Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nóż w kieszeni..

Gość ckwadrat

Recommended Posts

Ty masz za to takie wnioskowanie,że co by Kwach nie zrobił jest good

Ciekawe wnioskowanie o moim wnioskowaniu.

Mocne. A la strong :wink:

Kto się wścieka na czyjeś wybaczanie.

Upraszaczasz na maxa.

Niech sobie Michnik z Mazowieckim wybaczają komu chcę i za chcą.

Prywatnie.

A z jakiej racji prywatnie ?

Z jakiej racji ktoś, kto dzieli się swymi przemyśleniami, ważnymi dla innych, ma je chować dla siebie ? Z jakiej racji redaktor najchętniej [wówczas na pewno, czy dziś - nie wiem] czytanej gazety ma wybaczać prywatnie i o tym nie pisać, nie pisać o motywacji takiego postępowania i o tym, jak postrzega innych ? Jeszcze w sytuacji, kiedy wszyscy dookoła niego skwapliwie korzystają z okazji, by go poszczypać ?

Jeśli były reakcje,to na chamstwo Michnika,który swoją gazetę wykorzystywał do opluwania i nagonki na tych,którzy mieli inne zdanie.

I z tego, co wiadomo,to on się wściekał.

Plująca GW.. :o

To chyba czytaliśmy jakieś inne wydania :roll:

Rozumiem, że na Michnika mozna pluć, a Michnik ma ograniczyć się do ścierania flegmy z twarzy.

Nikt Ci nie kaze nikogo osądzać albo nie osądzać.

Rób co chcesz.

[...] Mnie to rybka,co Ty sobie będziesz myślał.

Wisi mi to i powiewa.

:lol:

1. och, dzięki.... no naprawdę...

2. jak to wolna myśl - lotna, zwiewna i pachnąca wolnością :lol:

No co Ty,żartowałam. :o

Przecież wiem,że nawet nie wiedziałeś,kto to był Ponury.

No jasne, wcale nie wiedziałem :lol:

Wszyscy źli zmówili się przeciwko Adasiowi,a on przeciez nic złego nie robił.

Dla niektórych złem jest chyba samo jego istnienie :lol:

zbytnią ilość wolnego czasu. :roll:

Ale to w Twoim stylu właśnie.

O, chyba nie dotarło.

Nie wiem, jak to jest we więźniu, ale chyba dostęp do neta jest tam limitowany.

Dla przypomnienia:

[...] nieskromnie,parafrazuję ,bo nie pamiętam jak to szło dokładnie,za Kuroniem:

"choć się z Panem nie zgadzam,to jestem gotowa pójść do więzienia,żeby Pan mógł swoje zdanie wygłaszać "

Ja również, ale by ocalić Cię od konieczności zagospodarowania zbytniej ilości wolnego czasu, zamilknę - wszystko już powiedziałem [...]

• Odpowiedzi 289
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ty masz za to takie wnioskowanie,że co by Kwach nie zrobił jest good

Ciekawe wnioskowanie o moim wnioskowaniu.

Mocne. A la strong :wink:

Tak jak Twoje,więc może dotrze.

Kto się wścieka na czyjeś wybaczanie.

Upraszaczasz na maxa.

Niech sobie Michnik z Mazowieckim wybaczają komu chcę i za chcą.

Prywatnie.

A z jakiej racji prywatnie ?

Z jakiej racji ktoś, kto dzieli się swymi przemyśleniami, ważnymi dla innych, ma je chować dla siebie ? Z jakiej racji redaktor najchętniej [wówczas na pewno, czy dziś - nie wiem] czytanej gazety ma wybaczać prywatnie i o tym nie pisać, nie pisać o motywacji takiego postępowania i o tym, jak postrzega innych ? Jeszcze w sytuacji, kiedy wszyscy dookoła niego skwapliwie korzystają z okazji, by go poszczypać ?

Szczypać? :o

W co za przeproszeniem.

To on wszystkich opluwał wokół, i nikt nie miał możliwości się nawet przeciwstawić.

Do czasu na szczęście. :lol:

Teraz,jak ktoś coś powie,to wali od razu do sądu-demokrata. :lol:

Jeśli były reakcje,to na chamstwo Michnika,który swoją gazetę wykorzystywał do opluwania i nagonki na tych,którzy mieli inne zdanie.

I z tego, co wiadomo,to on się wściekał.

Plująca GW.. :o

To chyba czytaliśmy jakieś inne wydania :roll:

Rozumiem, że na Michnika mozna pluć, a Michnik ma ograniczyć się do ścierania flegmy z twarzy.

J.w.

Przez lata nie było w ogóle możliwości publicznie coś na niego powiedziec,bo niby gdzie.

Tylko oszołomy sobie coś tam pisały pokątnie,ale z nich to już Adaś zrobił wariatów (jak np. z Herberta)

Najwidoczniej różnie czytamy.

Ja krytycznie, Ty z uwielebieniem. :lol:

(ja też ocknęłam się dopiero po jakimś czasu,także spoko,fakt,że dość szybko :lol:)

Nikt Ci nie kaze nikogo osądzać albo nie osądzać.

Rób co chcesz.

[...] Mnie to rybka,co Ty sobie będziesz myślał.

Wisi mi to i powiewa.

1. och, dzięki.... no naprawdę...

2. jak to wolna myśl - lotna, zwiewna i pachnąca wolnością :lol:

:roll:

No co Ty,żartowałam. :o

Przecież wiem,że nawet nie wiedziałeś,kto to był Ponury.

No jasne, wcale nie wiedziałem :lol:

No kiedyś napisałeś wyraźnie,że nie wiedziałeś.

Ale moze nie należy do tego przywiązywać wagi,nie wiem.

Wszyscy źli zmówili się przeciwko Adasiowi,a on przeciez nic złego nie robił.

Dla niektórych złem jest chyba samo jego istnienie :lol:

Patrząc z perpsektywy czasu na zło,które wyrządził,to być może....kto wie....

Ale nie ma tego złego...

:D

zbytnią ilość wolnego czasu. :roll:

Ale to w Twoim stylu właśnie.

O, chyba nie dotarło.

Nie wiem, jak to jest we więźniu, ale chyba dostęp do neta jest tam limitowany.

Dla przypomnienia:

[...] nieskromnie,parafrazuję ,bo nie pamiętam jak to szło dokładnie,za Kuroniem:

"choć się z Panem nie zgadzam,to jestem gotowa pójść do więzienia,żeby Pan mógł swoje zdanie wygłaszać "

Ja również, ale by ocalić Cię od konieczności zagospodarowania zbytniej ilości wolnego czasu, zamilknę - wszystko już powiedziałem[...]

Tiaaa......:

o ten fragment chodziło ?:

"W ostatnich dniach toczył się w Krakowie proces grupy szpiegów amerykańskich powiązanych z krakowską Kurią Metropolitarną. My zebrani w dniu 8 lutego 1953 r. członkowie krakowskiego Oddziału Związku Literatów Polskich wyrażamy bezwzględne potępienie dla zdrajców Ojczyzny, którzy wykorzystując swe duchowe stanowiska i wpływ na część młodzieży skupionej w KSM działali wrogo wobec narodu i państwa ludowego, uprawiali - za amerykańskie pieniądze - szpiegostwo i dywersję.

Potępiamy tych dostojników z wyższej hierarchii kościelnej, którzy sprzyjali knowaniom antypolskim i okazywali zdrajcom pomoc, oraz niszczyli cenne zabytki kulturalne.

Wobec tych faktów zobowiązujemy się w twórczości swojej jeszcze bardziej bojowo i wnikliwiej niż dotychczas podejmować aktualne problemy walki o socjalizm i ostrzej piętnować wrogów narodu - dla dobra Polski silnej i sprawiedliwej."

pod zacytowanym listem oprócz znamienitej Szymborskiej podpisali sie m.in.

K. Bunsch, Wł. Dobrowolski, K. Filipowicz (późniejszy mąż Szymborskiej), A. Kijowski, J. Kurek, Wł. Machejek, Wł Maciąg, S. Mrożek, T. Nowak, J. Przyboś, T. Sliwiak, M. Słomczyński (znany tłumacz Szekspira podpisujący kryminały swojego autorstwa pseudonimem Joe Alex), O. Terlecki, H. Vogler, A. Włodek (pierwszy mąż Szymborskiej).

3 osoby zamordowano!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

a byli pisarze, poeci którzy tego nie podpisali, choc byli nawet zmuszani, nie wydawaliksiążek, wierszy, żyli w podziemiu ale nie chcieli podpisac sie pod wyrokami na bezbronnych ludzi

jeśli wg Majki czy ponurego proszenie o zabicie księzy którym spreparowano kłamliwe procesy, jest normalnym szarym bytem w komuniźmie, to ja dziękuje, jeśłi bycie generałem i wypuszczenie czołgów na ludzi jest wg ponurego wg ponurego norma życia w komunie to ja dziękuje, dziękuje także ponuremu że raczył dziś pomnikowac tego generała

jak Majka zauważyła ludzie żyli normalnie, ludzie potrafili też życ normalnie i nie moczyć się w systemie... nie pomnikujmy dziś Michników, Kuroni, Szymborskich.... którzy najpierw budoiwali STALINIZM, potem nagle budowali cocjalizm z ludzka twarza, a nagle (nawet razem z JAruzelskim) budowali w glorii i chwale demokrację i kapilitalizm (niektórzy nawet nagle w ławki kościołów w 1989 roku polecieli, choć juz kilka lat później pluli na kościół)...

i dziś ci budowniczowie Stalinizmu są w glorii podczas gdy ludzie którzy nie zapisali się do partii, nie byli ZOMOwcami, a normalnie przezyli są poniżani

i dziś ponury gloryfikuje takich kolesi.... ja wysiadam, wolę byc nadal wyśmiewany....

ponury ważne że jesteś sam dla siebie OK, luc Cie poprze... trzym się ciepło... jak poczytasz coś z historii to pogadamy.

i dziś ponury gloryfikuje takich kolesi.... ja wysiadam, wolę byc nadal wyśmiewany....

Ja Ci mogę co najwyżej współczuć.

ponury ważne że jesteś sam dla siebie OK [...] jak poczytasz coś z historii to pogadamy.

Obawiam się, że nie mamy o czym. Fundamentalizm mnie brzydzi.

A że się jest ze sobą samym OK, to kto wie, czy nie najważniejsza sprawa w życiu..

Opal, zdrówko ! Za wnioskowanie :lol:

Idę po gazetkę. Wyborczą :lol:

Wareczka, bardzo cie proszę nie przypisuj mi tego, czego nie napisałam.

Manipulujesz cudzym slowem,a to może skończyć się kiepsko.

Uważam, że nie powinniśmy tak się podniecać chęcią odwetu. Różnie ludziom losy się układały, zostaną ocenieni przez Boga i Historię.

Nie do końca o to walczyli :wink: Prawdopodobnie jestes za młody /szczęściarz z ciebie :D /, aby pamiętać. Ale większość osób w tamtych czasach próbowała jakoś przejść przez zycie nie narażając się nikomu. Ci którzy podskakiwali byli traktowani jako dziwacy albo psychiczni /serio - jedną z kar było odwiezienie do szpitala psychiatrycznego/. Odcięcie od zachodu, nacisk medialny, walka o kawałek mięsa i papier toaletowy. ....

No to teraz, wymień tych co według ciebie byli odpowiednimi bojownikami o wolnośc nasza i waszą :wink:

Majka ja się tylko z Tobą zgadzam!!!

i uważam że ludzie po prostu próbowali przejśc normalnie przez komunę, ale nie gloryfikujmy dziś ludzi jak Michnik, Kuroń, Jaruzelski, Szymborska najpierw piewców Stalinizmu, potem realnego socjalizmu, potem demokracji (jejku jak im łatwo zmieniac poglądy)...

bo jak sama piszesz większośc po prostu nie umoczyła swego życia pisaniem jak piękny był Stalin!!! i chyba to większośc była normalna.... i stała w kolejce po papier....

Ponury idź idź po gazetkę nie dziwota jakie masz poglądy.

kilka poematów o Jaruzelskim w gazecie utwierdzi Cie jak wielki był jaruzel za komuny i ile dobrego zrobił... razem z Adasiem i harcerzykami Jacka, zawsze tez Szymborska napisze wiersz....

Uważam, że nie powinniśmy tak się podniecać chęcią odwetu. Różnie ludziom losy się układały, zostaną ocenieni przez Boga i Historię.

może należy znieść prawo karne w takim razie?

Po co ono jest?

Także wobec zwykłych przestępców-jak ktoś komu zgwałci córkę,to niech go historia oceni i Bóg.Różnie się ludziom układa,może musiał?

Tak samo z mordercami.

Tylko,że to byli przestępcy działający z ramienia panstwa,żyjący sobie obecnie dostatnio,za nasze pieniądze.

Ja też wymiękam i wysiadam.:lol:

Zawsze był,jest i będzie konformizm i jego pochwała.

I zawsze będzie on przybierał różne stopnie-od najprostszego życiowego,do takiego w większym rozmiarze,którzy krzywdzi innych.

Ku refleksji, sobotnio tu też. Tak mi się jakoś dzisiaj kojarzy literacko, tym bardziej ze ktos tu noblistkę wywołał

:wink:

Pochwała złego o sobie mniemania

Myszołów nie ma sobie nic do zarzucenia.

Skrupuły obce są czarnej panterze.

Nie wątpią o słuszności czynów swych piranie.

Grzechotnik aprobuje siebie bez zastrzeżeń.

Samokrytyczny szakal nie istnieje.

Szarańcza, aligator, trychina i giez

żyją jak żyją i rade są z tego.

Sto kilogramów waży serce orki,

ale pod innym względem lekkie jest.

Nic bardziej zwierzęcego

niż czyste sumienie

na trzeciej planecie Słońca.

pozdrawiam wszystkich sobotnio!!

pax , pax :D :D :D :D

Po co ono jest?

Także wobec zwykłych przestępców-jak ktoś komu zgwałci córkę,to niech go historia oceni i Bóg.Różnie się ludziom układa,może musiał?

Tak samo z mordercami.

Tylko,że to byli przestępcy działający z ramienia panstwa,żyjący sobie obecnie dostatnio,za nasze pieniądze.

I zawsze będzie on przybierał różne stopnie-od najprostszego życiowego,do takiego w większym rozmiarze,którzy krzywdzi innych.

Widzisz Opal, ja staram się załagodzić spór forumowy, a ty mnie obrażasz.

I już nie pisz, że to tylko tak przez przypadek, przy okazji cytatu.

eot

Po co ono jest?

Tak samo z mordercami.

Widzisz Opal, ja staram się załagodzić spór forumowy, a ty mnie obrażasz.

I już nie pisz, że to tylko tak przez przypadek, przy okazji cytatu.

eot

Wiesz,chyba jesteś przewrażliwiona.Ciągle coś Ci nie leży.

Masz coś do powiedzenia,to mów,a nie masz jakieś anse.

Piszesz,niby w ramach łagodzenia,żeby zbrodniarzy osądzał Bóg i historia.

Nie zgadzam się z tym, więc idąc tym tokiem myślenia należy w ogóle znieść prawo karne,bo dlaczego jednych spod tego prawa wyciągać ,a innych nie.Jeśli się z tym nie zgadzasz,to napisz dlaczego,a nie walisz personalnie.

To Cię obraża?

To ja już nie poradzę.

i nigdy nie pisałam,że Cię obrażam przez przypadek,Tobie się co chwila coś wydaje,ale to TWÓJ problem-do tej pory reagowałam grzecznie na Twoje zaczepki,ale może już starczy.

O konformizmie pisałam odnośnie ostatniej części dyskusji,bo chyba tego ona dotyczy?Może sa jeszcze inne określenia na takie zachowania,ale jeśli ktoś dla kariery wysługuje się reżimowi,to jest to wyrafinowana forma konformizmu.I ja takiej postawy nie bronię.

Mam do tego prawo.I nikogo nie obrażam.

No chyba,że ktoś chce być obrażony.

eot.

Znaczy się bez odbioru.

Mistrzu manipulacji, wiersz odczytuje się całościowo. Nienawiść cię oślepia?

A ty masz sobie cokolwiek do zarzucenia, chociazby w tych forumowych dyskusjach? Czy masz się jedynie za inkwizytora, któremu wszystko wolno w imię czegoś tam? Bo wiesz, ze to relatywizm. A tu już był taki przypadek dyskutanta, który odsądzał wszystkich od czci i wiary a później okazało się, że sam ma wiele za uszami i w swojej praktyce zyciowej mijał się z normami, według których rozliczał innych, hmmmmm....

To ja tez wytnę,:

Myszołów nie ma sobie nic do zarzucenia.

Skrupuły obce są czarnej panterze.

Nie wątpią o słuszności czynów swych piranie.

Grzechotnik aprobuje siebie bez zastrzeżeń.

i dodam

Chroń nas Panie od nienawiści. i od pogardy obroń

Drops skończ z ocenianiem innych.... co ma mówienie prawdy o innych do oślepiającej nienawiści???

Pani Szymborska, Michnik, Kuroń, Jaruzelski wsławili sie tym i owym, ja im wybaczam, rozumię tych co im wybaczyc nie potrafią... nie oceniam, ale mówmy prawdę, a nie nagle wyskakuje kolega i pomnikuje Jaruzelskiego... i dochodzimy do momentu że może dzięki Szymborskiej, Michnikowi, Kuroniowi, Jaruzelskiemu mamy wolną Polskę..????

piszesz o inkwizycji, a twój post to właśnie pokaz inkizycji wobec mojej osoby... oceniłaś mnie, opisałaś, oceniłaś jeszcze kogoś innego, znalazlaś innym wiele za uszami, a kto dał ci prawo do oceniania innych???

rozróżnij oceniaine innych... od pisania prawdy o innych i to co np Pani Szymborska napisała.... ja nigdzie nie napisałem na nią epitetu, tylko napisałem co robiła... a ty oceniasz innych... wiesz że wlasnie to prowadzi do nienawiści, ocenianie innych... sama sobie nic nie zarzucisz prawda??

dziewczyno spaksuj, zwolnij, przestań opisywac innych, to forum dyskusji na temat a nie kłótni

ja mam sobie wiele do zarzucenia, także za czasy komunistyczne....

i od pogardy obroń

Nienawiść

Spójrzcie, jaka wciąż sprawna,

jak dobrze się trzyma

w naszym stuleciu nienawiść.

Jak lekko bierze wysokie przeszkody.

Jakie to łatwe dla niej - skoczyć, dopaść.

Drops skończ z ocenianiem innych.... co ma mówienie prawdy o innych do oślepiającej nienawiści???

(...)

piszesz o inkwizycji, a twój post to właśnie pokaz inkizycji wobec mojej osoby... oceniłaś mnie, opisałaś, oceniłaś jeszcze kogoś innego, znalazlaś innym wiele za uszami, a kto dał ci prawo do oceniania innych???

rozróżnij oceniaine innych... od pisania prawdy o innych (....)

dziewczyno spaksuj, zwolnij, przestań opisywac innych, to forum dyskusji na temat a nie kłótni

ja mam sobie wiele do zarzucenia, także za czasy komunistyczne....

i od pogardy obroń

Nienawiść

Spójrzcie, jaka wciąż sprawna,

jak dobrze się trzyma

w naszym stuleciu nienawiść.

Jak lekko bierze wysokie przeszkody.

Jakie to łatwe dla niej - skoczyć, dopaść.

Hehehe....

Wskaz gdzie Ciebie opisuję?

Wskaz gdzie nawołuję do kłótni???

Owszem oceniłam jeden post, w którym wyrwałeś z tekstu 2 wersy jako manipulację, bo osadzone w twoim kontekscie tracą zamierzone przez autora znaczenia. I nadal tak uwazam. To forum dyskusyjne.

Ja zadałam pewne pytania, a że widocznie zadziałało "uderz w stół" to juz nie moja wina.

A Szymborska mądra babka. Dobry cytat wybrałeś, bardzo dobry.

O to mi własnie chodziło.

:p :p :p

:wink: :wink:

[/b]

Mistrzu manipulacji, wiersz odczytuje się całościowo. Nienawiść cię oślepia?

A ty masz sobie cokolwiek do zarzucenia, chociazby w tych forumowych dyskusjach? Czy masz się jedynie za inkwizytora, któremu wszystko wolno w imię czegoś tam? Bo wiesz, ze to relatywizm. A tu już był taki przypadek dyskutanta, który odsądzał wszystkich od czci i wiary a później okazało się, że sam ma wiele za uszami i w swojej praktyce zyciowej mijał się z normami, według których rozliczał innych, hmmmmm....

po prostu pisz na temat, przestan ciągle oceniac innych.... i tytułowac ich wg swego uznania.... widze że na pewno Ty nie masz sobie nic do zarzucenia

A Szymborska mądra babka.

Wisława Szymborska - o śmierci Józefa Stalina:

Jaki rozkaz przekazuje nam

na sztandarach rewolucji profil czwarty?

- Pod sztandarem rewolucji wzmacniać warty!

Wzmocnić warty u wszystkich bram!

Oto Partia - ludzkości wzrok.

Oto Partia: siła ludów i sumienie.

Nic nie pójdzie z jego życia w zapomnienie.

Jego Partia rozgarnia mrok.

Niewzruszony drukarski znak

drżenia ręki mej piszącej nie przekaże

nie wykrzywi go ból, łza nie zmaże.

A to słusznie. A to nawet lepiej tak.

Nie dziw że zaledwie miesiąc wcześniej prosiła o wykonanie wyroków śmierci na kapłanach wobec których spreparowano fałszywe oskarżenia, fałszywe procesy i po liście Szymborskiej 3 z nich zabito....

cóż każdy ma prawo do wybrania rożnych idoli z przeszłości...

ponury zachwala Jaruzelskiego... Dropsiak Szymborską... każdy chwali do kogo mu najbliżej... cieszy to że zyjemy w wolnym kraju i mamy swobodny wybór!!!!!!

Owszem, Chwalę Szymborską, za to że zdobyła dla Polski Nobla i za poezję.

Wareczka widocznie, woli polskie piekiełko, któremu ani Szymborska ani noblista Miłosz nie pasuje/patrz wyczyny dziarskich chłopców o oszczędnych fryzurach w okolicach pogrzebu poety/

ps. Mój poprzedni post nie traci akualnosci, a słowa Szymborskiej z wiersza "Nienawisć" tym bardziej jak widac.

ps. Widzę, że się rozkręcasz.

cóż każdy ma prawo do wybrania rożnych idoli z przeszłości...

... każdy chwali do kogo mu najbliżej...

Wareczko, a tobie do kogo najbliżej? Kto idolem Twoim jest? Tak z prostej ciekawości pytam :)