Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa samotnie budujących swój własny domek

Recommended Posts

Penny to dziewczyna. Ale może czają sie tu jacyś nieśmiali faceci - samotnicy oprócz Ciebie.

Ja Ci sie podoba mój projekt?

Twój jest fajny, ale ja z oszczedności wolę dach dwuspadowy. Będziesz domek wykańczał etapami, czy od razu zamieszkasz we wszytskich pokojach ;)?

Twój domek faktycznie wygląda na ciepły i nie drogi w produkcji chociaż ja nie jestem przekonany czy dwu spadowy jest tańszy w budowie od koperty a tym bardziej w utrzymaniu, ze względu na większą kubaturę do ogrzania. Ale zanim kupię projekt w Styczniu zamierzam odwiedzić parę domków z podobnymi cechami jak mój i zobaczyć czy się wpasuję :roll:

Budowę rozkładam na dwa etapy. 2007 stan surowy z dachem ale bez okien. 2008 do końca. W sylwester 2008/2009 odpalam szampana na tarasie uważnie by nie uszkodzić nowiutkiej elewacji :roll:

Jeśli do tego czasu będę dalej singlem :-?.... to wynajmę pokoje studentkom :D

• Odpowiedzi 282
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Kasiu w naszej Grupie!!!

Pozwól że spytam czy:

a) CAEN pochodzi z nazwy miasta na północy Francji ?

b) masz taki widok z działki jak na emblemacie ?

Podoba mi się twój domek bardzo. Też chciałem kiedyś parterowy ale jednak wybrałem z użytkowym poddaszem. Twój nawet by mi się wpasował na działkę bo mam 24x38 malutka nie? ale mi wystarczy akurat. Czy zaplanowałaś jakieś zmiany w projekcie ? łazienka jak dla mnie trochę mała, ja lubię dużo miejsca pod prysznicem :D ale wygląda na tani do zbudowania. Gorzej chyba z utrzymaniem jeśli chodzi o ogrzanie, ale pewnie już się o wszystko wypytałaś na forum bo z tego co widziałem to sporo osób Irysa buduje :roll:

odp.

a) natychmiast i w dodatku perfekcyjnie rozpracowałeś pochodzenie mojego pseudo.. mmmm jestem pod wrażeniem !!!!!! :wink:

b) jeśli zaś mówimy o fotce.. tak to widok na moją działkę :D (z tego zakupu jestem bezgranicznie dumna)

co do architektury domu, zaplanowałam szereg zmian (przeprojektowałam tzn. podwyższyłam do 22' dach, "wyprostowałam" salon w którym umieściłam wieeelkie okno balkonowe, przesunęłam ściany między pokojami co wpłynęło m.in. na zwiększenie metrażu łazienki :lol:).

Przy wyborze projektu brałam pod uwagę zarówno koszt budowy jak i koszty eksploatacji, nie ukrywam, że korzystałam z doświadczeń osób budujących Irysa - odwiedziłam 3.

Rozpoczynam wiosną, wprowadzam się przed zimą 2007 :) właśnie takie założenia przyjęłam w realizacji mojego planu.

Powodzonka ;))

A pro po CAEN, tą miejscowość znam bo dwa razy zabłądziłem tam jadąc na JARSEY. Jest tam duża obwodnica dzięki której można objechać Caen.

Była noc . Noc ciemna jak....no... po prostu noc. Spieszyłem się na poranny prom , miałem jeszcze z 300km do St.Malo - portowego miasteczka płn.Francji. gdy wjechałem na obwodnicę pozostało mi tylko uważać na kierunek zjazdu ( jechałem sam ) Francuzi nie dbają o dobre oznakowania ( własciwie to kto dba :roll: ) Wiec obliczyłem na mapie że to trzeci zjazd i tak zjechałem, i już mogłem przycisnąć mocniej ( o ile można w załadowanej po uszczelki w dachu primerze 1.6 na gazie :lol: ) Nawet te francuskie znaczki kierunkowe się mniej-więcej zgadzały ( teraz wiem że mniej-więcej to troszkę za mało :-? ) po godzinie jazdy zadowolony że już nie daleko ( prawie widziałem już maszty statków zacumowanych w porcie ) widok zaczął wydawać mi się znajomy ale to nie był widok zamku St.Michell opodal St.Malo, natomiast to był jak nazwa na tablicy informującej wskazywała Caen :-? Myślałem że to drugie miasto z taką samą nazwą ( nawet w Polsce się to zdarza więc czemu by nie tam ) Myśle sobie kurcze nie możliwe bo ponad godzine temu wyjeczałem z Caen więc wjechałem do samego miasta i gdyby nie tablica z mapą w centrum to byłbym pozamiatany ( godz 4 nad ranem żywej duszy mimo że b.dużym miastem ten Caen jest ) Kurcze objechałem Caen obwodnicą i wjechałem z powrotem:( Ale na prom zdążyłem i to z 20 min. zapasem :)

A drugi raz następnego roku pamiętałem nauczkę więc jechałem bardzo ostrożnie bardzo, bardzo. Patrzyłem szeroko rozwartymi oczyma , liczyłem zjazdy no i zjechałem ....do hurtowni wina :-? Oczywiście nic nie kupiłem bo 02.00 godz. była nie mówiąc już że w nie najlepszym humorze byłem :-?

a jak chciałem wrócić na obwodnice to pojechałem w odwrotnym kierunku :-?

ale w końcu na prom zdążyłem z zapasem 2godz. Ale jestem zakręcony :)

Kurde zdałem sobie sprawę że jak mi tak pójdzie z budową domu to ten sylwestewer na tarasie może się żdziebko opóżnić :roll: Chociaż jak na prom zdążyłem to i z domem się wyrobie

:roll:

Kiedyś Ci opowiem jak się w Paryżu zgubiłem ( nie było wesoło ) :oops:

Przepraszam, można?

Do tej pory "urzędowałam" w Klubie Budujących Kobiet, ale tu mi bliżej, bo ja singiel po przejściach z potomstwem, sztuk jeden. No i od września buduję tak poważnie :roll: , od 10 lat buduję na papierze i w myślach. Ukończyłam stan zero, teraz trochę snu zimowego, a wiosną pobudka i...szybko kończymy :wink:

Gratuluję autorowi wątku realizacji celu=domu!

Pozdrawiam,

Ania

Witaj Aniu w "Klubie Twardzieli" no bo trzeba byc twardym zeby budowac "samemu" nie ? ja pdobnie budowalem w myslach i na papierze ale tylko 7 lat , ale bardzo intensywnie :D

Ponoc im dluzej sie planuje tym bardziej udany jest domek . W koncu mysli czynia cuda czyz nie ? :roll:

Odwiedzaj nas i opowiadaj jak Ci idzie. Ja jestem jeszcze w Irlandii i jak wroce po swietach to zalatwiam papiery i kupuje materialy a budowe chce zaczac na lato. Trzymaj sie i pozdrawiam. :wink: