Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa Jaworzno 2008r

coachu13

Recommended Posts

• Odpowiedzi 362
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

ja bedę budować jaworzno cezarówka górna . wybrałam projekt z muratora mo4a

właśnie dzisiaj byłam oglądać jak ten dom wygląda . obejrzenie ułatwiło mi przemyśleć jakich zmian napewno dokonam... jak wybieracie projekt z muratora to szukajcie na forum ludzi którzy dom postawili i korzystajcie z ich uwag ...to są bardzo cenne rady..

ja jestem na etapie kompletowania dokumentów do architekta

na wiosne będę chciała kupić garaż blaszany morze wiecie już gdzie tańsze jakie ceny...no i ogrodzenie to tymczasowe morze jakieś namiary

No nareszcie ludzie z Jaworzna się tu ujawnili! Jak rok temu pytałem, to nikogo nie było :)

Buduję w Jeleniu. Interesuje mnie u jakiego notariusza załatwialiście zakup działki? Ja mam niemiłe wspomnienia z panią P. :evil:

malgosia60, ja ogrodzenie zrobiłem z słupków metalowych i siatki leśnej. Po słupki jechałem swoim autem, aż za Nysę ale było warto - kupiłem je w jakieś śmiesznej cenie (9zł za słupek chyba). Jak już byłem na miejscu to sie okazało, że za 290zł mogę dostać jeszcze furtkę - to też ją wziąłem :) I to wszystko wsadziłem do auta :D

Do tego siatkę leśną z allegro za jakieś 300zł i w ten sposób dosyć skutecznie zrobiłem 105mb płotu. Słupki są dobrej jakości i mogą zostać nawet pod docelową siatkę.

no to w marcu ekipa wkracza do fundamentów :]

Część materiałów mam już zaklepane (bloczki, stal, materiał na izolacje).

Może ktoś polecić jakąś betoniarnię? Sparwę więźby też już w miarę rozeznałam (chyba zdecyduję się na drewno z świętokrzyskiego), ale jeśli ktoś miałby jakiś tartak naprawdę godny polecenia to też chętnie skorzystam z namiarów.

no to w marcu ekipa wkracza do fundamentów :]

Część materiałów mam już zaklepane (bloczki, stal, materiał na izolacje).

Może ktoś polecić jakąś betoniarnię? Sparwę więźby też już w miarę rozeznałam (chyba zdecyduję się na drewno z świętokrzyskiego), ale jeśli ktoś miałby jakiś tartak naprawdę godny polecenia to też chętnie skorzystam z namiarów.

Ja brałem beton Siemianiowic. Cena przystępna 240zł netto za B20, w tym cena pompy, przyjechali punktualnie - dwie duże gruszki każda po 10m3. Potem tylko długo trwało jak musieli jeździć tam i z powrotem, bo w sumie potrzebowałem 50m3. Jeżeli chcesz to odszukam telefon kontaktowy.

A to drewno - może podać konkretny namiar?

Coraz więcej spędzam czasu w Jaworznie i okolicach. Zajmuję się instalacjami alarmowymi oraz innymi instalacjami takimi jak domofony, kamery, napędy do bram i rolet. Jeśli interesuje kogoś ten temat, proponuję spotkanie na miejscu na budowie.

[email protected]

Wojciech Krawczak

0660-140-204

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam serdecznie i ja :)

Póki co, mieszkam w Jaworznie (oś. Stałe), mam działkę w Imielinie i plany ;)

No i dylemat czy nie kupić "gotowca" w Ciężkowicach...

Buduj się w Imielinie! Będziesz miała dobry dojazd i do Jaworzna i do Katowic (a i do Mysłowic, Sosnowca również nie najgorszy). Poza tym to fajne miasteczko jest :)

Póki co, mieszkam w Jaworznie (oś. Stałe), mam działkę w Imielinie i plany ;)

No i dylemat czy nie kupić "gotowca" w Ciężkowicach...

Co to znaczy gotowca? Od roku szukam domu z drugiej ręki, działki lub "gotowca". Obejrzałem ich kilkanaście sztuk.

Gdybym miał działkę to bym się budował. Pamiętaj, że jak ktoś robi na sprzedaż (w dzisiejszych czasach) to jest duża szansa na błędy nie do odrobienia. U siebie masz szansę na doglądanie.

A tak serio to temat rzeka. Mając działkę jesteś lekko 100 kzł do przodu.

Trzeba rozważać konkretny przypadek.

Pozdrowienia.

"Gotowca" to w tym konkretnym przypadku znaczy nowy dom od developera.

Niestety Piotrze jestem w tej niekomfortowej sytuacji, że ani ja ani mój mąż nie mamy czasu na budowę. Co gorsza - nie mamy także "wiedzy budowlanej". W naszej sytuacji budowa domu prawie nie wchodzi w grę. Jedyne możliwe wyjście to zlecenie budowy od początku do końca jednej firmie, ale "roboty papierowej" i tak nikt by za nas nie zrobił. Więc albo stojący już (prawie) domek i nadzieja na uczciwość inwestora (+ gwarancja), albo... nic. Co byś wybrał?

Ów dom jest obecnie w stanie surowym zamkniętym. Jeszcze można podejrzeć co nieco i mieć kontrolę nad kilkoma sprawami.

Myślę i dumam i... wciąż nie wiem czy się zdecydować.

"Gotowca" to w tym konkretnym przypadku znaczy nowy dom od developera.

Niestety Piotrze jestem w tej niekomfortowej sytuacji, że ani ja ani mój mąż nie mamy czasu na budowę. Co gorsza - nie mamy także "wiedzy budowlanej". W naszej sytuacji budowa domu prawie nie wchodzi w grę. Jedyne możliwe wyjście to zlecenie budowy od początku do końca jednej firmie, ale "roboty papierowej" i tak nikt by za nas nie zrobił. Więc albo stojący już (prawie) domek i nadzieja na uczciwość inwestora (+ gwarancja), albo... nic. Co byś wybrał?

Ów dom jest obecnie w stanie surowym zamkniętym. Jeszcze można podejrzeć co nieco i mieć kontrolę nad kilkoma sprawami.

Myślę i dumam i... wciąż nie wiem czy się zdecydować.

Nie ma łatwo :)

Trzeba liczyć, czyli obejrzeć dom (ten w stanie surowym) i doliczyć to co trzeba zrobić. Miejsce też bardzo ważne.

Zajrzyj do PrefBud'u w Mysłowicach. Firma robi pod klucz od pozwolenia na budowę. Jest droga, ale płaci się za nadzór nad całością. Specjalizują się w płycie grzewczej Legalett i ścianach prefabrykowanych z keramzytu. Od wejścia na plac do kluczy trzy miesiące. Ale robią też inne domy. Zajechać można po informację.

Czytaj dużo (np. forum) bo bez wiedzy trudno podjąć decyzję.

Dziękuję serdecznie za rady :) Forum czytam już od dawna (zwłaszcza wątek "czego nie zrobilibyście, gdybyście mogli zacząć jeszcze raz" ;)).

A dom, o którym piszę teraz jest w stanie surowym, ale ma być oddany w czerwcu i tylko do wykończenia. Tzn. do zrobienia przez nas pozostałyby nawierzchnie podłóg, glazura w łazienkach i kuchni, drzwi wewnętrzne, kolory na ścianach i... schody. Tynki, elewacja, instalacje, wylewki, ogrodzenie i brama wjazdowa oraz furtka, podjazdy i chodniki z kostki - to wszystko będzie.

Taki stan rzeczy mi odpowiada - muszę przyznać. Bo z wykończeniem sama sobie dam radę (część jako zlecenie, część samemu z pomocą rodziny).