Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy na wiosnę 2007 - Oborniki Śląskie i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Konto_usunięte*
Kominy kupowaliśmy za pośrednictwem przedstawiciela schiedla ale wątpie, że kupiliśmy po okazyjnej cenie. Kupiliśmy niepotrzebnie kanały wentylacyjne. Wyszło nam za dwa kominy ok 8000. Tylko wszystko zależy od wysokości komina. Nie wiem ile wychodzi za m za pustaki robena ale widzieliśmy po 55 zł/m winenbergera.

• 4 weeks później...

aktualnie udalo mi sie zalac strop i teraz szukam odpowiedniego banku na kredyt.

W miedzy czasie rozgladam sie za dachowcami. Moze uda mi sie jeszcze w tym roku zadaszyc choc nastawiam sie bardziej na wiosne.

Moze ktos z was ma w dobrej cenie suporex 24 lub 11, lub zostalo mu po budowie - chetnie odkupie :)

My chetnie w tej chwili wynajelibysmy agregat. Sasiad, ktory uzyczal nam prad zagrozil, ze mozemy sie z nim pozegnac, bo wywalilo u niego korki :( Generalnie masakara.

Teraz utardzamy sobie droge... chcielismy jednak robic cos dalej, ale jak bez pradu? Czy przy kominach, stropie jest duze zapotrzebowanie na prad? Da sie to jakos obejsc?

Gość Konto_usunięte*

Hej

My zalatwilismy sobie prad budowlany. Kosztuje to 1200 zł i energetyka wykona Wam go na dowolnym słupie.

Jeśli nie ma koło was w odległości 300 m prądu to może lepiej rzeczywiście agregat.

aktualnie udalo mi sie zalac strop i teraz szukam odpowiedniego banku na kredyt.

W miedzy czasie rozgladam sie za dachowcami. Moze uda mi sie jeszcze w tym roku zadaszyc choc nastawiam sie bardziej na wiosne.

Moze ktos z was ma w dobrej cenie suporex 24 lub 11, lub zostalo mu po budowie - chetnie odkupie :)

No to widzę, że idzie Wam jak po maśle. Najgorsza jest przeprawa z bankiem, bo oni tam zawsze maja dużo czasu albo maja ludzi na urlopach :-)

• 2 months później...

TARAS: skoro ekipa szaleje z dzialowkami, to prosze o rade, jaki mozna przyjac koszt robocizny za taki taras z filarem okraglym (w gotowym szalunku)? Wykopanie law, zbrojenie, reszta wymurowana z bloczkow betonowych... Moze ktos mial cos podobnego

http://www.empikfoto.pl/albumy10/111284/144638/thumbs/15964713_taras.jpg

Dzieki za wszelkie info

Wlasnie dostalam szoku. Moja kochana ekipa za taras chce 3 tys zlotych (za caly fundament bylo niewiele wiecej) a do zrobienia jest lawa 3,5mx2m, reszta lacznie ze schodami z bloczkow oraz filar w gotowym szalunku. Przeciez to gigantyczne przegiecie i naciaganie. Chetnie powiem Panom do widzenia. Szukam przyzwoitej ekipy, a w domu jest jeszcze duzo do zrobienia (dzialowkie, ocieplenie, wykonczenia). Moze ktos ma solidnych murarzy, ktorzy chca dorobic? Bardzo Was prosze o jakis kontakt, bo aktualnie jestem bez ekipy :(

PS. jestesmy z Siemianic (Oborniki Slaskie)

• 3 weeks później...

Witam,

jestem w trudnej sytuacji, gdyz mój obecny Wykonawca (przekroczył termin o 4 miesiące i nadal nie usunął cześci usterek) jest rownoczesnie moim Kierownikiem. Ze zwgledu na opóźnienia i inne okoliczności zatrudniliśmy innego Wykonawce. Probujemy zakonczyc sprawe polubownie, ale nie wyglada to dobrze. Kierownik oswiadczyl, ze etapy ktore wykonal inny wykonawca ma zamiar zakwestionowac w dzienniku budowy i nakazac rozbiórke. Z tym, ze przyjal wczesniej osobiscie wszystkie elementy i do tej pory nie zglaszal zastrzezen. Nie dokonał do tej pory zadnego wpisu w dzienniku od konca pazdzernika (w tym na prace wykonane przez siebie - jako Wykonawce) Żada od nas pokwitowań, ktore podpisywal za przyjęte kwoty za robocizne, z tym, ze do tej pory twierdzil, ze ich nie potrzebuje (mimo, ze proponowaliśmy mu na początku podpisywanie w dwóch egzemplarzach dla nas i dla niego).

W takcie tylko dzieki wlasnej przezorności uniknelismy blednych decyzji, które podejmował jako Kierownik i Wykonawca, zdecydowanie stawiając na swoim. Lista naszych uwag jest dluga i chetnie zaintersuje sie nia Rzecznik Odpowiedzialnosci Zawodowej (3 razy nie pojawil sie przy wytyczeniu geodezyjnym budynku, nie wykonywal wpisów w dzienniku, podwazal swoje wczesniejsze decyzje, taił wady wykonawcze (np.zageszczenie 100cm piachu jedna warstwa)), z tym ze liczymy nadal na polubowne zamkniecie sprawy. Naszą propozycją jest niewchodzenie na droge sadowa i nawet zostawienie go na stanowisku Kierownika, jesli spokojnie jest w stanie dokonczyc z nami wspolprace bez robienia nam problemow, co za tym idzie uniknie sam problemow.

Mam pytanie, czy musimy okazac mu pokwitowania, ktore my wystawialismy wreczajac mu pieniadze?

Czy nadal starac sie o polubowne zalatwienie sprawy? (Przyklad Tomka_J mnie przygnebil i wole uniknac sadzenia się (przysluga za przysluge))

Czy powolanie Inspektora nadzoru moze zdyscyplinowac kierownika? Żadać odszkodowania?

Czy osoby z okolicy Obornik i Trzebnicy mogą mi kogos polecic na to stanowisko? Bardzo licze na spotkanie jednej uczciwej osoby w tej branzy :)

Przyjme kazda pomocna dlon