Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może Roman ma racje z tymi szkołami specjalnymi

Gość smartcat

Recommended Posts

Z przykrościa musze sie przyznać, że nie śądziłem że bede sie zasatanawiał nad pogladami tego przerosnietego tumana, ale niestety ma wiele racji :oops: :oops: :oops: w kwestii tego co sie w szkołach dzieje :-? . Po prostu jeżeli ktos ie jest w stanie zdyscyplinowac dzieci do nieagresywnego zachowania to niech placi kary a dziecko niech siedzi w domu. Któryś kraj juz nałozył takie kary na rodziców za nieprzestrzeganie obowiazku szkolnego. Jak chodze po miesciei widze co sie dzieje to :o brak mi słów. A tak nawiasem mówiąc jak ktoś jest przeciwnikiem metod giertycha to niech pomysli co czuła zaszczuta dziewczynka, jej matka, czy małe dzieci gwałcone w swoich łużeczkach przez zwyrodnialców w domu dziecka. Ja nie mam dla nich litosci i przepraszam ale w d.... mam to czy ktos te osoby wychowywał czy nie i czy są letenie czy tez nie. jeżeli ktoś sprawia komós ból i go krzywdzi to ma za to byc ukarany i koniec.

• Odpowiedzi 280
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dlaczego Giertych jeszcze nie wpadł na godzinę policyjną ?

Za Stalina młodzież nie mogła przebywać w kawarniach/restauracjach - proponuję czerpać z dobrych wzorców.

NO proszę - kto by pomyślał, że tak irracjonalny pomysł sie pojawi.

Od dziś to minister Giertych będzie decydował w jakich godzinach moje dzieci chodzą do kina, na pizzę na spotkania z przyjaciólmi, na rower.... nonono .... nieźle. Jestem pod wrażeniem.

Ten facet jest chory ...

Nefer rozmawiasz sama ze sobą, a pomysłodawca jesteś Ty, ale masz rację twórca takiego pomysłu jest jak ten facet o którym piszesz...

a ja Nefer nie mam nic przeciwko temu że Giertych chce by wszystkie szkoły były takie jak Twoich dzieci, mogą nawet za to go faszystą nazywać..., plucia będzie moc, bo to Giertych, ale oczywiście wszystko byłoby cacy gdyby teraz odbyła się kilkuletnia dyskusja, a nie krytykują tylko tych którzy nic nie robią, mi najbardziej podoba się to ze Giertych korzysta z sprawdzonych europejskich i amerykanskich rozwiązan (np. praca jako kara).... może nie warto czekać na następną Anię, na następne nagrania...... a co jeśli to spotka moje albo Twoje dziecko????

Oj lewakk - ja o komórkach a Ty o Ani.?

Nefer a Ty naprawdę nie widzisz związku śmierci Anii z telefonami w szkole??????

Nadal ciekawi mnie czy wszyscy krytycy Giertycha nadal by krytykowali jego pomysły gdyby to ich dziecko padło ofiarą przemocy, gwałtu a potem np takie nagranie trafiłoby do internetu......

Telefony to tylko mały punkt programu, prace społeczne np podczas okienek, czy przerw, może uczeń zastanowi się zanim zniszczy łazienkę, bo będzię ją musiał na długiej przerwie naprawiać, ale chyba najwazniejszy punkt to zwiększenie ilości zajęć dodatkowych, pozaszkolnych, po lekcjach, to dobrze że Giertych chce dać na to kasę, trzeba młodym organizować czas, by się nie wałęsała etc

Rady gmin będą miały prawo wprowadzić godzinę policyjną w nocy. Po godzinie policyjnej dzieciom bez opieki dorosłych nie będzie wolno przebywać w miejscach publicznych - zapowiedział Roman Giertych.

hahaha, na poczatku stanu wojennego jak wrocilismy do szkoly dyrektor to samo nam mowil i jeszcze kazal legitymacje szkolne nosic

wybaczcie, stala sie wielka tragedia, ale ja niestety juz sie tylko smieje, bo wydaje mi sie, ze za Panem ministrem powoli wkraczam w swiat fantasy (bo po prostu oczom i uszom nie wierze)

sam nie wiem, moze to juz nie orwell a tolkien

Trzy resorty dla Ligi, co ich Roman wiedzie

Siedem dla Samoobrony, z Andrzejem na przedzie

Dziewięć dla PiSu, pod wodzą Kaczora

Jeden dla władcy - Ojca Dyrektora

Pzdr.

vib

oj VIB już niedługo przestanie Orwellem pachnieć, zacznie rządzić SLD i PO, wrócą reforamatorzy do szkół, odstresują młodzieć po ministrze z SLD, wezmą w ministry z Inicjatywy Uczniowskiej, może jeszcze jak na stronie Inicjatywy zapiszą do praw nauczyciela prawo do wagarów i nocnego rozbijania szyb w bankach..... będzie znów pięknie, a cały świat będzie szedł w innym kierunku...

wybacz, ale ja oszolomow i radykalow nie trawie tak i z lewej strony, jak i z prawej strony tej naszej karykatury sceny politycznej

i zdaje sobie doskonale sprawe z tego, ze jestem bardzo naiwny twierdzac, ze sa resorty, ktorymi powinni rzadzic fachowcy, a nie populisci z pogladami takimi, ze malo ktory w miare trzezwo myslacy czlowiek wpuscil by takiego do domu, a co juz mowic, by pozwolil by takie elementy braly odpowiedzialnosc za przyszlosc jego dzieci

no ale za bardzo sie "rozpolitykowalem" - to taka chyba nasza wada narodowa, gdzie dwoch Polakow, tam tylko dwa skrajne i wykluczajace siebie poglady polityczne :p

wracjac do watku: mozna pojsc dalej i obowiazkowo wprowadzic dozor elektroniczny dla wszyskich osob niepelnoletnich (te bransoletki, ktore maja wprowadzic dla skazanych, ktorzy nie stanowia zagrozenia dla spolecznestwa i kare beda obywali w domu a nie w zakladach zamknietych), ten pomysl pomogl by:

- rodzice nie prostestowali by przeciw ograniczaniu w uzywaniu przez ich dzieci komorek - bo zawsze by wiedzieli gdzie ich dziecko jest

- godziny policyjna dla nieletnich latwo by nadzorowac i grupy szybkiego reagowania by tylko jezdzily po miescie sukami i hurtowo wylapywaly osoby, ktore sie nie zastosowaly do tego rozporzadzenia

- bardzo latwo by mozna sprawdzic, jaka osoba nie ma prawa przebywac na teresie placowki szkolnej - nie trzeba by obowiazkowo wbijac mlodziez w mundurki, zawsze to mniej oburzonych rodzicow, ktorym pomysl ubierania dzieci przez administracje rzadowo czy samorzadowa nie za bardzo odpowiada

- odpada problem wagarow

- taki nadzor eletroniczny pomogl by tez przy proponowanym obecnie zakazie "przytulania sie" - jak sie dwa nadajniki za blisko spotkaja, mozna wyslac policje czy inne sily szybkiego reagowania

- dodatkowo, takie rozwiazanie pozwoli zaoszczedzic duze srodki budzetowe, ktorych co nie ktorzy sie domagaja na zajecie pozalekcyjne - po co organizowac dzieciom czas, wystarczy ich kontrolowac

po co wprowadzac pol srodki - trzeba isc na calosc i w imie dobra wspolnego odebrac osobom niepelnoletnim i nie posiadajacym czynnych praw wyborczych (i to jest dobre, skoro i tak nie glosuja, to sie licza) wszelka wolnosc - dzieci to nie ludzie, mozna nimi sterowac jak bydlem, jak bym wogole zaczal jeszcze od totalnej zmiany Konstytucji, tak zeby nie daj boze jakiemus postkomuniscie czy wstretnemu liberalowi, czy tez rodzicowi, ktory przeciez sam nie wie co jest dobre dla jego dziecka nie przyszlo na mysl dobijac sie do Trybubalu Konstytucyjnego ze bzdurami typu, ze ktos totalnie i bezprawnie ogranicza swoboy obywateskie nieletnim - przeciez wolnosc, demokracja i te inne bzdury sa tylko dla wybranych

Pzdr.

vib

dlaczego Giertych jeszcze nie wpadł na godzinę policyjną ?

Za Stalina młodzież nie mogła przebywać w kawarniach/restauracjach - proponuję czerpać z dobrych wzorców.

NO proszę - kto by pomyślał, że tak irracjonalny pomysł sie pojawi.

Od dziś to minister Giertych będzie decydował w jakich godzinach moje dzieci chodzą do kina, na pizzę na spotkania z przyjaciólmi, na rower.... nonono .... nieźle. Jestem pod wrażeniem.

Ten facet jest chory ...

Nefer rozmawiasz sama ze sobą, a pomysłodawca jesteś Ty, ale masz rację twórca takiego pomysłu jest jak ten facet o którym piszesz...

Jakieś zdziewienie ? Gminy maja prawo wprowadzic godzinę policyjną - nowy pomysł człowieka-konia.

zaznaczałem że problem szkół to problem ponad polityczny, ponad spory personalne na forum, ponad Giertychem.... oczywiście na tym forum to nierealne...., ale nadal jestem ciekawy czy gdyby kogoś z nas spotkala taka tragedia z dzieckiem czy nadal wprowadzenie porządku w szkołach byłoby faszyzmem???? czy wprowadzenie pewnych oczywistych elementów takich jakie sa w szkole Nefer do wszystkich szkół to faszyzm??? Czy praca jako odpracowanie wandalistycznego zniszczenia mienia to faszyzm?? Czy wprowadznie większej ilości zajęć dodatkowych to faszyzm??? Czy gdyby nasze dziecko w upokorzeniu było sfilmowane komórką i ten film byłby w necie to.....

Ale mam nadzieję że politycy wezmą przykład z Owsiaka który już od dawna podaje dłoń Giertychowi i wzajemnie proponują współprace...

Główne tezy programu

Dla uczniów

Zakaz używania komórek w czasie lekcji i obowiązek schludnego stroju.

Karanie przez pracę społeczną.

Powstanie specjalnych Ośrodków Wsparcia Wychowawczego dla młodzieży trudnej.

Możliwość wprowadzenia godziny policyjnej, po której młodzież nie będzie mogła samodzielnie przebywać w miejscach publicznych.

Dla dorosłych

Obowiązek prawny powiadamiania policji przez dyrektorów szkół o występkach uczniów.

Ten, kto sprzeda lub umożliwi nieletniemu kupno alkoholu, będzie odpowiadał materialnie za szkody przez niego powstałe.

Obowiązek legitymowania wagarujących uczniów przez strażników miejskich i policjantów.

Regularne wizytowanie szkół przez kuratorów policję i prokuratorów.

Potrzebna jest dyscyplina

Jurek Owsiak, organizator przystanku Woodstock i Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy:

- W szkole szaleje poczucie bezkarności. Potrzebna jest reforma i dyscyplina. Niektóre pomysły Romana Giertycha są dobre, ale mam zastrzeżenia co do jego osoby. Jemu brak poważania u uczniów oraz nauczycieli, a kary powinna wymierzać osoba z autorytetem.

Podoba mi się pomysł, by uczniów, którzy popełniają wykroczenia w szkole, karać pracami społecznymi. Jestem też za tym, by zepsute w szkole rzeczy naprawiał sam uczeń. A co do telefonów, to moja córka chodzi do szkoły, w której jest zakaz używania komórek i nie mam nic przeciwko temu.

Wobec schludnego stroju mam podobne stanowisko. Przecież są szkoły, w których młodzież nie protestuje przeciwko temu, by założyć mundurek.

Z młodzieżą warto i trzeba rozmawiać, bo to ona najlepiej wie, jak można skutecznie wyeliminować narkotyki, czy przemoc ze szkół.

Jednak decyzja ostateczna powinna należeć do dyrektora szkoły.

Powinniśmy pamiętać, że dzieci sprawiających problemy wychowawcze jest mniej niż tych, którzy są w porządku. Uczniowie boją się przemocy i chcą w szkole czuć się bezpiecznie. I to bezpieczeństwo powinien im zapewnić dyrektor.

oraz komentarz redakcyjny:

Więcej porządku w szkole

Nigdy nie popieraliśmy Romana Giertycha jako ministra edukacji narodowej. I nie popieramy. Ale dzisiaj, wobec głosów, że program "Zero tolerancji" jest szkodliwy, stajemy zdecydowanie po jego stronie. Można dyskutować, czy konkretne rozwiązania są właściwe, ale co do zasady jesteśmy zgodni: polskiej młodzieży potrzeba więcej dyscypliny, a szkole porządku.

Tragedia czternastoletniej Ani powinna nam wszystkim otworzyć oczy i musi stać się początkiem narodowej krucjaty przeciwko szkolnej przemocy , przeciwko bezkarnym łobuzom, przeciwko lekceważeniu zasad wyznaczanych przez szkołę. To my, dorośli, musimy narzucić reguły, nie możemy robić wyłącznie tego, co się podoba młodzieży. Bo tak naprawdę jej części nie podoba się nawet konieczność chodzenia do szkoły.

Opinie, że dzisiaj młodym ludziom potrzebne są spokój i cisza, by mogli wrócić do równowagi, są mydleniem oczu. Cisza trwała zbyt długo. Teraz powinna się zacząć era porządku w szkole. Nawet jeśli słowo "porządek" razi niektóre delikatne uszy.

autor: Tomasz Lachowicz

http://www.se.com.pl/se/index.jsp?place=topMenu&news_cat_id=-1&layout=0

Oczywiście za Środą można zaproponować by nie nie robić albo jak jeden z dyskutantów zaproponowac długą dyskusję....... do następnej tragedii

no fajnie, Owsiakowi to sie podoba, podoba sie to tez tej Rzecznik Praw Dziecka ktora nie dawno proponowala obowiazkowe rejestrowanie w urzedach zwiazkow nieformalnych :)

ale co to wnosi do dyskusji, ze ktos tam publiczny glosuje na tak, a inny na nie ?

Mina wybory i sie okaze, ze te przepisy beda sprzeczne z ustawami wyzszego rzedu i cale szczescie - bo bez wzgledu na rozne tragedie, to zamordyzm pasuje bardziej do Bialorusi - a Ci gimnazjalisci, ktorym zakaza noszenia kolczyka w uchu, a z calej bizuterii pozwola jedynie na noszenie dyskretnego krzyzyka juz za pare lat osiagna wiek dajacy czynne prawo wyborcze i wysla w niebyt polityczny radykalow - bez wzgledu na to czy sa czarni czy czerowni

lewakk - teraz taka mala polemika do Ciebie: piszesz, ze Ci ktorzy sie nie zgadzaja w pelni z pomyslami ministra Romana G. to osoby, ktore wrecz tesknia za typami z SLD, albo ze odpowiada im z jakis przyczyn ta gangrena, ktora toczy polska szkole (czy raczej cale spoleczenstwo a brutalnie i medialnie sie ono obiawia wlasnie wsrod mlodziezy) - nie wiem skad u Ciebie taka przypadlosc, zeby wszystkim ktorzy maja inna wizje Panstwa prawa,sprawiedliwosci i wolnosci bez wzgledu na wiek,status spoleczny, poglady polityczne wmawiac, ze to oni sa wszystkiemu winni

Ja sie nie zgadzam z Romanem G. i daje temu wyraz - ale on jest politykiem i poki mamy w Polsce demokracje to bede wyrazal zwoje poglady na jego dzialanie - wybral facet ten zawod i musi sie liczyc, ze czesc spoleczenstwa ma inne wizje - ale czemu Ty starasz sie oceniac te czesc spoleczenstwa, ktora sie z Toba(i Romanem G.) nie zgadza ? owszem masz do tego swiete prawo, tylko ja osobiscie (nie wiem, moze jestem przewrazliwiony) odbieram Twoje wypowiedzi w stylu, ze naleze do oslawionego juz "przypadkowego spoleczenstwa" ktore niby nie wie co jest dobre dla niego a co zle

no offence - to tylko polemika :) - jeszcze nam tego nie zakazali

Pzdr.

vib

zgadza sie, krytykuje pewne pomysly, bo watek jest: "Czy Roman G. ma racje..." - i sie staram trzymac tematu

zaloz prosze osobny topic, przykladowo pod tytulem: "Jakie macie pomysly na uzdrownienie polskiej szkoly" czy "Jaki model wychowania mlodziezy preferujecie i dlaczego" to mysle, ze wlasnie zamiast krytykowac czy popierac pomysly pewnych ministrow bedziemy wymieniac wlasne spostrzezenia, pomysly, doswiadczenia

zgadzam sie z tym, ze "krytykowac zawsze latwiej" niz cos konstruktywnego wymyslec - ale tez dlatego nie jestem politykiem tylko mam inny zawod - i swoje racje i pomysly dotyczacego tego od czego sie czuje specjalista przedstawiam i ich bronie na forach "branzowych"

Pzdr.

vib

VIB ale czy Ty cokolwiek wniosłeś do dyskusji???? Tylko krytyka,krytyka, krytyka, tępa, i tyle i co to da??? Nic, Następną tragedie. Etykietujesz innych, faszystami i co to da??? Jeszcze jeden tu proponował długa dyskusję i co to da???

Mnie to ziemi czy ministrem jest Giertych czy Edzio pedzio, byle coś robiono, zmieniono, a własnie ten rząd nie oglądając się na wybory, kłotnie zaproponował konkretne działania i je wprowdza, jeszcze kilka miesięcy na tym forum wyśmiewano pomysł minitoringu, dziś to jest minimum....

VIB, może coś pozytywnego zaproponujesz a nie tylko Giertych beeee, Lewakk beeee, wszyscy beeeeeeee, a Ty taki cacy

Człowieku co to da??? Potrzebna jest zgoda ponad spory forumowe, polityczne, od Owsiaka do Giertycha, ja nie lubię Giertycha, może nie wsysztkie pomysły są dobre, ale trzeba nareszcie choć naruszyć mur i odwrócić trend upadku szkół...., co w tym złego że Giertych chce by wszystkie szkoły były jak szkoła Nefer, co złego w wprowadzeniu większej ilości zajęć dodatkowych, co złego w odpracowaniu aktów wandalizmu?????? Może czekajmy by następne nagranie było z naszym dzieckiem w roli głównej i co wtedy nadal będziemy szermować faszyzmem, może wspomnimy Owsiaka że zmiany były potrzebne....

To pierwszy rząd od 40 lat, który zajmuję się szkołą!

Zapowiedzi premiera o specjalnym przeglądzie szkół oceniam pozytywnie. To gest częściowo administracyjny, częściowo symboliczny, ale wydahe mi się na miejscu. Podobnie oceniam pomysł ogłoszenia programu "Zero tolerancji" właśnie w gdańskiej szkole. Jeśli go ogłaszać, to właśnie w miejscu, w którym cała sprawa ekspolodowała. To że rząd podejmuje takie inicjatywy, z pewnością będzie sprzyjać uzyskaniu większej ilości głosów. Ale stwierdzenie, że robi to z powodów wyborczych - to czyste pomówienie.

B. Wolniewicz

super, pierwszy rzad ktory sie zajmuje szkola - tylko czy ja mam sie cieszyc z tego i dlatego przymykac oczy na projekty, ktore mi sie nie podobaja bo w koncu jakis rzad ruszyl d..pe i robi to co do jego obowiazkow nalezy ? wybory rozliczyly ostatnia ekipe ktora nic nie robila i na tym polega demokracja - to, ze Giertych musial czekac, az wydarzy sie nieszczescie to na jego plus raczej nie idzie - smiem wrecz twierdzic, ze gdyby nie tragedia Ani to bysmy w tym momencie nie dyskutowali o wychowaniu mlodziezy tylko o tym czy nauczac kreacjonizmu czy darwinizmu - ale to juz malo wazne - grunt ze glosna i medialna smierc dziecka zbiegla sie z wyborami i tak czy inaczej ktos cos w tej materii robi - nie wazne intencje, jesli wyjdzie cos na plus.

ale powracajac do tematu pomyslow Romana G. - czy ja gdziekolwiek napisalem, ze nie zgadzam sie a akcja "zero tolerancji", ze nie zgadzam sie z tym, ze ktos cos w koncu musi zrobic ? ja tylko staram sie wytykac rzeczy, ktore w tym programie uwazam za niewlasciwe

dla mnie najwiekszym bledem wsrod pomyslow Pana Ministra jest to, ze wchodzi z butami w sfere za ktora maja odpowiadac rodzice i moze pare osob tego nie zauwaza, ale to juz nie chodzi tez o prawa(obowiazki) dziecka, ale o to, ze urzednicy maja nakazywac Wam Rodzice jak macie wychowywac swoje dzieci, maja Wam zabrac prawo do tego jakie porozumienie macie miec z dziecmi, maja Wam nakazac jak macie ubierac swoje dzieci albo inaczej, ile swobody i ile zaufania swoim dziecom zostawiacie - Pan Minister rodem wlasnie z systemow lekko mowiac niedemokratycznych, w imie dobra ogolnego zaczyna Wam/Nam ustawiac sfery zarezerwowane do tej pory dla Rodziny

jesli czesc osob woli, zeby to urzednicy sterowali ich porozumieniem, wychowaniem dziecka to widac, ze sami nie maja pomyslu na kontakt i na wartosci ktore chca dziecku przekazac - ale nie zapominajmy, ze patologia, ktora sie szerzy nie dotyczy wszystkich, normalnych rodzin - w wielu rodzicow nauczylo dzieci kiedy i jak korzysta sie z komorki, wielu rodzicow nie ma problemu z tym gdzie jego dziecko i dlaczego przebywa wieczorem po za domem i kiedy ma wrocic, wielu rodzicow nauczylo swoje dzieci jak i gdzie wypada sie ubrac i wreszcie wielu rodzicow wpoilo swoim dzieciom, ze sie nie morduje, nie gwalci, nie wsadza kolezankom czy kolegom rak w majtki

moze inaczej, czy to, ze jest tyle bandytyzmu na ulicach ma tez doprowadzic do tego, ze godzina policyjna bedze dla wszystkich ? bo to mniej wiecej tak wyglada - i ja wprost mowie, to ze sa rozne patologie to nie znaczy, ze w imie ich zwalczania maja byc ograniczane restrykcyjnie swobody normalnych, zwyklych obywateli - niech ministrowie zjada inny sposob, bo takie myslenie wlasnie prowadzi w jednym kierunku

Pzdr.

vib

no i nadal VIB poza krytyką, etykietkami, nalepkami nic nie proponujesz, może wreszcie coś pozytywnego wniesiesz????

słuchaj można krytykować, wytykać złe pomysły, ale porównaj siebie a krytykę Owsiaka, Ty wszystko negujesz i nic nie wnosisz, on mówi to dobre to złe, ale podkreśla dobrze że Giertych działa..., owszem wiem że lepiej za mtomem by wprowadzić dyskuuuuusję która rozmydli wszystko...

trochę już nudzisz...

ja już słyszałem i pewnie na forum usłyszę, że zwiększenie ilości zajęć dodatkowych to zamach Giertycha na rodzinę, faszyzm, bo szkoła zabierze rodzinom dzieci....

praca społeczna jak dzieciak zniszczy mienie też źle, to może rozśmieszyć delikwenta uwagą, albo wezwaniem rodziców lub do dyrektora go posłać, jeśli to już wielokrotnie nie poskutkowało...

VIB jeśli nie dodatkowe zajęcia, nie prace społeczne, nie schludne ubranie, nie dyscyplinowanie i uczniów i nauczycieli to co proponujesz.... raz jeden nie pisz o Giertychu, napisz moim zdaniem zmieniłbym to i to..... bez negacji i krytyki chyba potrafisz napisać coś pozytywnego od siebie????