pam 26.05.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Witam i proszę o poradę. Okazało się (po badaniach geotechnicznych), że mam prawie 2 metry humusu na działce. Konstruktor widzi tylko jedną możliwość a mianowicie wymianę gruntu co rodzi poważny problem finansowy. Powierzchnia do wymiany to ok. 200m2 co daje około 400m3 ziemi do wykopania oraz około 300m3 kamienia łamanego/żwiru/piasku do nasypania oraz oczywiscie do ubicia. Wykonawca twierdzi też, że piasek powinien być wymieszany z cementem (przynamniej ostatnia warstwa). Są to znaczne koszty materiału, robocizny i transportu. Sąsiad podpowiadał mi sprzedaż humusu, bo buduję na 2 klasie rolnej ale nie wiem czy jest to realne. Czy ktoś miał taki problem i może podpowiedzieć rozwiązanie/a? Gdzie mogę mogę tanio kupić potrzebne ilości materiałów? Jest to sprawa pilna - musiałem wstrzymać budowę już 4 tydzień (badania geo. + obliczenia konstruktora) a wykonawca zaczyna się niecierpliwić. Piotr, jak sobie poradziłeś? my mieliśmy podobny temat. Fundamenty kopaliśmy w dawnym sadzie. Wszędzie korzenie i ziemia z wykopów nie nadawała się do zasypu. Dodatkowo ściany fundamentowe wysokie na 2 m. Zrobiliśmy jedną piwnicę, część ław schodkowych a reszę zasypaliśmy. Dom ok 190 m użytkowej zasyp wyniósł nas ok 10 tys. A u Ciebie? Na razie sobie nie poradziłem Przestój w budowie. Konstruktor (kolejny) ma jakieś rozwiązania ale chce b.dużo za wykonanie projektu (w tym wykonawczego). Jeszcze walczę z tym problemem ale czasami mam .... Jak by coś to będę potrzebował trochę ziemi. Nie wiem jeszcze czy jedną czy dwie wywrotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 27.05.2008 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Witajciewczoraj przeżyłem mały szok - mianowicie mam do zamontowania rb-etkę i zapytałem potencjalnego wykonawcę o koszt - powiedział 700-800 zł.Aż mnie zamurowało, ponieważ miał to być de facto tylko montaż - posiadam rb-etkę z kablem, do zrobienia jest podłączenie jej do skrzynki, przeprowadzenie kabla (mojego) w formie "linii" napowietrznej ok. 8 m - góra 10 m (w osłonie - mój koszt) i podpisanie stosownego oświadczenia dla Enionu.W mojej opinii czas poświęcony na wykonanie tych czynności to góra 2 godziny. Jeżeli macie namiary na elektryka z uprawnieniami (podpisanie dokumentów dla Enionu) to bardzo proszę o ich podanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 27.05.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Krzeszowice WitamWystartowałem 19 maja 2008 roku.Kompleksowa przebudowa (wymiana) dachu + nadbudowa. Praca wykonuje firma ULEK z Zabrza -----------------------------------------------------------Czekam na wpisy innych budujących remontujących w Krzeszowicach i okolicach Stan dachu przed robotami.strona południowa:http://www.alkoholizm.jawnet.pl/skansen/2.jpg strona północnahttp://www.alkoholizm.jawnet.pl/skansen/1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 04.06.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 No to w końcu po 13-tu miesiącach od podpisania umowy mam zrobioną skrzynkę elektryczną. Jeszcze ze dwa tygodnie i będzie prąd. Do tego zamontowane okna i elewacja w trakcie wykańczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adka_ 05.06.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 u nas w przyszłym tygodnu zaczynamy dach, nawet mnie nie straszcie z tym pradem, naprawde to tyle trwa od podpisania umowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon_J 05.06.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Zalezy gdzie - w samym Krakowie czekalem cos kolo 5 miesiecy. Pam jak sie domyslalm podlaczal prad na Grabowkach, nie wiem jak to jest z podlaczeniami poza Krakowem (pomimo tego ze Grabowki to tuz za granica Krakowa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adka_ 05.06.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 interesuje mnie gmina Zabierzów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 05.06.2008 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Zalezy gdzie - w samym Krakowie czekalem cos kolo 5 miesiecy. Pam jak sie domyslalm podlaczal prad na Grabowkach, nie wiem jak to jest z podlaczeniami poza Krakowem (pomimo tego ze Grabowki to tuz za granica Krakowa). Wszytko wyszło przez to że wykonawca który wygrał przetarg w ZE nie umiał wykonać tego przyłącza. Poszło na nowy przetarg i zmarnowane pół roku. Miało być tak pięknie a wyszło jak zwykle. Ogólnie cały dom łącznie z ociepleniem, okna itd zrobili z agregatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 05.06.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Dołączę się i ja do grupy budujących Północna granica Krakowa, w maju zaczęliśmy fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 06.06.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Niestety wyszukiwarka nie pokazuje producenta kafli - myślę że to raczej pod Krakowem będzie. Jeśli ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie - kaflarnia pod Krakowem - proszę o namiar Zapytaj w firmie Cebud. Oni robia piecokominki i maja duuzo kafli. Proponowali mi tez wykonanie kafli na zamowienie wiec moze cos wiedza. ENION Co prawda jestem juz na ukonczneniu budowy ale.. Ja załatwilem sprawe z enionem w ten sposob ze wykonaie przyłacza wziolem na siebie. Nie jest to moze najtanszy sposob ale nie musiałem czekac az rozpisza i skoncza przetarg. Znajomy elektryk tez mi powiedział ze czasem firmom nie oplaca sie startowac do małych robot i procedura przetargowa moze sie ciagnac miesiacami.a bez produ nie pobudujesz a ekipa czeka itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 06.06.2008 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Witam Szukamy firmy do wykonania przyłącza wodno-kanalizacyjnego Chcemy uzbroić 6 działek . Bardzo was proszę o namiar an dobra firmę .Miał nam robić facet z wodociągów ale kwota 73 tyś netto to jakieś nieprozuminie za 117 mb wody i około 120 mb kanalizacji. Bardzo was prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1 08.07.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Ale cisza ...wszyscy chyba na budowach my się za parę dni urlopujemy więc chciałam sie pochwalić od dziś jest u nas tak : Najmłodsza inwestorka sprawdza postępy na budowie http://i145.photobucket.com/albums/r236/malena110/4-2.jpg http://i145.photobucket.com/albums/r236/malena110/1-4.jpg i dzisiejszy widoczek na Kraków http://i145.photobucket.com/albums/r236/malena110/2-3.jpg pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 09.07.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 A u nas skończona elewacja, trzeba tylko położyc puc na jesień, w środku skończone instalacje wod kan , tylko podłogówka po tynkach do rozłozenia. elektryczne instal. prawie gotowe, umowa na gaz podpisana. A od jutra urlop w od soboty morze środziemne dwa tygodnie. Jak wrócimy trzeba będzie ruszać dalej ze środkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni111 11.07.2008 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Witam Niestety nie mogę się jeszcze pochwalić ,że buduję ,ale papierologia nas trzyma Widzę że jest wiele osób z gminy Wielka Wieś ,także witam serdecznie. Mam pytanko potrzebuję garaż blaszany na budowę jak coś macie to piszcie. mk1-jeśli można wiedzieć to co to za projekt domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1 14.07.2008 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Witam Niestety nie mogę się jeszcze pochwalić ,że buduję ,ale papierologia nas trzyma Widzę że jest wiele osób z gminy Wielka Wieś ,także witam serdecznie. Mam pytanko potrzebuję garaż blaszany na budowę jak coś macie to piszcie. mk1-jeśli można wiedzieć to co to za projekt domku Dom w Gladiolach 2 z pewnymi modyfikacjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jadwiga_w 14.07.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 No to ja tez się dopisuje okolice Wieliczki dokładnie gmina gdów. Pozdrowienia i powodzenia jak dobrze pójdzie i dokumenty pozwola to start w lecie Windows, gmina Gdów się kłania Życzę powodzenia PS. Zdradź w jakiej miejscowości bedziesz mieszkał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 14.07.2008 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 :| pierwszy raz słysze by gdzieś w okolicach Krakowa kafle robiono:) A teraz? http://www.kafelart.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwuśka 08.09.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 można się dopisać? małżek i ja budujemy w Krzyszkowicach pod Myślenicami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 08.09.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Witamposzukuję używanych desek szalunkowych calówek, mogą być też 32 mm.proszę o info jesłi ktoś planuje sprzedaż takowych. Pozdrawiam Piotr_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek-Wróblowice 08.09.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Witam poszukuję używanych desek szalunkowych calówek, mogą być też 32 mm. proszę o info jesłi ktoś planuje sprzedaż takowych. Pozdrawiam Piotr_M Mam do sprzedania pozostałości po budowie murów - 2 palety (160 szt.) Porothermu Winebergera 30 P+w (cena 4 zł za pustaka) oraz deski z szalunków (cena 1/2 ceny na składzie). Odbiór we własnym zakresie z działki we Wrbóblowicach (k. Swoszowic). pzdr, Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts