Eltaco 03.02.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg11 04.03.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Ja też jestem od niedawna posiadaczem szeregówki na osiedlu brylantowym.Mój szereg już jest zadaszony i tylko czekam kiedy w końcu zaczną wstawiać okna.I czy termin czerwcowy albo chociaż wakacyjny będzie dotrzymany.Przyłaczam się do pomysłu wspólnego planu wykańczania naszych domów ( jak na poczatku forum). Nie mogę się doczekac żeby w końcu wejść i zacząć prace wykończeniowePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LinaSol 06.03.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Witam, Zbiera sie nas coraz wieksza grupa. Mam zatem pytanie, czy ktos z tu obecnych myslal juz o szukaniu ekipy do wykanczania, ma przygotowany jakis harmonogram prac itp.? Zakladam optymistycznie, ze odbiór nastapi w planowanym terminie oraz ze z drogami dojazdowymi miasto zdazy, bo dojazd tam i zycie to na razie do wygodnych to sie nie zalicza.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symony3 07.03.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Ekipy na budowę jeszcze nie mam, rozmawiałem sobie z kilkoma ludkami, ale nie o konkretach bo trudno mi sprecyzować termin podczas mojej ostatniej wizyty na budowie kończyli mi zakładać dach. prace trwają, ale tego nie widać bo cóż można było w taką pogodę - i tak zostały dachy, ocieplenie - tynki, okna i drogi Z tego co wiem, nie ma jeszcze na budowie podciągniętego prądu i stąd nie ma zrobionych dróg bo przecież nie będą robić a później rozwalać - no ale jeszcze trochę czasu jest - co prawda coraz mniej ale trzeba mieć nadzieję, że opóźnienie nie będzie duże co do harmonogramu to na razie tyle, że na początek instalacje, podłogi, murowanie - ale to się prosto pisze a trudniej chyba robi O wspólnym działaniu myślałem w kilku aspektach 1. wspólne zamawianie materiałów - co chwila słyszę że drożeją (kurcze to euro!) - dotyczyło by to płyt GK, cegieł / bloczków na ściany - ale tu każdy może preferować swoje rozwiązania albo wylewki (problem ze zgraniem terminów ale nie za duży ten problem - negocjacje ceny mogą pomóc bo im więcej metrów tym taniej. 2. macie już plan na ogrzewanie?? jaki kocioł jakiej firmy? może tu by się udało zgrać wspólny zakup kotłów? choć wiem, że firmy instalacyjne lubią sprzedać swój Wiele rzeczy udałoby się pewnie wspólnie omówić - choćby na spotkaniu na budowie w jakiś słoneczny dzień bo jak nie to w kaloszach symon 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LinaSol 08.03.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Tez ostatnio (zza plotu w niedziele) widzialam, ze wlasciwie to jednak nie wiele postepuja prace, ale mam nadzieje ze z wiosna rusza. Pociasza mnie to, ze ktos tu na forum wspominal o nowo pospisanej umowie z terminem na wrzesnien, ale w stanie deweloperskim, wiec pewnie opoznien nasz deweloper nie planuje. Ja mam zamiar kolo kwietnia poszukac ludzi. Zastanawialam sie nad 1 firma od wszystkiego, ale zobacze jakie ceny beda mieli. Zalezy mi baardzo na czasie i chcialabym, zeby wszystkie prace wewnatrz postepowaly mozliwie szybko. Planuje nastepujaca kolejnosc:1. scianki 2. instalacje (elektryczna, ogrzewania i wod-kan, odkurzacz i kominek)3. Ocieplenie poddasza (mozliwie rownolegle z instalacjami)to w ok 1 - 1,5 miesiaca 4. Tylki i wylewkiprzerwa na 1 miesiac na doschniecie, zakupy plytek, farb, schodow, barierek... 5. Lazienki, plytki, panele, sciany ... ok 1m - mozliwie rownolegle Negocjace cen za materialy owszem, ale moze rowniez ekipe, ktora ma robic np. wylewki udaloby sie z rabatem znalezc, dla takiej to tez interes robic dluzej w zasadzie w jednym miejscu. Plan na ogrzewanie mam, jest on jedynie na podstawie wiedzy z forum muratora nie konsultowana z zadnym projektantem.Chcialabym ogrzewanie podlogowe wszedzie (dol i gora), piec kondensacyjny 1 funkcyjny ze zbiornikiem (ok 200-300l). Kuchenka w kuchni na prad. Mam nadzieje ze ograniczenia stropowe nie stresla mojej podlogowki na gorze. Poczekajmy na slonko i faktycznie dobrze byloby sie spotakac. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symony3 08.03.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Mocno bazujesz na prądzie orientowałaś się jakie to koszty eksploatacyjne? wszędzie słyszę, że jednak gaz jest tańszy. ja idę w gazowe (piec 2 funkcyjny) no i kominek a do tego zdecyduję się chyba na rekuperator (dzięki ELTACO za kierunek) co do ekip -jak najbardziej, bo czy wylewki czy tynki to idąc na ilość powinno udać się zbić cenę może jeszcze murarka bo to też ilość ścian niemała można by pomyśleć jeszcze o drugim stropie czyli pewnie płytach osb dużo tego do zrobienia ( zacząłem podliczać sobie w arkuszu excela ile tego wszystkiego trzeba naliczyć do wydania. z chęcią podeślę komuś do korekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LinaSol 09.03.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Piec gazowy kondensacyjny, ale z duzym zasobnikiem, bo przy 2 funkcyjnych naczytalam sie sporo o niewygodach, typu woda najpierw dlugo zimna, albo jesli ktos odkreci wode w kuchni to ... Wyjscie pod kolektory sloneczne - bo moze kiedys... Kominek tez z dgp. Takiego xls bardzo bym prosila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg11 10.03.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 ja też będę wdzięczna za taką rozpiskę.też jestem ciekawa kiedy wpuszczą nas na budowę aby móc sobie wykańczać.Co do spotkania to pewnie by się przydało, osobiscie można więcej omówić.Mam pytanie czy ktoś wie co z chodnikami i podejściami pod domem.czy będą układać wszedzie puzle czy można sobie samemu wybrać podłoże.Ja osobiscie wolę kostkę granitową zamiast betownowych puzli.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andyd 12.03.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Tez jestem przyslym mieszkancem osiedla. Spotkanie to dobra rzecz. moze uda sie uzyskac info o wykonawcach. A jeszce jedna sprawa. Co myslicie o zrobieniu bramek zamykanych do dróżek wewnetrznych??? Tez poprosze tak rozpiske. Pozdrawiam przyszlych mieszkancow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LinaSol 16.03.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Witam, Bylam na budowie i w sumie to jestem zalamana. Bloto po kolana na naszym osiedlu i na wszelkich drogach dojazdowych tez. Na dodatek wielkich postepów prac nie widze i nie wiem jak bedzie z terminem. Czy ktos moze cos wie wiecej? Co do zamykanych drózek wewnetrznych to wydaje mi sie to zbedne, a jak w praktyce sie okaze to nie wiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savoy 18.03.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Witam nie wiem jak wygladaja Wasze umowy ze Spodzielnia ale w mojej zagwarantowala sobie 90 dniowy margines niedotrzymania terminu, bez ponoszenia kar.Prosze nie nastawiac sie na czerwiec 2009. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symony3 18.03.2009 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 co do czerwca już się nie nastawiam, choć mam cały czas nadzieję, że nie będzie to koniec roku. Wodociągi muszą zakończyć inwestycję kanalizacji do końca 2009 i jakoś nie ma co liczyć że skończą przed czasem to opóźni możliwość zamieszkania w domu, ale im szybciej dostaniemy klucze tym szybciej będziemy mogli wykańczać. a pewnie zamieszkamy na wiosnę, ale przyszłego roku.... ale optymizm ....................... to chyba bardziej realizm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltaco 19.03.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 nie wiem czy to jest takie wazne ale spoldzielnia nie przewiduje polozenia kabla telefonicznego i kablowki .Informacje te mam ze spoldzielni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltaco 20.03.2009 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symony3 21.03.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 spotkanie / termin - czemu nie mam pytanie, czy był ktoś może na Tarbudzie??jakieś nowe pomysły, jakieś kontakty/namiary na firmy? wybieram się jutro - może coś ciekawego wyszperam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matylda13 22.03.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Witam przyszłych Sąsiadów! Mam trochę świeżych info o naszej budowe, bo wczoraj byliśmy na osiedlu z nadzieją, że prace posunęły się do przodu. Śledzimy budowę już od dwóch lat, a przeciez zaczęła sie jeszcze 2 lata wcześniej....Tempo ślimacze, ale zgodne z umową. Na naszej umowie termin zakończenia prac to czerwiec 2009, - dziś wiemy, że nierealny. Jak się dowiedzieliśmy, w kwietniu mają być wstawiane wszystkie okna a potem...dopiero w czerwcu domy będa ocieplane i tynkowane. Co z wykończeniem dróg osiedlowych i reszty nie wiadomo. Jak wszystko bedzie szło tak jak do tej pory to może na koniec roku pozwolą nam wejść. Pewno zaraz powiecie ze jestem pesymistką, ale tak niestety widzę tą sprawę. Ze Spóldzielnia tez nie jest łatwy kontakt- prezesów nie ma albo sa zajęci itp. Może ktoś z Was ma więcej szczęścia i rozmawiał w Spółdzielnii jak widzą sprawe zakończenia budowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatkaPawel 22.03.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Witam, równiez mieliśmy okazję wybrać się dzisiaj na budowę i wygląda na to, że terminy się przesuną. Co do spotkania to jak najbardziej jest to słuszny kierunek i być może moglibyśmy też omówić sprawę "kabla telefonicznego w późniejszym terminie" oraz kwestie drogi dojazdowej do której spółdzielnia się zobowiązuje. Jakaś propozycja terminu spotkania i miejsca? pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolaz 23.03.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Witam,czy można jeszcze kupić szereg na tym osiedlu bezpośrednio od spółdzielni? Czy można znaleźć ofertę w internecie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symony3 23.03.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 co do spotkania tak jak proponował Eltaco - tydzień przed świętami dla mnie jest ok - 3.04. - to piątek więc gdyby co wejdziemy na budowę4.04 - pod budowąco Wy na to?? a co do domków - tu jeszcze sąhttp://www.panorama.wroc.pl/pl/oferty/16-domy_nowe/type/0/page/4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatkaPawel 23.03.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Witam, a może jednak 4.04. Jest to sobota i jak na pierwsze spotkanie dzień wolny (teoretycznie;)) będzie bardziej odpowiedni dla większości? Będę wdzięczny za ustosunkowanie się do tej daty. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts