Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Stargard Szczeciński i okolice

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Z góry dziękuję za zaproszenie. Z największą przyjemnością przyłączę się do miejscowej grupy budowniczych.

I od razu mam pytanie: jakie koszty ponosiliście w związku z adaptacją gotowego projektu. W moim przypadku architekt zaśpiewał sobie za adaptację + przyłącza 4.800 zł, za zmiany w projekcie 1.000 zł, plus geolog 700 zł,. Nie wiem czy to dużo czy w sam raz. Pierwszy architekt za te same czynności zażądał sobie 11.000 - 12.000 zł. Czytając inne wątki na forum muratora zauważyłem, że ceny w Polsce za te zmiany są znacznie niższe. Czy u nas faktycznie jest tak drogo (czy może funkcjonuje jakaś mafia architektów).

Jakie wy koszty ponieśliście.

Pozdrawiam Mariusz. :wink: :p :wink:

faktycznie koszty które podajesz są kosmiczne, ja robiłem projekt indywidualny 5 lat temu i za wszystko, (projekt+instalacje wew.+przyłącza+zagospodarowanie terenu+kilka innych drobnych rzeczy) w tym załatwienie przez architekta wszystkiego do pozwolenia na budowę, wiec za wszystko dałem 6,5 tys

pozdrawiam

m.

• Odpowiedzi 127
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Maksiu jak można do Białej Listy wykonawców dorzucić naprawdę porządną ekipę? Pomożesz? Jakieś namiary?

Mags - czy mógłbys mi podrzucic telefonik?

P.S. ja tez mam namiary na dobre ekipy, mogę je wrzucić na priv zainteresowanym - tyle, że to ekipy do np. dociepleń czy elewacji, tynków i dachów (póki co to temat dla mnie odległy :) ja potrzebuje na fundamenty i stan surowy)

teraz robię wywiad i jeżdze po budowach, pytam inwestorów i samych zainteresowanych :) mam 2 typy (tanio, dobra opinia inwestorów)

tez moge podac namiary na priv jak popiszę umowę

Kasia wysyłam jeszcze raz, pewnie wcześniej nie doszło, a Ty mi potem tu napisz czy otrzymałaś, nie będę się wtedy zastanawiać czy doszło czy nie.

Fajnie, że się zdecydowałaś nie brać jednej firmy do wszystkiego. Zobaczysz, że się uda i jaka to frajda. Pozdrawiam

Witam wszystkich.

Z góry dziękuję za zaproszenie. Z największą przyjemnością przyłączę się do miejscowej grupy budowniczych.

I od razu mam pytanie: jakie koszty ponosiliście w związku z adaptacją gotowego projektu. W moim przypadku architekt zaśpiewał sobie za adaptację + przyłącza 4.800 zł, za zmiany w projekcie 1.000 zł, plus geolog 700 zł,. Nie wiem czy to dużo czy w sam raz. Pierwszy architekt za te same czynności zażądał sobie 11.000 - 12.000 zł. Czytając inne wątki na forum muratora zauważyłem, że ceny w Polsce za te zmiany są znacznie niższe. Czy u nas faktycznie jest tak drogo (czy może funkcjonuje jakaś mafia architektów).

Jakie wy koszty ponieśliście.

Pozdrawiam Mariusz. :wink: :p :wink:

Nie wiem jakiego architekta wybrałes ale nie polecam firme pewnej pani z ulicy Szczecińskiej. Nie bede pisała nazwy firmy ale oddała projekt do Starostwa z wieloma błedami.

Dobra, pytanie akurat na tapecie u mnie:

Jaką wełnę do ocieplenia poddasza kupowaliście, jaka grubość, gdzie i za ile

chwalić mi się tu zaraz, bo muszę iść kupić wełnę i nie wiem ile będzie rozsądnie dać

pozdrawiam

m.

Ja kupiłam 15cm i 5 cm w rolkach Izovera. Ta pierwsza ponizej 20 zł za m2 ta druga ponizej 7zł za m2. Kupiłam njtańszą jaka była nie zwracałam uwagi zbytnio na parametry. Te kilkaset złotych wydam na co innego. Jestem na etapie liczenia każdej złotówki nie mówiac o setkach.

chwalić mi się tu zaraz, bo muszę iść kupić wełnę i nie wiem ile będzie rozsądnie dać

pozdrawiam

m.

Ja kupiłam 15cm i 5 cm w rolkach Izovera. Ta pierwsza ponizej 20 zł za m2 ta druga ponizej 7zł za m2. Kupiłam njtańszą jaka była nie zwracałam uwagi zbytnio na parametry. Te kilkaset złotych wydam na co innego. Jestem na etapie liczenia każdej złotówki nie mówiac o setkach.

Dzięki Monika, najbardziej liczyłem właśnie na Twoją odpowiedź, gdybyś jeszcze podpowiedziała gdzie to kupiłaś to byłbym wdzięczny.

Ja dostałem ofertę na wełne Knaufa, 15cm - 19zl/m2 i 5cm - 7zł/m2

pozdrawiam

m.

pozdrawiam

m.

Dzięki Monika, najbardziej liczyłem właśnie na Twoją odpowiedź, gdybyś jeszcze podpowiedziała gdzie to kupiłaś to byłbym wdzięczny.

pozdrawiam

m.

SCMB 15cm 19,60zł, 5 cm -6,50zł przy ilosci prawie 190m2

pozdrawiam

m.

pozdrawiam

m.

U mnie jest Knauf, a na kawałku Isover (bo mi zabrakło). Jakość Isovera na oko dużo lepsza - Knauf się "rozłazi" w rękach, Isover był zwartą, sprężystą matą. Szkoda, że nie wzięłam go na całość

pozdrawiam

m.

SCMB 15cm 19,60zł, 5 cm -6,50zł przy ilosci prawie 190m2

dzięki za informacje, przejadę się tam w poniedziałek, zobaczymy jaką cenę mi zaproponują, bo ja potrzebuje tylko połowę tego co Ty (tzn. okolo 100m2)

pytałaś sie kiedyś o internet w Grzędzicach, dzis pierwszy test: IPlus działa, pisze tego posta od siebie z budowy. Co do innych źródeł internetu na razie brak brak danych

pozdrawiam

m.

U mnie jest Knauf, a na kawałku Isover (bo mi zabrakło). Jakość Isovera na oko dużo lepsza - Knauf się "rozłazi" w rękach, Isover był zwartą, sprężystą matą. Szkoda, że nie wzięłam go na całość

dzieki Maggie za cenną informacje, obejrze sobie tego knaufa, jesli faktycznie bedzie taki kiepski to kupie isover'a

pozdrawiam

m.

Maksiu - pytałam o ta wełnę, i w sumie żadnych konkretnych wiadomości nie mam, oprócz tego, ze nabyliśmy ja w budo-hurcie - cen już nie pamiętamy, ale i tak mijałyby się przecież z obecna rzeczywistoscia

dzięki, obleciałem jeszcze wczoraj kilka hurtowni, na razie najtaniej w scmb, dostałem takie same ceny jak podała Monika

jutro jeszcze zostały mi trzy hurtownie i bede zamawiał, wełna i profile

pozdrawiam

m.