Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Melduje się Mikołów...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich.

Ja również mam zamiar się przenieść do Mikołowa, a konkretnie Borowej Wsi.

Jestem na etapie adaptacji projektu M44 Letni Wieczór z Muratora.

Chętnie też dowiem się na temat sprawdzonych ekip do budowy. Obecnie wystawiłem ogłoszenie na portalu :

http://www.getup.pl/

że szukam ekipy na stan surowy w 2009r.

Mam nadzieję, że wspólne budowanie pójdzie nam łatwiej.

Pozdrawiam

małe pytanko ... chodzi o wyroby betonowe - akcesoria do budowy zjazdu z działki na drogę publiczną, a konkretnie ścianki oporowe do rur przepustowych fi 400.

trudno znaleźć właściwy zakład a jak już znajdę, to okazuje się, ze nie produkują przejazdowych ścianek oporowych do rur przepustowych fi 400.

zna ktoś jakieś nowe betoniarnie? ja sprawdzałem już w Domrok w Gliwicach i Ufex w Ornontowicach-Bujakowie.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...

Poszukuję rzeczoznawcy do wyceny nieruchomości na podstawie projektu.

Potrzebne do kredytu.

Działka budowlana w Mikołowie, Borowa Wieś.

projekt Szmaragd pracowni Krajobrazy.

Mam prawomocne pozwolenie na budowę,

Jeżeli macie kogoś godnego polecenia proszę o wiadomość na priv.

Pozdrawiam

Rudolfo78 w jakim banku chcesz wziąć kredyt. Ja odbieram pozwolenie na budowę w tym tygodniu i też muszę o tym myśleć.

Pozdrawiam

Deutsche Bank, Nordea lub mBank

tylko te banki dają kredyt we CHF no i na Euro mają ciekawe oferty.

W następnym tyg. będę chciał zamknąć temat. Jak chcesz dam Ci znać na priva jakie warunki udało mi się uzyskać.

Z tego co widziałem na forum to chyba będziemy sąsiadami :-))

pozdrowienia

Zapytaj w banku - maja kogoś na stałe. Wychodzi drożej, ale nie musisz przecież robić przez bank - jak juz masz namiar - idziesz indywidualnie. X 2008 zapłaciłem 600zł.

jak nie znajdziesz nikogo do daj znać, poszukam w papierach kto mi robił

Poszukuję rzeczoznawcy do wyceny nieruchomości na podstawie projektu.

Potrzebne do kredytu.

Działka budowlana w Mikołowie, Borowa Wieś.

projekt Szmaragd pracowni Krajobrazy.

Mam prawomocne pozwolenie na budowę,

Jeżeli macie kogoś godnego polecenia proszę o wiadomość na priv.

Pozdrawiam

Jak możesz troche poczekać - czekaj !!! Za kilka miesięcy wchodzi w życie rekomendacja S Komisji Nadzoru Finansowego http://www.knf.gov.pl/Images/Rekomendacja%20S%20_II__a_tcm20-9532.pdf

W skrócie - nie stracisz na róznicy między kursem kupna i sprzedazy. Jakie to ma znaczenie? Róznica między kursem kupna a kursem sprzedaży banku to z reguły kilka ładnych %.

Przykładowo na http://www.mbank.pl/przewodnik/kurs_walut/?day=16&month=01&year=2009&show= masz kurs kupna CHF (frank) 2,7731 a kurs sprzedazy 2,9445.

Bierzesz np.200 000 złotych kredytu, tj 200 000 PLN / 2,7731 = 72 121,45 franka (taki masz kredyt). Teraz go spłacasz w ratach i kupujesz franki po 2,9445. Dla lepszego zobrazowania przykładu załóżmy, że dwa dni później spłacasz cały kredyt. Musisz te franki kupić od banku, nie możesz ich kupić w kantorze, gdzie taniej. Więc kupujesz: 72121,45 po 2,9445 wychodzi 212361, 60. tyle musisz zapłacić. Się zagadałem.... W każdym razie ta rekomendacja KNF oznacza m.in. , że będziesz mógł kupic franki gdziekolwiek i spłacić kredyt w walucie. W praktyce pewnie banki zmniejsza spread i róznica będzie mniejsza, ale uważam że jak można - warto poczekać.

sprawdź też oferte KredytBanku... od czasu do czasu mają promocje

Rudolfo78 w jakim banku chcesz wziąć kredyt. Ja odbieram pozwolenie na budowę w tym tygodniu i też muszę o tym myśleć.

Pozdrawiam

W następnym tyg. będę chciał zamknąć temat. Jak chcesz dam Ci znać na priva jakie warunki udało mi się uzyskać.

pozdrowienia

Jak możesz troche poczekać - czekaj !!! Za kilka miesięcy wchodzi w życie rekomendacja S Komisji Nadzoru Finansowego http://www.knf.gov.pl/Images/Rekomendacja%20S%20_II__a_tcm20-9532.pdf

W skrócie - nie stracisz na róznicy między kursem kupna i sprzedazy. Jakie to ma znaczenie? Róznica między kursem kupna a kursem sprzedaży banku to z reguły kilka ładnych %.

Przykładowo na http://www.mbank.pl/przewodnik/kurs_walut/?day=16&month=01&year=2009&show= masz kurs kupna CHF (frank) 2,7731 a kurs sprzedazy 2,9445.

Bierzesz np.200 000 złotych kredytu, tj 200 000 PLN / 2,7731 = 72 121,45 franka (taki masz kredyt). Teraz go spłacasz w ratach i kupujesz franki po 2,9445. Dla lepszego zobrazowania przykładu załóżmy, że dwa dni później spłacasz cały kredyt. Musisz te franki kupić od banku, nie możesz ich kupić w kantorze, gdzie taniej. Więc kupujesz: 72121,45 po 2,9445 wychodzi 212361, 60. tyle musisz zapłacić. Się zagadałem.... W każdym razie ta rekomendacja KNF oznacza m.in. , że będziesz mógł kupic franki gdziekolwiek i spłacić kredyt w walucie. W praktyce pewnie banki zmniejsza spread i róznica będzie mniejsza, ale uważam że jak można - warto poczekać.

sprawdź też oferte KredytBanku... od czasu do czasu mają promocje

Pozdrawiam

pozdrowienia

dzięki za rady. Problem w tym, że nie mogę czekać. Zaczynam wczesną wiosną więc już muszę się ostro sprężać. Zdaję sobie sprawę, że banki przycinają na spread' dzie no ale trudno. Tak czy inaczej raty we CHF czy EURO wychodzą taniej a przy dzisiejszym wysokim kursie tych walut jest szansa, że w dłuższej perspektywie zyskam co oczywiście nie jest pewne ale co w dzisiejszym świecie jest pewne ....

śmierć i podatki ;-)))

Witam

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z pompą ciepłą. Właśnie się zastanawiam czy takiej sobie nie sprawić, ale mam mieszane uczucia.

nie mam co prawda doświadczenia z pompami, ale jeśli przypadkem budujesz się w rejonie gdzie są szkody radziłbym najpierw sprawdzić, czy mogą one mieć wpływ na przepływy wód podziemnych ...

• 2 weeks później...

Czy ktoś ma jakieś nowe info w sprawie gazu na Recie?

Jest ktoś w ogóle zainteresowany?

Jeśli tak - atakujcie ich pismami i telefonami, bo inaczej nic z tego nie będzie...

Dla ułatwienia:

Rozdzielnia Gazu w Tychach

41-100 Tychy, ul. Barbary 25

tel. 32/ 227 41 14, 32/ 227 31 24; fax 32/ 227 41 14

Podobno temat leży (lub będzie leżał) w gestii Działu Rozwoju Rynku Gazownik Zabrzańskiej:

Gazownia Zabrzańska

ul. Mikulczycka 5, 41-800 Zabrze

tel.: 032 373 50 00, fax.: 032 373 53 02

• 2 weeks później...