Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

znowu dołącza żółtodziób- nowe budowy na Śląsku 2009/2010

Recommended Posts

Mariusz24jrg i Vito77 informacje poszły na priv.

Garaż blaszany ciągle aktualny (do sprzedania).

Jeśli można, to poprosze też o namiary na ekipe do dachu. Mam już ofertę innej firmy budowlanej, ale oni dachów nie robią- tym razem robocizna 58 tyś. już lepiej niz poprzednio. Czekam na następne oferty i będę decydować. Zachami jednak kłopot, bo niektóre firmy maja zarezerwowane terminy na cały 2010 (!). basiab67 czym kryliscie dach? Ile kosztował?

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

maka13 - nie dostałam nic odnośnie fachowców poślij jeszcze raz, jeżeli chodzi o wykonawcę dachu posyłam na priv, ale nie wien jak u niego z terminami? Myśmy dach kryli dachówką ceramiczną Koramic L15 antracyt angoba. Myślę że dobry wybór. Fajnie się prezentuje i dobrze się układała. Powodzenia

maka13 - nie dostałam nic odnośnie fachowców poślij jeszcze raz, jeżeli chodzi o wykonawcę dachu posyłam na priv, ale nie wien jak u niego z terminami? Myśmy dach kryli dachówką ceramiczną Koramic L15 antracyt angoba. Myślę że dobry wybór. Fajnie się prezentuje i dobrze się układała. Powodzenia

Przesłałam jeszcze raz, daj znać, czy doszło. Tak, Koramic to z pewnością dobry wybór- też biorę pod uwagę. Ciągle jednak pozostaje kwestia koloru, bo przewaga jest po stronie czerwonych. A ja bym chyba najbardziej chciala taką spłowiałą :) . Wybory, wybory... Dobrze, że teraz takie czasy, że jest z czego wybierać. Oglądnęłam wczoraj projekt Twojego domu: oba lokale Wasze? Bo to jest kawałek domu :).

ekipa prawie wybrana, :D , opinie o nich mam, budowy juz widziałam ,k trzeba by było postawić kropke nad "I", i nawet nie tacy drodzy... :)

Gratulacje- kolejna decyzja z Tobą! Znajomi budowali niedawno w okolicach Rynika i tam jakos taniej :evil: Albo tak mi się wydaje... Ta ekipa robi Ci tylko SSO, czy coś więcej? Jaki dom? Ile powiedzieli, jeśli mogę zapytać?

Hej , robią stan SSZ, i chca za to ok 83 tys, z drenażem ..., dom wyszedł nam dosyć duży :D 170m2, powierzchni użytkowej + piwnice, tylko na mnie nie krzyczcie... hihihi :D , w tym ścianki działowe, schody chyba ok 60 stopni...,

ściany dwuwarstwowe..., dachówka cermiczna.

Pisze o ściankach dzialowych, bo poprzednio mialam 57 tys, za stan surowy otwarty, bez ścianek dzialowych..., bez schodow zewnatrznych... a dach mi wychodzi, robocizna na jakies 18 tys ..., i powiedzieli jeszcze , że do rezty to się umówimy, a jak poprosiłam wyliczenie jednak tych ścianek i schodów to do nia dzisiejszego nie dostalam wyliczanek - a wiec dziekuje..., sama z fusów wrózyć nie będę..., a i jeszcze mialam ofertę na robocizne też za stan surowy zamknięty na 112 tys ...

Maka13 - dalej nie doszło, ale jeżeli chodzi o dom to oba lokale nasze, tzn. narazie będą w drugim rodzice, w przyszłości nasze dzieci -tak myślę?!?!?!????

Jest w co kasę pakować i to mnie trochę przeraża.

Pytałam nieśmiało, a teraz mi lepiej. Ja też buduję duży: parter stanowi pełne mieszkanie, a na poddaszu miejsce na drugie. Mam taki plan, że wykończę tylko część poddasza ( ta część ma, niestety, prawie 70 m podłogi), i tam ulekuje się 18- letnai córka. Docelowo może mieć 113 metrów mieszkania. Kiedyś. Ja chaciałam parterowy, ale to podobno najdroższy "model", więc jest parterowy z poddaszem. Zamówiłam projekt indywidualny, bo chciałam, zeby poddasze mogło być zupełnie niezależne: i będzie, bo wspólny tylko wiatrołap. W konsewencji dom w planach urósł i też mnie to przeraża. Dlatego tak wypytuję, bo też szukam pomysłu na oszczędności. To, co mi się BARDZO podoba jest poza zasiegiem :( . Zobaczymy. Podjęłam kolejną próbę wysłania wiadomości- może teraz się udało?

Hej , robią stan SSZ, i chca za to ok 83 tys, z drenażem ..., dom wyszedł nam dosyć duży :D 170m2, powierzchni użytkowej + piwnice, tylko na mnie nie krzyczcie... hihihi :D , w tym ścianki działowe, schody chyba ok 60 stopni...,

Pisze o ściankach dzialowych, bo poprzednio mialam 57 tys, za stan surowy otwarty, bez ścianek dzialowych..., bez schodow zewnatrznych... a dach mi wychodzi, robocizna na jakies 18 tys ..., i powiedzieli jeszcze , że do rezty to się umówimy, a jak poprosiłam wyliczenie jednak tych ścianek i schodów to do nia dzisiejszego nie dostalam wyliczanek - a wiec dziekuje..., sama z fusów wrózyć nie będę..., a i jeszcze mialam ofertę na robocizne też za stan surowy zamknięty na 112 tys ...

Klajo, ja też jeszcze nie zdecydowałam. Kolejne spotkanie mam we wtorek. Dam Ci znać. Ja dostałam ofertę z Wodzisławia na te 58 tyś SSO bez dachu. Co prawda nie mam piwnic, ale powierzchnia użytkowa parteru 157m2, i jeszcze poddasze... Klajo, duży masz ten dach? Jaki kształt?

Czy zatrudnialiście/ zatrudniacie kierownika nadzoru? Chodzi mi o kogoś, kto bedzie mną na budowie: przecież się z pracy nie zwolnię. Jesli tak, to ile nalezy takiej osobie zapłacić na Śląsku? Ja mam już człowieka, ale to znajomy i nie mogę wydusić kwoty. Pomóżcie.

Kierownik budowy i tak musi być :roll: ,musi odebrać parę etapów budowy,szczególnie te przez zalewaniem betonu :wink: .

A takiego kierownika "kto będzie mną" :lol: to nie miałam,może z tego powodu,że nie pracuję i mogłam tam być o każdej porze :lol: :lol: (zresztą bardzo często tam byłam).Ale faktycznie jeżeli ktoś pracuje to jest gonitwa trochę :x

Czy zatrudnialiście/ zatrudniacie kierownika nadzoru? Chodzi mi o kogoś, kto bedzie mną na budowie: przecież się z pracy nie zwolnię. Jesli tak, to ile nalezy takiej osobie zapłacić na Śląsku? Ja mam już człowieka, ale to znajomy i nie mogę wydusić kwoty. Pomóżcie.

Kierownik budowy i tak musi być :roll: ,musi odebrać parę etapów budowy,szczególnie te przez zalewaniem betonu :wink: .

A takiego kierownika "kto będzie mną" :lol: to nie miałam,może z tego powodu,że nie pracuję i mogłam tam być o każdej porze :lol: :lol: (zresztą bardzo często tam byłam).Ale faktycznie jeżeli ktoś pracuje to jest gonitwa trochę :x

Oj, chyba więcej niż trochę. Dlatego chcę, żeby jednak ktoś poza mną tam bywał i na dodatek miał pojęcie o tym , co sie dzieje. Jak słucham komentarzy do projektu przed wybraniem ekipy, to już mi się robi słabo... Za dużo wszystkiego: betonu, pretów zbrojeniowych, ocieplenia. Każdy fachowiec ma swoją teorię. A ja mam tylko jedną: trzymac się projektu :). Moje zaufanie maleje, więc pomysły na kontrolę rosną. Chociaż i tak będę na budowie często, pewnie bardziej niż często. Bo juz się nie moge doczekać tego domu i spaceruję ciągle palcem po projekcie. I ciagle grzebie w internecie: teraz mam "fazę dachówka" i " fazę okna". W porywach jeszcze oglądam drzwi wewnętrzne. Piszcie, co wybraliście, jakie macie pomysły? Sama wszystkiego nie przeczytam :D

Haha :wink: .Mnie też opętała ta budowa :wink: ,ja etap dachówki i okien mam już za sobą.Teraz zaczynamy prace wykończeniowe,na poczatek elektrykę i hydraulikę.

Najgorszy etap wg mnie to fundamenty,bo ciągle zbroją,i wylewają beton efektów nie widać,kasy idzie w cholerę na to :evil: ,a póżniej i tak trzeba zasypac wsyztsko piaskiem(kolejna kupa kasy na to :lol: ),no idopiero jest stan zero :lol: :lol: .A później już z górki,cudowne uczucie jak się patrzy ja mury rosną :wink:

My również jesteśmy na etapie instalacji, od podejmowania decyzji już mózg paruje :roll: jest tyle tego, że człowiek może oszaleć.

Maka13 my nie mieliśmy nikogo kto byłby nami na budowie, oboje z mężem pracujemy i było ciężko, ale daliśmy radę więc i Ty dasz, głowa do góry :) :) Myśmy zaufali naszemu wykonawcy, no a poza tym kier. bud. też przychodził i przyglądał się temu co i jak robią ale zawsze ich chwalił że robią bardzo dobrze, więc zaufanie + nasza kontrola + kontrola kier. bud. = nasze zadowolenie z tego co wybudowano. Oczywiśnie nie obyło się bez nieprzespanych nocy zwłaszcza przez mojego męża, ale mówimy sobie że DAMY DARĘ i już :lol: :lol:

Powodzenia wszystkim opętamym budową :D

Klajo, ja też jeszcze nie zdecydowałam. Kolejne spotkanie mam we wtorek. Dam Ci znać. Ja dostałam ofertę z Wodzisławia na te 58 tyś SSO bez dachu. Co prawda nie mam piwnic, ale powierzchnia użytkowa parteru 157m2, i jeszcze poddasze... Klajo, duży masz ten dach? Jaki kształt?

My mamy dach dwuspadowy, troche zmieniamy dach nad garażem, z dwuspadowego na jednospadowy , ale z przedłuzeniem na wiate, jak wroce na śląsk to postaram się załaczyć projekt domku, w dzienniku budowy, jak i mi się uda hihihi, a dach ma 290 m2

pozdrawiam

My mamy dach dwuspadowy, troche zmieniamy dach nad garażem, z dwuspadowego na jednospadowy , ale z przedłuzeniem na wiate, jak wroce na śląsk to postaram się załaczyć projekt domku, w dzienniku budowy, jak i mi się uda hihihi, a dach ma 290 m2

pozdrawiam

To czekam na efekty starań. Popatrz, trochę techniki i człowiek się gubi. Ale zanim wybudujemy to forum nie bedzie miało przed nami tajemnic :)

Klajo, masz ekipę? Bo mam namiar na dobrą z Rybnika.