Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub domu na 102

Gość tygrys200

Recommended Posts

Witam wszystkich sympatyków domu na 102. Też będziemy go budować w wersji III. Niewiele zmieniamy (ścianki działowe murowane z BK). Jak na razie mamy małe kłopoty z działką tzn. nie wiemy czy była na niej melioracja czy tez nie. Dziś wiemy, że dostaniemy odpowiedź za około 3 tygodnie. Jeśli była to adaptacja projektu przedłuży się o kolejne 3-4 tygodnie tak, ze mamy nadzieję za około 1,5 miesiąca złożyć dokumenty o pozwolenie na budowę. potem tylko kredycik i za 2,5-3 miesiące chcemy zacząć budowę, tak aby w tym roku stanął domek w stanie surowym zamkniętym. Liczymy, że nam się uda.

PS. Budujemy w Żelechowie pod Warszawą.

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich sympatyków domu na 102. Też będziemy go budować w wersji III. Niewiele zmieniamy (ścianki działowe murowane z BK). Jak na razie mamy małe kłopoty z działką tzn. nie wiemy czy była na niej melioracja czy tez nie. Dziś wiemy, że dostaniemy odpowiedź za około 3 tygodnie. Jeśli była to adaptacja projektu przedłuży się o kolejne 3-4 tygodnie tak, ze mamy nadzieję za około 1,5 miesiąca złożyć dokumenty o pozwolenie na budowę. potem tylko kredycik i za 2,5-3 miesiące chcemy zacząć budowę, tak aby w tym roku stanął domek w stanie surowym zamkniętym. Liczymy, że nam się uda.

PS. Budujemy w Żelechowie pod Warszawą.

Witam, jesteśmy na etapie złożonego wniosku. Czy wiecie, że ten domek można zobaczyć i w nim pobyć. My tak zrobiliśmy i już innego nie chcemy. Jest wystawa pod Warszawą w Urzucie (adres w internecie http://www.wioska.com/). Ten domek był na naszej liście Top10, ale dopiero bezpośredni ogląd nas przekonał. I też robimy bez większych przeróbek (likwidujemy ściankę w garażu, ogrzewanie kocioł na ekogroszek, i żadnego podnoszenia dachu chcemy skończyć szybko i zamieszkać)

W przyszłym tygodniu sie wybieramy do wioski budowlanej. na razie jestem troszkę wkurzony na naszych urzędasów. Na boga 3 tygodnie na sprawdzenie czy na działce są dreny!!!!! jesli nie ma to ok a jesli są to kolejny miesiąć!!! Wszystko już mamy i gdybyśmy dostali odpowiedx z urzedu melioracyjnego o tym, zae nie ma drenów to w tym tygodniu miałbym wszystkie dokumenty i w poniedziałek mógłbym złożyć wniosek o pozwolenie na budowę a tak... Ale Twardym trzeba byc. czy ktokolwiek w tym kraju przypuszcza, ze jeśli ktoś załatwia dokumenty 3-6 miesięcy to ja to zrobię krócej??? przaecież ledwo od kwietnia jesteśmy właścicielami działki więc swoje musimy grzecznie odczekać :).

Witam,

my również planujemy budowę tego domku (D09b), a ponieważ jest nas tylko dwoje to zdecydowaliśmy się na następujące zmiany:

http://img74.imageshack.us/img74/2827/projektd09bwarconiewerslo5.png

1. garaż dwustanowiskowy

2. zlikwidowana ścianka działowa w salonie

3. pustka nad salonem

4. sypialnia 6 i 7 połączone

5. łazienka duża powiększona

Jeżeli macie jakieś sugestie, to bardzo proszę walcie bez ogródek bo za tydzień oddaję projekt do adaptacji i przeróbek.

Pozdrawiam,

martadela

Witam,

my również planujemy budowę tego domku (D09b), a ponieważ jest nas tylko dwoje to zdecydowaliśmy się na następujące zmiany:

1. garaż dwustanowiskowy

3. pustka nad salonem

Jeżeli macie jakieś sugestie, to bardzo proszę walcie bez ogródek bo za tydzień oddaję projekt do adaptacji i przeróbek.

Pozdrawiam,

martadela

pustka nad salonem to dodatkowe problemy z ogrzewaniem. ma ten problem moich dwóch znajomych, i jakieś dyskusje na ten temat też ostatnio widziałem na forum. ale garażu wam zazdrościmy bo nam na to działki nie starcza

Też się trochę martwię tym ogrzewaniem. Planuję podłogówkę w całym domu i nie wiem czy to wystarczy...

A z drugiej strony:

kiedyś mieszkałam w starym budownictwie, tam było 3,4m wysokości, obecnie mieszkam w mieszkaniu o wys 2,65... i stwierdzam że jest nieprzyjemnie nisko, a dodatkowo kubatura jest znacznie mniejsza przez co np szybciej robi się duszno...

Sama nie wiem... czytałam ten wątek o ogrzewaniu wysokich pomieszczeń i z niego wynikało że przy dobrej izolacji podłóg i dachu powinno być ok. Jak by tak dodatkowo zastosować GWC albo w ogóle REKU?

Witam,

http://img74.imageshack.us/img74/2827/projektd09bwarconiewerslo5.png

1. garaż dwustanowiskowy

3. pustka nad salonem

Pozdrawiam,

martadela

Całkiem fajny ten projekt po zmianach. Prosicie o uwagi więc piszę. Oczywiście ja dostosowuję je do swoi ch potrzeb ale może jakos to Wam pomoże.

1. wydje mi sie, ze strefa dzienna od nocnej nie jest wystarczająco oddzielona.

2. ja bym jednak zostawił to pomieszczenie gospodarcze w garażu np .na rowery, sprzęd ogrodniczy, no chyba, ze planujecie jakąś oddzielną komórke na działce.

3. zazdrościmy łazienki, jest naprawdę duża, salonu, w którym jest i czuć przestrzeń oraz tarsu, który wg moich obliczeń będzie miał ponad 50 m2.

4. rewelacyjny pomysł z sypialnią i garderobą.

pozdr.

Dzięki za odpowiedzi :)

Magda_Radek

W garażu nie wiem czy się zmieści pomieszczenie gospodarcze bo mamy spore samochody - busy - długie na prawie 5m i szerokie na 2m (w moim programie takowych nie było więc powiększyłam osobówki)... Jeżeli okaże się że jesteśmy w stanie spokojnie zaparkować i zostaje sporo miejsca to na pewno zrobimy pom. gosp.

Zazdroszczę Wam że mogliście się przejść po tym domku, mi do Wa-wy zawsze nie po drodze :wink: , może trafię kiedyś na D09b w bliższej okolicy, i ktoś zgodzi się pokazać mi swój domek... :roll:

:D :D "Nasz" Dom na 102 jest na Top10 w Muratorze, i to na pierwszym z dziesięciu. Byliśmy dzisiaj w takim zamieszkałym domku, pomimo przeróbek pozostaje funkcjonalny i to samo poczucie dużej przestrzeni i łatwego dostępu do wszystkiego, czyli z wejścia od razu do salonu, kuchni, kotłowni, łazienki , sypialni czy tarasu. Z wejścia do najdalszego z tych punktów jest 7 m. Numer jeden dla nas to ten salon dla całej rodziny dzielony na trzy: część biesiadna po lewej, widokowa na taras i część kominkowa.

dobra wystarczy, podoba nam się ta chatka

Dzięki za odpowiedzi :)

Magda_Radek

W garażu nie wiem czy się zmieści pomieszczenie gospodarcze bo mamy spore samochody - busy - długie na prawie 5m i szerokie na 2m (w moim programie takowych nie było więc powiększyłam osobówki)... Jeżeli okaże się że jesteśmy w stanie spokojnie zaparkować i zostaje sporo miejsca to na pewno zrobimy pom. gosp.

Zazdroszczę Wam że mogliście się przejść po tym domku, mi do Wa-wy zawsze nie po drodze :wink: , może trafię kiedyś na D09b w bliższej okolicy, i ktoś zgodzi się pokazać mi swój domek... :roll:

no z wrocławia macie ponad 300 km. jedyne pocieszenie to to, ze domek jest 15 km przed warszawą przy samej trasie katowickiej i nawet nie mjusielibyście wjeżdżac do miasta. no ale w dwie strony to ponad 600 km.

• 3 weeks później...

no i zapadła Decyzja, o pozwoleniu na budowę.

dopóki nie ma mediów, nie ruszę łopatą, żeby nie zapeszyć. Na razie kursuję po hurtowniach, spisuję ceny (hurtownicy zadowoleni, ci niezadowoleni już mnie nie zobaczą) i czytam dzienniki, bo już raczej wszystko podecydowane. Za radą wielu forumowiczów zmieniłem i ustaliłem co się da wcześniej.

Pozdrawiam wszystkich "na 102".

p.s. "nasz" projekt cały czas na top 10 numero uno na tej stronie.

• 3 weeks później...

Witam w klubie miłośników domu na 102. W czerwcu rozpoczęliśmy budowę domu na 102, a w zasadzie dwóch domów. Budujemy w Żelechowie pod Warszawą, więc szczególnie serdecznie witam sąsiadów Magda_Radek. Budujemy wersję parterową z garażem. Jesteśmy na etapie murów. W przyszłym tygodniu pewnie będą wieńce :D .

No i od razu mam pytanie do bardziej zaawansowanych w budowie: mój małżonek martwi się o jakąś belkę stropową w największej sypialni. Twierdzi, że według niego ona będzie widoczna na suficie sypialni :( . Trochę nie chce mi się w to wierzyć, ale proszę utwierdzić mnie w moim przekonaniu. Poza tym spece od dachów narzekają na więźbę dachową i każą nam ją przeprojektować :evil: Uważają, że nie dość, że jest skomplikowana to jeszcze dźwigiem ją trzeba na dach wrzucić. Proszę powiedzcie, że kłamią :-?

