gosiako 17.04.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Odebraliśmy wyniki badań geologicznych.. Musimy wybrać 2 metry ziemi a wczoraj przywieźli nam na działkę prądzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiutek 18.04.2008 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 dlaczego musicie wybrać aż tyle ziemi to pod budowe?? miałam to szczęście rozmawiać z architektem ktury projektuje tamy do elektrowni oraz inne urządzenia w elektrowniach wodnych wyjaśnił mi dość szczegółowo na jakiej zasadzie działają pompy cieplne ale to bardzo duży koszt a zwruci się po około pięćdziesięciu latach, chociarz samo jego użytkowanie też nie będzie niewiem jak tanie bo do sprężarki powietrza i pompy trzeba prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiako 18.04.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Musimy wybrać tyle ziemi ze wzgledu na strukturę tego co jest pod planowanym domem..Po badaniach gruntu tak wyszło,a kierowniczka budowy potwierdziła,że trzeba tak zrobić.. A co do pompy ciepła to na szczęście Twój znajomy ma rację tylko co do tego, że nie jest to tania inwestycja.. A co do tego kiedy się zwróci..to zależy jak to rozumieć:)każda instalacja grzewcza kosztuje- ta owszem jest droższa. Natomiast czy roczne koszty ogrzewania w wysokości ok.1000-1500zł wraz z ciepłą wodą nie jest kuszące?Dodając rosnące ceny gazu i innych źródeł ciepła- dla mnie pompa to kolejny plus. Jeżeli chodzi o zużycie prądu przez pompę- niestety nie wymyślono jeszcze perpetum mobile- z czegoś musi się toto poruszać:) A czy u nas znajdzie swoje miejsce...to już wypowiedzą się co do tego specjaliści. bo my jeszcze nie jesteśmy w 100% zdecydowani.. W ostatnim muratorze jest na płytce filmik o pompach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Darek 18.04.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Witajcie, czy przyjmiecie jeszcze do swego grona zabłąkane owieczki z Tarnowskich Gór. My mamy WZ i czekamy na pozwolenie na budowę. Będziemy budować dom w rododendrnach 6 2G. Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiako 19.04.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Witamy Tarnowskie Góry Wklejcie link z projektem Waszego domku:)))) i piszcie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Darek 19.04.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Oto nasz wymarzony dom: http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m447c2b56bac8a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Darek 19.04.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Słyszałem, iż koszt pompy ciepła to około 40000 zł, zaś zdziwiło mnie, iż system ten jest przewidziany na 15 - 20 lat a co dalej? Ekonomiści mówią, iż koszt zwraca się po 8-9 latach. Niestety my będziemy w naszym przyszłym domu mieli piec na Eko groszek. Drogie panie widzę, że Wasi mężowie nie korzystają w forum, a szkoda. Pozdrawniam, my zamierzamy ruszyć z budową od sierpnia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiutek 20.04.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 witam nowych forumowiczów. Tak zdania co do pomp cieplnych są podzielone a każdy z nas ma inne wyobrażenie na ten temat . My zdecydowaliśmy się na kominek z płaszczem wodnym to też koszt około 8 - 10 tysięcy (dobrej jakości) ale czymś trzeba ogrzewać przecież prawda pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 23.04.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 witam i pytam ile w tym roku trzeba zapłacić geodecie za mapki do celów projektowych plus wypis z rejestrów gruntu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g_sid 24.04.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Mapa do celów projektowych jeśli chodzi o Gliwice rozpiętość cen jest duża i wynosi od 1000-2000zł . Osobiści zdecydował się na geodetę z poza Gliwic obecnie czekam na mapki. Jest chodzi o wypis z rejestru gruntów koszt w porównaniu z mapkami jest znikomy miesiąc temu osbisci załatwiałem to w starostwie ok 20-30zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 24.04.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Mapa do celów projektowych jeśli chodzi o Gliwice rozpiętość cen jest duża i wynosi od 1000-2000zł . Osobiści zdecydował się na geodetę z poza Gliwic obecnie czekam na mapki. Jest chodzi o wypis z rejestru gruntów koszt w porównaniu z mapkami jest znikomy miesiąc temu osbisci załatwiałem to w starostwie ok 20-30zł. czyli 1000 dla geodety z poza Gliwic jest Ok, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnika 24.04.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Witam. Ja mieszkam co prawda w Rybniku, ale budowa jest, bedzie, bo na razie tam jest pole w Stanicy. Pozdrawiam wszystkich!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 24.04.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Witam. Ja mieszkam co prawda w Rybniku, ale budowa jest, bedzie, bo na razie tam jest pole w Stanicy. Pozdrawiam wszystkich!!! a to witam przyszłą sąsiadkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g_sid 24.04.2008 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Mapa do celów projektowych jeśli chodzi o Gliwice rozpiętość cen jest duża i wynosi od 1000-2000zł . Osobiści zdecydował się na geodetę z poza Gliwic obecnie czekam na mapki. Jest chodzi o wypis z rejestru gruntów koszt w porównaniu z mapkami jest znikomy miesiąc temu osbisci załatwiałem to w starostwie ok 20-30zł. czyli 1000 dla geodety z poza Gliwic jest Ok, dzięki Znalazłem tańszego ale czekam na rezultat prac i opinie architekta co do mapek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiutek 26.04.2008 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 hey g_sid czy będzie nie taktem jeśli poproszę o namiary na tego geodetę oczywiście jeśli stwierdzisz czy jest dobry ja mogę równierz podać namiary na małżeństwo, z którego pan jest geodetą a pani architektem podobno o połowę tańsi od gliwickich szpeców pani posiada uprawnienia do nadzoru budowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapelek 26.04.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 witam was my budujemy w Pyskowicach. Pod koniec zeszłego roku za mapkę do celów projektowych płaciliśmy 500 zł. Teraz bierze pewnie jakieś 600-700 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g_sid 26.04.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 hey g_sid czy będzie nie taktem jeśli poproszę o namiary na tego geodetę oczywiście jeśli stwierdzisz czy jest dobry ja mogę równierz podać namiary na małżeństwo, z którego pan jest geodetą a pani architektem podobno o połowę tańsi od gliwickich szpeców pani posiada uprawnienia do nadzoru budowy... Moje mapki sa już gotowe odbioru je w tym tygodniu koszt 800zł, jeśli wszystko będzie Ok namiary wyślę na priv. Rozumiem, że pani może być kierownikiem budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiutek 28.04.2008 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 dziękuję z góry za namiary a co do pani architekt to tak może być kierownikiem budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marwal 28.04.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Mapa do celów projektowych jeśli chodzi o Gliwice rozpiętość cen jest duża i wynosi od 1000-2000zł . Osobiści zdecydował się na geodetę z poza Gliwic obecnie czekam na mapki. Jest chodzi o wypis z rejestru gruntów koszt w porównaniu z mapkami jest znikomy miesiąc temu osbisci załatwiałem to w starostwie ok 20-30zł. czyli 1000 dla geodety z poza Gliwic jest Ok, dzięki 500zł plus Vat Rybnik, Kościuszki tam gdzie Notariusze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 29.04.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Natomiast czy roczne koszty ogrzewania w wysokości ok.1000-1500zł wraz z ciepłą wodą nie jest kuszące?Dodając rosnące ceny gazu i innych źródeł ciepła- dla mnie pompa to kolejny plus. W obecnym domu spaliłem 4 tony węgla w zeszłym roku. Workowany eko-groszek kosztuje 600zł więc wyszlo 2,4 tys. zł. Za 40,0 tys. zł moge co 2-3 dni chodzić do kotłowni wsypać węgiel do podajnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts