszystkich którzy są już na etapie wybudowanego domku, aby przesłąli na moją skrzynkę zdjęcia wnętrza tego uroczego domku. BARDZO będę wdzięczna. Zamierzamy budować na wiosną w świętokrzyskim.Jesli jest ktoś z forumowiczów kto też buduje w tym regionie również proszę o jakiś sygnał.

Moj adres e-mai: [email protected]

czekam z niecierpliwością poniewaz jak najszybciej chcielibysmy z mężem zdecydowac się a tak na marginesie interesuje mnie także projekt domu MOMENT. Być może jest ktoś kto wie coś o tym domu.????

Pozdrawiam wszytkich Arielowiczów i być moze niedługo dołącze do Was