Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moim zdaniem kolor cegły nie ma takiego znaczenia. Nasze aż tak się nie róznią.

Mam za to inny dylemat: okno w głównej łazience na górze wychodzi na dom sąsiadów. Jak z tego wybrnąć? Myślimy o wstawieniu szyby ornamentowej i jednocześnie pomniejszeniu okna do wymiarów 90/90. Czekamy na podpowiedzi.

Pozdrawiamy i życzymy sukcesów

• Odpowiedzi 178
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

do dnia dziesiejszego byłam zdecydowana na zakup projektu Z34, ale ten mnie " oczarował". Czy ktoś z budujących, jest z wstanie oszacować koszty jakie do tej pory poniósł? Będę wdzięczna za szybką odpowiedź, bo do poniedziałku musimy się zdecydować na konkretny projekt ( spotkanie z archtektem).

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

My na razie SSO :) Tu fotki http://picasaweb.google.pl/102911646898035947173/Budowa?authkey=Gv1sRgCK-uj87X5fHqjAE#

I dylemat - czy zimować budynek, czy iść do przodu z robotą, bo czasu szkoda. Dylemat mamy, bo niby prawie wszyscy dookoła radzą się wstrzymać, żeby budynek osiadł i co ma popękać popękało. A wy jak?? Zimujecie??

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
spiwak czym wykańczałeś kominy? systemowe??

Cześć, z kominami musiałem improwizować ze względu na niefortunnie umieszczone okno dachowe którego nie dało się już przenieść (strop poddasza murowany). Zamiast planowanego klinkieru wpadłem na pomysł obłożenia kominów (1-wszy systemowy 2-gi murowany) łupkiem z włóknocementu w kolorze dachówki. Oczywiście ciężko było by go montować bezpośrednio do komina wiec wstępnie płyta OSB i membrana dachowa. Dla polepszenia efektu łupek trafił też na deski wiatrówki. Jak dla nas bomba ale gusta są różne. Nie mam w tej chwili zdjęć lepszej jakości ale postaram się coś wrzucić.

Witam

no widzę, że wasze Z66 już ładnie przygotowane na zimę.

Może ktoś zrobiłby podczas zimowych długich wieczorów 'dziennik budowy'... byłby bardzo przydatny dla kolejnych budowniczych :)

ja się przymierzam do wersji z piwnicą - mała kotłownia jak na piec na paliwa stałe. No i kilka powiedzmy "innowacji" które muszę wycenić czy będą opłacalne.

Na razie od wiosny grodzenie i przyłącza.

Pozdrawiam

PS

pleasssse więcej fotek :)

dzięki

Cześć, z kominami musiałem improwizować ze względu na niefortunnie umieszczone okno dachowe którego nie dało się już przenieść (strop poddasza murowany). Zamiast planowanego klinkieru wpadłem na pomysł obłożenia kominów (1-wszy systemowy 2-gi murowany) łupkiem z włóknocementu w kolorze dachówki. Oczywiście ciężko było by go montować bezpośrednio do komina wiec wstępnie płyta OSB i membrana dachowa. Dla polepszenia efektu łupek trafił też na deski wiatrówki. Jak dla nas bomba ale gusta są różne. Nie mam w tej chwili zdjęć lepszej jakości ale postaram się coś wrzucić.

Powiedz jak obrobiłeś rogi komina przy tym łupku. Dałeś silikon i zakład czy listwy z euronitu???

Cześć wszystkim, apropos okien - poważny dylemat, planowaliśmy okna z Krakowa ( OKNOPLAST profil PLATINIUM) niestety propozycja architekta tj okno w kuchni i gabinecie jest nierealne do wykonania z racji wymiarów ( oczywiście chodzi o wersję oryginalną jednokwaterową) problem tkwi w obciążeniu zawiasów, inaczej mówiąc okno nie będzie się otwierało na bok tylko uchylało od góry :-( Jakie macie propozycje może inni producenci potrafią poradzić sobie z problemem, zaznaczam, że nie bierzemy pod uwagę dzielenia okna na dwie kwatery ;-) Z góry dziękuję za pomysły. Zdjęcia kominów i desek wiatrowych o których była mowa wcześniej znajdziecie tu http://foto.onet.pl//q9cyd,65twf46ikwpk,pha20,u.html#pha20 Pozdrawiam.

Cześć wszystkim, apropos okien - poważny dylemat, planowaliśmy okna z Krakowa ( OKNOPLAST profil PLATINIUM) niestety propozycja architekta tj okno w kuchni i gabinecie jest nierealne do wykonania z racji wymiarów ( oczywiście chodzi o wersję oryginalną jednokwaterową) problem tkwi w obciążeniu zawiasów, inaczej mówiąc okno nie będzie się otwierało na bok tylko uchylało od góry :-( Jakie macie propozycje może inni producenci potrafią poradzić sobie z problemem, zaznaczam, że nie bierzemy pod uwagę dzielenia okna na dwie kwatery ;-) Z góry dziękuję za pomysły. Zdjęcia kominów i desek wiatrowych o których była mowa wcześniej znajdziecie tu http://foto.onet.pl//q9cyd,65twf46ikwpk,pha20,u.html#pha20 Pozdrawiam.[/quot

Z tymi oknami to architekt przyrumakował maksymalny wymiar okna jednoskrzydłowego to 150/150 i to jeszcze nie wszyscy producenci !!!!

sposób na rozwiązanie

witryna nie otworzysz okna

lub tak jak ja to zrobiłem poszerzyłem i są dwudzielne ...zobaczę jak to wyjdzie?? w kuchni zaszalałem 210/150

ps kominy super

• 1 month później...