magdalena pilarska 18.02.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Czy ktos buduje miedzy Chmielowem i Bogdaszowicami na Osiedlu Zdrojowym? Od 2 miesiecy jestesmy posiadaczami dzialki w tym miejscu i planujemy rozpoczac budowe na wiosne 2008. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 18.02.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 a czy macie juz wybrane ekipy do stanu surowego? jesli tak to na ile sie umowiliscie za stan surowy zamkniety chodzi mi o sama robocizne? bo cos mi sie zdaje ze w tym roku ceny te pobija rekordy, niestety pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 19.02.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 a czy macie juz wybrane ekipy do stanu surowego? jesli tak to na ile sie umowiliscie za stan surowy zamkniety chodzi mi o sama robocizne? bo cos mi sie zdaje ze w tym roku ceny te pobija rekordy, niestety pozdrawiam No niezłe pytanie, więc i odpowiedź nie może być precyzyjna, ale spróbuję. Za 150-180m2 s.s.otwarty = 48-60ty zł i więcej. Znalezienie ekipy może być złudne, bo oprócz naszj inwestycji będą budować jednocześnie dwa inne budynki za podobną kasę - trudne do opanowania. Najlepiej w umowie zawrzeć terminy i odsetki karne za opóźnienia - ale to ich zniechęci do podejmowania wspólpracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 19.02.2007 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 No niezłe pytanie, więc i odpowiedź nie może być precyzyjna, ale spróbuję. Za 150-180m2 s.s.otwarty = 48-60ty zł i więcej. Znalezienie ekipy może być złudne, bo oprócz naszj inwestycji będą budować jednocześnie dwa inne budynki za podobną kasę - trudne do opanowania. Najlepiej w umowie zawrzeć terminy i odsetki karne za opóźnienia - ale to ich zniechęci do podejmowania wspólpracy. Dostalismy pierwsza wycene na 80 tys (fundamenty, sciany, dach i ocieplenie budynku) - dom ma 320 mkw pow uzytkowej (w tym spory garaz i pom. gospodarcze przy nim). Wydawalo mi sie to cena z kosmosu, ale widze, ze nie jest chyba tak zle. Gorzej jest (bedzie) z utrzymaniem ekipy na miejscu. Moze rzeczywiscie trzeba wpisac do umowy konkretne terminy wykonania poszczegolnych prac i ewentualne kary za opoznienia. Z drugiej jednak strony wiem, ze juz sa spore problemy z materialami i pewnie bedzie tak, ze budowlancy nawet jak by chcieli robic to nie beda mieli materialow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowisz 19.02.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 My mamy ekipe za 50tys (fundamenty, ściany, strop, schody wylewane, dach). Dom 165 m2. Lutynia. Mieliśmy jeszcze do wyboru dwóch innych. Jeden chciał 70tys., drugi 40tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 22.02.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 cytat:"Dostalismy pierwsza wycene na 80 tys (fundamenty, sciany, dach i ocieplenie budynku) - dom ma 320 mkw pow uzytkowej (w tym spory garaz i pom. gospodarcze przy nim). Wydawalo mi sie to cena z kosmosu, ale widze, ze nie jest chyba tak zle. Gorzej jest (bedzie) z utrzymaniem ekipy na miejscu. Moze rzeczywiscie trzeba wpisac do umowy konkretne terminy wykonania poszczegolnych prac i ewentualne kary za opoznienia. Z drugiej jednak strony wiem, ze juz sa spore problemy z materialami i pewnie bedzie tak, ze budowlancy nawet jak by chcieli robic to nie beda mieli materialow " No jeśli budowa s.s.o z ociepleniem 320mkw!!! ( ale chata!!!) użytkowej - to nie jest chyba źle. Co do ekip - to delikatny temat - każdy ma jakeś tam zaufanie do swoich a umowa powinna być i tyle. Materaiały: warto podzwonić, ale słyszałem, że dachówka np. Roobena - dwa miesiące, bloczki Ytong - 1 miesiąc, stal jest prawie od ręki (ceny ciągle rosą), beton też od ręki;] pozdrawiam ps. prześlij zdjęcie tego zamku o 320mkw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 22.02.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 cytat:"Dostalismy pierwsza wycene na 80 tys (fundamenty, sciany, dach i ocieplenie budynku) - dom ma 320 mkw pow uzytkowej (w tym spory garaz i pom. gospodarcze przy nim). Wydawalo mi sie to cena z kosmosu, ale widze, ze nie jest chyba tak zle. Gorzej jest (bedzie) z utrzymaniem ekipy na miejscu. Moze rzeczywiscie trzeba wpisac do umowy konkretne terminy wykonania poszczegolnych prac i ewentualne kary za opoznienia. Z drugiej jednak strony wiem, ze juz sa spore problemy z materialami i pewnie bedzie tak, ze budowlancy nawet jak by chcieli robic to nie beda mieli materialow :(" No jeśli budowa s.s.o z ociepleniem 320mkw!!! ( ale chata!!!) użytkowej - to nie jest chyba źle. Co do ekip - to delikatny temat - każdy ma jakeś tam zaufanie do swoich a umowa powinna być i tyle. Materaiały: warto podzwonić, ale słyszałem, że dachówka np. Roobena - dwa miesiące, bloczki Ytong - 1 miesiąc, stal jest prawie od ręki (ceny ciągle rosą), beton też od ręki;] pozdrawiam ps. prześlij zdjęcie tego zamku o 320mkw wiem, wiem - 320 mkw brzmi strasznie - tez mnie to przeraza mial to byc dom parterowy o pow ok 170 mkw plus duzy garaz niestety PZP nakazuje budowac nam dach o nachyleniu min 30 stopni, wiec nad tymi 170 mkw wychodzi dodatkowa spora powierzchnia i jak by nie bylo trzeba ja zbudowac i ocieplic - mozna jej nie wykanczac i po prostu zamknac, chociaz juz mam pomysl aby zrobic tam dodatkowa lazienke, pokoj goscinny, pralnie z suszarnia i prasowalnia, pomieszczenia z reku i duza dodatkowa garderobe - schowek a dom jest najzwyklejszy, na planie prostokata, z dachem dwuspadowym nie ma co pokazywac te 320 mkw to wlasnie ten nasz parter plus poddasze i garaz a przy nim kotlownia i pom. gospodarcze (ogrodowe) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazbyszek 28.02.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Witajcie. My z zona mamy zamiar budowoc sie w tym roku w Rogowie Sobóckim, ale pewnie raczej od lata, bo z formalnosciami mozemy nie zdazyc (ale a noz.. ) Witaj, to my niedaleko - z drugiej strony Ślęży - w Sulistrowicach lub Sulistrowiczkach (dylemat - którą działkę wybrać). Też planowaliśmy rozpocząc wczesną wiosną, ale wszystko się baaardzo przedłuża ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hitech 28.02.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Hey , My planujemy budowę w Prusach koło Strzelina, kończymy papierkową robotę mamy zamiar startować w kwietniu.Projekt to Azalia z Horyzontu , w której musieliśmy zmienic dach z 32 na 40 st.Dogadujemy się z wykonawcami, do dachu juz mamy górali a do murarki trwa casting...CZY KTOŚ ZNA FIRMĘ ATIS z Żurawiny ? firma jest przedstawicielem Provent'u i zaproponowali mi całkiem fajną wycenę wentylacji z reku.Ale nie wiem jak robią i czy warto czy lepiej rekuperatory pl ?Post troszeczkę chaotyczny ale tak wygląda mój umysł przed budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monhub 08.03.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 hej, to jestesmy sąsiadami - Złotniki budujecie coś nowego czy remontujecie stary domek? pozwoleniem sie bym nie martwiła, nam to zajęło z warunkami zabudowy 4 miesiące To witajcie sąsiedzi Robimy sporą dobudówkę do starego domu. A Wy? teraz macie chyba kiepsko przez tą kanalizację, my już mamy na szczęście to za sobą Pozdrawiamy a polecam hurtownie w Miękini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuch 09.03.2007 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 jeszcze do nas nie doszli;) my też sporo dobudowujemy do poniemieckiego bliźniaczka, na razie kupujemy w Gai na Opolskiej i tak chyba zostanie, właśnie skołowali nam dachówkę Braasa Cisar (wersja oficjal;na w innych hurtowniach - możemy rozmawiac o zamówieniu po 15 kwietnia!!!!!!!!!!!!!!!!!) My zresztą prawie już kończymy, za 2 tygodnie podobno kładą dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdalena pilarska 10.03.2007 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Czy ktos kupil moze dzialke na osiedlu zdrojowym miedzy Bogdaszowicami i Chmielowem kolo Wroclawia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaB3 11.03.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Witam my też zaczynamy teraz budowę. Działkę mamy we Wrocławiu na osiedlu Widawa... jeszcze czekamy na pozwolenie na budowę, bo coś się ze ZDiK-iem nie mogliśmy się dogadać, ale już na dniach ma być... Ekipę zamawialismy już jesienią zeszłego roku i mamy nadzieję, że nas nie zostawią, kierownika budowy juz mamy, a jak tylko cieplej sie zrobi to robimy sobie ogrodzenie. A na odrolnienie we Wrocławiu czekalismy całę dwa tygodnie:)Na pozwolenie na budowę tyle ile ustawa mówi czyli 65 dni kalendarzowych;), najgorzej widzę media ale wszystko przed nami;)Projekt kupowaliśmy w Studio Atrium z Bielska-Białej. http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-153,171,61,opis.htmlprojekt o ładnej nazwie "Groszek".Pozdraiwam i życzę powodzenia w realizacji planów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 11.03.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Witam my też zaczynamy teraz budowę. Działkę mamy we Wrocławiu na osiedlu Widawa... jeszcze czekamy na pozwolenie na budowę, bo coś się ze ZDiK-iem nie mogliśmy się dogadać, ale już na dniach ma być... Ekipę zamawialismy już jesienią zeszłego roku i mamy nadzieję, że nas nie zostawią, kierownika budowy juz mamy, a jak tylko cieplej sie zrobi to robimy sobie ogrodzenie. A na odrolnienie we Wrocławiu czekalismy całę dwa tygodnie:) Na pozwolenie na budowę tyle ile ustawa mówi czyli 65 dni kalendarzowych;), najgorzej widzę media ale wszystko przed nami;) Projekt kupowaliśmy w Studio Atrium z Bielska-Białej. http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-153,171,61,opis.html projekt o ładnej nazwie "Groszek". Pozdraiwam i życzę powodzenia w realizacji planów Witaj my też zastanawialiśmy się nad groszkiem, ale bybraliśmy w końcu południową z pracowni hbstudio pozdrawiam mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasche 11.03.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Ale świetnie, że Was znalazłam. My na etapie podpisania umowy w Mędłowie i zmagań z wyborem projektu. Dom ma być na bazie prostokąta (bo energooszczędny, tańszy itp - wymóg mojego małżonka ) i z dachem czterospadzistym (bo ładnie wygląda - to wynegocjowałam ja). Działka nasza jest szeroka więc planowana szerokość domu to 20m. Ot taka stodółka. No i mamy problemy ze znalezieniem projektu. Czy ktoś się orientuje ile kosztuje projekt indywidualny? A może dysponuje kontaktem do sprawdzonego architekta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 11.03.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Witajcie, jak wyglada u Was sprawa zmaterialami? Juz zakupione, czekacie w kolejce? Jesli juz sa to piszcie gdzie kupowaliscie i jakie sa terminy oczekiwania, bo o cenach to chybe nie ma co dyskutowac, niestety w poniedzialek bylam swiadkiem jak w ciagu kilku minut podrozaly stropy terriva o 7 % !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaB3 12.03.2007 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 No i mamy problemy ze znalezieniem projektu. Czy ktoś się orientuje ile kosztuje projekt indywidualny? A może dysponuje kontaktem do sprawdzonego architekta? Witaj, projekt indywidualny w zależności od architekta i trudności bryły od 6000 do 10000 zł. Więc może jednak pogrzebać jeszcze po projektach w różnych pracowniach. Jak zaczynałam wybierać projekt to przewertowałam oferty chyba z 7 pracowni i obejrzałam ok. 3 tyś. projektów a i tak się okazało że pierwszy projekt w UM odrzucili, bo za szeroki i szukałam innego uff. Ale to uroki Wrocławia i braku planu zagospodarowania przestrzeni Pozdrawiam AgaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 12.03.2007 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 No i mamy problemy ze znalezieniem projektu. Czy ktoś się orientuje ile kosztuje projekt indywidualny? A może dysponuje kontaktem do sprawdzonego architekta? Witaj, projekt indywidualny w zależności od architekta i trudności bryły od 6000 do 10000 zł. Więc może jednak pogrzebać jeszcze po projektach w różnych pracowniach. Jak zaczynałam wybierać projekt to przewertowałam oferty chyba z 7 pracowni i obejrzałam ok. 3 tyś. projektów a i tak się okazało że pierwszy projekt w UM odrzucili, bo za szeroki i szukałam innego uff. Ale to uroki Wrocławia i braku planu zagospodarowania przestrzeni Pozdrawiam AgaB My szukalismy projektu ponad 2 lata, jacys z kosmosu chyba jestesmy bo nie znalezlismy nic co by nam odpowiadalo Zamowilismy projekt indywidualny i jest dokladnie taki jaki chcielismy, idealnie dopasowany do dzialki, stron swiata i PZP. Kosztowal nas w sumie 8 tys - stwierdzilismy ze to chyba najwazniejszy etep w budowie domu i warto zaplacic te pieniadze Jest to cena z kwietnia 2006, nie wiem jak to teraz wzglada. Wiem ze jest problem z projektami instalacji + branzysci sie nie wyrabiaja Przy projektach gotowych do ceny samego projektu nalezy doliczyc koszt jego adaptacji, ewentualnych zmian w projekcie, projekty przyłączy Wzchodzi na pewno taniej ale ta roznica w kosztach calego domu to naprawde kropla w morzu a mozna miec dom dokladnie taki jaki sie chce Jesli jednak znajdziesz proj gotowy, ktory Ci odpowiada to rzeczywiscie nie ma sensu doplacac do indywidualnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasche 12.03.2007 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Właśnie z bryłą problem, bo za prosta (kto by chciał mieszkać w stodole oprócz nas ). Jeden z projektów podoba nam się w 50 %, tzn. tylko pół domu reszta do gruntownej zmiany łącznie z kontem nachylenia dachu (bo niestety u nas jest plan zagospodarowania i kont 40 - 45 a myśmy się głuptasy na parterówkę uparli). Wydaje mi się, że sąto na tyle istotne zmiany, że chyba projekt indywidualny będzie w podobnej cenie. Fasola25 my też chyba z kosmosu no i zgadzam się w stu procentach. W końcu buduję moje wymarzone miejsce a na etap wyboru projektu to nie czas na kompromisy (no chyba, że wewnątrzrodzinne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 12.03.2007 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Właśnie z bryłą problem, bo za prosta (kto by chciał mieszkać w stodole oprócz nas ). Jeden z projektów podoba nam się w 50 %, tzn. tylko pół domu reszta do gruntownej zmiany łącznie z kontem nachylenia dachu (bo niestety u nas jest plan zagospodarowania i kont 40 - 45 a myśmy się głuptasy na parterówkę uparli). Wydaje mi się, że sąto na tyle istotne zmiany, że chyba projekt indywidualny będzie w podobnej cenie. Fasola25 my też chyba z kosmosu no i zgadzam się w stu procentach. W końcu buduję moje wymarzone miejsce a na etap wyboru projektu to nie czas na kompromisy (no chyba, że wewnątrzrodzinne) nasz dom to tez stodola parterowka na planie prostokata, dach 2-spadowy - na szczescie kat nachylenia dachu mamy 30 stopni - i tak wyszlo poddasze ale pewnie jakos je zagospodarujemy zycze powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts