Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa samotnie budujących swój własny domek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 282
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Filip nie łam się.

Wejdź na stronę http://www.architekci.pl tam znajdziesz architektów i projektantów z twojego terenu. Złap z nimi kontakt , może da się co zrobić. Jak nie to stanowczo zażądaj zwrotu kasy od Archetonu pod grożbą wysadzenia siedziby, może zadziała :D ( jak Cie wcześniej nie posadzą :roll: )

• 1 month później...

Trzeba chyba trochę uaktywnić samotnie budujących na forum.Pewnie macie

dużo mniej czasu-przeciez budujemy sami.Ale raz na jakis czas odezwijcie się,

bo muszę mieć chociaz wrazenie ,ze sama nie buduję.Zostało mi 70 000 zł.

Zamknęłam wszystko na surowo,z roletami,wyrównałam teren,a teraz zaczynam walkę w srodku.I musi wystarczyć.w czerwcu najpóźniej wprowadzam się z dziecmi do naszego domu.Czy starczy?Nie wiem i na razie się nie boję.Czasami chciałabym tylko podzielić się wrazeniami z budowy i czekam na "budujace "słowa takich wariatów jak ja.

Witam wszystkich budujących samotnie.

Samowolko droga ja też jestem w takiej sytuacji, że budujac staram sie liczyć kazdy grosz. Zanim zaczniesz działać usiądź z dobrą gąracą herbatką i pomyśl co musisz zrobić, ustal sobie spokojnie kolejnośc działań, wszystko zapisz i poczekaj dzien lub dwa.Potem znowu spokojnie przemyśl, poszukaj błędów i dopiero wtedy działaj. Ja tak robię, bo wszystkie decyzje muszę podejmować właściwie sama.

Dasz rade z całą pewnością. Myślenie pozytywne działa cuda :lol:

70 tysięcy to sporo, zwłaszcza, że najgorsze masz juz za sobą. Promocje i okazje są dla takich jak my- polowanie na rzeczy dobre jakościowo i w atrakcyjnej cenie to ogromna frajda. :lol:

Powodzenia dla Ciebie i wszystkich pojedynczo walczacych o swoje miejsce na Ziemi.

• 1 month później...
Trzeba chyba trochę uaktywnić samotnie budujących na forum.Pewnie macie

dużo mniej czasu-przeciez budujemy sami.Ale raz na jakis czas odezwijcie się,

bo muszę mieć chociaz wrazenie ,ze sama nie buduję.Zostało mi 70 000 zł.

Zamknęłam wszystko na surowo,z roletami,wyrównałam teren,a teraz zaczynam walkę w srodku.I musi wystarczyć.w czerwcu najpóźniej wprowadzam się z dziecmi do naszego domu.Czy starczy?Nie wiem i na razie się nie boję.Czasami chciałabym tylko podzielić się wrazeniami z budowy i czekam na "budujace "słowa takich wariatów jak ja.

Jak tam Samowolka starczy Ci te 70 tyś ? Podziwiam Cię. Ja się zastanawiam czy mi 400 tyś wystarczy tak na całość z meblami. Zaczynam w sierpniu a w grudniu 2008 chcę już tam mieszkać. Boję się sporych podwyżek wykończeniówki od września, po tym co teraz widać z materiałami to mogę mieć takie obawy o całą resztę. :-?

Wyglądam cienko.Mam kocioł,ceramikę,zamówiłam drzwi,dziś wybrałam kafelki.

Wylewki i tynki wewn,zrobione super-niezła ekipa.Zamówiłam schody.Nie chce mi się liczć,a może po prostu sie boję spojrzeć prawdzie w oczy.Ale domek jest śliczny.A ja coraz bardziej zmęczona.Czerwiec nadal realny.Na meble nie starczy,ale co tam meble...Trzymaj się ,przed Tobą same przyjemności...ale potem ...zimne piwko na tarasie.Powodzenia.

• 1 month później...
Czemu tu taka cisza?Coraz mniej samotnie budujacych?U mnie czerwiec nadal realny.Wprawdzie bez kuchni,mebli,ale z łazienkami i resztą niezbędnych do zycia sprzetów.Ale ledwo zyję...

Ano cisza jest, bo mało jest samotnych desperatów a jeżeli już są, to pewnie robią za dwóch i nie zaglądają na forum, chyba że śmigają po innych tematach w celu uzyskania pomocnych rad :roll:

Gratuluję Ci Samowolka można by powiedzieć (napisać), wygranej walki z przeciwnościami losu. Na pewno znajdą się jakieś zaskórniaki, lub też pojawi się w Twoim życiu niespodziewanie "ta" osoba i na mebelki się uzbiera :wink: a i termin samotności ulegnie przedawnieniu :roll:

Ale wymysliłeś...Na razie jest dobrze tak jak jest.Za duzo na głowie ,zeby jeszcze..A co U Ciebie?Na jakim jestes etapie?Ja siły zbieram przez sen.Po południu padam .Rano ,nie wiadomo skąd znów pojawia się power.Nie skupiam sie juz na drobiazgach,toleruję wiele bo widzę sie juz w moim domu.

Ja łopatę dopiero na koniec sierpnia zanurzę w ziemi, ekipa nie miała wolnego terminu. Materiały już kupiłem oprócz stali, cementu i paru "drobiazgów". Mam już postawione tymczasowe ogrodzenie no i studnie wywierciłem. Znajomy szuka dla mnie garaż lub barak budowlany a ja dorabiam w Irlandii ile mogę żeby na gwoździe nie brakło :roll: no i czekam spokojnie na pozwolenie bo coś się przedłuża :-?

Chyba jestem szczęściarzem o ile można to nazwać szczęście :roll:

Będę miał podłączenie do ciepłowni. Ciepło to powstało przy produkcji prądu w Elektrowni Opole z przeznaczeniem na ogrzewanie i wodę użytkową w pobliskich miejscowościach. Płaci się za różnicę temperatury wykorzystanej, Czyli otrzymuję 75 stopni a oddaję z ściekami około 50 stopni więc płacę za 25 wykorzystanych stopni plus opłaty za przesył tego ciepła, ogólnie ponoć wychodzi taniej lub tyle co gaz, ale łatwiejszy i bezpieczniejszy w użytkowaniu. Choć tyle mi zostanie po mieszkaniu w bloku, nie powiem żebym się nie przyzwyczaił do luksusu związanego z obsługą kaloryfera. Recenzje ma dobre wśród użytkowników którzy na ten system przeszli. Myślę nad podłogówką ale tylko w łazience.

Mam nadzieję że system zadziała prawidłowo.

W razie czego dogrzeję kominkiem, a właściwie kozą :roll:

taka oto koza . Już ją zakupiłem.

http://www.romotop.pl/piece-piecyki/stromboli-stone.htm

Jest obłożona kamieniem wulkanicznym.

Zdecydowałem się na kozę ponieważ będzie zabierać mniej miejsca w salonie i oddaje ciepło na zasadzie promieniowania całą powierzchnią, a nie jak to jest w kominkach, nadmuchem przez kratkę nad kominkiem. Te kominki które mi się naprawdę podobają są b.duże na wielkie salony. poza tym kozę można zawszę zdemontować i odsprzedać a w jej miejsce wybudować kominek, nie wspominając już o cenie która też jest niższa niż kominek z obudową.

Tak więc ostała się koza. :roll:

Zawsze podobały mi sie kozy.Ale kupiłam kominek,najprostszy+3 rury na górze.Myślę ,że dom jest ocieplony dobrze+kolektory na dachu,potem rachunki za gaz MUSZĄ być niskie,bo może być cięzko.Ale na razie ten problem daleko.Czasami zastanawiam sie co mnie podkusiło,i jeszcze tak daleko do centrum.To sa te chwile zwątpienia,ale są też milsze.Chętnie wstawiłabym tu zdjęcie,ale nie potrafię.Ale musisz wierzyc na słowo-jest cudny.

Pozdrawiam. :wink: [/b]

Hej! Samowolka kiedy dokładnie się przeprowadzasz???W marcu byłyśmy na idnetycznym etapie budowy i finansowym.Ja planuję przeprowadzkę na 07 lipca...

Udało mi się w tym czasie elewację zrobić i środek "bez fajerwerków" w ramach "minimum egzystencji".No i mam oficjalnie zakończoną budowę,czyli magiczny papierek ze starostwa o zakończeniu budowy :lol:

Samowolka jeżeli chcesz wrzucić jakieś fotki to wpierw załóż darmowe konto np. na http://www.fotosik.pl/

Na nie będziesz mogła przenieść bez problemu zdjęcia z swojego kompa.

Potem te zdjęcie będzie miało link który to umieścisz w tekście na forum i po sprawie.

Miłej zabawy i czekam na zdjęcia

:wink:

Napisałam tak dużo i wszystko mi wycięło.Nie,dziś żadnych fotosików,sorry.Padam.Eska,Dzień W Którym Przerzucę Wszystkie Swoje Graty

nastapi wkrótce i musi być jeszcze w czerwcu.Nie ma innej możliwośći.Dzieciaki wyrzucam na wakacje,a samaz przyjemnośćią będę cierpieć niewygody w moim domu,dopóki tego nie skończę.Trzymaj się