Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Kornelia

Gość Kornelia Chełm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co się z tym może stać, jak nie popęka przez pierwsze parę lat to nic się nie stanie. Ludzie na dachach mają naewt zwykłą papę smołą zasmarowaną po 20-30lat i nic się nie dzieję. Dachówka to nie blacha i nic się nie może stać. Ja przynajmniej nie słyszałem żeby ktoś ją reklamował. Oczywiście mogą popękać ale tylko wtedy jak będzie źle poukładana.

Moim zdaniem jak się zrobi wszystko tak jak producent zaleca to co by się na dach nie położyło to my się już o to nie będziemy musieli martwić, co najwyżej nasze dzieci.

Szybciej się więźba rozleci bo to drzewo co teraz sprzedają to jest kiepskiej jakości. Drzewa nie mają już w sobie tyle żywicy co kiedyś przez co są delikatniejsze i nie "zakonserwowane" - tą opinie mam na podstawie rozmów z ciotką która ma od 2 pokoleń tartak więc raczej się znają tam na drzewie.

Zostajemy przy terivie. A teraz następna prośba. Napiszcie jaką dachówkę kładziecie, bo to kolejny etap naszej budowy :)

Pozdrawiam :wink:

nie myśl długo i nie zastanawiaj sie bo oszalejesz - ja spac ponocach nie mogłam - i zdecydowałam sie na "mercedesa" - CREATON - już kilka osób było u mnie z zapytaniem co to jest za dachówka- wygląda pięknie i parametry tez ma bardzo bobre

• 3 weeks później...

Witam wszystkich budujących Kornelię. Widzę, że chyba większość z nas troszeczkę przez zime poleniuchowała, czas więc zabierać się z powrotem do pracy.

U nas od 15 października '06 do 15 stycznia'07 postawiono dom i przykryto dachówką. Od czwartu zabieramy się za hydraulikę, potem ścianki działowe, elektryka a w między czasie betonowanie przypór, wstawianie okien...... napiszcie co u Was słuchać na placach budów....pozdrawiam :lol:

Wkońcu się ktoś odezwał.

Nam dzisiaj strop zalewają. Więźba się robi. A co u Ciebie?

Czyli wychodzi na to że jednak dla chcącego nic trudnego, prawda?! Ja też wychodzę z takiego założenia.

Co u mnie....hmm napisałam wyżej w tym tyg. hydraulika, potem ścianki działowe, przypory i obróbka komina. Szukamy na razie piaskowca na elewację i na komin. Wczoraj dzwoniłam już do jednej osoby, ale troszeczkę daleko mieszka i + transport za 250 km to trochę dużo. :wink:

Wkońcu się ktoś odezwał.

Nam dzisiaj strop zalewają. Więźba się robi ...

Witaj Sylwio!

Z dużym zainteresowaniem obserwujemy jak postępują prace przy Waszej Kornelii. My będziemy ją również budować na przełomie maja, czerwca, w okolicach Rzeszowa. Możesz podać jak dużo betonu poszło Wam na strop? Co do więźby to mój dekarz wyliczył nam ok 14,87m3.Pewnie Wam wyszło podobnie?

Cześć Sylwio, nie pisałam bo byłam na prawdę bardzo zajęta i co chwila wyjazdy.....

U nas na budowie praca wre- aby nie zapeszyc. Dzisaj kończą wylewć I warstwę podłoża, mamy już położona instalację alarmową a od dzisiaj weszli elektrycy z położeniem swoich kabelków. W między czasie obrabiają nam kominy okładziną kamienną. Myślę że od przyszłego tygodnia powolutku będą robić schody wewnętrzne i zewnętrzne oraz kończyć taras.

Pytałaś się o rodzaj wentylacji, wiesz my mamy taką chyba normalną jak w projekcie.

Ale muszę powiedzieć, że dopiero teraz widzę że ten projekt jest troszeczkę ,,skopany" juz nawet nie mam na mysli schodów wewnętrzynych ale inne rzeczy które wyszły po postawieniu ścianek działowych....

A co u Cię na budowie? I oczywiście u sympatyków tego forum? :wink:

Witam, znowu miałam przerwę, ale nadrobię.....hi

U nas na budowie zalane juz są podłoża (I warstwą), zrobiona instalacja alarmowa i elektryczna, zrobione schody wewnątrz, wstawiona stolarka i w końcu wykończone kominy.

Pytałaś Sylwio co jest do końca nie dopracowane w projekcie?

Ano jest kilka rzeczy, po postawieniu ścianek działowych (zgodnie z projektem) okazało się że w przedpokoju ta najdłuższa belka od nadproży, dzieli sufit troszeczkę niefortunnie na jeden spory trójkąt a w ostatnim pokoju po prawej stronie nadproże to tworzy wnekę, której nie można wykorzysta ć nawet do szafy wnękowej.

Również schody- porażka, mimo iż przedłużyliśmy ścianę od salonu aby klatka schodowa była dłuższa i aby te schody miały jaki taki wygląd wyszły bardzo wąskie. Architekt nie przewidział że należałoby zrobić więszy otwór w stropie aby nadać tym schodom wyglądu.

Muszę się w końcu pochwalić naszymi kominami. Niebawem wkleję zdjęcia. Obłożyliśmy je kamieniem a raczej imitacją kamienia i wyglądają na prawdę ładnie, czekamy teraz jeszcze na wygięcie blachy aby je zakończyć daszkami.

Pytałaś też o piec. My zdecydowaliśmy się na piec grecki. Co prawda b. dużo kosztował ale mamy nadzieję że jakoś bedzie można z tym grzaniem oszczędzać. Jest on i na węgiel i na drzewo, na trociny, ziarna pszenicy, pestki, gaz i olej....zobaczymy.....jak będzie w eksploatacji. A powiększylismy jeszcze spiżarnię, tym samym przedłużając wejście do mieszkania i likwidując te bezsensowne garderoby. A jak u Was forumowicze, idzie budowa?

Po swiętach wchodzą tynkarze i nie wiemy czy w środku robić tynki gipsowe czy tradycyjne? Proszę o opinie na ten temat?

Pozdrawiam :lol:

Super, że macie tyle już zrobione!!!

My jednak będziemy mieli piec gazowy. Kominy robimy z cegły klinkierowej. Po świętach zaczynamy właśnie kominy, kanalizację i ścianki działowe. My w miejce garderoby w holu robimy wc dla gości. Ścianę skośną w łazience prostujemy, żeby zmieścić tam prysznic, a co za tym idzie - musimy przesunąć ścianę miedzy sypialnią a pokojem na niekorzyść sypialni.

Życzę Wszystkim KORNELIOWICZĄ zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych, oraz spokojnej budowy!!! :wink: