vito77 03.12.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 W takim razie napisałbym pismo do OUG z wnioskiem o wyznaczenie podmiotu, który powinien dokonać zwrotu poniesionych na dodatkowe zabezpieczenia kosztów.PS. A pytałaś sąsiadów, którzy się budowali w pobliżu jak to w ich przypadku było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klajo 03.12.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 nie pytałam, ale wiem z zaprzyjaźnionego źródła, że I stopień szkód na tamtych terenach jest od stycznia 2009, wcześniej nie bylo nic..., My budujemy w Kamieniu , podobnie ma sie rzecz Książeniacami - ta sama stytuacja Jeszcze raz dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanda33 16.12.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 My budujemy się na III stopniu. Wykonawca też marudził, że budujemy schron na okoliczność ataku atomowego, ale kazaliśmy mu budować zgodnie z projektem. Kopalnia, nad którą mamy działkę, nie fedruje już w tym miejscu od kilkudziesięciu lat, ale istnieje i pieniądze zwraca. Wydaje mi się, że u Ciebie będzie podobnie - sam fakt rozpoczęcia czy prowadzenia prac nie ma tu wiele do rzeczy, istotne jest orzeczenie o stopniu szkód i to na jego podstawie wypłaca się odszkodowanie. Ten I stopień jest przewidywany dla przyszłej eksploatacji czy obecnie istniejący? Mam wobec tego istotne pytanie: ile (orientacyjnie) wydaliście na stal do tego dodatkowego zbrojenia? My też zaczniemy na wiosnę budowę na III kategorii, więc chciałabym wiedzieć, co mnie czeka. Rozumiem, że wszystko zależy od wielkości domu - my mamy nieco powyżej 200 m pow.użytkowej. A ile płacicie za tonę stali? I jeszcze jedno: nie byłabym taką optymistką, że kopalnia zwróci całą różnicę poniesionych kosztów. Zwraca, owszem, ale według SWOJEGO taryfikatora i nie interesuje jej faktycznie poniesiony nakład finansowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 17.12.2009 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Mam wobec tego istotne pytanie: ile (orientacyjnie) wydaliście na stal do tego dodatkowego zbrojenia? My też zaczniemy na wiosnę budowę na III kategorii, więc chciałabym wiedzieć, co mnie czeka. Rozumiem, że wszystko zależy od wielkości domu - my mamy nieco powyżej 200 m pow.użytkowej. A ile płacicie za tonę stali? I jeszcze jedno: nie byłabym taką optymistką, że kopalnia zwróci całą różnicę poniesionych kosztów. Zwraca, owszem, ale według SWOJEGO taryfikatora i nie interesuje jej faktycznie poniesiony nakład finansowy My mamy dom 183m2 pow.użytkowej i mieliśmy 4,5 tony stali więcej niż w projekcie.Budowaliśmy na III stopniu szkód górniczych.Kosztorys mieliśmy zrobiony na 28 tyś,a zwrócili nam 12,5 tyś . Kopalnia daje ten kosztorys do przeliczenia firmie zewnętrznej która się zajmuje takimi sprawami i oni o tym decydują.Także 100% nigdy nie zwrócą.Zależy też od kopalni pod jaką się buduje,pod naszą akurat wypłacają coraz mniej ,ale wiem,że na innych kopalniach więcej płacą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanda33 17.12.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Ok - ale "nasza" kopalnia też obcina maksymalnie jak może Ważna jest inna rzecz: przy założeniu, że musieliście wydać o 4,5 tony stali więcej, koszt dodatkowego materiału (robocizny nie licząc) wyniósł między 7 a 8 tys zł - dobrze liczę? (tona stali ok 1600 zł?). Jednym słowem - jeśli ktoś rozsądnie zrobi kosztorys, tzn. odpowiednio go "rozciągając", ma szansę na otrzymanie zwrotu faktycznie poniesionych kosztów (mimo, że kopalnia "obetnie")? A jeżeli ktoś ten kosztorys solidnie zawyży, stal kupi okazyjnie a ekipa budująca nie wywinduje cen - można i na tym zarobić Jeśli się mylę - wyprowadźcie mnie z błędu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vito77 17.12.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Masz rację - kosztorysy tzw różnicowe które inwestorzy składają na kopalni są przeważnie grubo zawyżone właśnie po to aby było z czego ciąć. Taka zabawa w kotka i myszkę. Generalnie na pewno się do interesu nie dopłaci, a można nawet zarobić.Poza tym skoro się ktoś nie zgadza z cięciami w kosztorysie może się odwołać - wypłata pieniędzy następuje na podstawie obustronnej ugody. Inna sprawa że niektórzy wypisują całe zbrojenie które włożyli np w ławy, traktując to jako zabezpieczenie na szkody. Przecież budując dom na terenie nie objętym eksploatacją górniczą też trzeba ławy konstrukcyjnie zazbroić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanda33 17.12.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Masz rację - kosztorysy tzw różnicowe które inwestorzy składają na kopalni są przeważnie grubo zawyżone właśnie po to aby było z czego ciąć. Taka zabawa w kotka i myszkę. Generalnie na pewno się do interesu nie dopłaci, a można nawet zarobić.Poza tym skoro się ktoś nie zgadza z cięciami w kosztorysie może się odwołać - wypłata pieniędzy następuje na podstawie obustronnej ugody. Inna sprawa że niektórzy wypisują całe zbrojenie które włożyli np w ławy, traktując to jako zabezpieczenie na szkody. Przecież budując dom na terenie nie objętym eksploatacją górniczą też trzeba ławy konstrukcyjnie zazbroić. Domyślam się, że Ty jesteś już "po przejściach" z kopalnią Dlatego mam pytanko: KTO zrobi mi rozsądny kosztorys? Jeżeli masz jakieś namiary, chętnie skorzystam. Oczywiście rozumiem, że kosztorys ma wykazać różnicę między "standardowym" zbrojeniem domu a zbrojeniem będącym skutkiem eksploatacji górniczej. Będę wzdzięczna za kontakt (nas dotyczy KWK MURCKI) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 18.12.2009 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Zgadzam się,że niektórzy dużooo zawyżają,ale też kopalnie niektóre dużooo obcinają .Nasz kierownik budowy robił kosztorys nam i znajomym spod innej kopalni,my mieliśmy w kosztorysie 28tyś,dostalismy zwrotu 12 tyś,a oni mieli kosztorys na 44 tyś i dostali 38tyś .Hmm oni mieli zawyzoy bo tak chcieli ,i widac im się opłaciło.Także dużo zalezy od kopalni też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vito77 18.12.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Wanda 33 - przecież ktoś adaptuje Ci projekt do odpowiedniej kategorii terenu górniczego tzn.dodaje zbrojenie, ew.betonowe ściągi itp. Najlepiej żeby ta osoba zrobiła taki kosztorys w ramach projektowania zabezpieczeń. Kopalnia zwraca także koszty które zostały poniesione na wykonanie kosztorysu - oczywiście jeśli jest na to faktura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nougatina 18.12.2009 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Mam wobec tego istotne pytanie: ile (orientacyjnie) wydaliście na stal do tego dodatkowego zbrojenia? My też zaczniemy na wiosnę budowę na III kategorii, więc chciałabym wiedzieć, co mnie czeka. Rozumiem, że wszystko zależy od wielkości domu - my mamy nieco powyżej 200 m pow.użytkowej. A ile płacicie za tonę stali? Fundamenty laliśmy dwa lata temu, kiedy w hurtowniach wszystkiego brakowało, a ceny szybowały z dnia na dzień. Raczej nie będą dobrym punktem odniesienia. Ilość dodatkowej stali zależeć będzie w większym stopniu od powierzchni zabudowy i kształtu bryły, niż od powierzchni użytkowej. I jeszcze jedno: nie byłabym taką optymistką, że kopalnia zwróci całą różnicę poniesionych kosztów. Zwraca, owszem, ale według SWOJEGO taryfikatora i nie interesuje jej faktycznie poniesiony nakład finansowy Dlatego napisałam, że kopalnie zwracają na podstawie orzeczenia o stopniu szkód Jeśli architekt rozsądny, a inwestor nie zażyczy sobie uzbrojenia na okoliczność IV stopnia, kiedy buduje się na I, to są spore szanse na odzyskanie 100% dodatkowej kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanda33 19.12.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Wanda 33 - przecież ktoś adaptuje Ci projekt do odpowiedniej kategorii terenu górniczego tzn.dodaje zbrojenie, ew.betonowe ściągi itp. Najlepiej żeby ta osoba zrobiła taki kosztorys w ramach projektowania zabezpieczeń. Kopalnia zwraca także koszty które zostały poniesione na wykonanie kosztorysu - oczywiście jeśli jest na to faktura. Projekt projektem a życie życiem..... bardzo bym się cieszyła, gdyby nasz konstruktor robił również kosztorysy do kopalni, ale tak niestety nie jest. Muszę szukać na własną rękę (i żebym to jeszcze wiedziała gdzie!). Ale dzięki serdeczne za podpowiedź, żeby wziąć na to fakturę - o tym bym nie pomyślała a zawsze to kilka stówek do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vito77 19.12.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Wanda33 - kosztorys różnicowy może Ci zrobić każdy , kto potrafi kosztorys budowlany zrobić np.architekt, budowlaniec i nie tylko . Nie ma w tym żadnej "wiedzy tajemnej" - niczym się nie różni od zwykłych kosztorysów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab67 05.01.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Czy ktoś tu jeszcze zagląda ?? A może przerwa na budowie, zbieracie siły na wiosnę ??? My działamy dalej, jesteśmy na etapie kładzenia c.o., a przy okazji czy ktoś ma namiary na solidnego i taniego kafelkarza?? Jeśli tak to prosze o tel. P.S. Mamy do sprzedania rozdzielkę elektryczną. Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w NOWYM ROKU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klajo 05.01.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 zaglądamy, zaglądamy..., ale u nas jak na razie zbieranie papierków do banku..., trzymajcie kciuki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 05.01.2010 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Wszyscy zapadli w zimowy sen .U nas akurat kończą instalacje elektryczne,i czekamy na wiosnę na tynki. W tym tygodniu jeszcze podpisujemy umowę na wykonanie schodów wewnętrznych,oraz balustrad balkonowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 05.01.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 niesmialo sie podepne z prosba o namiary na sprawdzone ekipy, moj plan przewiduje na 2010 stan zero, wiec mam nadzieje, ze jakas ekipa bedzie miala wolny termin na koncowke roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanda33 05.01.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 niesmialo sie podepne z prosba o namiary na sprawdzone ekipy, moj plan przewiduje na 2010 stan zero, wiec mam nadzieje, ze jakas ekipa bedzie miala wolny termin na koncowke roku Powiedz tylko, gdzie dokładnie budujesz. My wprawdzie teraz dopiero zaczynamy, ale w planach jest przewidziany finał na jesień, a wykonawców mamy sprawdzonych (przez znajomych) i tanich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 05.01.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Wanda Ruda Sl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 05.01.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Ja mogę polecić moją ekipę,są ze Zbrosławic,ale zdradź gdzie Ty budujesz bo może na drugim końcu śląska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 05.01.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 barto Twoje rejony Wanda Ruda Sl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts