linnieff 27.06.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Jestem zupełnie świezutka na tym forum, budujemy (a właściwie juz wykańczamy zbudowany domek) w Rembertowie. Witam serdecznie wszystkich, a szczególnie Sąsiadów moich z Rembertówa. No właśnie, czy są tu tacy? Karolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 28.06.2006 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Witam !!Ja jestem jeden , ale z całą pewnością są inni .Moja przygoda z budowaniem dopiero się zaczyna - odebrałem war zabudowy i czekam na ich uprawomocnienie .W miedzyczasie powstaje projekt a ja kombinuję co by tu w mojej chałupce zainstalować aby się wygodnie mieszkało .Chciało by się wiele ale kasa, kasa ....chyba problem większości budujących .Tak po krótce :Domek ok 140 m2 do tego garaż w bryle i kawałek piwniczki (całość wzorowana na APS75 z lubelskiego archi-projektu)Ogrzewanie wszędzie podłogowe , piec kondensacyjny , wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła , zastanawiam się nad GWC .Wymyśliłem też sobie oczyszczalnię przydomową , ale pani w architekturze powiedziała , że na mojej działce (870m) to mi oprotestuje gmina i każe wystąpić z wnioskiem o pozwolenie na budowę ( aby powiadomić sąsiadów ) . Tak że na razie (aby uniknąć schodów przy pozwoleniu na budowę )w projekcie będzie szambo , ale o oczyszczalnię zamierzam powalczyć potem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 28.06.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 A jeśli chodzi o pytanie o okna to poszykaj w tym wątku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=47119Masz tam kompendium wiedzy o budowaniu z odnośnikami .Forum to naprawdę skarbnica wiedzy , tylko czasem ciężko coś znaleźć - wymaga to czasu - a le są na szczęście ludzie którzy mają czas i podsuwają nam gotowce .Powodzenia Wicek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrycja 22.07.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 Witam, ja też jestem z Rembertowa (już wykończeniówka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 23.07.2006 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 No to witamy Patrycję .Może sią ta grupa Rembertowska rozwinie .Napiszcie gdzie budujecie , jakie domki .Ja za 2-3 tygodnie będę miał projekt , potem papiery do urzędu i jesienią do roboty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 04.08.2006 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Coś budowniczowie z Rembertowa mało aktywni .Może jak podniosę temat to ktoś się podłączy .Mam pytanie do Patrycij . Za jakiś tydzień składam projekt z wnioskiem o pozwolenie . Jak długo trwa wydawanie i uprawomacniamie projektu w urzędzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 11.11.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 aaaa jednak. Czy powstanie z nas "Grupa Rembertowska"?? PozdrawiamyEla i Maciek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 15.11.2006 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Jeżeli grupa na początek może liczyć dwie osoby - to ja jestem i mamy grupę .No a jeżeli odezwą się pozostali to będzie nas czwórka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 15.11.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Ja niestety w tym roku chyba nic nie zrobię .A wszystko zawaliło się dzięki jednej nieuczynnej sąsiadce .Jeżeli chodzi o urząd w naszym Rembertowie to mam pozytywne doznania - żeby nie powiedzieć bardzo dobre .Pisałem na forum że zamierzam poczynić stan surowy jeszcze tej jesieni - w urzędzie dogadałem się że jak mi sąsiedzi odbiorą osobiście zawiadomienie o wszczęciu , to za 2-3 dni dostanę pozwolenie -> jeżeli przyjdą , odbiorą zawiadomienie i podpiszą że zapoznali się z projektem i nie wnoszą sprzeciwu , pozwolenie uprawomocni się następnego dnia .Tych sąsiadów ma raptem 2 (słownie dwóch ) .Jedni są ok i byli gotowi w każdej chwili , z drugimi wogóle nie mogę się dogadać . Niestety - są ludzie i lidziska -> moi drudzy sąsiedzi odmówili współpracy - mało tego : ociągają się z odebraniem zawiadomienia prawie do ostatniego dnia terminu .A żeby tego było mało to na etapie zawiadomienia o waszczęciu nasmarowali pismo do urzędu z wnooskami : a to żeby mnie urząd zmusił do podłączenia do kanalizacji w ciągu 1 roku od wydania pozwolenia , a to żeby mnie zobowiązać do natychmiastowego podpisania umowy i podstawienia kintenera na śmieci > i coś tam jeszcze .Pani od pozwoleń oczywiście odrzuciła te wnioski , wydała pozwolnie i od 3.11 czekam na uprawomocnienie ( w domyśle czytaj na łaskawe odebranie zawiadomienia przez sąsiadów i oby nie wnieśli sprzeciwu ) .Wszystkie plany dały w łeb - materiały w międzyczasie podrożały - a mogłem kupić taniej .Jeżeli uda mi się do końca roku załatwić pozwolenie i kredyt - to moze przynajmniej na ulgę odsetkową się załapię .W ten oto sposób dzięki jednej niezadowilonej z wszystkiego sąsiadce mam już kilka złotówek w plecy - nie wspomnę o konieczości odkręcania całego zorganizowanego przedsięwzięcia .Ale się napisałem - chyba powinienem założyć dziennik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 15.11.