Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My także robimy standartową wylewkę na stropie. Architekt powiedział że nie będzie z tym żadnych problemów a dodatkowo strop lany usztywni lepiej konstrukcję niż strop segmentowy. A oczywiście oszczędności także są. Widzę, że dużo zetek powstanie na wiosnę - takie małe powstanie będzie - :lol: My także zaczynamy za 2 miesiące i jak tylko będą fotki to zaraz wkleimy. Czy ktoś z budujących kolegów (koleżanek) zamierza zastosować rekuperator? A jeżeli tak to jaki typ reku. Mam wstępną wycenę z montażem na około 14000zł. Pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 178
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Schody do piwnicy będą w miejscu dawnej kotłowni, zaczynają się bezpośrednio za drzwiami i zakręcają zabiegowo w kierunku łazienki, wymiar schodka to 20 wysokości i 28 głębokości, może trochę za strome ale to było jedyne rozsądne rozwiązanie, piwnica pod wiatrołapem, korytarzem, łazienką i gabinetem. http://foto.onet.pl/q9cyd,65twf46ikwpk,nd7l3,u.html?D=1#nfsex

Witam wszystkich, decydujemy się z żoną na z66 (wersja z garażem) - chcemy zacząć budowę w czerwcu w okolicach Wrocławia.

Planuję zmienić parę rzeczy:

- powiększyć garaż i postawić kotłownie na paliwo stałe w wydzielonym pomieszczeniu. To niesie za sobą zmianę pozycji komina.

- likwidacja łazienki na górze (tej przy sypialni) i adaptacja pomieszczenia na garderobę.

- powiększenie łazienki na dole kosztem zmniejszenia pomieszczenia gospodarczego, które będzie pełniło rolę spiżarni.

- ograniczenie okien połaciowych

i parę drobnych zmian :)

życzę wszystkim powodzenia w realizacjach - i więcej zdjęć proszę :)

Schody do piwnicy będą w miejscu dawnej kotłowni, zaczynają się bezpośrednio za drzwiami i zakręcają zabiegowo w kierunku łazienki, wymiar schodka to 20 wysokości i 28 głębokości, może trochę za strome ale to było jedyne rozsądne rozwiązanie, piwnica pod wiatrołapem, korytarzem, łazienką i gabinetem. http://foto.onet.pl/q9cyd,65twf46ikwpk,nd7l3,u.html?D=1#nfsex

Te rozwiązanie jest fajne zresztą też tak chciałem tylko mój projektant mówił że tak się nie da. Narysował je prosto ale myślę ze w trakcie budowy je zmienię!!!Mam jeszcze jedno pytanie jak robisz schody do góry i jaka będziesz miał kotłownie i co z kominami . Ja podpiwniczyłem całośc będę miał garaż z warsztatem w piwnicy i chcę wstawic piec węglowy i gazowy tylko kominy muszę gdzieś zmieści w ścianie?? Pozdrawiam

Te rozwiązanie jest fajne zresztą też tak chciałem tylko mój projektant mówił że tak się nie da. Narysował je prosto ale myślę ze w trakcie budowy je zmienię!!!Mam jeszcze jedno pytanie jak robisz schody do góry i jaka będziesz miał kotłownie i co z kominami . Ja podpiwniczyłem całośc będę miał garaż z warsztatem w piwnicy i chcę wstawic piec węglowy i gazowy tylko kominy muszę gdzieś zmieści w ścianie?? Pozdrawiam

cześć, schody na górę prawdopodobnie będą zwężone o 10-20 cm, metalowa, ażurowa konstrukcja, kominy zostają bez zmian poza dodaniem jednej went. do kotłowni, piec prawdopodobnie na ekogroszek z dodatkowym awaryjnym rusztem, ale jeszcze nic pewnego.Pozdrawiam.

• 5 weeks później...
Spiwak-u mam małą prośbę możesz umieścić foto rysunku rzutu parteru bo chce zobaczyć jak wyszły Ci schody??? Mój projektant poprowadził je prosto i zmniejszył pokój !!! Masakra !!! Zrobię je tak jak TY choć będą trochę strome.

Cześć, zrobiłem zdjęcie o które prosiłeś, niestety jest ono tylko poglądowe gdyż architektowi nie bardzo chciało się liczyć ;-) W rzeczywistości będzie trochę inaczej. szerokość schodów 100cm, ściana łazienki przesunięta o około 25cm w kierunku schodów w celu powiększenia jej, klatka schodowa ma teraz szerokość schodów. Pierwszy stopień ( 20 x 28 ) jest bezpośrednio za progiem, drzwi otwierane w kierunku wiatrołapu. Zabieganie schodów na trzech stopniach, reszta wyjdzie w praniu ;-) Pozdrawiam http://foto.onet.pl/q9cyd,gsfgfwso4fsc,nu6eg,u.html?D=1#nu6eg