Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ozorowice

Kazik13

Recommended Posts

Od jakiegos czasu z zona zastanawiamy sie nad kupnem dzialki, od wielu znajomych slyszelismy nazwe Ozorowice - latem bylismy tam i doznalismy szoku - taka piekna okolica. Blisko Wroclawia, bardzo dobry dojazd i w miare przystepne ceny.

Wczesniej jezdzilismy w rozne okolice Wroclawia, i nie bylismy do konca zdecydowani (bylo pare mankamentow np. zly dojazd, za malo zieleni, niebezpieczenstwo powodzi lub zbyt wygorowane ceny).

Jestesmy juz zdecydowanie na zakup dzialki i wybudowanie domu - a chcialbym tez poznac opinie innych, ktorzy w swoich planach tez maja zamia tam sie osiedlic.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Nam udało się kupic działkę w Ozorowicach a kupiliśmy ją w tym miejscu głównie ze względu na ... cenę! Po wielu obejrzanych okazjch z małym dodatkiem typu gazociąg lub linia wysokiego napięcia przechodząca prez działkę( Malin, Szewce, Wisznia Mała) znaleźliśmy w końcu działkę która spełniała nasze wymagania.Jako bonus dostaliśmy widok na las :wink: Dojazd samochodem z Wrocławia do Ozorowic określam jako bardzo dobry( od rynku ok 18 km przez Szewce) można również dojechać od strony Wiszni Małej (kilka km więcej).Z komunikacją publiczną trochę gorzej tylko PKS a do stacji PKP w Pęgowie ok 4 km.Zaraz za Ozorowicami od strony północnej zaczyna się las który ciągnie się aż do Obornik (kilka km rowerkiem przez las i można się wykąpać w Wilczynie Leśnym :lol: :lol: :lol: )Ozorowice należą do gminy Wisznia Mała, energetyka jest w Obornikach, wodociągi w Trzebnicy(mapki również :wink: ), jak narazie cała papierkologia bez żadnych kolejek!!!!

Pozrawiam i zapraszam do OZOROWIC!!!!!!!!!

W razie pytań piszcie :D

PS mam nadzieję , że znajdzie się więcej forumowiczów z tych okolic i wątek się rozwinie

Witam Chociarz mieszkam tak daleko i bylem tam kilka razy to musze sie przyznac ze ta okolica zrobila na nas duze wrarzenie. Blisko Wroclawia,chodz mam pieniadze i mogl bym kupic sobie dzialke na Bielanach, to takie cos mnie nie bawi , przeplacac za cos co moge kupic z drugiej strony miasta.A po kilku latach cena sie i tak zrowna, a za te extra pieniadze moge kupic wieksza lub kilka dzialek . Ale co do okolicy jest super i dojast jest bardzo dobry, zakupy po pracy , a do domu nie stoje w korku ...Narazie pa.

Nam udało się kupic działkę w Ozorowicach a kupiliśmy ją w tym miejscu głównie ze względu na ... cenę!

mogę zapytać, jaka to była cena?

Jako bonus dostaliśmy widok na las :wink:

o, jak fajnie :) A w którym miejscu to mniej więcej jest? Też tam jeździliśmy, więc okolicę w miarę dobrze znamy :D Może ul. Spokojna? (bo tam jest widok na las :) czy inna?) No i kiedy się budujecie :D ?

energetyka jest w Obornikach, wodociągi w Trzebnicy

zaczęliście już całą papierologię? Ciekawi mnie, ile trzebaby czekać na założenie skrzynki, bo tam działki to w większości nieuzbrojone.

Pozrawiam i zapraszam do OZOROWIC!!!!!!!!!

:D

W razie pytań piszcie :D

dziękuję z góry na odpowiedzi na powyższe pytania

PS mam nadzieję , że znajdzie się więcej forumowiczów z tych okolic i wątek się rozwinie

no to jest nas już trójka :wink:

Witam!

Sorki że tak późno ale ta przerwa świąteczna......

mogę zapytać, jaka to była cena?

