Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa okolice czerwonaka (poznań)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 205
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to sie dzieje u Was:) Bede miała chwilke to podskocze popatrzec z bliska na te Wasze fundamenty:) Zazdroszcze Wam, ze bedziecie juz niedługo mieszkac w domku....ehhh my dopiero na etapie szukania wiezby dachowej.

właściwie to podejmując decyzję o domu drewnianym i zajmując się tym tematem od roku dogłębnie... kompletnie nie orientuję się w temacie domów murowanych. czasem się zastanawiam ile czasu trwało by budowanie naszego Przestronnego w tradycyjny sposób...

o ceny nie pytam - nie chcę popełnić harakiri/ sepuku :wink:

mój mąż był dziś na działce 1 raz od rozpoczęcia bud. fundamentów....

był prawdziwie zadowolony, że już "widać" dom

szkoda, że fundamentowcy nie mogą pracować dłużej niż 8h - po 15 zamykają interes i koniec :cry:

mogłabym zapytać, czy daliby radę pracować dłużej ale obawiam się, że podniosą cenę - a robocizna to wstępnie połowa kosztów materiałów. Swoją drogą to straszne - zakładając, że pracują 3 tygodnie stawka dzienna wychodzi EXTRA i na MAXA wysoka :-?

ja muszę pracować na takie pieniądze ponad rok (z wyższym wykształceniem, z 2 faktultetem)

gdzie tu sprawiedliwość??

zakładam, że ekipa od stawiania domu będzie pracowała do wieczora - sami chcą zrobić maxymalnie dużo przed urlopami ...

wczoraj gadałam z szefem - powiedział, że wstępnie podstawią dom, założą okna, położą dach i wszystko obłożą folią

tak więc do 20 lipca będzie STAŁ NASZ DOM :wink:

potem w sierpniu będą kończyć - ściany wewnętrzne i coś tam jeszcze.

Na samym końcu tynkowanie od zewnątrz

co do architektow, to niestety nie polecę

nie są zbyt slowni, nie wyrabiaja sie z terminami i to nie tylko moja opinia, ale innych osob, ktorym ich polecono

byla wielka awantura po ktorej troche zagęścili ruchy, zobaczymy jak to dalej wyglada, ale ogolnie to jeste ZLA ze ich wzielismy

a co do targow, to my bylismy i kupilismy z wystawki tanio stol z krzeslami- tanio jak barszczyk:)

Murator, nr 6 - czerwiec '08

Artykuł pt Świadectwo energetyczne

"Od 1.01.2009 właściciele niektórych domów będą zobowiązani do uzyskania świadectwa charakterystyki energetycznej budynku. Bez tego domu nie oddadzą do użytku, nie sprzedadzą ani nie wynajmą....

Św.energ. to dokument umożliwiający stwierdzenie jaki jest roczny poziom zużycia energii.... Niestety ustawodawca nie zdefiniował pojęcia budynku oddawanego do użytkowania. Można jednak przyjąć, że ... inwestor zawiadomił ... organ nadzoru budowlanego o zakończeniu budowy i zamiarze użytkowania lub wystąpił z wnioskiem o udzielenie pozwolenia na użytkowanie."

Szczegóły dot. wystawiania św. energ. są w artykule ...