Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy na wiosnę 2007 - Oborniki Śląskie i okolice

Recommended Posts

Witam,

jestem w trudnej sytuacji, gdyz mój obecny Wykonawca (przekroczył termin o 4 miesiące i nadal nie usunął cześci usterek) jest rownoczesnie moim Kierownikiem. Ze zwgledu na opóźnienia i inne okoliczności zatrudniliśmy innego Wykonawce. Probujemy zakonczyc sprawe polubownie, ale nie wyglada to dobrze. Kierownik oswiadczyl, ze etapy ktore wykonal inny wykonawca ma zamiar zakwestionowac w dzienniku budowy i nakazac rozbiórke. Z tym, ze przyjal wczesniej osobiscie wszystkie elementy i do tej pory nie zglaszal zastrzezen. Nie dokonał do tej pory zadnego wpisu w dzienniku od konca pazdzernika (w tym na prace wykonane przez siebie - jako Wykonawce) Żada od nas pokwitowań, ktore podpisywal za przyjęte kwoty za robocizne, z tym, ze do tej pory twierdzil, ze ich nie potrzebuje (mimo, ze proponowaliśmy mu na początku podpisywanie w dwóch egzemplarzach dla nas i dla niego).

W takcie tylko dzieki wlasnej przezorności uniknelismy blednych decyzji, które podejmował jako Kierownik i Wykonawca, zdecydowanie stawiając na swoim. Lista naszych uwag jest dluga i chetnie zaintersuje sie nia Rzecznik Odpowiedzialnosci Zawodowej (3 razy nie pojawil sie przy wytyczeniu geodezyjnym budynku, nie wykonywal wpisów w dzienniku, podwazal swoje wczesniejsze decyzje, taił wady wykonawcze (np.zageszczenie 100cm piachu jedna warstwa)), z tym ze liczymy nadal na polubowne zamkniecie sprawy. Naszą propozycją jest niewchodzenie na droge sadowa i nawet zostawienie go na stanowisku Kierownika, jesli spokojnie jest w stanie dokonczyc z nami wspolprace bez robienia nam problemow, co za tym idzie uniknie sam problemow.

Mam pytanie, czy musimy okazac mu pokwitowania, ktore my wystawialismy wreczajac mu pieniadze?

Czy nadal starac sie o polubowne zalatwienie sprawy? (Przyklad Tomka_J mnie przygnebil i wole uniknac sadzenia się (przysluga za przysluge))

Czy powolanie Inspektora nadzoru moze zdyscyplinowac kierownika? Żadać odszkodowania?

Czy osoby z okolicy Obornik i Trzebnicy mogą mi kogos polecic na to stanowisko? Bardzo licze na spotkanie jednej uczciwej osoby w tej branzy :)

Przyjme kazda pomocna dlon

My mielismy i dobrego i zlego kierownika budowy. W jednej osobie oczywiście.

Nie był u nas ani razu. Za to bardzo dobrze uzupełnił nam dziennik i całą dokumentację :-)

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

.... ale nie próżnowałem !!! :)

Za sobą już mamy:

- Okna

- Dach

- Tynki cementowo-wapienne (gładź sobie zrobię sam)

- Ocieplenie poddasza - zaczynają rigipsy

- Elektryka

- Podłączenie gazu - od skrzynki do domu, bez wpięcia do sieci

- Miś od wody i CO robi wycenę

- Miś od schodów też

i extra wydatek DRENAŻ :(

Odpukać (puk puk puk) narazie trafiałem na solidnych fachowców.

Pierwszy który miał stawiać od fundamentów coś mi się nie spodobał i miałem nosa - jak się okazało partacz niesamowity i zna się na budowlance jak świnia na gwiazdach.

Na szczęście wybrałem (zupełnie przypadkowo) inną ekipę i był to strzał w 10.

Dachowcy też bardzo solidni i znają się na rzeczy.

Co do elektryka to tez żadnych zastrzeżeń.

Namiary na "misiów" mogę podać w odpowiedzi mailem : [email protected]

Pozdrawiam wszystkich.

ps.w środę pomiar drzwi wejściowych i bram garażowych :)

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Za grupą Wrocławską:

Czy ktoś poratuje wykonawcą przyłącza wodnego i kanalizacyjnego w okolicach Trzebnicy, Obornik? Wczoraj lokalny wykonawca wycenił nas na... 8300zł brutto :evil:

A do wykonania:

- przedłużenie istniejącej sieci o 30 metrów, z przeniesieniem hydrantu (w linii prostej, od środka działki sąsiada do środka naszej działki) - niestety takie warunki otrzymaliśmy od wodociągów :cry:

- przyłącze wody - w sumie 19 metrów

- przyłącze kanalizacyjne - w sumie ok 25metrów (studzienka jest w rogu działki)

• 3 weeks później...

... ale miałem pad kompa i go wcieło.

Osobę która chciała namiary na fachmanów proszę o ponowne przesłanie maila, lub "ujawnienie" się na tym wątku forum.

Przepraszam, ale dyski niestety czasami padają :-?

ps. Za nami :

- hydraulika

- elektryka

- centralny odkurzacz - sam montowałem instalację :)

- wylewki

Najbliższe dni

- bramy garażowe

- wejście do budynku (2-3 stopnie)

• 4 months później...

Baaaardzo długo tu nie zaglądałam. Miło czytać jak prace idą na przód :D

My jesteśmy na etapie elewacji - równanie, malowanie, podbitka , rynny . Wszystko ok, tylko czemu to wszystko takie drogie :-? ciągle mi kasy brakuje- pewnie tak jak wszystkim.

Pozdrawiam budujących w Obornikach Śląskich i okolicach.

Ania

• 1 year później...

Witam serdecznie

Czy może ktoś z szanownych Forumowiczów używa przydomowej oczyszczalni biologicznej? A może ktoś załatwiał formalności w Wiszni małej lub/i Trzebnicy? Od czego zacząć? jaka jest szansa odprowadzania oczyszczonej wody do przydrożnego rowu? (operat wodnoprawny, pozwolenie wodnoprawne?) Czy jest z tym sporo załatwiania? A jakiej firmy oczyszczalnie macie? Wiem, że POLIPLAST produkuje takie, ale czy są dobre? Bardzo prosze o komentarze i Waszą radę.

Mozliwe odpowiedzi na priv, mogę nawet podjechać i spokojnie pogadać....

Będe bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

wumar/Wrocław