Nasza cena dawno już nie aktualna , my kupowaliśmy w 2005r .wg informacji z marca2007 ceny za działki rolne z możliwością przakształcenia od 40 do 100 zł za metr

o, jak fajnie :) A w którym miejscu to mniej więcej jest? Też tam jeździliśmy, więc okolicę w miarę dobrze znamy :D Może ul. Spokojna? (bo tam jest widok na las :) czy inna?) No i kiedy się budujecie :D ?

ul.Jodłowa , nasza działka znajduje się między istniejącą zabudową a boiskiem (jadąc od Szewc za moskiem jak główna skręca w lewo trzeba pojechać prosto i pierwsza w lewo to Jodłowa :) )Budowę planujemy zacząć na wiosnę 2008(mam nadzieję że się ktoś dołączy :lol: :lol: :lol: , coprawda obok kilka działek kupili sami znajomi, ale niestety nikt nie zaczyna razem z nami :cry: :cry: :cry: )

zaczęliście już całą papierologię? Ciekawi mnie, ile trzebaby czekać na założenie skrzynki, bo tam działki to w większości nieuzbrojone.

umowę z energetyką mamy podpisaną, na skrzynkę trzeba czekać do 16 miesięcy, jeżeli chodzi o wodę to na razie czekamy na znajomych żeby się zebarali (koszt projektu i wykonanie przyłączy do 6 działek ok 20000zł i ok pół roku, wodociąg ok 70 m od najbliższej działki),warunki zabudowy mieliśmy wydane, ale straciły ważność, zaraz po świętach składamy podanie o nowe czas oczekiwania - miesiąc, TePSA też jest na naszej ulicy :lol: ale jeszcze nie pytałem jak z podłączeniem

dziękuję z góry na odpowiedzi na powyższe pytania

Nie ma sprawy!!! :D :D :D

POZDRAWIAM

P.s. Jak bedzie chwila to zrobimy próby z interkiem na 2.4 GHz Kozanów<--->Ozorowice :p

kurnik jest od nas w lini prostej ok 1 km, z tego co wiem na razie jest tam ferma indyków, ale ponoć ktoś to wykupił i ma go zlikwidować a teren przeznaczyć na działki budowlane, ale ile jest w tym prawdy to nie wiem, dla mnie jest to obojętne, nawet gdyby była tam dalej ferma mi to nie przeszkadza :D , gorzej jak by przerobili na jakąś fabryke :evil: Ale sądząc po tym co można przeczytać na stronach gminy:

Na swe odkrycie przez ludzi poszukujących miejsca dla swojego domu czekają takie miejscowości, jak: Ozorowice, położone w pobliżu kompleksu leśnego z wieloma działami rezydencjonalnymi,

Zabudowa wsi przeważnie zagrodowa, regularna. Położone w pobliżu kompleksu leśnego działki budowlane oczekują na inwestorów.

raczej sądze że gmina przewiduje te tereny pod budownictwo jednorodzinne.

Zresztą poczytajcie sami:http://www.powiat.trzebnica.pl/index.php?text=yes&gmina=wisznia

http://www.wiszniamala.pl/ozorowice.htm

A co do zapachów to nie mamy co się przejmować wiatry są tam w przeważającej mierze zachodnie a ferma leży na północ od Ozorowic :wink:

kurnik jest od nas w lini prostej ok 1 km, z tego co wiem na razie jest tam ferma indyków, ale ponoć ktoś to wykupił i ma go zlikwidować a teren przeznaczyć na działki budowlane, ale ile jest w tym prawdy to nie wiem,

a skad takie informacje-miejscowi mowia?

a jak wygladaja sasiednie dzialki? znajomi nie beda sie budowac razem z Wami, ale to chyba nie wszystko, co jest wkolo?

fajnie macie z tym wodociagiem-my szukalismy bardziej pod lasem, a tam to juz perspektyw na wodociag nie ma zadnych (?)

ogradzaliscie juz swoja dzialke? macie zamiar zrobic ogrodzenie docelowe czy prowizoryczne, a dopiero po wybudowaniu domu zrobic je jak nalezy?

ech.. mam tyle pytan, ze nocy by nie starczylo. Wiec moze na tym dzis poprzestane ;)

Pozdrowienia :)

a skad takie informacje-miejscowi mowia?

z miejscowymi nie rozmawiałem, a powiedzal mi to kolega , dowiedział się od znajomego który chciał kupić tą fermę ale ktoś go uprzedził

a jak wygladaja sasiednie dzialki? znajomi nie beda sie budowac razem z Wami, ale to chyba nie wszystko, co jest wkolo?

w sobotę będę na działce możesz zobaczyć wszystyko na "żywo" jak chcesz się skontaktować to napisz na priv

ogradzaliscie juz swoja dzialke? macie zamiar zrobic ogrodzenie docelowe czy prowizoryczne, a dopiero po wybudowaniu domu zrobic je jak nalezy?

na razie jeszcze nie ogrodzona , a z ogrodzeniem to sam mam dylemat nie wiem czy ogrodzić czy czekać do rozpoczęcia budowy :roll: :roll: :roll:

Mam na oku pole, ziemia klasy 3 i 4a. Czy ktos z was wie jak jest z przeksztalceniem z rolnej ziemi na budowlana dzialke w Ozorowicach.

z tego co się kiedyś dowiadywałem to przekształcenie jest możliwe, ale nie jest to takie proste:

1)kupując ziemię rolną trzeba zakupic min. 30a (dla Gminy Wisznia Mała - w innych gminach ta wielkość moze być inna)

2) o zakupie trzeba powidomić Agencje Nieruchomości Rolnych która ma prawo pierwokupu!!!!!

3) w Ozorowicach nie ma planu zagospodarowania przestrzennego- trzeba wystąpić do gminy o wydanie warunków zabudowy dla danej działki(może to zrobić każdy nie musi być wlaścicielem ziemi)

4) aby gmina dała pozytywną odpowiedź działka musi spełniać kilka warunków a mianowicie:

-musi być w najbliższym sąsiedztwie działki zabudowanej

-musi posiadać dojazd z drogi publicznej

- potrzebne jest zapewnienie o możliwości dostawy mediów(prąd, woda)

Nie jestem pewien czy te informacje są dalej aktualne, wiadomo w naszym KOCHANYM KRAJU wszystko bardzo szybko się zmienia, ja mam na szczęście to już za sobą :oops:

Najlepiej porozmawić bezpośrednio z architektem gminnym( pierwsze drzwi na prawo :wink: )on napewno udzieli konkretnej odpowiedzi

Referat Gospodarki Przestrzennej,Geodezji i Gospodarki Gruntami

Poniedziałek

nieczynne

Wtorek

9:00 - 15:00

Środa

9:00 - 16:00

Czwartek

9:00 - 15:00

Piątek

nieczynne

Urząd Gminy Wisznia Mała

ul. Wrocławska 9

55-114 Wisznia Mała

tel: (071) 312-70-25

fax: (071) 312-70-68

e-mail: [email protected]

Agencja Nieruchomości Rolnych - agencja państwowa powstała w 2004 w miejsce Agencji Własności Rolnej Skarbu Państwa. ANR jest państwową osobą prawną z siedzibą w Warszawie. Agencja jest kierowana i reprezentowana na zewnątrz przez prezesa. Zadaniem ANR jest wykonywanie prawa własności i innych praw rzeczowych w stosunku do nieruchomości rolnych Skarbu Państwa - w imieniu i na rzecz Skarbu Państwa, w szczególności:

obrót tymi nieruchomościami,

restrukturyzacja w stosunku do tych nieruchomości,

racjonalne wykorzystanie tych nieruchomości,

administrowanie tymi nieruchomościami,

a także sprzedawanie tych nieruchomości za zgodą prezesa.

i jeszcze link do strony ANR:

http://www.anr.gov.pl/pl/section/news

dlaczego oni maja pierszenstwo

tego nie wiem , ale pewnie wynika to z jakiejś ustawy :wink: a co do cen to mogą kupić tylko w tej cenie jaką podaje sprzedający, ale nie zamartwiał bym sie tym na zapas, jeszcze nie słyszałem żeby coś kupili na naszym terenie, chyba że cena by była bardzo mocno zaniżona. W większości przypadków jest to tylko formalność.

kolega , dowiedział się od znajomego który chciał kupić tą fermę ale ktoś go uprzedził

no ciekawe, co z tego zakupu kurnika sie wykluje ;)

w sobotę będę na działce możesz zobaczyć wszystyko na "żywo" jak chcesz się skontaktować to napisz na priv

dzieki za zaproszenie :D niestety tym razem z niego nie skorzystam, bo jestem chora :( dostep do internetu przez komorke w takich sytuacjach to wybawienie!

JulianKowal udalo sie podjac jakies dzialania? :)

Pozdrawiam

orzeszek wracaj szybko do zdrowia :wink:

a ja dzisiaj byłem w gminie i złożyłem wniosek o warunki zabudowy,ustaliłem koszty przyłącza wodnego (jak tylko do mojej działki to ok 8000 a jak inni sie dołożą to wyjdzie ok 4000 za działkę, w przyszłym tygodniu planuje podpisać umowę z gminą "w sprawie partycypacji budowy sieci wodociągowej" :roll: