forum_user 05.01.2006 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 I być może napiszą, że jako jeden z niewielu polskich polityków ostatniego półwiecza chyba zasługuje na miano "męża stanu". Wszak co to za dyktator, co sam pozwala na pokojowy demontaż dyktatury. Ale ale, miałem nie mówić Mam nadzieję,że nie napiszą,jak przerobią te dokumenty,które mają do dyspozycji,a są one na tyle już oczywiste...że.... Pokojowy demontaż? Ile musi zginąć ludzi,żeby był pokojowy? To jest taki mniej więcej czy ktoś da swojemu dziecku na imię Adolf Ależ nie.......bo ....wszyscy wiemy....bo tyle wiemy,......bo tak bardzo wiemy.... Czy ktoś da na imię dziecku Józef? Why not?Takie ładne imię.. Franciszek też miał na drugie Józef A Józef Stalin? A to nie znamy,ponoć był,ale ile wymordował,co zrobił,to nie wiemy,i lepiej,żebysmy nie wiedzieli.... a w ogóle ,to nas nie dotyczy do widzenia jakby porównać ,ile który nafikał to się nagle okazuje,ze to kwestia literatury,znaczy się pijaru..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 06.01.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Podobno ZSRR zaczął się rozpadać, gdy Gorbaczow rozpoczął walkę z alkoholizmem. czyli o Polskę możemy się nie martwić. U nas spozycie gorzałki wzrosło Ale możemy się martwić o kondycję moralną Polaków, gdy zacznie się nakazami wymuszać jedynie słuszne postawy światopoglądowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 06.01.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Opal, litości będę rżnął po cytatach, bo za długo już [...] argumentowałeś wcześniej "przecież nie podżegał" [...] Nie mówiłem, że nie podżegał, tylko że to nie wynika w prosty sposób z samego faktu sprzedania informacji. O to chodzi?Że Kwaśniewski wiedział coś więcej? Może kiedyś się dowiemy Poszlakowy?To Sobotka tak mówił. Dziwisz mu się? Nie I Kowalczykowi też nie, i składowi sędziowskiemu też nie, i Kwasniewskiemu też nie. Ja się w ogóle rzadko czemu dziwię. Co do reszty - EOT, bo u Ciebie wnioskowanie ma - zdaje się - formę: jeśli A, to Z. Ja wolę takie: jeśli A, to B, a jeśli w warunkach C, to D [...] każdy ma prawo do tego aby móc oceniać fakty,a historię w szczegóności,bo dotyczy nas wszystkich i domagać się prawdy Oceniać - tak, a nie wściekać się na oceny innych i ich OSOBISTE [fakt że głoszone publicznie] akty wybaczenia, pojednania czy poróżnienia. Nie do mnie należy prawo wybaczania krzywd za inne pokolenia. [...] obwinianie systemu i nazywanie tego gadaniem [...] mają na celu ośmieszenie sprawy,umniejszenie jej i nadanie jej rangi czegoś, co jest tak zbiorowe, masowe,że nie da się z tego wyłuskać nic konkretnego [...] to były tragedie konkretnych ludzi,i ich rodzin, [...] którzy mają prawo do oceny,dojścia do sprawiedliwości a co więcej powiedzenia tego światu,bo były ze strony ludzi reprezentujących ten system więc niech mówią temu światu o tym, a nie mówią, że Michnik jest w swym własnym wybaczaniu taki podły i niepojęty niech właśnie nie "gadają", tylko niech działają analogicznie-Sobotce dajemy prawo do godności ale ludziom,którzy byli wsadzani na taboret to nie,bo to w ramach szerszej historii? nie ..znowu... skąd u Ciebie takie proste strzały z krzywej muszki i szczerbinki ? historia Polski wolnej i niepodległej nie zaczyna się od Wałęsy i Kuronia ma wcześniejszą proweniencję (ale komu ja to mówię,komuś, kto ma nicka tak wielkiej postaci nie muszę tego mówić tylko mi nie mów, że Kiszczak z Jaruzelskim zabili Narutowicza wielka postać to raz, a forma przymiotnikowa to dwa - nic nie musi być takie proste, jak sie nam wydaje Historia innych krajów wskazuje na to,że nie trzeba było,aż takich ustępstw i podzielenia się władzą,żeby to runęło Ale u nas runęło pierwsze, reszta ściągała jak na klasówce Chyba z tysiąc razy przeczytałam w GW określenie "my ludzie gazety wyborczej" Przecież Ci nie napiszą: my redemptoryści No widzisz,zarzucasz innym,co sam robisz. Czy ktoś Ci coś narzuca? Próbuje - tak odbieram sporą część np. Twoich wypowiedzi Niesprawiedliwy jesteś,to bełcikowe to wygrało za sprawą Twojego oświeconego Tusia. Chodziło mi o to, że 'wygrało' w pierwszeństwie; skoro tak ważne są rozliczenia, to stawiamy je na porządku obrad natychmiast, a tu pewnie wcześniej wróci aborcja i inne stałe tematy. A o rozliczeniach - dalej tylko "gadanie" Tyle,że ja widzę różnicę miedzy służbami specjalnymi działającymi na rzecz swojego państwa ,a obcego. Zaraz się dowiem, że Sobotka działał na zlecenie Talibów. Fajnie się tak w jednym szeregu z chłopakami ustawić,co ? Nieładnie, Opal. Przywołałaś ich w swej wypowiedzi, a że dyskutowałaś ze mną, nie miałem pewności, komu czego brakuje. "Michnik winien pójść do dobrego psychiatry"-G.Herling-Grudziński No widzisz - Herling-Grudziński za wiele przeszedł i ze swym życiowym doświadczeniem mógł zanegować właściwie każdą pozytywną postawę wobec systemu Kisielewski to chyba pisał zawsze z takim max sarkazmem; ale to dziwne, że nie daje się człowiekowi prawa do wyboru dróg w życiu. O Kuroniu nie mówmy, dedykacja rzecz intymna. Kurcze, sama Aleja Zasłużonych sie zrobiła ps.Na koniec,choć wcale bez EOT, nieskromnie,parafrazuję ,bo nie pamiętam jak to szło dokładnie,za Kuroniem: "choć się z Panem nie zgadzam,to jestem gotowa pójść do więzienia,żeby Pan mógł swoje zdanie wygłaszać " Serdecznie pozdrawiam . Ja również, ale by ocalić Cię od konieczności zagospodarowania zbytniej ilości wolnego czasu, zamilknę - wszystko już powiedziałem, a dywagacje o przemożnym wpływie Michnika na moje życie mnie nie interesują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wareczka 06.01.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Podobno ZSRR zaczął się rozpadać, gdy Gorbaczow rozpoczął walkę z alkoholizmem. czyli o Polskę możemy się nie martwić. U nas spozycie gorzałki wzrosło Ale możemy się martwić o kondycję moralną Polaków, gdy zacznie się nakazami wymuszać jedynie słuszne postawy światopoglądowe. Donald Tusk I Roman Giertych dbają o sprzedaż akcyzy... 1000 to chyba sporo wódki można kupić....?? mam pytanie do Ponurego... o co walczyli Kuroń i Michnik w komunistycznej Polsce???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 06.01.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Dlaczego niby podważaszasz cały zasób IPN? Bo GW tak uznała? Wiele innych środowisk,przede wszystkim historyków,uznaje te źródła za wiarygodne. Kto nakazuje wierzyć akurat konkretnej grupie dziennikarzy? No ludzie.... Jaki cały zasób ? Gangster powie coś i nigdy nie wiadomo, czy prawdy w tym jest 30% czy 90%. To samo z teczkami. Nie wiesz, ile jest prawdy, co zostało zniszczone, jaką wagę miały zniszczone dokumenty. Chyba nikt nie zdoła tego wszystkiego ogarnąć za życia naszego pokolenia. Więc i wnioskowanie będzie oparte na jakichś półprawdach, ćwierćprawdach... Mam nadzieję,że nie napiszą,jak przerobią te dokumenty,które mają do dyspozycji,a są one na tyle już oczywiste...że.... Pokojowy demontaż? Ile musi zginąć ludzi,żeby był pokojowy? Nie wiem.. może tyle co za Pinocheta, a może tyle co w Ruandzie, a może tyle co w Czeczenii ? A może nikt nie musiał zginąć ? Nie wiem co napiszą, jak przerobią. Dla mnie styl prezydentur: Jaruzelskiego i Kwaśniewskiego były przeciwwagą dla stylu prezydentury Wałęsy. jeśli nie ma tych najważniejszych akt,to jest to zasługa "pokojowego przekazania władzy" przez tow.Jaruzelskiego. Urban pisze takie rzeczy,że na 90% raczej nie ma szans,ale mniej na pewno,czemu nie ,w końcu ma informacje z pierwszej ręki piszę na raty,bo mnie zasypałeś informacjami,darling Nie, to zasługa kolejnego nieprzygotowania do stopniowego, acz konsekwentnego przejmowania rządów w Polsce. Pierwszego w roku 1981, drugiego 8 lat później. Mazowiecki pisał wiele lat temu, żeby nie brać tej władzy, że runie sama. Ot, los mu sprawił wyjątkowego psikusa. W kwestii Urbana chodziło mi o artykuły czysto polityczne, a nie rozporkowe. Bye, honey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wareczka 06.01.2006 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 ponury rozumiem że Ty wiesz lepiej niż IPN?? dwa chciałbym przypomnieć że panowie jak Stalin, Che Guevarra, Kim IR Sen, Caucescu, Jaruzelski itd wymordowali 1000 razy więcej ludzi, przepraszam kilkadziesiąt milionów ludzi więcej niż Pinochet .... trzy zapytałem Cie o co w komunistycznej Polsce walczyli Kuroń i Michnik... może przypomnisz???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 06.01.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 mam pytanie do Ponurego... o co walczyli Kuroń i Michnik w komunistycznej Polsce???? Nie wiesz ? No to sorry - poszukaj w historii najnowszej Ponieważ mam dobry humor, a było tu trochę o Jacku Kuroniu, to z zupełnie nieprawicowej gazetki dam linka [długo się otwiera] http://www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=kraj&name=66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 06.01.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 chciałbym przypomnieć że panowie jak Stalin, Che Guevarra, Kim IR Sen, Caucescu, Jaruzelski itd wymordowali 1000 razy więcej ludzi, przepraszam kilkadziesiąt milionów ludzi więcej niż Pinochet .... Chyba wszyscy razem Albo Jaruzelski jest tam przypadkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wareczka 06.01.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 ponury pokazujesz tylko ze znajomośc Twoja historii jest ZEROWA policz dane ile zamordowali Ci panowie a ile Pinochet jak wrócisz z podstawówki to pogadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 06.01.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 ponury pokazujesz tylko ze znajomośc Twoja historii jest ZEROWA policz dane ile zamordowali Ci panowie a ile Pinochet jak wrócisz z podstawówki to pogadamy ROTFL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 06.01.2006 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 ROTFL Raczej należy płakać a nie smiać :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wareczka 06.01.2006 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Wg ponurego Pinochet wymordowa tyle co komuniści wymienie razem wzięci... dla przypomnienia Wielki głód na ukrainie w latach 20-30 ubiegłego stulecia jako efekt polityki kolektywizacji Stalina zabrał ponad 10 milionów ludzi.... efekty polityki i miliony zabitych przez MAO każdy wie, Castro każdy wie, Stalin, Jaruzelski, Caucesku, Honecker..... komunizm i panowie z lewicy wprowadzali na swoich narodach wprowadzali masową aborcję ale na żywych....Jaruzelski przez całą komunę służył bardzo pilnie a daty 1970 czy 1981 to nic w porównaniu z jego wcześniejszymi osiągnięciamiHiszpania wojna domowa mordowanie ludzi tylko za przyznanie się że są katolikami..... KAtyń ponury to że z tego się śmiejesz (jak wolisz ze mnie) świadczy tylko o Twojej zerowej znajomości historii.... zbrodnie Pinocheta to nic przy Jaruzelu czy Caucesku, Honekerze i itd.... nadal nie odpowiedziałeś o co walczyli Michnik i Kuroń w komunistycznej Polsce Jeśi to dla Ciebie śmieszne... to wybacz, szkoda gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.01.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 wareczka, rany , litości nie mieszaj, nie porównuj, a najlepiej ściągnij już te łyżwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 06.01.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 wareczka nie zmieniaj lepiej posta, z własnego doświadczenia Ci radze;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 06.01.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 No i proszę mamy nekrofila. Zamiast licytować sięna cyfry weź ty se lepiej Mistrza Jana poczytaj w szczególności tom drugi Mistrza Jana. Jana Sapkowskiego oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wareczka 06.01.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 oj wpisałem coś czego nie jestem pewny.... bo jedne źródła mówią że to Allende zamordował więcej ludzi jak Pinochet a inne źródła odwrotnie... prawda pewnie po środku.... nie mam już zamiaru dyskutowac z kimś kto tu pomnikuje Jaruzelskiego... ciekawe co powiedziały by zony i dzieci które straciły dzięi generałowi ojców i meżów... stary jestem i pamiętam to i owo na żywo i pamiętam o co wtedy walczyli michnik i kuroń, na pewno nie o wolną Polskę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.01.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 oj wpisałem coś czego nie jestem pewny.... bo jedne źródła mówią że to Allende zamordował więcej ludzi jak Pinochet a inne źródła odwrotnie... prawda pewnie po środku.... nie mam już zamiaru dyskutowac z kimś kto tu pomnikuje Jaruzelskiego... ciekawe co powiedziały by zony i dzieci które straciły dzięi generałowi ojców i meżów... stary jestem i pamiętam to i owo na żywo i pamiętam o co wtedy walczyli michnik i kuroń, na pewno nie o wolną Polskę w związku z tym bardzo proszę o rozwinięcie tematu: "pamięć wareczki o Kuroniu i Michniku" mozliwe, że ja pamiętam coś innego, może dowiedziałabym sie nowych rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 06.01.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 waruś to o pomnikowaniu było do mnie? Jeżeli tak to chciałem ci przypomnieć że przy Przewrocie Majowym Armia Poznań stała u wrót Warszawy wcale nie po stronie pomnikowego Marszałka tylko prawomocnego rządu. Chyba z zemsty za to że 11 listopada mamy Św. Marcina, a Święto Niepodległości u nas wypada jakoś pod koniec grudnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wareczka 06.01.2006 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Majka panowie walczyli o szeroko gloryfikowany socjalizm z ludzką twarzą..... raczej to nie miał być wolny kraj, a przyjaźń z ludzkimi rosjanami radzieckimi miała trwać, a ty co pamiętasz??? a może ktoś pamięta piękne glorie i peany Szymborskiej o Stalinie....patrząc na ostatnie nagrody nobla literackie tylko lewacy mają sznse... a jeśli się jeszcze wsławili peanami na temat twórców komunizmu.... kroyus oczywiscie że nie do Ciebie do Ciebie to może być piwko jak chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 06.01.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Warecki P_strong? fuj Jakby go żle z etulowym mieszali, tak po pobycie w lodówie smakuje, jakby się wytroncił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts