Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa goleniowska

kogut73

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 425
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć Diunia :D , może jak będzie nas dwie, to się ludziska zainteresują. My też bedziemy (mam nadzieję) budować pod Goleniowem, tylko zdrugiej strony autostrady - w Krępsku (droga na Stepnicę). Na razie robi się papierologia, najważniejsze, że pomalutku do przodu. Chętnie będę sie wymieniac doświadczeniami na (że tak powiem) nowej drodze życia - budowlanej drodze.

Tymczasem pozdrawiam.

Czesc Lidia! :D

Super, ze zawitalas na ten topik, ktory mam nadzieje bedzie sie rozwijal. Do Krępska tez dotarlismy w czasie poszukiwan naszej dzialki, ale ostatecznie wybor padl na Żółwią Błoć :)

My papierologie rozpoczniemy dopiero w listopadzie- grudniu, bo dopiero wtedy staniemy sie wlascicielami dzialki (teraz mamy umowe przedwstepna, w listopadzie wezmiemy kredyt na reszte). Wy jak widze jestescie juz krok do przodu :D

Ostatnio zaczelam poszukiwania architekta z okolic Goleniowa, ale na razie zrobilam tylko takie wstepne rozeznanie. Zastanawiamy sie czy wprowadzac zmiany w projekcie, ktory wybralismy czy zrobic projekt indywidualny. Mozna spytac jak to bylo u Was i czy moze macie jakiegos poleconego, dobrego architekta z naszych nowych okolic bo widze ze pod Goleniów wprowadzimy sie z tego samego miasta :wink:

Tymczasem i ja pozdrawiam!

Czesc Edi :)

Zazdroszcze, ze ruszyliscie juz z budowa. My, mam nadzieje, ruszymy w przyszlym roku. Przed nami cala papierologia :o

Chetnie dowiedzialabym sie czy macie jakiegos sprawdzonego architekta z okolic Goleniowa, bo wlasnie sie za nim rozgladamy

Tymczasem pozdrawiam i zycze przyjemnego wtorku!

Ja co prawda ze Szczecina Prawobrzeznego ale czesto zaopatruje sie w goleniowie .

Czy w Goleniowie sa jakies salony z kuchniami albo plytkami ,lampami :lol:

Sklep z meblami ARS MEBLE na Puławskiego przy dworcu ładne meble kuchenne, tanie , Salonów z lampami raczej nie ma a płytki można wybrać w Marbudzie ale jak cenowo i jak asortyment to niestety nie wiem hahah nie ten etap jeszcze :p

Ja co prawda ze Szczecina Prawobrzeznego ale czesto zaopatruje sie w goleniowie .

Czy w Goleniowie sa jakies salony z kuchniami albo plytkami ,lampami :lol:

Sklep z meblami ARS MEBLE na Puławskiego przy dworcu ładne meble kuchenne, tanie , Salonów z lampami raczej nie ma a płytki można wybrać w Marbudzie ale jak cenowo i jak asortyment to niestety nie wiem hahah nie ten etap jeszcze :p

Te sklepy znam bylam :lol: a cos z oswietleniem :lol:

Witajcie Grupo Goleniowska :D Ja co prawda z Kołobrzegu, ale to rzut beretem. Pociąg nawet od nas jedzie :wink:

Mam pytanie związane z projektami domów, które budujecie. Czy ktoś z Was buduje może Wdzięczny M07 z pracowni Muratora? Bardzo mi się ten projekt podoba, ale chciałabym zobaczyć go na własne oczy w realnym świecie, nie tylko na papierze. Bedę wdzięczna :lol: za odpowiedź.

Pozdrawiam

Ja Ci niestety nie pomoge, bo ja poki co tez z prawobrzeznego Szczecina :)

Z jakiej dzielnicy bo ja z Wielgowa :lol:

Ja jestem z Bukowego :)

Witajcie Grupo Goleniowska Ja co prawda z Kołobrzegu, ale to rzut beretem. Pociąg nawet od nas jedzie

Mam pytanie związane z projektami domów, które budujecie. Czy ktoś z Was buduje może Wdzięczny M07 z pracowni Muratora? Bardzo mi się ten projekt podoba, ale chciałabym zobaczyć go na własne oczy w realnym świecie, nie tylko na papierze. Bedę wdzięczna za odpowiedź.

Pozdrawiam

Bardzo lubie Kołobrzeg-mam tu nawet rodzinke :) Ja niestety nie buduje domku o ktory pytasz

Witajcie Grupo Goleniowska Ja co prawda z Kołobrzegu, ale to rzut beretem. Pociąg nawet od nas jedzie

Mam pytanie związane z projektami domów, które budujecie. Czy ktoś z Was buduje może Wdzięczny M07 z pracowni Muratora? Bardzo mi się ten projekt podoba, ale chciałabym zobaczyć go na własne oczy w realnym świecie, nie tylko na papierze. Bedę wdzięczna za odpowiedź.

Pozdrawiam

Bardzo lubie Kołobrzeg-mam tu nawet rodzinke :) Ja niestety nie buduje domku o ktory pytasz

Na bukowym wynajmuje mieszkanie na Pomaranczowej :)

Sorki, Diunia, że nie odpowiedziałam od razu o architekcie, ale juz nadrabiam zaległości :-? . Otóż kiedy wstepnie wybieraliśmy projekty z pracowni projektowych miałam sto tysięcy pytań do.... Dana pracownia projektowa rekomendowała biura projektowe m.in. ze Szczecina i Stargardu. Zadzwoniłam najpierw do tego ze Szczecina (wiadomo, bliżej jakby co). Potraktowano mnie jak intruza czy natręta :evil: . Już na dzien dobry usłyszałam: a co pani sobie wyobraża, że my to i tamto.... a co pani sobie myśli, że my tak i siak... niech pani do Warszawy do pracowni projektowej dzwoni,bo skąd my mamy wiedzieć, i.t.d. :evil: :evil: :evil: Zanim ochłonęłam był nastepny dzień. Zadzwoniłam tym razem do biura w Stargardzie z bojowym nastawieniem i zupełnie niepotrzebnie. Kulturalna, fachowa i rzeczowa rozmowa. Gdy architektka nie może akurat poświęcić tobie czasu, bo jest zajęta, nie każe ci zadzwonić później, ale sama do ciebie oddzwania z przeprosinami na dodatek. I zupełnie przypadkiem dowiedziałam się, że znajomi mojej szwagierki korzystali z usług tego biura 3 lata temu i byli bardzo zadowoleni :lol: . Tak więc trzymam sie tego biura i jak do tej pory nie żałuję. Nie mam innych doświadczeń. Oni załatwiają i pilnują wszystkich formalności, pomagają fachowymi wskazówkami w wyborze projektu - pożyczono nam do domu kilkanaście katalogów (oj, było co dźwigać) z różnych pracowni projektowych, byśmy mogli jeszcze coś interesującego nas wyszperać. Proponowali też indywidualny projekt, bo mieliśmy szalone trudności z wyborem, ale ze względów finansowych nie skorzystalismy. Generalnie jak na razie nie mam żadnych zastrzeżeń i mam nadzieję, że tak będzie do końca. To biuro nazywa się Violet Arch. Może inni forumowicze korzystają z innych biur i mogliby się w tej kwestii też wypowiedzieć.

Pozdrawiam night-owo.

Pozdrawiam

Na bukowym wynajmuje mieszkanie na Pomaranczowej :)

To widze, ze jestesmy sasiadkami :)

Sorki, Diunia, że nie odpowiedziałam od razu o architekcie, ale juz nadrabiam zaległości . Otóż kiedy wstepnie wybieraliśmy projekty z pracowni projektowych miałam sto tysięcy pytań do.... Dana pracownia projektowa rekomendowała biura projektowe m.in. ze Szczecina i Stargardu. Zadzwoniłam najpierw do tego ze Szczecina (wiadomo, bliżej jakby co). Potraktowano mnie jak intruza czy natręta . Już na dzien dobry usłyszałam: a co pani sobie wyobraża, że my to i tamto.... a co pani sobie myśli, że my tak i siak... niech pani do Warszawy do pracowni projektowej dzwoni,bo skąd my mamy wiedzieć, i.t.d. Zanim ochłonęłam był nastepny dzień. Zadzwoniłam tym razem do biura w Stargardzie z bojowym nastawieniem i zupełnie niepotrzebnie. Kulturalna, fachowa i rzeczowa rozmowa. Gdy architektka nie może akurat poświęcić tobie czasu, bo jest zajęta, nie każe ci zadzwonić później, ale sama do ciebie oddzwania z przeprosinami na dodatek. I zupełnie przypadkiem dowiedziałam się, że znajomi mojej szwagierki korzystali z usług tego biura 3 lata temu i byli bardzo zadowoleni . Tak więc trzymam sie tego biura i jak do tej pory nie żałuję. Nie mam innych doświadczeń. Oni załatwiają i pilnują wszystkich formalności, pomagają fachowymi wskazówkami w wyborze projektu - pożyczono nam do domu kilkanaście katalogów (oj, było co dźwigać) z różnych pracowni projektowych, byśmy mogli jeszcze coś interesującego nas wyszperać. Proponowali też indywidualny projekt, bo mieliśmy szalone trudności z wyborem, ale ze względów finansowych nie skorzystalismy. Generalnie jak na razie nie mam żadnych zastrzeżeń i mam nadzieję, że tak będzie do końca. To biuro nazywa się Violet Arch. Może inni forumowicze korzystają z innych biur i mogliby się w tej kwestii też wypowiedzieć.

Pozdrawiam night-owo.

Dzieki bardzo za odpowiedz! :)

My nie jestesmy pewni co do projektu-najbardziej podoba nam sie Afrodyta z Dobrych Domow, ale chcielibysmy wprowadzic w niej kilka poprawek i nie wiem czy taniej nie wyjdzie wtedy indywidualny projekt :-? Zobaczymy jeszcze. Co do architekta to myslalam o kims z Goleniowa, zeby mial wtyki w urzedzie :wink: i ponaginal troche warunki zabudowy. Czy Wy cos chcieliscie zmieniac czy nie mieliscie tego klopotu? Z tym Violet Arch tez sie skontaktujemy. Lepiej wlasnie popytac innych o opinie niz potem trafic na kogos niekompetentnego albo kogos kto potraktuje Cie jak natreta :( Wiadomo, ze czlowiek ma mnostwo pytan i watpliwosci i taki architekt powinien pomoc i cos doradzic.

A na jakiem etapie papierologi jestescie?

Pozdrawiam srodowo! :wink:

Mieliśmy kłopot z wyborem projektu równiez z powodu wydanych warunków zabudowy, które ograniczyły nam ilość oglądanych projektów. Pani Violetta z biura proponowała nam wystosowanie pisma o zmianę warunków (oni wszystko piszą, wypełniają, wysyłają, odbierają), ale baliśmy się, że to tylko przedłuży czas do realizacji naszego marzenia, więc postanowiliśmy wybrać coś gotowego, co spełni nasze oczekiwania, sprosta warunkom zabudowy i warunkom finansowym. Dlatego też wybieraliśmy projekt maksymalnie nam odpowiadający, by nie robić wielu zmian, bo to wszystko kosztuje i wtedy warto zrobić projekt indywidualny, a nas na to po prostu nie stać :( . Papierologia u nas się dopiero rozkręca. Projekt już mamy u pani Violetty, jutro jadę go odebrać, by się przyjrzeć, pomierzyć ściany względem ustawiania mebli i ewentualnych małych zmian. Podpisaliśmy już umowę z ENEĄ w Goleniowie i wpłaciliśmy pierwszą ratę za zainstalowanie przyłączy. Tylko pan z energetyki zasmucił mnie informacją, że na przyłączenie prądu możemy czekać nawet rok, bo oni mają 8 miesięcy na wykonanie projektu przyłącza :o i 4 na wykonanie. Podobno on tak musi mówić, a w rzeczywistości wszystko trwa krócej. Zobaczymy. Jesteśmy w trakcie załatwiania kredytu na budowę. Będziemy go mieli najpóźniej na początku września, ale pieniążki nie będą uruchomione bez pozwolenia na budowę, czyli będą na nas czekały. Mamy na to rok czasu. Ponieważ nie mamy gazociągu ani wodociągu ani kanalizy nie musimy w tych instytucjach nic załatwiać. Za to musimy mieć projekt szamba, studni, ale tym wszystkim zajmuje sie biuro. No i tak to na razie wygląda. Oglądałam Afrodytę. Ładna, z fajnym podcieniem i super komineczkiem na zewnątrz. Też chciałam taki, mąż niekoniecznie i między innymi dlatego np. Klementynka z Archipelagu odpadła.

Pozdrowionka :lol:

Witam wszystkich w niedzielny poranek! :)

Lidiu i jak tam projekt juz odebrany?

Ja w srode bylam w banku zrobic rozeznanie w sprawie kredytu na zakup dzialki. Jak wszystko dobrze pojdzie to w listopadzie staniemy sie juz wlascicielami ziemi w Zolwiej Bloci.

Z tym pradem to tez mnie zasmucilas, mam nadzieje, ze w praktyce rzeczywiscie wyglada to bardziej optymistycznie!

Pozdrawiam serdecznie!