Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przygoda z budową -Gliwice i okolice

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów

my równierz przymierzamy się do budowy domu jednorodzinnego narazie jesteśmy na etapie spraw papierkowych ale projekt mamy już wybrany teraz interesuje nas co będzie najlepsze do budowy ( jaki materiał ).Budowa będzie w gliwicach budynek podpiwniczony parterowy z poddaszem użytkowym. Zastanawiamy się nad bloczkiem Ytong- ściana zewnętrzna i Silka- ściana wewnętrzna. :D

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czesc:)

Mam pytanie, na jakim terenie budujecie domek?

My na glinie, ale jest tam wilgotno.Mimo wszystko zdecydowaliśmy się na piwnicę..

W jaki sposób planujecie zabezpieczyć piwnicę przed wilgocią?

Ja zastanawiam się nad geomembraną.

Pozwolonko na budowę już macie?bo my tak :)no i ...pochwalcie się projektem:)

Jestem skazany na projekt indywidualny ze wzglądu na szerokość działki która w najszerszym miejscu ma 19m a w najwęższym 17m. Projekt właśnie się toż jesteśmy po pierwszych poprawkach naszym pierwowzorem był projekt Granat z IGN po wyliczeniach architekta co do kosztów adaptacji gotowego projektu nie będzie zbyt wiele różniła się od indywidualnego.

Witam serdecznie, ja również rozpoczynam budowę domku w Gliwicach (firma wchodzi od maja). Budujemy na Ostropie Dom w koniczynce2 Archonu http://www.projektydomow.pl (niestety bez piwnicy :cry: - wykonawcy odradzili ze względu na poziom wód gruntowych - podobno później więcej z tym problemów jak korzyści). Ogrzewanie planowaliśmy na ekogroszek - ale po rezygnacji z piwnicy zastanawiamy się nad gazem (chociaż boimy się kosztów miesięcznych ogrzewania). A jakie Wy planujecie ogrzewanie - dodam że alternatywnie będzie kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza.

No prosze jaki ten świat mały my też budujemy w Bojkowie , ale po przemyśleniach rezygnujemy z podpiwniczenia kotłownia w oryginalnym projekcie w zupełności nam wystarczy tymbardziej iż planujemy ogrzewanie kominkowe oraz gazowe częściowo podłogowe. Narazie czekamy jeszcze na warunki geologiczne pod budowe no i zezwolenie więc nasza budowa ruszy zapewne dopiero na jesień ale to już coś, zawsze jakiś postęp a ja już nie umię się doczekać oj jak to baba jak już sobie coś umyśli :oops: pozdrawienia dla wszystkich forumowiczek

[u]www.twojprojekt.pl/projekty/sielanka_wersja_b_z_garażem[/u][/img]

Tak myślę bo słyszałam że na warunki geologiczne czeka się dwa miesiące a i ponad dwa z pozwoleniem na budowe to 65 dnii tak przynajmniej mi powiedzieli w Gliwickim UM a z nimi różnie to bywa :-? ale jak pójdzie szybciej to przynajmniej będę mile zaskoczona :o wasz domek też fajny a w której części Bojkowa budujecie?? jeśli można zapytać i jeśli nie jest to tajemnicą bo my w okolicach ul. siennej

my potrzebujemy zwykłe warunki pod budowę na naszej działce stoi już dom stary przedwojenny a warunki geologiczne potrzebne nam są do zbrojeń fundamentowych my mamy wpływy dwóch kopalni sośnica-makoszowy i knurowa ale wczoraj pani mnie pocieszyła że to nie trwa tak długo jak myślałam i pod koniec kwietnia warunki powinny być gotowe :p a więc może uda się wcześniej zacząć :wink: