Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

znowu dołącza żółtodziób- nowe budowy na Śląsku 2009/2010

Recommended Posts

Witam Wszystkich, od dwóch lat sledzę wypowiedzi na forum szykując sie do wielkiej przygody :) . Wiele zawdzięczam WSZYSTKIM FORUMOWICZOM, bo jestem laikiem, a z forum dowiedziała się tak wielu rzeczy: DZIĘKUJĘ. I wreszcie nadchodzi ta wiekopomna chwila: to znaczy już myslałam, ze nadeszła, bo 2 tygodnie temu odebrałam projekt budowlany z PNB. Myślałam, że mam tez ekipę, ale nie mam, bo ekipa numer 1 się wycofała. Kolejna jest gotowa budować, ale koszt robocizny za SSO to 157233 PLN ( !). Pod warunkiem, że materiał załatwiam ja. Dom ma 157 m2 powierzchni na parterze, przy 203 m2 zabudowy. Scianka kolankowa zwiększa powierzchnie poddasza, które ma 135 m2, ale ono jest przeznaczone do późniejszej adaptacji, bo parter stanowi samodzielne mieszkanie. Dom bez piwnic, z Porothermu 30, ściany dwuwarstwowe, ocieplenie w kolejnym etapie :D .Budowa w Katowicach Podlesiu. Czy ktoś ma namiary na godną zaufania ekipę budowlaną? Niedroga, oczywiście...

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Też tak myślę, bo to faktycznie wyłącznie robocizna i SSO. Nie bedę zdawał denerwujacyc starych wyjadaczy pytań "ile zapłacę za.." , bo przeczytałam sumiennie stare posty :) . Czy masz namiar na solidną ekipę, która podjęłaby się budowy SSO/SSZ w Katowiach? Pewnie już w 2010, bo teraz mało realne, zeby się udało zacząć...

To rozumiem. Tak więc szukam ekipy, zbieram kojene wyceny i nasłuchuję, czy gdzieś ktoś nie zna solidnych wykonawców. Zawsze człowiek spokojnieszy, jak robotnik polecany. A tych Kaszub zazdroszczę, Śląsk nie jest taki atrakcyjny krajobrazowo. Chociaż działkę mam w takim miejscu, że mozna sie nie zorientować, że to Śląsk.

Ja buduje w Katowicach - Kostuchnie. Ja mam sprawdzoną ekipę, stawiali u mnie ściany i tynkowali. Są godni polecenia i stosunkowo tani tak mi się wydaję a uwierz ja tak szybko złotówki nie wydaje, więc za nim kogoś wezmę to sprawdzam wszystkich. Więc jeżeli jesteś zainteresowania to daj znać.

Wszystkim dziękuje za pomoc. Czekam na dwa kolejne kosztorysy i mam nadzieję, że będą w zasiegu moich możliwości. Dajcie znać, jak posuwaja się wasze budowy, jakie domy budujecie? Człowiek jakoś lepiej się czuje, kiedy widzi, że nie tylko on jest przytłoczony ilością decyzji, które trzeba podjąć.

Faktycznie, ilość decyzji które trzeba podjąć czasami przytłacza. Ale z natury jestem optymistką i myślę, że będzie DOBRZE!!!!!!! :D :D :D :D :D

My budujemy dom z Archi Projektu z Lublina APS 185 (dwulokalowy - praktycznie bliźniak). Zaczęliśmy w kwietniu 2009 r., a na przyszłe wakacje chcielibyśmy się wprowadzić. Na razie mamy stan surowy + okna, chcemy jeszcze zrobić w tym roku instalacje, tynki i wylewki. Mam nadzieję, że się uda :roll: Powodzenia dla wszystkich wątpiących i więcej optymizmu :p

witam !!!

Ja też mam zamiar stawiać dom w Katowicach Podlesiu - prawdopodobnie zacznę od wiosny 2010 jak tylko przebrnę "papierologię" związaną z uzyskaniem pozwolenia na budowę, czyli wszystkie możliwe uzgodnienia, pozwolenia, pieczątki, dziesiątki telefonów itp itd. Ja także rozglądam się za jakąś sprawdzoną ekipą - prosiłbym forumowiczów o jakieś namiary na priva. :D

My budujemy systemem gospodarczym dom w antonówkach (Archonu) w Lędzinach...co najwyżej szukam firmy wokonującej cały dach. Myślę nad dachówką ceramiczną lub blaszaną-zależy od kosztów. Czy ktoś ma sprawdzonych pracowników z okolicy sląska nie wymagających noclegu? Chyba, że chcą spać w budowanym domu.

Bardzo proszę o pomoc.

Witam!

Jeśli ktoś zna architekta/projektanta z Katowic lub okolic,który mógłby wykonać adaptację projektu gotowego w miarę rozsądnej cenie prosiłbym o namiary na priva. Budowa w Katowicach - Podlesiu. Zmiany których chcę dokonać będą czysto kosmetyczne a plan zagospodarowania działki mam już przygotowany - potrzebny mi tylko podpis osoby uprawnionej. Napiszcie ile płaciliście za adaptację??

Witam!

Jeśli ktoś zna architekta/projektanta z Katowic lub okolic,który mógłby wykonać adaptację projektu gotowego w miarę rozsądnej cenie prosiłbym o namiary na priva. Budowa w Katowicach - Podlesiu. Zmiany których chcę dokonać będą czysto kosmetyczne a plan zagospodarowania działki mam już przygotowany - potrzebny mi tylko podpis osoby uprawnionej. Napiszcie ile płaciliście za adaptację??

Nie warto oszczędzać na etapie projektu: wiele rzeczy można po czasie zmienić, ale zły projekt dość trudno i kosztownie. Mam znajomych, którzy zapłacili za adpatację kilkaset złtych, a teraz mają rurę kanalizacyjną w roku pokoju- tak wyszło. Ja zamówiłam projekt indywidualny, ale uważam, że jest wiele fajnych gotowych, tylko trzeba je oddać w ręce architekta i słuchać,co mówi. Gdybym nie słuchała, to opierając się na tym, czego się dowiedziałam z katalogów, miałabym poddasze w formie korytarza :) . Przesłałam numer telefonu na priv.