• 2 weeks później...
U nas ścianki działowe już prawie stoją. Skład budowlany trochę nawala, cegły nie ma, więc budowa komina stoi w miejscu. Dziś wreszcie dowieźli cegłę, więc chłopcy ruszą dalej. Wieńce zalane, więźba zamówiona. Mam nadzieję, że za tydzień ruszymy z dachem :-).

U nas ścianki działowe już prawie stoją. Skład budowlany trochę nawala, cegły nie ma, więc budowa komina stoi w miejscu. Dziś wreszcie dowieźli cegłę, więc chłopcy ruszą dalej. Wieńce zalane, więźba zamówiona. Mam nadzieję, że za tydzień ruszymy z dachem :-).

u nas umawianie fachowców i towaru dopiero.

pytanie, czy robiliście nadproża, czy wstawialiście gotowe - my zamierzamy gotowe ze względu na czas.

p.s. nie robimy również tego podciągu żelbetowego, będzie wzmocniona konstrukcja więźby (kurde wychodzi dużo pow. tys. za metr sześć)

pozdrawiamy

• 1 month później...
Ale cichutko się zrobiło. Miałam nadzieje że o tej porze roku to już będzie dach na naszym domu ale niestety Cieśla nawalił i teraz musimy czekać na innego :evil: . Chciałam Was zapytać jakie macie plany rozmieszczenia dużej łazienki bo ja szczerze mówiąc mam z tym trochę problem :-? napiszcie proszę o swoich pomysłach.

Ale cichutko się zrobiło. Miałam nadzieje że o tej porze roku to już będzie dach na naszym domu ale niestety Cieśla nawalił i teraz musimy czekać na innego :evil: . Chciałam Was zapytać jakie macie plany rozmieszczenia dużej łazienki bo ja szczerze mówiąc mam z tym trochę problem :-? napiszcie proszę o swoich pomysłach.

i tak jesteś lepsza od nas, my szalujemy ściany fundamentowe, a dach kupiliśmy prefabrykowany. policzyliśmy za i przeciw, czyli cenę drewna, cieśli oraz vat 22% i wyszło, że to samo będzie kupić prefabrykowaną z montażem z 7% vatu.

a co do dużej łazienki to idąc okna przeciwnie do wskazówek zegara od lewej WCet, murek, 2 umywalki na półce/blacie z glazury, drzwi, wanna trójkątna bez bajerów. Nie robimy brodzika jak w projekcie, będzie za to duża 90tka w małej łazience a za nią schowany bałagan, jakieś odkurzacze, mopy itepe, bo w naszym projekcie słaba to strona,

aha, nad garażem robimy taką strycho/antresolę i likwidujemy pom.gosp.

Pozdrawiam i życzę powrotu skruszonego cieśli

A WC wieszacie na tym murku? czy na ścianie a murek służy jako "przegroda" żeby WCet był osłonięty?

jako zasłona, żonka widziała takie coś u ludzi i wyglądało OK

niestety nie mamy okna w łazience (przysuwamy się za to na 3 m do sąsiada) miały być luksfery, ale fachowcy okienni odradzili, że niedobre rozwiązanie w łazience na zewnątrz domu. świetlik dachowy też odpadł bo światło wygląda jak ze świetlówki.

a tutaj dodaję kopalnię pomysłów z dziennika KAAJ, mam nadzieję, że Kaaj nie będzie miała nic przeciwko:

http://forum.muratordom.pl/kaaj-domek-na-102,t79128-240.htm

• 2 weeks później...
Witam w klubie miłośników domu na 102. W czerwcu rozpoczęliśmy budowę domu na 102, a w zasadzie dwóch domów. Budujemy w Żelechowie pod Warszawą, więc szczególnie serdecznie witam sąsiadów Magda_Radek. Budujemy wersję parterową z garażem. Jesteśmy na etapie murów. W przyszłym tygodniu pewnie będą wieńce :D .

No i od razu mam pytanie do bardziej zaawansowanych w budowie: mój małżonek martwi się o jakąś belkę stropową w największej sypialni. Twierdzi, że według niego ona będzie widoczna na suficie sypialni :( . Trochę nie chce mi się w to wierzyć, ale proszę utwierdzić mnie w moim przekonaniu. Poza tym spece od dachów narzekają na więźbę dachową i każą nam ją przeprojektować :evil: Uważają, że nie dość, że jest skomplikowana to jeszcze dźwigiem ją trzeba na dach wrzucić. Proszę powiedzcie, że kłamią :-?

Witajcie, w którym miejscu budujecie? Nasza działka jest zaraz za kościołem na ulicy Jakuba odchodzacej od kościelnej. Jutro będziemy mieli wymurowane fundamenty. W tym roku chcemy przykryc dachem. A na jakim etapie Wy jesteście?

pozdr.