Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Cieszyn i okolice! - meldować się!!!:)

Recommended Posts

Ależ tu cichutko;).

Zastanawiamy się nad budową domu systemem Porotherm Dryfix. Czy miał ktoś już z tym do czynienia? Poproszę o opinie.

Pozdrawiamy.

Przeszukaj forum pod tym kątem, my się kiedyś nad tym zastanawialiśmy , ale znależliśmy też złe opinie tym systemie.

Dawno temu jak postanowiliśmy że będziemy budować dom to było pewne że z porotermu , od ponad roku zgłębiamy zasoby internetu i forum muratora i wyszło nam że będzie to silikat z powodu jego zalet ( wcześniej nie braliśmy tego pod uwagę bo w okolicy nikt z tego nie buduje a fachowcy nie lubią bo ciężkie, regionalni architekci nie zachęcają)

Jakąkolwiek podejmiecie decyzję- byle była przemyślana i najlepsza dla Was.

Niestety choć to czasochłonne trzeba czytać , czytać i odsiewać ziarna od plew:rolleyes: Ja od roku każdą wolną chwilę spędzam na" zaocznych internetowych studiach budowlanych":p i już mnie oczy bolą od tych literek ;)

Powodzenia w wyborach

Pozdrawiam:)

• Odpowiedzi 314
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przeszukaj forum pod tym kątem, my się kiedyś nad tym zastanawialiśmy , ale znależliśmy też złe opinie tym systemie.

Dawno temu jak postanowiliśmy że będziemy budować dom to było pewne że z porotermu , od ponad roku zgłębiamy zasoby internetu i forum muratora i wyszło nam że będzie to silikat z powodu jego zalet ( wcześniej nie braliśmy tego pod uwagę bo w okolicy nikt z tego nie buduje a fachowcy nie lubią bo ciężkie, regionalni architekci nie zachęcają)

Jakąkolwiek podejmiecie decyzję- byle była przemyślana i najlepsza dla Was.

Niestety choć to czasochłonne trzeba czytać , czytać i odsiewać ziarna od plew:rolleyes: Ja od roku każdą wolną chwilę spędzam na" zaocznych internetowych studiach budowlanych":p i już mnie oczy bolą od tych literek ;)

Powodzenia w wyborach

Pozdrawiam:)

Przyznam szczerze, że bardzo długo zastanawialiśmy się nad silikatami.

No własnie, gorzej z fachowcami. Nie każdy chce podjąć się budowy z silikatów. W projekcie mamy porotherm ale silikaty to bardzo zdrowy materiał i faktycznie ma wiele zalet a i cenowo nie wyszło dużo drożej. Na naszym gruncie mamy w przyszłości przewidzianą czwarta kategorię szkód górniczych ze względu na budowany szyb na Bziu. Dom jest mały i z poddaszem i nie chcemy aby był za ciężki. Zastanawiamy się nawet nad blachodachówką kosztem dachówki ceramicznej.

Pozdrawiamy.

No własnie, gorzej z fachowcami. Nie każdy chce podjąć się budowy z silikatów. W projekcie mamy porotherm ale silikaty to bardzo zdrowy materiał i faktycznie ma wiele zalet a i cenowo nie wyszło dużo drożej. Na naszym gruncie mamy w przyszłości przewidzianą czwarta kategorię szkód górniczych ze względu na budowany szyb na Bziu. Dom jest mały i z poddaszem i nie chcemy aby był za ciężki. Zastanawiamy się nawet nad blachodachówką kosztem dachówki ceramicznej.

Pozdrawiamy.

Rodzaj materiału, z którego się buduje nie powinien mieć większego znaczenia dla ekipy budującej. Dużo ekip nie chce budować z silikatów nie dlatego, że nie mieli z nim do czynienia lub coś w tym stylu. Głównie chodzi o to, że jest bloczki silikatowe są ciężkie i nie chce się im tego dźwigać. Dlatego sporo ekip wybrzydza jak dowiaduje się, że to silikaty. Każdy by chciał zarobić a nie narobić się, i tutaj jest podobna sytuacja. Dla dobrych ekip, które poważnie podchodzą do klienta i swojej pracy materiał nie ma znaczenia, chociaż wiadomo, że każdy ma ulubiony materiał czy wręcz producentów.

Pozdrawiamy.

Oj to u Was wybór będzie trudniejszy bo macie więcej rzeczy do wzięcia pod uwagę i musicie osiągnąć jakiś kompromis.

Czyli nasz wybór wcale nie musi być dobry w Waszym przypadku i na odwrót.

U mnie nie trzeba było brać pod uwagę szkód górniczych więc wybór mieliśmy łatwiejszy .

Dzięki temu że się nad tym zastanawiacie i szukacie rozwiązania Wasza decyzja będzie świadoma ( cokolwiek wybierzecie) a niestety dużo osób buduje pod wpływem tego że sąsiad też z tego buduje lub fachowiec polecił.

U nas jeden z wykonawców dopytywał czemu akurat silikat , ogólnie nie chcą obniżać ceny robocizny z powodu wagi silikatów i ich ilości użytej na metr kwadratowy.:rolleyes:

Witam. Też się zastanawiałem nad dryfixem, ale wykonawca powiedział mi, że stosunek jakości do ceny i ewentualnych przyszłych oszczędności nie jest najlepszy i poleca mi normalny Porotherm. Przy ociepleniu elewacji styropianem rzędu 15-20 cm spoiny cementowe przy normalnym Poro nie generują mostków cieplnych. Co do silki to jest to alternatywa dla Poro i może się warto zastanowić. Jedyną rzeczą, którą odradzałbym to na pewno wszelkie betony komórkowe, prefabety. Wystarczy poczytać z czego to jest zrobione(spienione szlaki, żużle wielkopiecowe)- dziadostwo totalne. Są dostępne porządne bet.kom, ale ich cena...kosmos.

Pmarian powodzenia:-D

p.s.

Jak nie lubisz "dziadostwa" to niestety prorotherm też musisz odpuścić.

Aha i nie zapomnij o czystych cementach bez dodatków popiołów. Bo beton bez dodatków popiołu powinna Ci każda betoniarnia zrobić, może nie na telefon, ale zrobią...

Jeszcze raz powodzenia:)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam!! poczytam sobie....póki co plany budowy odległe...ale zawsze będę mądrzejsza po lekturze forum,tym bardziej,że jestem totalnie zorientowana w tych sprawach. Jakiś czas temu robiliśmy remont mieszkania...więc remontowe doświadczenia póki co musza wystarczyć:).

Jestem z Bielska.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
Halooo. Znowu cichutko. Działacie już coś? Pogoda się poprawiła, czas zaczynać:). U nas był geodeta, wytyczyć budynek. Garaż już stoi. Teraz czekamy aż wykonawca się zlituje i zacznie działać:). A jak tam u Was postępy?

Halo , halo .

Ale u Ciebie postępy:yes:

Moja geodetka od dwóch tygodni produkuje mi odpowiedź na pytanie co mam przygotować do tyczenia :eek:

Rzuty dostała i zaginęła w akcji:rolleyes:

Czekam na wyceny różnych rzeczy, dzwonie, poganiam . Ludzie ....jak w tych firmach to wszystko długo trwa :mad:

A u mnie oficjalnie pani z architektury stwierdziła że jeszcze nie zaczęła sprawdzać mojego wniosku... składanego ponownie 26 marca. Pierwsza była upierdliwa i czepiała się byle przecinka, a druga oficjalnie ma dużo pracy.

:eek::jawdrop: o matko :mad::mad::mad:

Wpółczuje , tyle niepotrzebnie straconych nerwów :(

A jakby tam dzwonić i ładnie prosić ? Nic to nie pomoże?

( chociaż pewnie tak właśnie robicie)

:eek::jawdrop: o matko :mad::mad::mad:

Wpółczuje , tyle niepotrzebnie straconych nerwów :(

A jakby tam dzwonić i ładnie prosić ? Nic to nie pomoże?

( chociaż pewnie tak właśnie robicie)

przypuszczam, że już dawno to jest sprawdzone tylko jest przetrzymywane, dlatego że przy okazji wezwania do uzupełnienia dokumentacji do pierwszego wniosku stwierdziłem, że to część rzekomych braków jest w dokumentacji a druga część nie jest wymagana w naszm przypadku. Rozmawiała wtedy żona, ja oraz nasz architekt. Pani się uparła i musieliśmy składać drugi raz wniosek. Wygląda mi to na celowe działanie mające na celu pokazanie kto tutaj jest "panem".

Pani się uparła i musieliśmy składać drugi raz wniosek. Wygląda mi to na celowe działanie mające na celu pokazanie kto tutaj jest "panem".

:(

Trzymajcie się , jeszcze trochę i im też się skończy termin tego przeciągania

Za to potem będzie już z górki:yes:

Życzę Wam żeby serce Pani zmiękło .