Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Kraków i okolice zaczynamy 2008

Recommended Posts

Witam i proszę o poradę.

Okazało się (po badaniach geotechnicznych), że mam prawie 2 metry humusu na działce. Konstruktor widzi tylko jedną możliwość a mianowicie wymianę gruntu co rodzi poważny problem finansowy. Powierzchnia do wymiany to ok. 200m2 co daje około 400m3 ziemi do wykopania oraz około 300m3 kamienia łamanego/żwiru/piasku do nasypania oraz oczywiscie do ubicia. Wykonawca twierdzi też, że piasek powinien być wymieszany z cementem (przynamniej ostatnia warstwa). Są to znaczne koszty materiału, robocizny i transportu. Sąsiad podpowiadał mi sprzedaż humusu, bo buduję na 2 klasie rolnej ale nie wiem czy jest to realne.

Czy ktoś miał taki problem i może podpowiedzieć rozwiązanie/a?

Gdzie mogę mogę tanio kupić potrzebne ilości materiałów?

Jest to sprawa pilna - musiałem wstrzymać budowę już 4 tydzień (badania geo. + obliczenia konstruktora) a wykonawca zaczyna się niecierpliwić.

Piotr,

jak sobie poradziłeś?

my mieliśmy podobny temat. Fundamenty kopaliśmy w dawnym sadzie. Wszędzie korzenie i ziemia z wykopów nie nadawała się do zasypu.

Dodatkowo ściany fundamentowe wysokie na 2 m.

Zrobiliśmy jedną piwnicę, część ław schodkowych a reszę zasypaliśmy.

Dom ok 190 m użytkowej zasyp wyniósł nas ok 10 tys.

A u Ciebie?

Na razie sobie nie poradziłem :oops: Przestój w budowie. Konstruktor (kolejny) ma jakieś rozwiązania ale chce b.dużo za wykonanie projektu (w tym wykonawczego). Jeszcze walczę z tym problemem ale czasami mam ....

Jak by coś to będę potrzebował trochę ziemi. Nie wiem jeszcze czy jedną czy dwie wywrotki.

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie

wczoraj przeżyłem mały szok - mianowicie mam do zamontowania rb-etkę i zapytałem potencjalnego wykonawcę o koszt - powiedział 700-800 zł.

Aż mnie zamurowało, ponieważ miał to być de facto tylko montaż - posiadam rb-etkę z kablem, do zrobienia jest podłączenie jej do skrzynki, przeprowadzenie kabla (mojego) w formie "linii" napowietrznej ok. 8 m - góra 10 m (w osłonie - mój koszt) i podpisanie stosownego oświadczenia dla Enionu.

W mojej opinii czas poświęcony na wykonanie tych czynności to góra 2 godziny.

Jeżeli macie namiary na elektryka z uprawnieniami (podpisanie dokumentów dla Enionu) to bardzo proszę o ich podanie.

Krzeszowice

Witam

Wystartowałem 19 maja 2008 roku.

Kompleksowa przebudowa (wymiana) dachu + nadbudowa.

Praca wykonuje firma ULEK z Zabrza

-----------------------------------------------------------

Czekam na wpisy innych budujących remontujących w Krzeszowicach i okolicach

Stan dachu przed robotami.

strona południowa:

http://www.alkoholizm.jawnet.pl/skansen/2.jpg

strona północna

http://www.alkoholizm.jawnet.pl/skansen/1.jpg

• 2 weeks później...
Zalezy gdzie - w samym Krakowie czekalem cos kolo 5 miesiecy. Pam jak sie domyslalm podlaczal prad na Grabowkach, nie wiem jak to jest z podlaczeniami poza Krakowem (pomimo tego ze Grabowki to tuz za granica Krakowa).

Wszytko wyszło przez to że wykonawca który wygrał przetarg w ZE nie umiał wykonać tego przyłącza. Poszło na nowy przetarg i zmarnowane pół roku. Miało być tak pięknie a wyszło jak zwykle.

Ogólnie cały dom łącznie z ociepleniem, okna itd zrobili z agregatem.

Niestety wyszukiwarka nie pokazuje producenta kafli - myślę że to raczej pod Krakowem będzie. Jeśli ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie - kaflarnia pod Krakowem - proszę o namiar

Zapytaj w firmie Cebud. Oni robia piecokominki i maja duuzo kafli. Proponowali mi tez wykonanie kafli na zamowienie wiec moze cos wiedza.

ENION

Co prawda jestem juz na ukonczneniu budowy ale..

Ja załatwilem sprawe z enionem w ten sposob ze wykonaie przyłacza wziolem na siebie. Nie jest to moze najtanszy sposob ale nie musiałem czekac az rozpisza i skoncza przetarg. Znajomy elektryk tez mi powiedział ze czasem firmom nie oplaca sie startowac do małych robot i procedura przetargowa moze sie ciagnac miesiacami.a bez produ nie pobudujesz a ekipa czeka itd.

• 1 month później...

Ale cisza ...wszyscy chyba na budowach my się za parę dni urlopujemy więc chciałam sie pochwalić :lol: od dziś jest u nas tak :

Najmłodsza inwestorka sprawdza postępy na budowie :D

http://i145.photobucket.com/albums/r236/malena110/4-2.jpg

http://i145.photobucket.com/albums/r236/malena110/1-4.jpg

i dzisiejszy widoczek na Kraków

http://i145.photobucket.com/albums/r236/malena110/2-3.jpg

pozdrawiamy

A u nas skończona elewacja, trzeba tylko położyc puc na jesień, w środku skończone instalacje wod kan , tylko podłogówka po tynkach do rozłozenia. elektryczne instal. prawie gotowe, umowa na gaz podpisana. A od jutra urlop w od soboty morze środziemne dwa tygodnie. Jak wrócimy trzeba będzie ruszać dalej ze środkiem.

Witam :)

Niestety nie mogę się jeszcze pochwalić ,że buduję ,ale papierologia nas trzyma :evil:

Widzę że jest wiele osób z gminy Wielka Wieś ,także witam serdecznie.

Mam pytanko potrzebuję garaż blaszany na budowę jak coś macie to piszcie.

mk1-jeśli można wiedzieć to co to za projekt domku

Witam :)

Niestety nie mogę się jeszcze pochwalić ,że buduję ,ale papierologia nas trzyma :evil:

Widzę że jest wiele osób z gminy Wielka Wieś ,także witam serdecznie.

Mam pytanko potrzebuję garaż blaszany na budowę jak coś macie to piszcie.

mk1-jeśli można wiedzieć to co to za projekt domku

Dom w Gladiolach 2 z pewnymi modyfikacjami :D

• 1 month później...
Witam

poszukuję używanych desek szalunkowych calówek, mogą być też 32 mm.

proszę o info jesłi ktoś planuje sprzedaż takowych.

Pozdrawiam

Piotr_M

Mam do sprzedania pozostałości po budowie murów - 2 palety (160 szt.) Porothermu Winebergera 30 P+w (cena 4 zł za pustaka) oraz deski z szalunków (cena 1/2 ceny na składzie). Odbiór we własnym zakresie z działki we Wrbóblowicach (k. Swoszowic).

pzdr, Mirek