Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa w okolicach Trzebnicy /WROCŁAW?

Recommended Posts

Cześc witam wszystkich i bardzo przepraszam że zamilkłam na tak dlugo ale brak mi już zapału. Właśnie przeniosłam wniosek kredytowy do trzeciego banku i nie chcę nic zapeszać tylko grzecznie czekam. Prace stanęły na etapie nie zasypanego fundamentu, ludzie chcą budować a ja nie mam za co.

Odezwę się w ciągu tygodnia bo tyle mam czekać na decyzję w obecnym banku, Wóz albo przewóz. śledzę budowę Iwonki i Tomania ale nie mogę uczestniczyć w forum bo jest mi przykro że stoję z budową. Wszystkim życzę niech się mury pną do góry, do usłyszenia!!!

• Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

bogela, łepek do góry.

My tez póki co nie mamy ciekawej sytuacji, bo bank kombinuje ile może, z racji tego, że nie możemy długo czekać, to prawdopodobnie weźmiemy ofertę, którą dają, a potem będziemy się zastanawiac nad przenoszeniem. Najgorsze, że może się okazać, że nie będzie kasy na zrobienie - wykończenie piętra domku. Ale jakoś damy sobie radę. Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni. Poza tym kazdy problem wzmacnia nasz związek :-D Zawsze staram się dopatrywac pozytywów wynikających z problemów.

Właśnie, głowa do góry ;-)

Nam np mija dziś 49-ty dzień czekania na pozwolenie:) A wiemy, że dopiero w zeszły piątek dopiero ruszyła nasza sprawa i czekają na opinie konserwatora zabytków. A i tak już przywykliśmy do myśli, że zaczniemy budować dopiero na wiosnę 2008. I z różnych względów jest to nam chyba nawet na rękę...

Jak tam piwko i grill? To pozytywne że w tej naszej "drodze przez mękę" w załatwianiu papierów w banku, Starostwie i innych tego rodzaju instytucjach łapiemy chumor i potrafimy dać na luz. Powiem Wam jednak że dużo lepiej załatwia się sprawy w np.Trzebnicy czy Obornikach jak we Wrocławiu. To już któryś raz z kolei się o tym przekonuję i dlatego też kredyt przeniosłam z wrocławia do mniejszego miasta. Teraz wiem na jakim etapie załatwiania są papiery w banku, gdy te same papiery leżały w tym samym banku we Wrocławiu przez trzy tygodnie nie działo się z nimi nic. Teraz pani co dwa, trzy dni informuje mnie co się dzieje i na jakim etapie jesteśmy.

Dosyć już o papierach, mam nadzieję że jadąc następnym razem na działkę zobaczę ekipę wracającą do pracy. A tak przy okazji - czy Twój domek Andżeliko ma różowe tynki? Cały czas z mężem zastanawiamy się który domek jest Twój.

Dużo wytrwałości dla Gosi i Adama oczekujących na pozwolenie na budowę, będzie dobrze lub lepiej. Pa

• 2 weeks później...

W czwartek podpisaliśy umowę kredytową i od wtorku panowie budowlańcy wracają na naszą działkę. Mam też wielką ochotę uruchomć ten wątek na nowo. Wiem że wielu z forumowiczów jest już na etapie wykończeniówki gdy ja w tym czasie czekałam na zlitowanie w banku. Z chęcią jednak skorzystam z rad doświadczonych kolegów i koleżanek.

Teraz jakoś lżej na sercu

Tak więc do usłyszenia i budujmy się!!! :D :D :D

Witaj

Różnica w poziomie bloczków przy wjeździe do garażu wynika z róźnicy poziomów między pomieszczeniami domu a garażem (garaż jest 30 cm niżej niż reszta) dlatego tak to wygląda. Mamy super Kierowniczkę Budowy która to pilnuje. Acha i byl Czlowiek u którego zamiawiamy okan na pomiarze okien i drzwi również garazowych i jest ok.

W razie czego pytaj... odpowiem na kazde pytanie...

Witam wsyzstkich w wątku okołowrocławskim. :D

Jesteśmy na etapie szukania działki budowlanej w okolicach Wrocławia i chciałabym wiedzieć jak Wy się do tego zabieraliście?

Szukaliście w internecie (może polecacie jakieś strony) albo osobiście?

No i jakie miejscowości polecacie?

Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę w oferowanych działkach na sprzedaż?

Widzę że jak tylko ruszyłam do przodu to w okolicy Trzebnicy wstrzymano ruch na budowach. A może jest odwrotnie i nikt nie ma czasu opowiedzieć o tym co się dzieje na jego podwórku.

A jeżeli chodzi o moją działkę to dojrzewała do zabudowy jak dobre wino. Chciałam przez to powiedzieć że zakup działki poczyniliśmy dwa lata wcześniej i szkoda tylko że nie zaczęliśmy w tamtych latach. Teraz nie brakowało by mi przestrzeni.

Witam następnych budowniczych z Naszych pięknych okolic.

Jeżeli chodzi o zakup bloczków i stali to moje namiary mogą być mało aktualne.

Ja kupowałam te materiały trzy miesiące temu, a potem bank przetrzymał mnie aż do połowy sierpnia i dlatego czas od fundamentu do wyciągnięcia murów tak się wydłużył.

Bloczki kupowałam w Pęgowie na ul.Głównej -cena na tamtą chwilę to 3,80/sztukę lecz zaraz po moim zakupie bloczek poszedł złotówkę do góry. Cen na tą chwię nie znam, natomiast stal znalazłam najtaniej we Wrocławiu przy ul.Ligockiej - 6" to 3,38 a 12" to 3,21 za kilogram. Wszyscy liczą stal na metry więc u nich trzeba było przeliczać ale i tak byli najbardziej opłacalni pod koniec maja. Pochwalcie się jak udało się Wam wynegocjować ceny i RUSZAJCIE DO PRZODU!!! POWODZENIA!!!