Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa Jaworzno 2008r

coachu13

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 362
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam wszystkich forumowiczów :)

Zamiast kupna mieszkania postanowiliśmy z narzeczoną zrobić nadbudowę domu.

W związku z tym mam pytanie:

- jaką firmę wybrać jeśli chodzi o projekt? Z tego co wyczytałem muszę szukać architekta-konstruktora, który zarówno zaprojektuje dom ale także obliczy czy taka rozbudowa jest możliwa

Oczywiście najpierw pytałem znajomych, którzy w tym roku takiej przebudowy dokonali i;

- niestety jeden architekt już się tym nie zajmuje

- drugiego koleżanka odradzała był bardzo niesumienny - chodzi o firmę Prospect z Jaworzna

Macie jakieś namiary na dobrego fachowca, który obliczy czy rozbudowa jest możliwa (dom z 1959r z tego co wiem nie ma ławic ale to podobno nie stanowi większego problemu), zrobi projekt i kosztorys.

- drugie pytanie to chce także postawić garaż - zastanawiałem się nad wolnostojącym jednak wtedy muszę skorzystać z usług geodety? W przypadku jeśli bylaby możliwość dobudowy garażu do domu, możnaby go wykorzystać także jako taras.

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz

P.S. Jakob fajny domek sobie odstrzeliłeś :)

• 4 weeks później...
nam nasz inspektor nadzoru../nie pamietam nazwiska-dopisze / robił kosztorys zabezpieczeń na szkody górnicze..... potem oddalismy do szkód i dostaliśmy zwrot za materiał i za kosztorys ....

tak właśnie się też dowiedziałem ;)

kosztorys na dodatkowe zabezpieczenia i dodatkowo chyba 600 za inspektora na rachunku .. ale to będę wiedział na 100% jak dostanę :p

możesz przysłać na PW kto robił kosztorys z namiarem i ceną ;)

• 1 month później...
  • 1 month później...
Czarna lista Monbud w Chrzanowie z czymś takim to się nie spotkałem chyba że w dawnej komunie. Pan sprzedawca który się podaje za szefa chociaż nim nie jest, głupkowaty uśmieszek przy każdym pytaniu i łaska jeżeli udzielił odpowiedzi, człowiek czuje się jak za starych niekoniecznie dobrych czasów. Trochę się zdziwiłem gdyż był to skład polecany przez jedną osobę na forum i jako pierwszy z tego powodu odwiedzony. Lepiej na wstępie się sparzyć niż na końcu budowy :) jedynie żal iż mi osobiście pasował z uwagi na bliską odległość od budowy.

Czarna lista Monbud w Chrzanowie z czymś takim to się nie spotkałem chyba że w dawnej komunie. Pan sprzedawca który się podaje za szefa chociaż nim nie jest, głupkowaty uśmieszek przy każdym pytaniu i łaska jeżeli udzielił odpowiedzi, człowiek czuje się jak za starych niekoniecznie dobrych czasów. Trochę się zdziwiłem gdyż był to skład polecany przez jedną osobę na forum i jako pierwszy z tego powodu odwiedzony. Lepiej na wstępie się sparzyć niż na końcu budowy :) jedynie żal iż mi osobiście pasował z uwagi na bliską odległość od budowy.

W naszym regionie trudno się kupuje. Jak idziesz do hurtowni to żeby się targować trzeba mieć duże ilości do kupienia i rozmawiać albo z właścicielem, albo kierownikiem sprzedaży.

Jako lokalny patriota zawsze (zanim kupię na Alledrogo lub w Castodramie) pytam miejscowych. Tylko w dwóch miejscach udało mi się dotargować np. cenę Ytonga niższą niż w w/w, ale to było na wszystkie działówki, lub np. teraz kostka brukowa (150 m2 plus koła i palisada czyli ponad 7000 zł).

To że trafiłeś na zmanierowanego pracownika to pech, a nie tak zaraz całą hurtownię na czarną listę. Ja zwyczajnie omijam takich z daleka, moja noga więcej tam nie stanie :)

Więcej cierpliwości i pogody ducha w budowaniu. Popatrz, że nawet grupa miejscowa też taka "okazjonalna" :):):)

W naszym regionie trudno się kupuje. Tylko w dwóch miejscach udało mi się dotargować np. cenę Ytonga niższą niż w w/w, ale to było na wszystkie działówki, lub np. teraz kostka brukowa (150 m2 plus koła i palisada czyli ponad 7000 zł).

to może wypada pochwalić się gdzie ;)

jak na razie "u nas" kupowałem "podstawowe" materiały do murowania i styro (małe ilości i nie wartało szukać ;))

• 1 month później...

1. Mam dojscie do bardzo taniego pustaka - beton komórkowy (suporeks, pgs czy jak kto woli) z Łagiszy - szary dowolna odmiana na piorowpust lub bez.

Ceny duzo nizsze niz w markecie wraz z dostawa - mozliwosc rozladunku za niewielka doplata od tego goscia ktory takze ma koparki z widlami (ja placilam 150 zl za rozladunek 2 samochodow). Na trzy palety 12cm czyli 240 sztuk bylo tylko jeden pekniety wiec naprawde super sa - polecam sama z nich buduje teraz sa rowne itd (moge dac zdjecia jak ktos chce) . No i cenowo wychodzi duzo taniej niz inne materialy - u mnie na maly domek wyszlo ponad 4 tys taniej niz owczary czy porotherm (tu jeszcze wieksza roznica). Aha pustaki sa brane bezposrednio z ŁAgiszy zafoliowane na paletach.

Przykladowe ceny (zuzycie 7 sztuk na metr nie zaleznie do szerokosci)

Pustak 12cm - 3,5 (w cenie dostawa w obrebie jakis 20-30 km - do dogadania sie pewnie)

Pustak 24 cm - 5,9 (w cenie dostawa)

Z faktura.

2. Dysperbit Izolex 20 kg- 45 zl (tu mozna jeszcze negocjowac troche)

3. Styropian EPS 100 - 170 zl/m3

4. Beton z pompa i grucha (nawet przy malej ilosci betonu) B15 - 210zl, B20- 230 zl przy standardowych ilosciach 200 i 220.

5. Wiezba dachowa w cenie 750 impregnowana (z dostawa).

6. Piasek budowlany 850 zl za 25 ton (bywa i wiecej pelny samochod) (z dostawa) PIasek przesiewany zero kamykow.

7. Bloczki fundamentowe - 2,5 z transportem i rozladunkiem B20 bardzo mocne i rowne z 2 miejsc min z Myszkowa

Ponadto jak szukalam materialow to znalazlam moim zdaniem bardzo tanio:

7. Owczary (pustak jak porotherm) w cenie 4 zl z rozladunkeim juz i dostawa (24 cm)

8. Porotherm Dryfix 25cm w cenie 5,6 czyli w cenie normalnego porothermu a tu w cenie jest juz pianka, ponadto na budowe przyjezdza od nich czlowiek by pokazac jak sie z tego buduje. Oczywiscie cena wraz z hds i transportem (przy dalszych miejscowosciahc moze cena nieznacznie sie zmienic) inne szerokosci rowniez a bardzo atrakcyjnych cenach. To jest mega okazyjna cena bo wszedzie ten porotherm duzo drozej chodzi.

9. Silikaty te z Olkusza tez mam tanio nie pamietam juz cen ale wszystkie ceny co podaje nizsze niz na allegro.

Ponadto mam namiary na sprawdzonego i niedrogiego projektanta i kierownika budowy

• 2 months później...
  • 3 weeks później...
Ciąg dalszy trudnego kupowania w Jaworznie.

Potrzebuję 6,5 m3 betony B-20 i problem u nas jak choroba. Na Martyniaków chcą 250 zeta plus pompa plus dojazd na Starą Hutę 180 zł. Nie wiem czy tam jest 1000 m? Żenada z tymi naszymi "biznesmenami".

Pozdrowienia dla wszystkich.

zadzwoń do betoniarni w Kroczmiechu do mnie jeździli na Jeziorki .. ja byłem zadowolony ;)

cena brutto czy netto ?

http://www.betonchrzanow.com.pl/