Mały 08.01.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Właśnie - wspaniała akcja (wg więszości ludzi) czy też wyłudzanie (wg innych). Co o tym sądzicie? Sam osobiście zawsze daję/licytuję i widzę efekty w np szpitalach(sprzęt) lub na drogach(ambulansy). Ale słyszę nierzadko głosy o wyłudzaniu,sztańskich pomysłach itp. A Wy drodzy forumowicze jak uwazacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 08.01.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Owszem akcja jesli naprawde szczytna, tylko zawsze jak o tym pomysle to mnie szlag trafia, bo wyposażaniem szpitali w sprzet powinno zająć się państwo, a nie fundacje taka jak Owsiaka. Ale sama akcja jak najbardziej szczytna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 08.01.2006 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 A widzisz Maksiu to mamy podobne zdanie - państwo ma nas i nasze dzieciaki głęboko w poważaniu,ale jest człowiek z dużym sztabem który coś w tej kwestii robi. I za to go szanuję ( w odróżnieniu od politykierów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 08.01.2006 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Niestety, nie na wszystko stać to państwo... A poza tym, pańtwo to my, nie oni, i generalnie kiepsko nam wychodzi. Może kiedy sie nauczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 08.01.2006 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Niestety, nie na wszystko stać to państwo... A poza tym, pańtwo to my, nie oni, i generalnie kiepsko nam wychodzi. Może kiedy sie nauczymy. wybacz Moniko ale argument o tym ze panstwo nie stac jakos do mnie nie trafia, pozwolilem sobie policzyc ile do tej pory zebrala fundacja Owsiaka, wychodzi okolo 65 mln dolarów, czyli na zlotówki wychodzi to okolo 204 mln zlotych, czy to naprawde az takie ogromne pieniadze do wydania dla budżetu państwa? tym bardziej ze Owsiak zebral to w ciagu 13 lat działanosci. Co chwile się slyszy, tu aferka, tam aferka, tu stracono 100 mln, tam 400 mln, itd... tak wiec wybacz ale nie kupuje Twoich argumentów pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 08.01.2006 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Poza tym "państwo to my"...bez komentarza. My jesteśmy po to by bulic ,a od wydawania naszej kasy są "oni" a my nie mamy nic do gadania...niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 08.01.2006 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Niestety, nie na wszystko stać to państwo... A poza tym, pańtwo to my, nie oni, i generalnie kiepsko nam wychodzi. Może kiedy sie nauczymy. Oczywiscie Maksiu masz racje .Szczerze mowiac , zeby nie Owsiak , wiele szpitali nie mialoby sprzetu .To straszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 08.01.2006 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 .... pozwolilem sobie policzyc ile do tej pory zebrala fundacja Owsiaka, wychodzi okolo 65 mln dolarów, czyli na zlotówki wychodzi to okolo 204 mln zlotych, czy to naprawde az takie ogromne pieniadze do wydania dla budżetu państwa? tym bardziej ze Owsiak zebral to w ciagu 13 lat działanosci. Co chwile się slyszy, tu aferka, tam aferka, tu stracono 100 mln, tam 400 mln, itd... tak wiec wybacz ale nie kupuje Twoich argumentów pozdrawiam m. Drogi Maksiu. Te 204 mln zł w skali 13 lat to "pryszcz" dla Skarbu Państwa. Co roku z naszych podatków i innych dochodów fiskusa dotuje się służbę zdrowia wielokrotnością tej kwoty. I te "Owsiakowe" 204 mln zł w ciągu tych 13 lat wcale nie uratowały naszej służby zdrowia. Potrzeby są zdecydowanie większe. Była to kropla w morzu potrzeb. Niezmiernie potrzebna kropla. Na całym świecie istnieją fundację mające na celu doinwestowania wszelkich działań w sferze publicznej. Orkiestra Owsiaka jest niczym innym jak taką fundacją. Od innych różni się tylko tym, że posiada przeogromne medialne wsparcie. Nie jest to wcale zarzutem. Bez telewizji i prasy rezultaty zbiórek nie byłyby takie same. Zawsze ciekawiła mnie struktura wpływów. Ile % wpływów pochodzie ze zbiórek ulicznych a ile wpłynęło od firm i instytucji które w ten sposób zapewniają sobie reklamę? Ciekawe ? Z moich "pokościelnych" obserwacji wynika, że sporadycznie w skarbonce ląduje banknot (jeśli już to 10-złotowy) a często widzi się uciekających na widok skarbonki czy też pokazywanie na czerwone serduszko na płaszczu jako oznakę, że już się daninę spełniło. Jeszcze jedno. Gdy na tym forum słyszę, że to "Państwo" powinno zrobić to ..., wybudować to ... , zapewnić to ...... . To zawsze sobie przypominam te posty forumowiczów w których pytają się czy też wręcz przechwalają się w jaki sposób uniknąć płacenia podatków. To taka dygresja w dniu "dorocznej hojności obywatelskiej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 08.01.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Państwo dotuje wielokrotnościa tej kwoty... jasne ciekawe tylko na co? Wypłaty dla dyrektorów i administracji??? Bo nie zauważyłem żeby pacjentom jakoś się polepszyło. Gorzej nawet sie pogorszyło. I na taki sprzęt na pewno niewiele kasy idzie/by poszło. Tak że uważam że gdyby nie Jurek to zdecydowanie mniej sprzętu byłoby w szpitalach. Ale co do Twojego ostatniego zdania to masz rację ,im większa szara strefa tym biedniejsze państwo (teoretycznie;-)). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 08.01.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Drogi Maksiu. Te 204 mln zł w skali 13 lat to "pryszcz" dla Skarbu Państwa. Co roku z naszych podatków i innych dochodów fiskusa dotuje się służbę zdrowia wielokrotnością tej kwoty. I te "Owsiakowe" 204 mln zł w ciągu tych 13 lat wcale nie uratowały naszej służby zdrowia. Potrzeby są zdecydowanie większe. Była to kropla w morzu potrzeb. Niezmiernie potrzebna kropla. Uważam, że obowiązkiem państwa jest zapewnienie ludziom niezbędnego minimum, a takim jest wg mnie sprzet medyczny, zauważcie że fundacja Owsiaka nie kupuje niewiadomo jakich cudów, lecz tylko naprawde podstawowe sprzęty medyczne, nie w każdym szpitalu musi być tomograf komputerowy (choć pewnie przydałby sie w każdym), ale fakt że brakowało inkubatorów dla niemowląt, pomp dyfuzyjnych i innych naprawde elementarnych sprzetów to naprawde jest juz poniżej tego minimum o którym piszę. Wystarczyły naprawdę niewielkie pieniądze aby z głebkokiego zaścianka stać się potęgą w dziedzinie przesiewowego badania słuchu u niemowląt, orkiestra kupiła każdemu oddziałowi neonatologicznemu taki sprzęt, pytam się gdzie było państwo? dlaczego nie można było tego kupić z pieniędzy budżetowych? takich przykładów można by wymieniać więcej... owszem rozumiem sens istnienia fundacja wspierających szpitale w sprzęt specjalistyczny, ale nie podstawowy, to wg mnie rola państwa. pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 08.01.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 To co komuna zrobiła nam najgorszego, to nauczyła nas mysleć o naszym państwie per "oni". Niestety, to MY stanowimy to państwo, to My dokonujemy wyborów lub nie, my tworzymy życie społeczne, wyznaczamy standardy.Nigdy żadnego państwa nie stać było nw wszystko. Nie znaczy to, że nie zgadzam się z faktem, iż mnóstwo pieniędzy się w tym kraju marnuje. Ale za to nie odpowiadają oni. Bo każdy wskazuje onych i wychodzi, że nikt. My - obywatele tego kraju. Do nas należy odpowiedzialność, za to, co tu się wyczynia. I choć mi się nie podoba znaczna większość, nie uważam, że mój udział w rzeczywistości jest zerowy:"nie lekceważcie drobnostek, bo od drobnostek zależy doskonałość, a doskonałość nie jest drobnostką"M. A. Buonarotti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 08.01.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Bo każdy wskazuje onych i wychodzi, że nikt. My - obywatele tego kraju. Do nas należy odpowiedzialność, za to, co tu się wyczynia. I choć mi się nie podoba znaczna większość, nie uważam, że mój udział w rzeczywistości jest zerowy: "nie lekceważcie drobnostek, bo od drobnostek zależy doskonałość, a doskonałość nie jest drobnostką" M. A. Buonarotti Odnosze wrazenie , ze nasza odpowiedzialnosc to isc na wybory i postawic krzyzyk.Potem to juz sa tylko zadowoleni ci co do koryta sie dostali , dzieki tym krzyzykom . Komuna wyjalowila mozgi czesci spoleczenstwa , chyba nic poza tym nie zrobila . To za komuny wlasnie bylo powiedziane slynne juz pomozecie -pomozemy , wtedy sie kazdemu cos nalezalo.Wszystko bylo nasze , narodowe.Wspolne. Czasy sie zmienily i mamy prawo placac podatki zadac minimum , o ktorym pisze Maksiu i nie w formie tego , ze nam sie nalezy i juz , ale w formie takiej , ze placimy tak duzo , ze ma byc i koniec . I co? Zeby nie Owsiak .... Ci od krzyzykow jakos zapominaja po co sa , jakis malpi rozum ich ogarnia czy cos innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 08.01.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Niestety, nie na wszystko stać to państwo... A poza tym, pańtwo to my, nie oni, i generalnie kiepsko nam wychodzi. Może kiedy sie nauczymy. Oczywiscie Maksiu masz racje .Szczerze mowiac , zeby nie Owsiak , wiele szpitali nie mialoby sprzetu .To straszne Ja myślę, że już przy planowaniu budżetu biorą poprawkę na Owsiaka: "ile tam mamy w tym roku na służbę zdrowia?... Dobra, bańkę odpiszcie, Owsiak przyniesie!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 08.01.2006 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Bo każdy wskazuje onych i wychodzi, że nikt. My - obywatele tego kraju. Do nas należy odpowiedzialność, za to, co tu się wyczynia. I choć mi się nie podoba znaczna większość, nie uważam, że mój udział w rzeczywistości jest zerowy: "nie lekceważcie drobnostek, bo od drobnostek zależy doskonałość, a doskonałość nie jest drobnostką" M. A. Buonarotti Odnosze wrazenie , ze nasza odpowiedzialnosc to isc na wybory i postawic krzyzyk.Potem to juz sa tylko zadowoleni ci co do koryta sie dostali , dzieki tym krzyzykom . Komuna wyjalowila mozgi czesci spoleczenstwa , chyba nic poza tym nie zrobila . To za komuny wlasnie bylo powiedziane slynne juz pomozecie -pomozemy , wtedy sie kazdemu cos nalezalo.Wszystko bylo nasze , narodowe.Wspolne. Czasy sie zmienily i mamy prawo placac podatki zadac minimum , o ktorym pisze Maksiu i nie w formie tego , ze nam sie nalezy i juz , ale w formie takiej , ze placimy tak duzo , ze ma byc i koniec . I co? Zeby nie Owsiak .... Ci od krzyzykow jakos zapominaja po co sa , jakis malpi rozum ich ogarnia czy cos innego ? No Qurcze, nie! Demakracja to nie tylko krzyżyki! Krzyżyki, to preludium do demokracji. Demaokarcja powinna bazować na malych wspólnotach i odpowiedzialnoci obywatelskiej. Na poczuciu, że mam wpływ, że ode mnie co zależy. Tak le jest włanie dlatego, że większoc nie wierzy! Zaczyna od niestawiania krzyżyka, kończy na zajmowaniu sie wyłšcznie własnymi sparwami. To przy milczšcej większoci do głosu dochodzi populizm. "Nie pytaj co Polska może zrobić dla Ciebie..." - nie nasze ale warto sobie przypomnieć. I nauczyć własne dziecka, bo nasze pokolenie to nie wiem czy się nauczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 08.01.2006 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Jedyna akcja harytatywna w jaką się finasowo angażujemy z żoną - mamy zaufanie do Pana Owsiaka. On to firmuje swoim nazwiskiem i przez to bierze odpowiedzialność na siebie a także kontroluje osobiście. To widać !!!MA TYLU WROGÓW np. kler, politycy, że jakby było coś nie wporządku to od razu byśmy się dowiedzieli. A tu nic !!! Płacimy kupę forsy w skali roku w formie podatków i uważamy, że nasze pieniądze są ŹLE zagospodarowywane w Polsce!!! Żadna organizacja rządowa czy pozarządowa nie potrafi tak przekonać jak OWSIAK do swoich intencji !!!Pozatym te pieniądze są przeznaczane na pomoc dla polskich dzieciaków !!! Narra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 08.01.2006 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 a dla mnie tta akcja to cos bardzo pozytywnego...popatrzcie ile ludzi bierze w niej udział, tylko raz do roku możemy posłuchac kapeli strażaciej w rynku, wylicytować wycinanke łowiecką, posłuchac o pani Broni co jechała do studia z zebranymi 700zł.Dla mnie ta akcja jest naprawdę piękna, pokażcie mi drugą taka akcje w Europie?I bardzo mi przykro, że tak jak wszędzie tak i tu pojawiają sie oszuści, złodzieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 08.01.2006 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 No Qurcze, nie! Demakracja to nie tylko krzyżyki! ... Ja wiem Moniko na czym polega demokracja . Z wlasnego podworka moge Ci powiedziec , ze np. na tym , ze na koniec roku kiedy zostaja miejskie pieniadze , do kazdego mieszkanca przychodzi zapytanie na co je wydac . Stawia sie krzyzyk przy swoim wyborze , moze to byc Straz Pozarna lub Policja , albo wiele innych -i tak sie dzieje , ze wiekszosc decyduje na co sie wydaje . Xeno nie tylko w Europie jest to najlepsza akcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 08.01.2006 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 I bardzo mi przykro, że tak jak wszędzie tak i tu pojawiają sie oszuści, złodzieje... Sukinsyny są wszędzie, Xena. Procentowo to znikomy odsetek, fakt że zawsze boli, bo to nie zbierającemu kradną te pieniądze, tylko chorym dzieciakom ! Trzeba robić swoje i tyle, zatłuc złe normalnością. Jak to było ? "Róbta co chceta" No to róbma A rok temu była ostra dyskusja na temat. Podrzucę linka. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=522178 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 08.01.2006 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 tego nie wiem, dlatego ograniczyłam sie do Europy, ale wcale bym się nie zdziwiła.Powiem więcej - w sylwestra było mniej ludzi na rynku we wrocku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 08.01.2006 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Powiem więcej - w sylwestra było mniej ludzi na rynku we wrocku. I to jest piekne , ze jest tylu normalnych ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts