maka13 08.10.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Witam Wszystkich, od dwóch lat sledzę wypowiedzi na forum szykując sie do wielkiej przygody . Wiele zawdzięczam WSZYSTKIM FORUMOWICZOM, bo jestem laikiem, a z forum dowiedziała się tak wielu rzeczy: DZIĘKUJĘ. I wreszcie nadchodzi ta wiekopomna chwila: to znaczy już myslałam, ze nadeszła, bo 2 tygodnie temu odebrałam projekt budowlany z PNB. Myślałam, że mam tez ekipę, ale nie mam, bo ekipa numer 1 się wycofała. Kolejna jest gotowa budować, ale koszt robocizny za SSO to 157233 PLN ( !). Pod warunkiem, że materiał załatwiam ja. Dom ma 157 m2 powierzchni na parterze, przy 203 m2 zabudowy. Scianka kolankowa zwiększa powierzchnie poddasza, które ma 135 m2, ale ono jest przeznaczone do późniejszej adaptacji, bo parter stanowi samodzielne mieszkanie. Dom bez piwnic, z Porothermu 30, ściany dwuwarstwowe, ocieplenie w kolejnym etapie .Budowa w Katowicach Podlesiu. Czy ktoś ma namiary na godną zaufania ekipę budowlaną? Niedroga, oczywiście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 08.10.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 157k za sama robocizne, cos tu chyba nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maka13 08.10.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Też tak myślę, bo to faktycznie wyłącznie robocizna i SSO. Nie bedę zdawał denerwujacyc starych wyjadaczy pytań "ile zapłacę za.." , bo przeczytałam sumiennie stare posty . Czy masz namiar na solidną ekipę, która podjęłaby się budowy SSO/SSZ w Katowiach? Pewnie już w 2010, bo teraz mało realne, zeby się udało zacząć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 08.10.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Nas SSO kosztowal 1000 PLN/m2, caly budynek z porothermu (24cm)O nic nie musielismy sie martwic, wszystkie materialy lezaly w gesti wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maka13 08.10.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 To rozumiem. Tak więc szukam ekipy, zbieram kojene wyceny i nasłuchuję, czy gdzieś ktoś nie zna solidnych wykonawców. Zawsze człowiek spokojnieszy, jak robotnik polecany. A tych Kaszub zazdroszczę, Śląsk nie jest taki atrakcyjny krajobrazowo. Chociaż działkę mam w takim miejscu, że mozna sie nie zorientować, że to Śląsk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab67 09.10.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 My SSO mamy za sobą, mieliśmy b. dobrych wykonawców (górali), solidni i terminowi. Materiał my kupowaliśmy ,ale oni sobie dogadywali z hurtownią na kiedy i ile. Mogę spokojnie polecić.P.S. Mamy do sprzedania garaż blaszany 3x5, informacje na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 09.10.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Ja buduje w Katowicach - Kostuchnie. Ja mam sprawdzoną ekipę, stawiali u mnie ściany i tynkowali. Są godni polecenia i stosunkowo tani tak mi się wydaję a uwierz ja tak szybko złotówki nie wydaje, więc za nim kogoś wezmę to sprawdzam wszystkich. Więc jeżeli jesteś zainteresowania to daj znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maka13 09.10.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Basiab67, Plutek: jesli możecie przeslijcie kontakty do firm, z usług których korzystaliście: jakiś numer telefonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab67 12.10.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Maka13 poszło na priw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.10.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 maka13. popraw z łaski swojej tytuł. Pisze się "żółtodziób" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maka13 13.10.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Wszystkim dziękuje za pomoc. Czekam na dwa kolejne kosztorysy i mam nadzieję, że będą w zasiegu moich możliwości. Dajcie znać, jak posuwaja się wasze budowy, jakie domy budujecie? Człowiek jakoś lepiej się czuje, kiedy widzi, że nie tylko on jest przytłoczony ilością decyzji, które trzeba podjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab67 13.10.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Faktycznie, ilość decyzji które trzeba podjąć czasami przytłacza. Ale z natury jestem optymistką i myślę, że będzie DOBRZE!!!!!!! My budujemy dom z Archi Projektu z Lublina APS 185 (dwulokalowy - praktycznie bliźniak). Zaczęliśmy w kwietniu 2009 r., a na przyszłe wakacje chcielibyśmy się wprowadzić. Na razie mamy stan surowy + okna, chcemy jeszcze zrobić w tym roku instalacje, tynki i wylewki. Mam nadzieję, że się uda Powodzenia dla wszystkich wątpiących i więcej optymizmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab67 13.10.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Aha, zbieram namiary na fachowców od gładzi i kafelek (oczywiście sprawdzonych). Może macie kogoś i możecie polecić???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vito77 13.10.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 witam !!! Ja też mam zamiar stawiać dom w Katowicach Podlesiu - prawdopodobnie zacznę od wiosny 2010 jak tylko przebrnę "papierologię" związaną z uzyskaniem pozwolenia na budowę, czyli wszystkie możliwe uzgodnienia, pozwolenia, pieczątki, dziesiątki telefonów itp itd. Ja także rozglądam się za jakąś sprawdzoną ekipą - prosiłbym forumowiczów o jakieś namiary na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz24jrg 14.10.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 My budujemy systemem gospodarczym dom w antonówkach (Archonu) w Lędzinach...co najwyżej szukam firmy wokonującej cały dach. Myślę nad dachówką ceramiczną lub blaszaną-zależy od kosztów. Czy ktoś ma sprawdzonych pracowników z okolicy sląska nie wymagających noclegu? Chyba, że chcą spać w budowanym domu. Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab67 14.10.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Mariusz24jrg i Vito77 informacje poszły na priv.Garaż blaszany ciągle aktualny (do sprzedania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klajo 14.10.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 to i ja dołaczę. Będzimny budować w okolicach Rybnika. PnB juz jest, prąd na dzialce też, ale chcemy na sokojnie, umówieni jesteśmy wstepnie z wykonawcą na wbicie łopaty w maju 2010.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vito77 14.10.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Witam!Jeśli ktoś zna architekta/projektanta z Katowic lub okolic,który mógłby wykonać adaptację projektu gotowego w miarę rozsądnej cenie prosiłbym o namiary na priva. Budowa w Katowicach - Podlesiu. Zmiany których chcę dokonać będą czysto kosmetyczne a plan zagospodarowania działki mam już przygotowany - potrzebny mi tylko podpis osoby uprawnionej. Napiszcie ile płaciliście za adaptację?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab67 15.10.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 U nas adaptacja projektu była razem liczona z przyjęciem funkcji kier. bud. więc trudno powiedzieć ile było za samą adaptację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maka13 21.10.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Witam! Jeśli ktoś zna architekta/projektanta z Katowic lub okolic,który mógłby wykonać adaptację projektu gotowego w miarę rozsądnej cenie prosiłbym o namiary na priva. Budowa w Katowicach - Podlesiu. Zmiany których chcę dokonać będą czysto kosmetyczne a plan zagospodarowania działki mam już przygotowany - potrzebny mi tylko podpis osoby uprawnionej. Napiszcie ile płaciliście za adaptację?? Nie warto oszczędzać na etapie projektu: wiele rzeczy można po czasie zmienić, ale zły projekt dość trudno i kosztownie. Mam znajomych, którzy zapłacili za adpatację kilkaset złtych, a teraz mają rurę kanalizacyjną w roku pokoju- tak wyszło. Ja zamówiłam projekt indywidualny, ale uważam, że jest wiele fajnych gotowych, tylko trzeba je oddać w ręce architekta i słuchać,co mówi. Gdybym nie słuchała, to opierając się na tym, czego się dowiedziałam z katalogów, miałabym poddasze w formie korytarza . Przesłałam numer telefonu na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts