Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Kraków i okolice zaczynamy 2008

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas na razie tylko materialy zwiezione, pustaki i bloczki na dzialce a stal u sasiada. Tesciu juz niejedna flaszczke z sasiadami zrobil :wink:

Ach, co my bysmy bez tesciow zrobili???

W maju jedziemy do Polski pozalatwiac prad i wode na dzialce, zlozyc zawiadomienie o rozpoczeciu budowy i w lipcu mamy startowac :)

Jeszcze kupa czasu :cry:

• 2 weeks później...

W maju jedziemy do Polski pozalatwiac prad i wode na dzialce, zlozyc zawiadomienie o rozpoczeciu budowy i w lipcu mamy startowac :)

Jeszcze kupa czasu :cry:

hEH, WYGLADA NA TO, ZE JAK POJEDZIEMY W MAJU, TO JAKIS CZAS ZOSTANIEMY, BO:

Nagle okazalo sie, ze ekipa chce juz teraz, now, jak najszybciej!

I ZACZYNAMY W MAJU!!!! SUUUPER! :lol: :lol: :lol:

Hej hej!

My zaczynamy w maju w Bolechowicach :D

Szukamy właśnie ekipy do wykonania płyty fundamentowej. Może ktoś z Was mógłby nam kogoś polecić? Ekipa, która miała nam budować podała taką cenę, że zwaliła nas z nóg.

Powodzenia w budowaniu! :) :) :)

Witam

Zaczynam w kwietniu w gminie Wielka Wieś.

Pozwolenie mam, ekipię i kierownika budowy też.

Na mojej działce stoi garaż na materiały budowlane i drewniany "kibelek".

Potrzebuje utwardzić drogę jakim tuczeniem o średnicy 5 - 6 cm na odległości 50 m. Poproszę o jakieś namiary??

Mam zamówione deski do szalunków i stemple budowlane.

Jestem w trakcie negocjowania ceny na Porotherm 30 PW - na razie najniższa cena 6,30 zł z transportem.

Szukam koparko - spycharki do zdjęcia humusu i wykopania fundamentów.

Pozdrawiam

Agata

Witam

Zaczynam w kwietniu w gminie Wielka Wieś.

Pozwolenie mam, ekipię i kierownika budowy też.

Na mojej działce stoi garaż na materiały budowlane i drewniany "kibelek".

Potrzebuje utwardzić drogę jakim tuczeniem o średnicy 5 - 6 cm na odległości 50 m. Poproszę o jakieś namiary??

Mam zamówione deski do szalunków i stemple budowlane.

Jestem w trakcie negocjowania ceny na Porotherm 30 PW - na razie najniższa cena 6,30 zł z transportem.

Szukam koparko - spycharki do zdjęcia humusu i wykopania fundamentów.

Pozdrawiam

Agata

spróbuj w Budmecie na kobierzyńskiej, tam kupowałem w grudniu i dali mi upust przeszło 30% z ceny katalogowej. (nie wiem jak teraz, ale warto sprobowac)

witaj Ola:)

budujemy niedaleko siebie:)

napisz cos wiecej, jaka działka, jaki domek, itp

Pozdrawiam

O, też w Bolechowicach?

My budujemy dom z bali drewnianych. Tak właściwie, to przenosimy stary dom,, który kiedyś stał w Leśnicy i ma już prawie 100 lat. Zobaczymy, co z tego będzie, jak go już złożymy :)

Ponawiam prośbę o namiary na ekipy od fundamentów.

jeżeli to byłby grunt nienośny - to wystarczyłoby posadowienie na studniach lub palach. natomiast zrobiebie pali lub studni na humusie - nie bardzo- bo humus spod płyty podłogowej usuwa się, bo inaczej bedzie gnił, a wtedy - śmierdział. wydaje mi się, że można byłoby ewentualnie posadowic na palach lub studniach, ale wtedy podłoga musiałaby byc wentylowana pod spodem

Witam i proszę o poradę.

Okazało się (po badaniach geotechnicznych), że mam prawie 2 metry humusu na działce. Konstruktor widzi tylko jedną możliwość a mianowicie wymianę gruntu co rodzi poważny problem finansowy. Powierzchnia do wymiany to ok. 200m2 co daje około 400m3 ziemi do wykopania oraz około 300m3 kamienia łamanego/żwiru/piasku do nasypania oraz oczywiscie do ubicia. Wykonawca twierdzi też, że piasek powinien być wymieszany z cementem (przynamniej ostatnia warstwa). Są to znaczne koszty materiału, robocizny i transportu. Sąsiad podpowiadał mi sprzedaż humusu, bo buduję na 2 klasie rolnej ale nie wiem czy jest to realne.

Czy ktoś miał taki problem i może podpowiedzieć rozwiązanie/a?

Gdzie mogę mogę tanio kupić potrzebne ilości materiałów?

Jest to sprawa pilna - musiałem wstrzymać budowę już 4 tydzień (badania geo. + obliczenia konstruktora) a wykonawca zaczyna się niecierpliwić.

Zrob sporą piwnicę :)

Piwnica zawsze sie przyda, ale nie wiem jak to wyjdzie w sprawie kosztow, zaoszczędzisz na tych około 300m3 kamienia łamanego/żwiru/piasku do nasypania, ale dojda koszty wybudowania scian piwnic i izolacji, zmiany w projekcie itd... Pogadaj z architektem.

Humus na pewno mozesz sprzedac, jest dosc drogi, szukaj ostro nabywcow, moze zapytaj jakas firme urzadzajaca ogrody, moze potrzebuja humusu dla klientów?

Powodzenia!

A tak z ciekawosci, to na jakim terenie budujesz, wzgorze, dolinka, byly PGR ( :lol: ), ze az tyle humusu???

PS: :oops: A na pewno te badania wiarygodne?