Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brylantowa wrocław

adamrw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 361
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

pomysł spotkania i termin ok, też będziemy. W sobotę na budowie może będzie kierownik, ale ostatnio był tylko jakiś młody chłopak-inżynier budowy. Można z nim porozmawiać, choć najlepiej spotkać się z kierownikiem albo prezesem.

Może zaproponujmy spotkanie prezesom spółdzielni??

Pozdrawiam

Cześć Wszystkim,

ja jestem ciągle w kontakcie ze spółdzielnią, "atakuję" prezesów co rusz, bo lubię mieć wszystko pod kontrolą. Owszem, jest ciężko ich złapać - bo albo są na budowie, albo gdzieś w terenie załatwiają sprawy. Jak się chce to można się umówić telefonicznie na spotkanie.

Z tego co wiem, to do końca czerwca spółdzielnia chce postawić wszystkie domy. Wszystkie media są położone za wyjatkiem prądu, dlatego może się przesunąć w czasie zrobienie infrastruktury. Położenie prądu nie jest w gestii spółdzielni, z tego co wiem za ułożenie kabla zostało zapłacone energetyce i ta w ciągu 2-3 miesięcy ma się z tym wyrobić. Ale wiecie jak to jest?energetyka ma swoje procedury. Słyszałam, że umowa z nią została podpisana już przed rozpoczęciem inwestycji ok 1,5 roku temu. Niemożliwe jest zatem zrobienie dróg, chodników, infrastruktury wewnętrznej, bo energetyka rozryje to.

Co jeszcze z wieści, które mam? Drogi dojazdowe na osiedle nie są w gestii spółdzielni, z tego co się dowiedziałam w Urzędzie Miasta termin zakończenia prac przewidują na VI br. Mam tylko nadzieje, że terminu dotrzymają.

Fajnie by było gdyby przekazano nam domy w czerwcu-lipcu (tego roku oczywiście), wtedy byśmy sobie je wykańczali, a infrastruktura niech się robi.

Pozdrawiam wszystkich mieszkańców Brylantowej

byłem w spółdzielni w ubiegłym tygodniu i podobnie usłyszałem.

Prąd faktycznie lekko opóźnia, ale na elektrownię ciężko nacisnąć

podobnie jak telekompromitacja - z nimi to jak za komuny - 20lat czekania na telefon to optimum!

znacie metodę przyspieszenia TP to dajcie znać

a z innej beczki

Nie wiem jak Wy, ale ja siedzę w necie i coraz większe rozterki przeżywam co do wyboru rodzaju ogrzewania:

czy piecyk gazowy dwufunkcyjny czy kondensacyjny

komunek z dgp czy z płaszczem wodnym a może solo

ogrzewanie grzejnikami, a może jednak podłogowe

rekuperator? a może to tylko moda a nie niezbędna rzecz?

Im więcej czytam tym niestety więcej wątpliwości.

Jakie macie rozwiązania (zaplanowane oczywiście)

pozdrawiam

Idę kupić kalosze na przyszłą sobotę...

Podobno kiedyś kalosze kupowało się razem z wkładką.... półlitrową min30%

• 2 weeks później...

cześć

dzisiaj byłem na budowie

później wkleję kilka zdjęć na fotosik.pl to będzie można popatrzeć - choć nadal nie ma na co

pozytyw

dzisiaj trwały prace

robione są ocieplenia S1 i więźby na ostatnich S3 razem z wykańczaniem dachówek na S1

na pewno od naszego ostatniego spotkania jeździła koparka po terenie bo pozostały ślady częściowo na drodze pomiędzy S3 i bliźniakami i na działkach S3

mam nadzieję, że wiecie o czym piszę np pomiędzy S3 i bliźniakami?

Tak czy inaczej sobotnie powolne ruchy ale coś powoli idzie naprzód - a trochę zostało...

ni-kam

a co byś zaproponował na nasze domki??

ja myślę o ogrzewaniu dołu całego w ogrzewaniu podłogowym i górnej łazienki a reszta grzejniki

plany i wymiary i rzuty i zdjęcia na

http://www.fotosik.pl/search.php?search=symony3&wyslij=szukaj

Witam

Widziałem projekty waszego osiedla i robiłem ofertę na jeden segment.

Co do sposobu ogrzewania to podłogówka jak najbardziej.

Dobry komfort cieplny,ale zależy kto co lubi.

Ja osobiście wolę grzejniki(gorąco w nogi) a ja tego nie lubię.

Zamontowałem u siebie kocioł kondensacyjny i oszczędzam na gazie,ale temperatura w domu wzrosła o 2stopnie.

I nie mam zwiększonych grzejników.

Cała istota w tym,żeby ciepło zatrzymać w domu!!!

Jak ustalicie termin spotkania na budowie to się pojawię i porozmawiamy.

Pozdrawiam.

Teraz trochę więcej o ogrzewaniu podłogowym.

Komfort cieplny ok,ale...

Zdecydowanie droższe w wykonaniu tzn.

więcej rur niż przy grzejnikowym

stosunkowo droższy ekran z folią

regulacja wymaga kilku elementów które są też w cenie(zawory 3-drogowe lub 4-drogowe z mieszaczami,dodatkowa pompa obiegowa,napędy termiczne,termostaty naścienne,regulator nadrzędny)

prawidłowo wykonane dylatacje(profile dylatacyjne,taśma brzegowa)

grubsza płyta betonowa(min 4,5cm nad rurą)

wybór miejsca gdzie będzie zabudowa stała lub meble(pod meblami nie rozkładamy)

przy podłogówce należy wybierać kleje elastyczne,spoiny,panele lub deskę nie grubszą niż 16mm

i oczywiście koszt robocizny

To tyle co przyszło mi do głowy.

Nie odradzam oczywiście jako instalator.

Staram się naświetlić temat.

Przy grzejnikach mamy o wiele mniej kłopotów.

Ja mam grzejniki obliczane do wyższych parametrów i po wymianie kotła na kondensacyjny w tym roku 3 noce na instalację wychodziło 42st na zasileniu.

Dom 120 mkw z betonu komórkowego + 10 styropian.

Średnie zużycie gazu 230m3 z gotowaniem i cwu.

Pozdrawiam.Daniel.

• 3 weeks później...

Witam Wszystkich,

faktycznie prace posuwają się dość mozolnie. Z tego co się dowiedziałem to zmienił się kolejny raz kierownik budowy (już trzeci)... Czy macie jakieś wieści co do dróg dojazdowych? Z tego co mówi spółdzielnia to na tą chwilę nie ma z kim rozmawiać bo drogi się w gestii ZDiUM ale przekazane Hydrobudowie do końca czerwca:(

Też słyszłem, że telekomuna nie wejdzie z inwestycją bo....KRYZYS. Mówiłem prezesowi żeby odpytali innych oparatorów.

Dajcie znać jakie macie ciekawe wieści

• 2 weeks później...