Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających WIOSNĄ 2009/ Bydgoszcz i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

To i ja dołączę się do tej grupy, gdyż jestem z okolic Bydgoszczy:)

My jestesmy na etapie zasypywania piachem fundamentow

Mi została cała kupa - nie chce ktoś przygarnąć? :)

Uściślę: została hałda po wykopaniu dziury na piwnicę - tak na oko to przynajmniej 80-90 metrów sześciennych pospółki.

Witajcie,

rozpoczynam budowę swojego, drugiego już domu...mam nadzieję, że ostatniego!!! Poprzedni wybudowałem w Osielsku. W sumie dom nam się bardzo podobał, jednakże był za duży dla naszej 4-osobowej rodzinki...

Teraz chcemy parterówki bez użytkowego poddasza, wzorem jest Genowefa z Archipelagu. Co do poszczególnych etapów to praktycznie mam wszystko rozpracowane, muszę jeszcze dograć temat budowy ścian z ekipą budowlańców i ruszam. Gwiazdka ma być już w nowym domu !!!

Pozdrawiam

SIOUX

• 3 weeks później...

Każda budowa to nowe wyzwania wiele można opowiadać o wykonawcach ,w zasadzie punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Znam dwie solidne ekipy,niedawno znajomej mi osobie stawiały dom od ław fundamentowych po dach.

Pozdrowienia dla wszystkich zaczynających swe wymarzone domy.

Witam

To i ja dołączę się do tej grupy, gdyż jestem z okolic Bydgoszczy:)

My jestesmy na etapie zasypywania piachem fundamentow i ilosc tego piachu tez nas zaskoczyła. Czy ktos moze wie gdzie najtaniej kupic wszystko do stropu teriva i więźbę? Pozdrawiam

Proponuje o strop zapytać w firmie BETOR przy ulicy Toruńskiej,NIEDAWNO ZNAJOMY WYKONAWCA TAM WŁAŚNIE ZAMAWIAŁ STROP....

• 2 weeks później...

Witam,

swego czasu Citero podal link do:

- przepisu na beton B15

- kalkulatora dla betonu B15

Obliczylem ile m3 maja lawy w mojej chacie i postanowilem wyliczyc ile potrzeba cementu piachu i zwiru na to by zrobic ilestam m3 betonu b15 na lawe. Chce krecic w betoniarce...

Skorzystalem z tych linkow i cos mi sie nie zgadza... czy moze ktos wie ktore odpowiedzi sa dobre? A mianowicie:

w artykule z tabelki na 200l betoniarke potrzeba:

http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/sciany-zewnetrzne/przepis-na-beton,6325_4790.htm

44kg cementu,

59l piachu,

129l zwiru,

26l wody

a kalkulator dla tej samej pojemnosci betoniarki daje to:

http://www.muratordom.pl/kalkulator/betoniarka/step3.final

Dla betoniarki o objętości: 200,0 l

Potrzebna ilość cementu: 33,8 kg

Potrzebna ilość piasku: 55,0 l

Potrzebna ilość żwiru: 92,6 l

Potrzebna ilość wody: 31,5 l

Kto ma racje? Jesli ktos ma doswiadczenie prosze o komentarz...

Moze ktos potrzebuje...

- SPRZEDAM po okazyjnej cenie:

- caly osprzet (nowy) do zrobienia przylacza pod wodociagi

- nawiertka

- zasuwa

- klucz

- zlaczki

- rura pe fi 32

- skrzynka do klucza

- itd - wszystko co potrzebne dla tych co maja zamiar sie podlaczyc pod wodociag

- mam tez 90mb rury pe fi63

- na wszystko jest faktura z hurtowni w ktorej to bralem, wszystko nowe/nie uzywane

- ps. mam tez hydrant podziemny i skrzynke zeliwna na ten hydrant plus osprzet do podlaczenia pod magistrale wodociag

zainteresowanych prosze o pw

- w rachube wchodzi tez zamiana na inne rzeczy ktore moga mi sie przydac na budowie

pozdr