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Przeżyliśmy to samo. Czekaliśmy na sąsiadów do ostatniego dnia. Pozwolenie odebrane 21 sierpnia uprawomocniło się tak późno, że budowę rozpocząć mogliśmy dopiero 4 października!!! Widać, nie pozostaje ci nic innego, jak uzbroić się w cierpliwość i przygotować się do szybkiej budowy na wiosnę. Wybrać i umówić ekpię, ustalić kontakty ze składem budowlanym, etc. A'propos: czy masz drzewa na działce? Bo może jeszcze czekać cię przeprawa w wydziale ochrony zieleni... Zakładaj dziennik. Po jakimś czasie robi się z niego fajny pamiętnik! A w wolnych chwilach - zapraszam na naszą budowę! Pozdr. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 15.11.2006 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 No cóż - moja działka jest całkiem goła nad czym ubolewam .Zanim urosną to trochę czasu upłynie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 18.11.2006 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 No to zasadź brzozy. Szybko rosną! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 19.11.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Brzozy prawdopodobnie będą .Co do pozostałego asortymentu to brak zgodności .Ja bym chciał kilka drzwek owocowych - żona raczej iglaki .Chyba będziemy musieli podzielić działkę na strefy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 21.11.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Drzewek owocowych też nie popieram... no chyba, że wiśnie, które pięknie kwitną na wiosnę, a potem można z nich zrobić "nalewkę babuni" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 22.11.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Z owocowych to fakrycznie wiśnia ( nalewka) , śliwka (powidła , a i nalewka da się zrobić ) , może jakiaś jabłoń ( np papierówka) lub grusza , orzech na orzechówkę ( choć nie koniecznie ).Do tego dołożył bym jakieś krzewy (po sztuce): porzeczka , agrest , malina ( tylko jak jej zabronić się rozrastać) , koniecznie winorośl (winko z takich czerwonych winogron robiłem - pycha) , może aronia .To wszystko tak na obrzeżach , od strony ogrodu , w środku trawka , może altanka .A od frontu niech sobie rosną iglaki .Takie są moje wizje - ale jak znam życie przynajmniej z części będę musiał zrezygnować . Tymczasem szukam 2-3 sztuk brzozy do przesadzenia ( max 2,5 m wysokości ) - może ktoś zamierza wyciąć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 22.11.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 to ile ty masz tej działki?? Oprócz tych wszystkich drzew i krzewów zmieścisz jeszcze dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksieciu 22.11.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Tymczasem szukam 2-3 sztuk brzozy do przesadzenia ( max 2,5 m wysokości ) - może ktoś zamierza wyciąć . Witam ja po sasiedzku ale czasami podczytuje U nas jest brzozek pod dostatkiem, na wiosne wykarczowalam, ale toto odrasta z predkoscia swiatla. U sasiada sa nieco wieksze (takie 1,5 roczne) i tez na wiosne beda karczowane bo sasiad zamierza sie budowac. Jesli jestes zainteresowany to zapraszam na PW podam lokalizacje. Aga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 22.11.2006 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 O brzozach - poszło na prv .A co do wielkości działki - jakieś 730m .No i ten asortyment na działce to czysto teoretycznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 22.11.2006 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Hmm.. to wcale nie tak dużo. My mamy 798 mkw (ale wolimy myśleć, że 800 ) U nas było kilkanaście młodych dąbków. Wszystkie niestety poszły pod nóż... Pozdr. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 22.11.2006 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Hmm.. to wcale nie tak dużo. My mamy 798 mkw (ale wolimy myśleć, że 800 ) U nas było kilkanaście młodych dąbków. Wszystkie niestety poszły pod nóż... Pozdr. M O nie - te dęby nalezało przesadzić , podlewać i zrobić piękny parkiet lub schody . A jeśli chodzi o działkę to my formalnie mamy 870 m2 - z tego około 140 m2 odchodzi na drogę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts