Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy ktoś z okoloc Wrocławia buduje na wiosnę 2007

Recommended Posts

• Odpowiedzi 307
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

malutkiego bliźniaczka ale planujemy przede wszystkim rozbudowac go z 90 do około 200 m. Jak mi sie uda, wkleję projekt. Na razie musimy:

1) postawić ścianę oddzielającą nas od sąsiadów, bo mamy wspólne jętki

2) wyburzyć część domu

3)wylac fundamenty pod dobudowywaną część

a potem już z górki, byle zdążyć przed mrozami

mamy sprawdzoną ekipę, budowali m.in. bloki na Żernikach ale też domki. Wiemy, ze potrafią rozbudowywac takie bliźniaki jak nasz i są w tym dobrzy, przynajmniej nie słyszałam żeby coś skopali.

Na razie wycenili nam stan surowy z dachem i orynnowaniem (bez oczywiście okien i bez instalacji) na 45 tys. czy to dużo?

pierwek, fajnie spotkac drugiego Lotowicza, i to w nowszej wersji :) a jakie zmiany zrobiłes w projekcie? na pewno przesuniecie okien ;) w razie czego zapraszam na priv, chętnie pogadam :)

mamy nadzieję, że będzie nas stac na inwestora zastepczego, bedzie znajdowal wszystkie ekipy, bo inaczej cięzko to widze

zuch - nam też wstepnie wyceniono stan surowy zamkniety na minimum 40, a srednio 45 tys. (max. - jak byśmy wyjątkowo szaleli z materiałami - ponad 50parę tys.)

Ania (i Arek)

Prawdę mówiąc praktycznie nie wprowadziliśmy zmian w projekcie. Szukaliśmy projektu ponad pół roku i LOTE 2 w zasadzie nam odpowiada. Był pomysł na przestawienie łazienki z pokojem ale po przemyśleniu odpuściliśmy ponieważ skomplikowałoby to instalacje a chcieliśmy w miarę proste rozwiązania aby budowa była jak najtańsza.

Przedłużyliśmy natomiast garaż o 2m i w powiększonej części zrobiliśmy kotłownię z piecem na ekogroszek.

A jakie Wy wprowadziliście zmiany do projektu?

Na PW wysłałem Ci mój nr GG. Odezwij się. Zdecydowaliście się już na ekipę?

Ja mam w zasadzie 2 oferty na 50 i 50pare tys za stan surowy otwarty (oczywiście sama robocizna) a pozostale ekipy z którymi rozmawiałem zajete na rok lub 1,5 do przodu.

ponoć archipelag jest OK

Niestety z tym Archipelagiem to chyba nie do końca prawda, bo wśród osób na różnych forach internetowym o tej pracowni wypowiadają się chyba najgorzej. Podobno (nie wiem tego na pewno) w ich projektach pojawia się dużo błędów nawet takich "szkolnych", więc radzę uważać :-?

A poza tym to pozdrawiam wszystkich w tym NOWYM JESZCZE LEPSZYM ROKU 2007 !!! Oby zapału do pracy (szczególnie budowalnej) było jak najwięcej i żeby trafiali się Wam sami porządni wykonawcy :lol: :lol:

Witam wszystkich :)

My rowniez mamy zamiar zaczac na wiosne. Po baaardzo dlugich poszukiwaniach wybralismy Zuzie z Archipelagu: http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=357

Teraz szukamy sprawdzonego niedrogiego architekta do adaptacji i zrobienia przylacza elektr. - pomozcie, prosze :oops: . Mozna na priv - bede bardzo wdzieczna :).

Robilismy tez wstepne rozeznanie w ekipach - ceny maja nie z tej ziemi :o . Zazdroszcze mieszkancom malopolski - moga postawic sso za 15-20 k. :evil:. U nas jak prosza dwa razy tyle to juz dobrze :(.

Pozdrawiam wszystkich i zycze Szczesliwego 2007! :D

Witam wszystkich serdecznie!

My rozpoczynamy swoją "przygodę budowlaną" w marcu. Ja już opisywałam swoje przejścia z ekipą, która w natłoku pracy zrezygnowała z mojego zlecenia (za daleko było dojeżdzać na moja budowę) latem minionego roku. Niestety nie udało mi się nikogo znaleźć i musieliśmy przełożyć prace na następny rok.

Straty z tego powodu rosną na oczach- materiały drozeją w zawrotnym tempie, ekipy budowlane wyczuły interes i ( rownież z braku rąk do pracy) windują ceny az głowa boli, ale cóż...

Nasza budowa będzie miała miejsce w uroczej wiosce pod lasem 30km na północ od Wrocławia. Projekt mamy indywidualny, ale jeśli miałabym zaczynać od nowa, to kupiłabym gotowy.

Proszę o radę - hurtownie ponaglają z zakupem bloczków z betonu komorkowego ze względu na rosnacą cenę. Ale musiielibyśmy trzymać BK na działce i zastanawiam się czy do marca nie rozkradną materiał gdyż sąsiadow na działce nie mamy. Co tu robić?

Pozdrawiam Natalia

Witam serdecznie.

Też zamierzamy rozpocząc budowę w tym roku. Jesteśmy na etapie odrolnienia,następnie wystąpienia o pozwolenie na budowę. Jednocześnie przerowadzamy rozmowy z wykonawcami naszego domu.Do wyboru mamy kilku i mam nadzieję że wybierzemy tego najsolidniejszego. Start planujemy na wiosnę w Biestrzykowie. Mam nadzieję że utworzymy grupę wspierającą rozpoczynających budowę w 2007.

Pozdrawiam :p

Witam wszystkich serdecznie!

...

Proszę o radę - hurtownie ponaglają z zakupem bloczków z betonu komorkowego ze względu na rosnacą cenę. Ale musiielibyśmy trzymać BK na działce i zastanawiam się czy do marca nie rozkradną materiał gdyż sąsiadow na działce nie mamy. Co tu robić?

Pozdrawiam Natalia

Witaj Natalia! :D Nas też w zeszłym roku namówili na zakupy w lutym i powiem szczerze że było warto, poza tym można znaleźć hurtownię, która to przetrzyma (tak jak sugerował pierwek). Ja mogę polecić Buildera II na Armii Krajowej - nie było żadnego prablemu. :lol: Absolutnie nie polecam trzymania materiałów na budowie. Oczywiście w trakcie pracy po kilka dni to jak najbardziej, ale tak samopas to nie :-?

PIERWEK,

ja nie polecałam tej hurtowni... :o

Natomiast szukając materiałów na budowę zrobiłam tak: zadzwoniłam do kilku polecanych przez forumowiczów hurtowni i zapytałam cenę kilku, dosłownie dwóch artykulów takich jak bloczek komórkowy, dachowka ceramiczna jednej z firm i najbardziej atrakcyjna okazała się hurtownia Eljot w Smardzowie, w dodatku po drodze do naszej działki (naprzykład BK kosztuje u nich 6.80, podczas gdy we Wrocławiu ponad 9 zł)

DANAD

zobacz forum grupy Wrocławskiej, tam jest parę osób z Dobrzykowic. Gdzie ty masz tam działkę? Ja tam jestem co tydzień ( w ramach pracy).

Pozdrawiam wszystkich. Natalia