Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy ktoś z okoloc Wrocławia buduje na wiosnę 2007

Recommended Posts

Natalia

dzieki za namiary , tez skorzystalam, jak wiekszośc zaczynajacych jestem na etapie szukania fachowcow. Mala poprawka - uzytkownik to Wojty - ale znalazlam :D

Serdecznie pozdrawiam

Daro_K

Na stronie grupy Wrocławskiej pod postem użytkownika VOJTY jest lista polecanych przez wrocławian Grupa Wrocławskich MISIÓW ( fachowców), jest na tej liście b. polecany A. Dudek 507-0290937 instalator CO i W-K. Spróbuj...

Pozdrawiam. Natalia

• Odpowiedzi 307
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rzucam nowy temat: instalacje - kto z szanownych Forumowiczów zna firmę (może dolnośląską), która podchodzi do instalacji:

- grzewczej (kocioł gazowy + kominek z płaszczem wodnym),

- klimatyzacyjnej i ...

- rekuperacji

...kompleksowo i jest warta polecenia?

Uważam, że o tych systemach należy rozmawiać łącznie, by się uzupełnały i współgrały. Wysłałem już kilka e-maili z zapytaniem o ofertę i czekam na odzew. Na razie mam jedną odpowiedź i w mojej oceni nie za tanią. Za system rekuperacji i klimatyzacji (z funkcją grzania przy temp. zew. do -5) + system kanałów = 25000zł :o Więc do tego jeszcze trzeba dorzucić instalacje gazową i kocioł. :o :o Ostro - ale to początek przecież :]

Ja będę miała: rekuperator, GWC, instalację z kominkiem z DGP co prawda, piec kondensat , podłogówkę i grzejniki.

Powiem tak: do wszystkich instalacji (elektryka, CO, wod-kan) będzie jedna firma, reku+GWC inna specjalizująca się w tej materii (http://www.rekuperatory.pl z Pośwęckiej), a kominek i DGP osobna.

Owszem podejście całościowe jest ok. ale czy znajdziesz taką firmę co to wszystko zrobi, wątpię.

pozdrawiam

Dabell

Matko jedyna :o , 2000 za 1000m2?

W tej chwili (info sprzed tygodnia) za mapę do celów projektowych dla budowy wodociągu dla obszaru może ok. 5000 m2 (trzy działki inwestorów - wpólnie budujemy, wzdłuż ok. 6 działek) cena wyszła ok. 1200zł. W zeszłym roku w styczniu ok. 600zł z fakturą za ok. 1250 do pozwolenia na budowę.

Dabell

Cena mapki nie zależy od powierzchni działki tylko ile jest rzeczy do naniesienia na mapkę plus koszty stałe czyli "zakup punktów" granicznych, dojazd. Jeżeli masz 4 rogi a mapka (aktualizacja) ma obejmować Twoją działkę i po pół działki dookoła (zazwyczaj wystarcza chyba że chodzi o ciągnięcie przyłacza czyli mapkę 500mx2m ;-) to powinnaś się zmieśćić w kwocie 1000plz i to brutto z rachunkiem.

Mojego geodetę wyślę Ci na prv ale sensowny człowiek sie ogłasza w Nadolicach Wielkich 071 7920406 i miał bardzo rozsądne ceny

Ja będę miała: rekuperator, GWC, instalację z kominkiem z DGP co prawda, piec kondensat , podłogówkę i grzejniki.

Powiem tak: do wszystkich instalacji (elektryka, CO, wod-kan) będzie jedna firma, reku+GWC inna specjalizująca się w tej materii (http://www.rekuperatory.pl z Pośwęckiej), a kominek i DGP osobna.

Owszem podejście całościowe jest ok. ale czy znajdziesz taką firmę co to wszystko zrobi, wątpię.

pozdrawiam

Dabell

No cóż, głównie chodzi mi o korelację między kotłem CO, kominkiem z płaszczem i klimatyzacją z (pompą ciepła). Wszystkie te systemy ogrzewają dom (łącznie z klimatyzacją, która ma moduł do ogrzewania do -5 temp.zew.) Mam kilka tropów na wykonawców, ale żadnych konkretów.

Co do rekuperacji to w zasadzie jest niezależna od ogrzewania, ale zazwyczaj jest montowana przez firmy zajmujące się klimatyzacją. Dabell chętnie skonsultuję efekty, bo pewnie szybciej niż ja wykonasz prace związane z instalacjami. Ja jeszcze nie zacząłem, choć pozwolenie na budowę MAM;]

pozdrawiam

pozdrawiam

Dabell

No cóż, głównie chodzi mi o korelację między kotłem CO, kominkiem z płaszczem i klimatyzacją z (pompą ciepła). Wszystkie te systemy ogrzewają dom (łącznie z klimatyzacją, która ma moduł do ogrzewania do -5 temp.zew.) Mam kilka tropów na wykonawców, ale żadnych konkretów.

Co do rekuperacji to w zasadzie jest niezależna od ogrzewania, ale zazwyczaj jest montowana przez firmy zajmujące się klimatyzacją. Dabell chętnie skonsultuję efekty, bo pewnie szybciej niż ja wykonasz prace związane z instalacjami. Ja jeszcze nie zacząłem, choć pozwolenie na budowę MAM;]

pozdrawiam

Sąsiad chce przez naszą działkę pociągnąć wodę dla siebie, bo ma bliżej. Ja mam tez korzyść taką, że będę miała krócej do podłaczenia wody. Rura ma iść wzdłuż płotu przez całą moją działkę. Czy może być w tym jakiś kruczek, bo gościu jest wyjatkowo "miły"??? Może wietrzę "teorie spiskową " ale chciałabym się upewnić.

Pozdrawiam.

Sąsiad chce przez naszą działkę pociągnąć wodę dla siebie, bo ma bliżej. Ja mam tez korzyść taką, że będę miała krócej do podłaczenia wody. Rura ma iść wzdłuż płotu przez całą moją działkę. Czy może być w tym jakiś kruczek, bo gościu jest wyjatkowo "miły"??? Może wietrzę "teorie spiskową " ale chciałabym się upewnić.

Pozdrawiam.

Osobiście twierdzę, że to nie daje Tobie żadnych korzyści; tyle tylko że masz miłego sąsiada (czasem to bardzo wiele). A co do zagrożeń; to wszystko zależy od tego jakie masz plany związane z kawałkiem ziemi, przez który przebiegać będzie rura. Jeśli nagle w tym miescu nie będziesz chciała robić przydomowej oczyszczalni ścików, lub nie przeszkodzi to w wykonaniu innych przyłączy do Twojego domku to w zasadzie przeszkód ne widać, ale dcyzja ostatecznie zależy do Ciebie.

Witam forumowiczów,

Rozglądamy się za dzialką w Mrozowie, a tu znalazłam już parę osób budujących w tej miejscowości! Ogladaliśmy niedawno działki troszkę na zachód od dworca kolejowego. Co prawda jednym, boczkiem działka jest przy drodze która sąsiaduje z torami kolejowymi, ale grunt jest długi i budować można własnie po drugiej stronie. Czy ktoś z Was też tak buduje domek ? Jakieś 80-100 metrów od torów? Chcę zapytać czy pociągi są uciążliwe dla Was? Widzialam że inne domki budują się duzo blizej torów i jest ok.

Są działeczki także i po drugiej stronie Mrozowa, ale to jakieś szaleństwo cenowe! ponad 200zł za metr kw, stanowczo dla nas za drogo :(

N&G

Wiecie, może kupię sobie działkę, gdzieś bliźej Was. Na południu Wrocławia budują chyba sami introwertycy, będzie można się zanudzić.
:l: :lol: nie poddawaj się!my też zamierzamy rozpocząć w tym roku(wiosna?!) i własnie na południu!Będzie się działo!!!!

Witam wszystkich forumowiczów :D

My planujemy rozpocząć budowę wiosną na Stabłowicach-tzn.jak tylko dostaniemy pozwolenie ( i to mnie przeraża)

Na razie jesteśmy na etapie szukania wykonawców i kupna materiałów.

Pozdrawiam :wink:

hej, to jestesmy sąsiadami - Złotniki

budujecie coś nowego czy remontujecie stary domek?

pozwoleniem sie bym nie martwiła, nam to zajęło z warunkami zabudowy 4 miesiące

Witaj jajoasiu!

No nie dokońa ja mamy(działke) narazie umowa przedwstepna i małe problemiki z załatwieniem innych pokrewnych spraw.

Ale jest to działeczka przy wylocie na Miękinie,bliżej lasku 3 w lini od głównej drogi.(martwi mnie koszt przyłączy)

Projekt to bedzie Południowa z HB Studio

Miły,mały i co ważne tani w eksploatacji i budowie.

A Ty gdzie masz działeczke? I też może coś o projekcie!

Witajcie

my też planujemy budowę na wiosnę "Południową"

bliżej Zgorzelca

lada dzień składam papierki o pozwolenie :D

Witam forumowiczów,

Rozglądamy się za dzialką w Mrozowie, a tu znalazłam już parę osób budujących w tej miejscowości! Ogladaliśmy niedawno działki troszkę na zachód od dworca kolejowego. Co prawda jednym, boczkiem działka jest przy drodze która sąsiaduje z torami kolejowymi, ale grunt jest długi i budować można własnie po drugiej stronie. Czy ktoś z Was też tak buduje domek ? Jakieś 80-100 metrów od torów? Chcę zapytać czy pociągi są uciążliwe dla Was? Widzialam że inne domki budują się duzo blizej torów i jest ok.

Są działeczki także i po drugiej stronie Mrozowa, ale to jakieś szaleństwo cenowe! ponad 200zł za metr kw, stanowczo dla nas za drogo :(

N&G

Witaj niutka! :D

My budujemy w Mrozowie! O której stronie torów mówisz?? Nasza działka jest po stronie składu opału, tzn. za torami (jadąc od Wrocławia.) :)

Jesteśmy niezbyt daleko od torów i nie narzekamy na uciążliwości :wink:

Poza tym to bardzo miła alternatywa, że jadąc np. pociągiem do pracy możesz w ciągu 3-5 min dojść do stacji i bez korków pojechać do miasta. (będzie tak blisko jak na przystanek autobusowy we Wrocławiu :wink: :D

A poza tym to zaskoczyłaś mnie tą informacją o cenach działek w Mrozowie! Rzeczywiście to już lekkie przegięcie!

Pozdrawiam :D

Witaj !

Oglądaliśmy trochę działek z autogiełdy. Przy Dębowej 2000 m kw za 380 zł za metr! Cena powala z nóg, mimo że lokalizacja jest naprawdę dobra. Udało nam się także obejrzeć dwie działki, w lewo od wyjazdu na Miękinię . Ale działki nie są odrolnione i nie ma przeznaczenia póki co na zabudowę.Trzeba byłoby zaryzykować , kupić i odrolnić:(

W końcu trafiliśmy do Pani z autogiełdy na działkę przy ulicy Zielonej, to jest ta ulica która skręca w lewo od budynku przychodni chyba. Bardzo nam się podoba i jesli nasz bank będzie dla nas łaskawy a oferta u Pani będzie aktualna - to chyba kupimy. Jeszcze się rozglądamy po okolicy, bo może troszkę mniejsza działkę uda się kupić (ta na zielonej to prawie 87 arów).

A tak na marginesie, to oto co znalazłam dziś na onecie! Po przeczytaniu chyba trzeba będzie się pośpieszyć bo kredyty zdrożeją :(

http://banki.onet.pl/1484552,wiadomosci.html