Pawełchelm 09.09.2008 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Emgaja - rzuty dotarły, jestem Ci bardzo wdzięczny Domek wytyczony na działce i wygląda na.... strasznie mały. Mam nadzieję, że to tylko złudzenie Ja buduję swój domek w okolicach Chełma, jest ktoż może z województwa lubelskiego?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzinio6 10.09.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 ALLELUJA DZISIAJ ODEBRAŁEM DECYZJĘ ADMINISTRACYJNĄ ZWANĄ POZWOLENIEM.Mam pytanko co powinno się najpierw robić: zniwelować teren czy wytyczyć budynek? Ile może wziąć geodeta za wytyczenie naszego W-19.12a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawełchelm 11.09.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Witam Ja najpierw wytyczyłem budynek, teren niwelował będę na końcu ponieważ po działce będzie jeździł ciężki sprzęt. Za wytyczenie domu geodeta u mnie wziął 200zł bez ścianek działowych, ze ściankami do 350zł, ale to pewnie jest kwestia województwa (u nas na wschodzie troche taniej) . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emgaja 13.09.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 No to pieknie.. teraz podzielmy sie rozwiązaniami- 1. Z czego bedziecie budowa? - i nas staje ,ze bedzie to Ytong 24+ ocieplenie ze styropianu 10cm jeszcze nie iwemy czy cała dziesiatka, czy 2 razy po5 jedna pionowa a druga poziomo . Jezeli ruszacie juz teraz, to czy całość od rtazu w stanie surowym, czy tylko fundament...Tak tak wiem wszysto zalezy od pogody--- więc jakie macie dane, bo mnie straszą,że za miesiąc u nas w góra śnieg.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzinio6 14.09.2008 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 My będziemy budować z pustaków keramzytowych 24x24x49 oraz ocieplenie 10 lub 15 cm. Chcemy budować ile się da w zależności od aury. Jak rozpoczniemy to napewno będziemy zamieszczać zdjęcia. Mamy nadzieję że każdy z forumowiczów będzie tak robił. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emgaja 17.09.2008 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Witam, na początek przepraszam, że czasami z tego mojego pisania wychodzi lekki bełkot. To nie tak ortografię znam, ale piszę nie patrząc na klawiaturę i ... Takie malutkie pytanko, na ile Wasi wykonawcy wycenili u Was stan surowy otwarty i co pod tym pojeciem jest- np. czy sa tam ścianki działowe czy nie. Nasz pan oszacował sie wraz z dodatkowy garażem dwustanowiskowy na 45 tys bez ścianek działowych... Czy to dużo??? U nas geodeta 600 zł bez ścianek działowych... Jeszcze musze czekać na uprawomocnienie- no i zgłaszam....rozpopczęcie robót... też chcę zamieszczać zdjęcia, ale będę musiała "doczytać" procedury zamieszczania... jezeli coś macie zrobione to pokazujcie i piszcie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzinio6 17.09.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 W starostwie powiedziano mi że zgłoszenie rozpoczęcia budowy można już dokonać po siedmiu dniach od odebrania decyzji, bo kolejne siedem dni wyczerpie okres jej czternastodniowego uprawomocnienia. Dzięki temu zyskujemy siedem dni. Jutro idę dokonać zgłoszenia więc dam znać czy tak jest naprawdę. Murarz wycenił całość robót ( ze ściankami) na ok.25.000 zł. Kurczę te 45 tys brzmi jakby ten wasz facet chcaiał dać swój materiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawełchelm 17.09.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Witam Ja jutro odbieram pozwolenie na budowę ( w końcu!!). Dzisiaj na działcę miałem wizytę koparki no i poszło 500zł a działka wygląda jak poligon . Projektant za wszystkie formalności wziął 2100zł dużo?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzinio6 18.09.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Dzisiaj dokonałem zgłoszenia za 7 dni uprawomocni się pozwolenie i mogę rozpocząć prace budowlane. Jeżeli chodzi o 2100 zł dla projektanta to cena w normie chociaż różnica zależy od zmian jakich musiał dokonać w oryginalnym projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emgaja 18.09.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 no to my mamy wesołe ceny. pocieszeniem jest,że w tej kwocie 45 jest geodeta(600) , kierownik budowy, koparka do wykopów, no i targuję sie o ściagniecie humusa. nie mam wyceny osobnej garazu dwustanowiskowego więć ciężko mi oszacować o ile więcej od Was zabulimy Mąż jutro sprawdzi kiedy się u nas uprawomocni pozwolenie- musiało pójść jeszcze do dyrekcji dróg z uwagi na projektowany wjazd - i starostwo nie ma jeszcze daty zwrotki - wówczas też zgłaszamy. moze to juz jutro...... U nas architek ze zmianami, załatwieniem wszystkich formalnosci, projektem wjazdu z drogi wojweodzkiej- 3 tys. myslę,że ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emgaja 18.09.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Hej zdzinio6 mam pytanko- piszesz, że murarz ok 25 tys, a czy to oznacza,ze będziesz miał osobno dekarza? bo u nas w tych 45 tys też dach nad domen i garażem dwustanowiskowym. Co by wyjasnić, my stawiamy domek z garażem tak jak w projekcie, ale ten garaż przy domu przerabiamy na pomieszczenie gospodarcze. Osobno dwustanowiskowy. Jak mi sie uda, to zamieszczę link do stronki- tezz biura jeleniogórskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzinio6 19.09.2008 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 U mnie w tej cenie nie ma dachu ( cieśla wyliczył się na nie całe 5 tys. za więźbę , odeskowanie i opapowanie). Murarz ławy będzie zalewał ręcznie ale strop lany będzie z gruszki. Emgaja w efekcie końcowym twoja cena nie jest taka straszna na jaką wyglądała na pierwszy rzut oka. Jeżeli chodzi o projektanata to u nas wziął 2100zł ale dokonał parę istotnych zmian: zamiana wyjścia na taras z oknem w salonie, likwidacja okien dachowych a dodanie po małym oknie przy drzwiach balkonowych, adaptacja daszku nad garażem na taras i wyjście z sypialni za pomocą drzwi balkonowych, zamiana łazienki z garderobą na poddaszu i wyjście z niej również na taras nad garażem, poszerzenie garażu o 1m oraz dołączył projekt studni kopanej wraz z instalacja podziemną. Pozdarwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzinio6 20.09.2008 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 No chałupka już wytyczona. Bolało to mnie 500 zł ( 6 osi ). Kopara umówiona i od czwartku do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emgaja 21.09.2008 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 U nas też wytyczenie domu 500 zł , a garazu dodatkowe 100 czyli podobnie. Widze ,ze jesteś bardzo dobrze zorientowany. jakie osie ..? U nas dom to dom. Mam pytanko na jaką głębokość musisz się wkopywać. Nasz projektant nie zmienił głębokości i pozostało 100, ale zaprzyjaźniony inspektor każe mi kopać na 120- u nas góry i wieksza strefa przemarzania. Ponadto każe pod fundamentem wylać 5 cm chudziaka- dla licowania głównego fundamentu oraz aby go oddzielić od podłoża- tak zgodnie ze sztuką buowlaną. Mówił mojemu wykonawcy,że dwa elementy dla niego sa najważniejsze, fundament i dach. W tym roku był w rodzinnych stronach - w nowosadeckim i na jego oczach zmyło domy i mówi, że teraźniejsze pójscie z niektórymi elementami na skróty tak jak jest budowane gdzieniegdzie przynosi taki skutek. Chyba będę się jego słuchać. My budujemy ściany fundamentowe z bloczków. I mam pytanko, czy taką ścianę tynkuje się czy tylko smaruje lepikiem lub innym dziadostwem...??? Głupio mi do niego z każda pierdołą dzwonić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w-mich12 21.09.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Witam razem z rodziną wybraliśmy ten projekt. Budowę domu rozpoczęlismy po perypetiach związanych z załatwieniem pozwolenia, i kredytem 30.06.2008 w naszym przypadku wchodziła również w grę wymiana gruntu, gdyż posiadaliśmy torf do glębokości 1,2m. Zamiast tradycyjnych fundamentów zstosowalismy plytę fundamentową. teraz budujemy we własnym zakresie nie bawem będziemy zalewać strop.Budujemy z pustaka keramzytowego. czy macie jakieś problemy z budową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emgaja 21.09.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Witamy, jezeli możesz to przybliż skąd jesteś. Fajnie,że odezwał siektoś na dalszym etapie niz my. Chcę poukładac robote i jeżeli możesz to określ ile czasowo zajeło wyciągniecie fundamentów. My zaczynamy 30.09 i trochę sie boimy, czy nas śnieg nie zasypie. czyli tak : wylanie ław- czas ścianki fundamentyowe - czas- czy z bloczków czy zbrojenie i lany izolacje fundamentów- czas izolacja pozioma na ścianach fundamentyowych czas ściany zewnętrzne do stropu - czas. Czy zaczeliście 30.06 i od tamtego czasu dojście do stropów????? - tak codziennie? Ile ludzi pracowało??? Bo jezeli tak to u nas strop wylewany byłby dopiero w połowwie grudnia--- wię c może tylko fundamety teraz i reszta na wiosnę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzinio6 25.09.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Dziennik budowy odebrany, decyzja uprawomocniona i wykopy pod ławy wykonane ( swoją drogą istny poligon ). Dzień 25 września na kalendarzu zaznaczony jako POCZĄTEK BUDOWY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawełchelm 25.09.2008 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Witam zdzinio6: To chociaż pogodę masz trochę lepszą na rozpoczęcie niż ja. Wylewałem fundamenty w zeszłym tygodniu i lało całymi dniami, ale co było robić jak się urlop kończył a zmiany pogody nie widać . emgaja: Teoretycznie murarz powinien się wyrobić przed zimą do stropu, ale fundamenty powinny postać około 3 tygodni (przynajmniej te wylewane). Ja wylałem fundamenty i na ten rok koniec. U mnie to wyglądało tak. 1 dzień wykopanie i podsypka z piachu, 2 dzień zbrojenie i zalewanie ławy, 3 dzień a właściwie popołudnie bo lało reszta fundamentów, 4 dzień kończenie (2 godziniki). Zostało mi jeszcze wypozimowanie ale czekam na lepszą pogodę i wolny dzień Pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emgaja 25.09.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 OFICJALNIE OSWIADCZAM,ŻE INTERPRETACJA PRZEPISÓW W POLSCE JEST DOWOLNA. U NAS "MYK" Z WCZEŚNIEJSZYM ROZPOCZĘCIEM BUDOWY , JAK U ZDZINIA6 NIE PRZESZEDŁ!!!!! Muszę 30.09. podbić decyzje na budowę,że jest prawomocna w starostwie i zawięźć jej kserokopie do inspektoratu. Dopiero wtedy mogę zgłosic rozpoczecie budowy, więc 7 dni w placy- czyli zaczynamy 7 października!!!!! Murarzy mamy zaklepanych 3 - to może przy lepszej aurze jakos pójdzie Uświadomcie mnie, czy jak wylewany jest beton na ławy i pada, to czy ten cement pomimo szalowania nie idzie w ziemie??? U nas cholender glina i to na całosi głebokosci wykopu. Robili kanalizację. Rury kładzione na 1,50 i wszystko w glinie.. To troche kiepsko i musimy mysleć o drenazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawełchelm 26.09.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Witam Ja zacząłem jak jeszcze nie miałem pozwolenia........ także do dzieła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts