Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

austryjackie gadanie...

Gość bratki

Recommended Posts

Przepraszam Austryjaków, za ten nieco rasistowski związek frazeologiczny w polszczyźnie, ale jest mi on potrzebny do wyrażenia mojej opinii o upublicznianych od wczoraj, wypowiedziach oficjałów różnej maści na temat strzelania przez policję do niewinnego motocykliscy.

Rozumiem, że próbują bronić funkcjonariuszy i szukać jakiegoś uzasadnienia dla tragedii, i być może podejrzenia policjantów bardziej lub mniej uzasadniało zachowanie chłopaka. Jest to osobna sprawa.

Ale dlaczego nikt się nie zająknie nawet o rowerzystce, która w ciężkim stanie pojechała do szpitala?

Przecież nawet gdyby to naprawdę był oryginalny i rozpoznany na 100% bandzior - to chyba procedury policyjne powinny uniemożliwiać strzelanie do niego w sytuacji, gdy może to zagrozić życiu i zdrowiu osób postronnych?

To że postrzelony motocyklista (winny czy niewinny) nie stanie w miejscu było oczywiste. Tych strzałów tam nie powinno być, nawet jeśli tylko jedna osoba była w pobliżu.

Czy Was też razi takie motanie i omijanie prawdziwych problemów?

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jak do niedawna policjanci krzyczeli kilkakrotnie "Policja, stój bo strzelam" po czym oddawali ( musieli ) oddać kilka ( nie pamiętam być może jeden ) strzałów ostrzegawczych w górę i dopiero wtedy strzelali do bandziora, który dawno juz zwiał to też było źle.

Jak zastrzelili kilka lat temu w samym centrum Warszawy, bandziora, który uciekał samochodem, to przechodnie bili brawo, wtedy było OK, nikt nie pytał że mógł ktoś zginąć a ludzi wokół było o wiele więcej...

Z opisu zdarzenia wynikało że jegomość na motorze nie zatrzymał się przy BLOKADZIE policyjnej. Ślepy był ? Ponoć wrócił aby rozjechać jednego z funkcjonariuszy i ten właśnie funkcjonariusz go postrzelił. A jakby go nie postrzelili to może parę kilometrów dalej wjechałby w kolumnę pieszych i zabił kilka osób, być może był pijany albo naćpany, być może...tego jeszcze nie wiemy ale miał coś za uszami napewno skoro się nie zatrzymał.

To że niewinna kobieta ucierpiała ( dzięki Bogu żyje ) to przykre ale uważam że te strzały były tam na miejscu - trafiły uciekiniera, a ten postrzelony, niefortunnie wpadł na jadącą rowerem kobietę.

Bandzior w tym kraju musi wiedzieć że nie jest bezkarny, jak nie jest bandziorem to musi wiedzieć że zachowując się jak bandzior ( min. przebijanie się przez policyjną blokadę ) zostanie także samo potraktowany, taka jest cena za bezpieczeństwo.

tu link do sprawy:

http://wiadomosci.onet.pl/1362995,11,1,0,120,686,item.html

Dla mnie dziwne że policjanci w szoku. Przeciez to ich praca. Gość nie ztrzymał się na blokadzie i to w biały dzień. Widac chciał zginąć. W USA taki kierowcw byłbyv wielokrotnym trupem. U NAS JAKIES TAKIE POKOMUNISTYCZNE MYŚLENIE I TŁUMACZENIE SIĘ. OBAWIAM ŻE JESZCZE OBWINIĄ TYCH POLICJANTÓW. POWINNI IM DAĆ MEDAL.

A mnie dziwi obrona "niewinnego" motocyklisty...

Swego czasu głono było o synu niejakiej prez. Cegielskiej, który wtarabanił sie w wyjeżdżajšcego z bocznej uliczki Stara. Dawca organów zginšł, a kierowca ciężarówki miał przej....Wiem bo byłem na miejscu zdarzenia kilka minut po zdarzeniu, a goć od stara to mój kolega i sšsiad jednoczenie. Tylko, że on nie mógł zrobić nic w celu uniknięcia wypadku ponieważ tamten jechał z prędkociš ok 200km/h. A chłopaka potraktowali jak bandziora.

Powinni byli strzelać, powinni. pacjent nie zatrzymał się na WIDOCZNEJ blokadzie. Policjant nie jest jasnowidzem i nie wie, czy ktoś jest winny czy nie - ale w tym wypadku było uzasadnione podejrzenie, ot co.

Dlaczego bronię policji? Bo bardzo dobrze wiem, jak wygląda ich praca. I wiem, że nie otrzymują takiej pomocy psychologicznej po wszelakich akcjach, na jaką zasługują i jaka stanowi niezbędne minimum dla ochrony włąsnego zdrowia psychicznego. Dla nich każdy strzał w kierunku człowieka to ogromny stres, bo muszą w ułamku sekundy rozważyć, jaka podjąć decyzję. I rzadko kiedy ktoś potem pyta, stary, jak się czujesz?? A ten policjant, jeśliby nie strzelił a koleś wjechał potem w grupkę przechodniów i pozabijał kilkoro z nich, do końca życia nie tylko tłumaczyłby się przełożonym z zaniechania obowiązku, ale tłukłyby go większe niż pewnie ma wyrzuty sumienia.

Bo policja to niestety służba porażek - widzą cię tylko wtedy, jak coś schrzanisz :wink:

P.S. Nie jestem funkcjonariuszem policji :D .

jako motocyklista stwierdzam, że ( niestety :lol: ) gliny miały racje. Jeśli oczywiście informacje nt są prawdziwe.

nie wiem jak można nie zauważyc blokady....

a szczeniaki bez prawka i często na sprzętach bez tablic, oc, przeglądów...niestety zdarzają się w światku dość często.

przykre, ale prawdziwe.

Dla mnie dziwne że policjanci w szoku. Przeciez to ich praca. Gość nie ztrzymał się na blokadzie i to w biały dzień. Widac chciał zginąć. W USA taki kierowcw byłbyv wielokrotnym trupem. U NAS JAKIES TAKIE POKOMUNISTYCZNE MYŚLENIE I TŁUMACZENIE SIĘ. OBAWIAM ŻE JESZCZE OBWINIĄ TYCH POLICJANTÓW. POWINNI IM DAĆ MEDAL.

Ale ten policjant to też zwykły człowiek więc przeżywa po ludzku ,że to zrobił. W codziennej pracy nie są zmuszeni wyciągać pukawki przy byle interwencji. Dziwię się ,że się dziwisz!!!

myslę że to wydarzenie to dobry objaw że coś zaczyna sie zmieniac, że zmainy sa natyle widoczne że policjant nie boi sie strzelać do bandyty ( w tym przypadku kurat pomyłka) ż enie musi dziesięć razy ostrzegać słownie , raz w górę a potem strzelac tylko wtedy nie ma juz do kogo

gdyby ci policjanici nie robili blokady w związku z napadem tylko sparawdzaliby predkość każdego jadącego pojazdu nikt do uciekajacego mężczyzny by nie strzelał, sytuacja była wyjatkowa i każdy na miejscu tych policjantów wykonywałby swoje obowiązki czyli strzelał do bandyty , a że ucierpiała niwinna osoba to już nie jest winą policji , przypadek losowy

cóż, niewątpliwie jest to bardzo przykre, że wydarzyła się taka tragedia....

ale jeśli ktoś NIE WIDZI ?????? blokady??, nie zatrzymuje się do kontroli na wyrażna żądanie policjanta, próbuje go prezejechać to......

dziękuję policjantom, że sprawili, że mamy jednego DEBILA (teoretycznego mordercę) mniej.

Klamstwo . W USA taki motocyklista bylby scigany przez kilka radiowozow . Jesli wykonalby jakis manewr zagrazajacy w sposob powazny , innym ludziom , to zostalby zepchniety z drogi . Nie strzela sie w USA do kierowcow , ktorzy tylko nie zatrzymali sie do kontroli .

Klamstwo . W USA taki motocyklista bylby scigany przez kilka radiowozow . Jesli wykonalby jakis manewr zagrazajacy w sposob powazny , innym ludziom , to zostalby zepchniety z drogi . Nie strzela sie w USA do kierowcow , ktorzy tylko nie zatrzymali sie do kontroli .

nie jesteśmy w USA

Prosze Panstwa .

Przeczytalem w calosci Wasze wypowiedzi i jestem w szoku . Zaden policjant nie ma prawa strzelac do ludzi tylko dlatego ze nie zatrzymuja sie do kontroli . Strzelanie to ostatecznosc , bo policjant strzela (do ruchomego celu) a pan bog kule nosi . Policjant nie jest sedzia . Nikt mu nie dal prawa do ferowania wyrokow ze skutkiem natychmiastowej wykonalnosci . Jest to tak na marginesie , jedna z podstawowych zasad sprawiedliwosci . Oddzielenie wladzy sadowniczej od procesu wykonania kary , sledztwa .

Policjant , ktoremu nie zatrzymal sie do kontroli motocyklista , mogl zrobic :

- sledzenie motoru az do jego zatrzymania

- zepchnac motor z drogi

- uzbroic kolczatke na drodze przejazdu motoru

- zajechac motocykliscie droge , zmuszajac go do zatrzymania

Policjant nie mial prawa :

- strzelac do motocyklisty w terenie zabudowanym

- strzelac do motocyklisty w otoczeniu ludzi postronnych

- robic cokolwiek , co zagraza postronnym . Policjant stoi na strazy bezpieczenstwa ludzi . Nie moze im szkodzic .

Z wypowiedzi Panstwa wnioskuje , ze naogladaliscie sie hollywodzkich filmow . Stad tak drastycznie jednostronne wypowiedzi . Pragne Panstwa zapewnic , ze w USA nie strzela sie do motocyklistow lekcewazacych polecenia policjanta . To za malo , by zabic czlowieka . Niezatrzymanie sie na wezwanie , to za malo na wyrok smierci .

Zycie dopisuje puente : motocykl z zastrzelonym kierowca , uderza w niewinna osobe !!! Policjant powinien zostac sadzony (moim zdaniem).

Luc,

z tego co zeznały gliny ( oczywiście jeśli to prawda), chłopak wyraźnie zawrócił w stronę blokady na której został 1 policjant, i kierował się na niego( napaść na policjanta) nie powiesz mi ,że w stanach nie zostałby "odstrzelony".

niestety, ten chłopak sam się naraził.

pozdrawiam

Luc,

z tego co zeznały gliny ( oczywiście jeśli to prawda), chłopak wyraźnie zawrócił w stronę blokady na której został 1 policjant, i kierował się na niego( napaść na policjanta) nie powiesz mi ,że w stanach nie zostałby "odstrzelony".

niestety, ten chłopak sam się naraził.

pozdrawiam

Jak napać? To była "zwykła" próba zabójstwa...