barto307cc 29.10.2009 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Mam ekipę ! Uff... znowu jedna decyzja z głowy. Już w tym roku rozpoczynamy kupowanie materiałów: może będzie taniej zimą? Ponieważ w spokoju nie usiedzę zaczęłam kombinować, jak urządzić strefę wejścia. No i nad oknami dalej myślę. Jakie zamontowaliście? Nam niedawno zamontowali okna pcv GEALAN,kolor dwustronny orzech ,są cudowne .Profil 6-komorowy (fajne grube ramy),szyba o przenikalności 0,8,wogóle bardzo fajne są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klajo 30.10.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 ? Klajo, masz ekipę? Bo mam namiar na dobrą z Rybnika. Maka, daj namiar na ekipe, bo może mówimy o tej samej, a ile jak można ci powiedzieli i za jaki stan? co do okien ja chce ze szprosami, najlepiej dwukolorowe, mysle o o oknach od Marka Cgrzomby, a propo ma ktos od nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab67 07.11.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Myśmy braliśmy okna od p. Grzomby, ale to było 12 lat temu, do tej pory są ok'y. ale do domu wzięliśmy od p. Bryzika z Gierałtowic, jakie będą to się okaże, profil VEKA jednostronny złoty dąb, wizualnie są b. fajne. Mam do sprzedania garaż blaszany 3mx5m. Może ktoś potrzebuje?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maka13 08.11.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 ? Klajo, masz ekipę? Bo mam namiar na dobrą z Rybnika. Maka, daj namiar na ekipe, bo może mówimy o tej samej, a ile jak można ci powiedzieli i za jaki stan? co do okien ja chce ze szprosami, najlepiej dwukolorowe, mysle o o oknach od Marka Cgrzomby, a propo ma ktos od nich? Poszło na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maka13 08.11.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Z tymi oknami to poważna sprawa i trudny wybór: firm jest tyle, że nie wiadomo, co robić. Ja 15 lat temu wybrałam AP Żory. Między innymi zamówiłam okno 2500x2500 rozsuwane: bardzo krecili głowami, bo to takie duże skrzydło, ciężkie, nie wiadomo, jak się będzie sprawowało... Wtedy to był kosmos. Ja się uparłam, AP Zory zrobiły- i jest super! Przez tyle lat. Teraz łakomym okiem patrzę na okna do domów energooszczędnych. W końcu każdy kiedyś będzie emerytem. Ja w Polsce! No, więc patrzę na te ciepłe okna: wszystkie są najlepsze. I ciągle nie wiem. Na pewno poproszę o ofertę kilka firm. W końcu ja muszę kupić 19 okien! Biorę pod uwagę AP Żory, bo mam do nich sentyment , przedstawicielstwo Schuco, bo to takie dobre profile, może MS? A co wiecie o oknach AdamS? Czy słyszeliście o firmie Fiplast z Gliwic? Wygląd to dla mnie sprawa drugorzędna. Na pewno wewnątrz mają być białe, wolałabym ciemniejsze na zewnątrz, ale może trzeba się będzie obejść smakiem. Stawiam konsewetnie na jakość przy każdym wyborze. Niestety nie można mieć wszystkiego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vito77 09.11.2009 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Może ktoś poleciłby mi architekta do adaptacji projektu - budowa w Katowicach.Basiab67 - wyslij mi cenę za ten garaż na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab67 10.11.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 vito77 poszło na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maka13 10.11.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Może ktoś poleciłby mi architekta do adaptacji projektu - budowa w Katowicach. Basiab67 - wyslij mi cenę za ten garaż na priva. Przesłałam namiary na mojego architekta, Sąsiedzie . W której części Podlesia budujesz? Może blisko mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vito77 10.11.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Maka - czy mógłbym Cię prosić o namiary na tą ekipę z Rybnika oraz wszystkie inne które wzbudziły Twoje zaufanie- właśnie zaczynam się za jakąś rozgladać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maka13 11.11.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Vito77 przesłałam namiar na ten Rybnik. Miałam jeszcze jedną ofertę z Katowic, ale gość- porażka. Jeszcze nie umówiony, a już poprawia projekt. Taki filozof i do tego nie tani. Szukam pozostałych namiarów i zaraz Ci prześlę na priv. Moja ekipa jest OK, ale ja ruszam zaraz jak zima się skończy i chcę budować tak szybko, jak tylko bedzie to mozliwe ze względów technicznych. Wiem, że na drugą połowę roku moja ekipa już ma umowy, ale zapytam, tylko daj znać, kiedy zaczynasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gliwicki3 13.11.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Witam wszystkich serdecznie. Właśnie zaczynam swoją przygodę z budową własnych 4 ścian. Działeczka zakupiona( okolice Gliwic) , projekt wstępnie wybrany http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-zefirantach/m49eda15a7260f,2209mam nadzieje że do wiosny uporam się z całą papierologią i może uda się ruszyć z budową. Jestem na etapie poszukiwania architekta (dostosowanie planu do działki) i jednocześnie kierownika budowy, oraz ekipy która podejmie się budowy SSZ. Dużo pracuje i niestety nie dam rady doglądać budowy i angażować się w budowę.Poszukuję solidnej ekipy , której można zaufać, nie trzeba pilnować i powierzyć budowę do stanu surowego zamkniętego lub pod klucz. Jeśli ktoś z Was może polecić solidnych budowlańców ewentualnie architekta proszę o wiadomość na forum lub priva.Z góry dziękuję za informacje. I obiecuję dzielić się doświadczeniami nabywanymi w trakcie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maka13 13.11.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Witaj, miło Cie poznać . Przesłałam Ci namiary na priv. Ale jak nie będziesz się dzielił swoimi doswiadczeniami, to wiecej nie dostaniesz . Z czego budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gliwicki3 13.11.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Tradycyjnie porotherm, dachówka.... tak przynajmniej jest w planach. Czy to prawda że materiały budowlane trzeba zamawiać z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 13.11.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Tradycyjnie porotherm, dachówka.... tak przynajmniej jest w planach. Czy to prawda że materiały budowlane trzeba zamawiać z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem?? Hmm my mieliśmy wcześniej materiał na ściany kupiony ale nie dlatego,że trzeba długo czekać tylko że było taniej akurat .Kupiliśmy w lutym a budowę zaczynaliśmy w kwietniu.A resztę materiałów na bieżąco kupowalismy.Jedynie na dachówkę musieliśmy czekać ok.2 tygodnie,ale wiedzieliśmy wcześniej o tym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 16.11.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Sprzedam rozdzielnię elektryczną na plac budowy.Rozdzielnia zawiera:licznik,4 gniazdka jedno i trzy fazowe,wszystkie zabezpieczenia.Stan bardzo dobry,używana przez 7 miesięcy. Sprzedam kominek wentylacyjny do dachówki Koramic E32-kasztan angoba szlachetna. Zdjęcia mogę przesłać na e-mail,odbiór w Rudzie Śląskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maka13 17.11.2009 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Tradycyjnie porotherm, dachówka.... tak przynajmniej jest w planach. Czy to prawda że materiały budowlane trzeba zamawiać z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem?? Hmm my mieliśmy wcześniej materiał na ściany kupiony ale nie dlatego,że trzeba długo czekać tylko że było taniej akurat .Kupiliśmy w lutym a budowę zaczynaliśmy w kwietniu.A resztę materiałów na bieżąco kupowalismy.Jedynie na dachówkę musieliśmy czekać ok.2 tygodnie,ale wiedzieliśmy wcześniej o tym . Ja też będę kupowała zimą, bo mam nadzieję na lepsze ceny. Kłopotów z materiałami raczej teraz nie ma, ale bywały takie lata, że było trudno i ceny rosły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maka13 17.11.2009 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Jestem na etapie podpisywania umowy o roboty budowlane: na co, Waszym zdaniem, powinnam zwrócić uwagę? Czy wpłacaliscie jakąś zaliczkę po podpisaniu umowy? Jaki termin realizacji SSO jest rozsądny? Bo mnie w umowie wykonawca zaproponował 6 miesięcy- to chyba długo? Czy wykonawca zastrzega maksymalną kwotę o jaką może zwiększyć się koszt budowy w przypadku zmian cen elementów wchodzących w zakres budowy, jeśli ja kupuję materiały? Pomóżcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 18.11.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Jestem na etapie podpisywania umowy o roboty budowlane: na co, Waszym zdaniem, powinnam zwrócić uwagę? Czy wpłacaliscie jakąś zaliczkę po podpisaniu umowy? Jaki termin realizacji SSO jest rozsądny? Bo mnie w umowie wykonawca zaproponował 6 miesięcy- to chyba długo? Czy wykonawca zastrzega maksymalną kwotę o jaką może zwiększyć się koszt budowy w przypadku zmian cen elementów wchodzących w zakres budowy, jeśli ja kupuję materiały? Pomóżcie... Najlepiej wyszczególnij sobie na umowie co w każdym etapie jest zawarte w cenie bo potem najczęsciej są nieporozumienia,że tego i tego niby nie było w umowie:x .My akurat nie mieliśmy z tym problemów,ale z tego względu,że było wszystko czarne na białym napisane.Mogę napisać na priv jak my mieliśmy to rozpisane Zaliczki żadnej nie wpłacałam,płaciliśmy za każdy zrobiony etap,tak mieliśmy uzgodnine z ekipą.Termin zakończenia sso mieliśmy 5 miesięcy,uważam że szło to zrobić w 4 . Cena jaką ustaliliśmy przy podpisaniu umowy była ceną ostateczną,nic się nie zmieniało w czasie budowy,materiały też kupowaliśmy sami.Jedynie płaciliśmy za dodatkowe prace które chcieliśmy,np postawienie murku oporowego,wytynkowanie garażu przed wstawieniem bramy garażowej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 18.11.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Nie do wszytskich dochodzą moje wiadomości także napiszę to tu,może sie komuś jeszcze przyda . Wyszczególnienie w umowie etapów budowy: I FUNDAMENTY a) ławy fundamentowe: - roboty ziemne,przygotowanie terenu, - wymiana częście gruntu na piasek, - szałowanie, - zbrojenie, - zalanie betonem b) ściany podziemia: - mury z bloczków betonowych, - orapowanie, - wykonanie izolacji termicznej i wodoszczelnej c) drenaż: - położenie rur drenarskich - osadzenie studzienek, - wykonanie podsypki z wartswy filtrującej-żwir d) płyta: - położenie kanalizacji - zasypanie i zagęszczanie, - zbrojenie chudziaka w poziomie zeroprzeciwskurczowo - zalanie betonem, - wykonanie schodów zewnętrznych, - zasypanie "od zewnatrz" II PARTER a) mury parteru budynku: - izolacja pozioma, - mury,- wykonanie nadproży, - szałowanie słupów, - wykonanie kominów, b) strop i parter: - wykonanie stropu, - wykonanie schodów wewnętrznych, - wykonanie ścianek działowych parteru. III PODDASZE - mury, - szałowanie i zbrojenie słupów i wieńcy, - zalanie betonem, - kominy+wykończenie (cegła klinkierowa), - wykonanie ścianek działowych poddasza IV DACH: - więżba dachowa, - pokrycie dachowe (dachówka ceramiczna), - wykonanie obróbki blacharskiej, - wstawienie kien dachowych, - orynnowanie budynku i wykonanie rur spustowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab67 18.11.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 My również w umowie mieliśmy określony termin rozpoczęcia i zakończenia (kwiecień-wrzesień 2009) oraz wyszczególnione prace na kolejnych etapach . Płatne po zakończeniu kolejnego etapu budowy, bez żadnej zaliczki, cena się nie zmieniła i nawet o tym nie było mowy. Prace wykonano w terminie, jesteśmy z naszej ekipy bardzo zadowoleni.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts