Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa goleniowska

kogut73

Recommended Posts

Witaj. My braliśmy z Anbetu z Miękowa :)

Blisko, tanio i na czas.

Wyliczenia zgłaszaliśmy kilka dni wcześniej. Ustaliliśmy cenę i dzień przed laniem potwierdzaliśmy. Drobny poślizg był taki, że o godzinę później dojechali.

Wszyscy polecali nam Anbet, ze względu na bardzo dobrą jakość betonu.

• Odpowiedzi 425
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szybkie pytanie: skąd braliście beton B20 z pompą? I ile dni wcześniej trzeba było zamówić?

pozdrawiam

coffee

witam po dłuższej przerwie.

Ja też brałem z Miękowa - szybko, sprawnie, dobra cena i jakość - polecam.

Za moment uzupełnię bloga, fotki i relacje z placu budowy.

pozdrowienia dla goleniowskich budowniczych ;)

Witam,

trochę z opóźnieniem postaram się opisać co działo się w końcówce kwietnia na budowie.

Kontynuowaliśmy murowanie ścian, otworów okiennych i drzwiowych (nadproża) i ścian działowych parteru. Wszystko szło w kierunku przygotowania pod założenie stropu.

Tu mała zmiana w stosunku do projektu - zdecydowałem sie na strop Teriva w miejsce fiilgrana. Raz, że musiałbym ściągać ten strop aż ze Słupska, płacić koszty transportu gabarytowego i najmować dźwig na budowie. Teriva jest dostępna na miejscu , położy ją moja ekipa w ramach ceny no i wyszło taniej.

Wylaliśmy też podest spocznika, filary i łuki przed wejściem do domu.

Po długim weekendzie przyjechał też komin systemowy i już go postawiliśmy - nawet nie jest specjalnie duży. To dobrze bo będziemy budować kominek minimalistyczny i nie zależy mi na przytłoczeniu salonu kominem.

Dzisiaj w południe przyjechał transport ze stropem i ekipa przystępuje do jego ułożenia.

Tradycyjnie zapraszam na bloga do galerii najnowszych zdjęć!

pozdrawiam!

Hej!

Ja z Podańska. Ledwie co wybudowany. Mam pytanie do posiadaczy szamba już mieszkających lub w temacie.

Maciej namiary na usługi asenizacyjne w Goleniowie konkurencyjne dla MPGK? MPGK rząda 23zł/m3!!! Szaleństwo! Nie da się taniej?

Z góry dzięki za szybką odpowiedź.

Pozdrawiam!

Michał

O!! Witam przyszłego sąsiada :D

Co prawda nie pomogę w namiarach, bo kilka rzędów dalej budujemy z sąsiadami sieć. Swoją drogą, wywóz szamba do faktycznie kosmiczne kwoty.

PS. Właśnie trafiłam na Twój blog. Gratuluję przeprowadzki!

Dzięki! Rzeczywiście nie bedzie tanio. Ja niestety nie miałem z kim budować, a wydatek rzędu 30k mi sięnie uśmiecha.

Znalazłem jakieś namiary w Stepnicy ale jak na złośc mają awarię szambonurkomobilu :)

• 2 weeks później...
Hej!

Ja z Podańska. Ledwie co wybudowany. Mam pytanie do posiadaczy szamba już mieszkających lub w temacie.

Maciej namiary na usługi asenizacyjne w Goleniowie konkurencyjne dla MPGK? MPGK rząda 23zł/m3!!! Szaleństwo! Nie da się taniej?

Z góry dzięki za szybką odpowiedź.

Pozdrawiam!

Michał

Michał,

znalazłem kilka namiarów: są z Prawobrzeża Szczecina i z Nowogardu - moze cos wybierzesz.

http://www.goleniow.pl/bip/przetargi/text/2008-12-02-04.pdf

Trochę tytułem żartu ale fakt - po podstęplowaniu stropu trochę się ściemniło ;)

Zgodnie z planem, w ostatni dzień maja zalewaliśmy położony wcześniej strop Teriva.

Bloczki i belki wykonane perfekcyjnie w MARSBUD-zie pasują jak ulał do naszego Tymianka. Ekipa murarska, jak zwykle, szybko i sprawnie ułożyła wszystko zgodnie ze sztuką i możemy już oglądać sufit lub podłogę piętra - zależy od punktu spojrzenia. Trochę się obawialiśmy pogody bo piątek i sobota (29 i 30 maja) zapowiadał się deszczowo ale udało się i 9 m3 betonu pokryło całe 150 m2 powierzchni stropu.

Założone też zostały kotwy do więźby dachowej w niektórych miejscach i czekamy aż wszystko dobrze zwiąże.

Teraz zostanie tylko postawić ściany kolankowe i mury poddasza - potem już więźba, dachówka i będziemy świętować stan surowy otwarty.

Jak na razie prace na budowie idą zgodnie za planem i listopadowy termin zamieszkania wydaje się być aktualny.

Trzymajcie kciuki!

Relacja fotograficzna w galerii na blogu.

Zapraszam do oglądania.

Witaj grupo!

wszyscy chyba na placach budowy bo echo się niesie po forum naszej grupy :lol:

A u mnie postępują prace na stropie.

Właśnie zalaliśmy strop, wieniec i tarasy wyjściowe.

Jak zawsze - beton z Miękowa, ekipa własna i nadzór rodzicielski :D !

4 sobotnie godziny i ..... strop zalany. poszło 25 m3 betonu - trochę dużo, ale zrobiliśmy całe tarasy przy pokojach, pas kominowy przez cały salon i podest korytarza na piętrze.

Pogoda dopisała a w niedzielę to nawet upał był, więc polewanie wodą stało się przymusem.

Za to beton odwdzięczył się pięknym wiązaniem i we środę jechaliśmy już ze ściankami kolankowymi.

Zapraszam do galerii na blogu dokumentującej całą operację.

pozdrawiam grupę i niezrzeszonych :)

• 2 weeks później...

Witajcie !

coś chyba "wisi w powietrzu" bo nikt nie zagląda na forum. Ale jeśli to kosztem doglądania swoich budów - to zrozumiałe.

A u mnie budowa wkracza w ostatnią fazę przed dachem.

Po zalaniu stropu, podestów i tarasów, przyszedł czas na ścianki kolankowe, kotwy i ściany lukarn.

Robota posuwa się do przodu i na dzisiaj w zasadzie pozostało zalać łuki drzwiowe w lukarnach.

Ścianki kolankowe gotowe, kotwy dobrze osadzone a cieśla już zrobił przymiarkę do więźby - przyjechał sprawdził kotwy, pomierzył sobie i przygotowujemy się do budowy więźby.

Jeszcze nie ma terminu - czekam na finansowanie ale jestem dobrej myśli i liczę, że w lipcu rozpoczniemy.

Zapraszam do galerii na blogu - stosowna dokumentacja fotograficzna już zamieszczona.

pozdrowienia dla wszystkich "forumowiczów" !

Chyba najlepiej TU pasuję , moja działeczka jest w gminie Maszewo więc bliżej mi do Goleniowa niz do Szczecina.

A więc witam ,bo nowa jestem... :D

Po ponad rocznej papierologii mam złożone dok.o PnB -OD DWÓCH DNI!

Będę czekać...i zastanowiam sie co mogę już w tym czasie zrobić?

Szukam ekipki do budowy-takiej sprawnej i żwawej.

Nie wiem z czego budować-tyle tego na rynku...

Myślę poważnie o Ytongu-ściana jednowarstwowa...

Co Wy bardziej doświadczeni na to???Zczego budujecie Wasze domki???

Chyba najlepiej TU pasuję , moja działeczka jest w gminie Maszewo więc bliżej mi do Goleniowa niz do Szczecina.

A więc witam ,bo nowa jestem... :D

Szukam ekipki do budowy-takiej sprawnej i żwawej.

Nie wiem z czego budować-tyle tego na rynku...

Witaj izaska w GG!

my tu taki kącik adoracyjny mamy i wspieramy się wzajemnie.

Ja buduję Tymianka w Białuniu z porothermu 25 - czyli klasyka ściany dwuwarstwowej.

Ale rodzaj budulca to naprawdę sprawa indywidualna - każdy materiał ma swoje wady i zalety. Tu nie pomogę - jestem przekonany do swojej koncepcji.

Mogę natomiast poleci super ekipę budowlaną, która u mnie kończy właśnie pracę. Zero problemów, same zalety, czystośc ,punktualnośc, fachowośc.

Mogę poda namiary na priv.

No i trzymam kciuki za PnB i dalsze losy inwestycji.

pozdrawiam,

Arek

PS

zapraszam na bloga - można się troche poprzyglądac i wyciagnac wnioski - przynajmniej ja tak robiłem.

Hiromi

dzięki za odzew i wsparcie oczywiście-napewno bardzo się przydadzą...

Twój blog oczywiście sobie obejrzałam jak zresztą i pozostałe dostępne.

I mam wrażenie,że nawet w ostatnią niedzielę 21.06 byłam u Ciebie...tzn w Twoim Tymianku-przepraszam ,że wtargnęłam ale nie było ogrodzenia...

W ramach poszukiwań jakiś inspiracji,reklam dostawców materiałów czy wykonawców jeżdżę sobie w wolnym czasie po terenach gdzie buduje się dużo domów i tak trafiłam do Białunia.

Pięknie tam.Dawno nie widziałam takiej ładnej wioski poza swoją oczywiście...

Będę budować dom Z10 z pracowni Z500 tzn po sporych przeróbkach...

Mam zagwostkę z wykuszem i właśnie Twój też mnie skusił do dokonania pomiarów.Chciałabym żeby był efektowny bo buduję dośc prosty dom i nie wiem czy nie jest za mały ale nie chciałabym żeby go tez przytłoczył.

Bardzo chętnie "skorzystam z Twoich budowlańców" skoro ich polecasz.

Proszę o namiary na priv jak to sie pisze.Tylko ciekawe jak długo potrwa teraz czekanie na PnB??? 65DNI???

Witaj w grupie izaska :)

My budujemy się w Miękowie, niedaleko Białunia. Nasz domek będzie z Ytonga, ale mimo wszystko zamierzamy go docieplić. Jesteśmy przekonani do tej technologii, ale jak to mówią - każdy ma swoje racje.

W chwili obecnej mamy stan „zero”, a w poniedziałek przyjedzie materiał i ekipa zaczynie stawiać ściany.

Tylko ciekawe jak długo potrwa teraz czekanie na PnB??? 65DNI???

Po złożeniu papierów na PnB też usłyszeliśmy, że będziemy czekać 65 dni. Trzeba po kilku dni po złożeniu papierów zadzwonić i zapytać się, kto prowadzi sprawę, a następnie przypomnieć się za jakiś czas. Najlepiej, jakby zrobił to Wasz projektant lub architekt.

W naszym imieniu dzwoniła projektantka, dałam jej upoważnienie do składania w naszym imieniu wyjaśnień i po 35 dniach PnB odebrałam :)

Pozdrawiam

Agnieszka

Ale numer, nie dostawałam powiadomień o odpowiedziach w naszym wątku.

To jestem i ja!

Witaj izasko! Piękny domek będziesz miała. Z500 ma wg mnie najfajniejsze projekty. Trochę za późno ich znalazłam i niestety mam indywidualny.

Tym razem pojawiam się w lepszym nastroju (starzy bywalcy pamiętają, że wciąż narzekałam na papierologię) , bo ściany urosły tyle ile mogły i zaczynamy prace nad stropem :p Cieszę się jak dziecko, zwłaszcza że ekipa sprawnie działa. Nawet nasz kierownik nie ma na co narzekać, a tak by chciał :)

Dzisiaj ruszam na poszukiwania wentylacji mech. i odkurzacza centralnego. Tempo robót nieco mnie zaskoczyło.

Hiromi, szalejesz. Muszę nadrobić zaległości w czytaniu Twojego bloga.

Ale się cieszę ,że się ktoś odezwał!! bo ta grupka niezawielka jest...

Agnieszko

Z jakiego Ytonga stawiacie dom? Bo z tego co wiem to juz ten 36,5 wystarcza w zupełności na ścianę jednowarstwową?

Mnie ostatnio zauroczyła klinkierówka-wiem ,że to z pewnością droższa elewacja ,ale jest i dodatkowa warstwa i nic robić nie trzeba przez lata-tylko mycie podciśnieniowe,a tynki 10 lat i do zmiany.

Mi też wszystko załatwiała w zasadzie architetka- dzięki za podpowiedź -też będę się przypominać w Starostwie goleniowskim-może będą chcieli pozbyć się "tej namolnej"

coffe

A skąd masz "ekipkę" sama znalazłaś czy z polecenia?.Tacy szybcy to by mnie też interesowali.

Jak interesowałam się wentylacją zrekuperacją to najbardziej profesjonalni wydali mi się panowie od Walczaka na Gdańskiej.

Daj znać czy znalazłaś kogoś ciekawego?

A taki odkurzacz centralny to droga zabawka?

Pozdrawiam

Muszę nauczyc się pisać tak jak Wy tutaj z wklejaniem cytatów,narazie jest jak jest...[[/img]

Izasko, ekipę znalezlismy sami, po czym zrobilismy obszerny wywiad srodowiskowy. Zebralismy same pozytywne opinie, wiec mimo ze ekipa byla kilka tys. drozsza od konkurentow, to nie mielismy watpliwosci. Poki co jestesmy bardzo zadowoleni. Będą u nas do skończenia dachu. Namiary wysle Ci na priv.

Co do odkurzacza centralnego, to pierwszy etap bez samej jednostki to koszt kilkuset zl. Mysle, ze warto. Najwyzej jak zaraz po skonczeniu budowy nie bedzie ok. 2 tys. na zakup jednostki, to poczekamy na lepsze czasy :) Grunt, ze potem nie bedzie demolki. Mamy sie zglosic przed połozeniem tynkow.

Wybralismy Univac z ul. Duńskiej w Szczecinie. Przemiły starszy pan, który jest co roku na targach budowlanych i równie sympatyczna pani układająca puzzle :)

Witam grupę Goleniowską :D

My zaczynamy budowe w sierpniu. Projekt AmalteaII z pracowni Dobre Domy. Działkę mamy w Krzywicach. Proszę o poradę w sprawie materiałów, a mianowicie dotyczącą keramzytu. Budowlańcy polecają zrobić ściany z tego materiału o gr. 36 pradwopodobnie nie wymaga docieplenia. Proszę o porady... Dodam tylko, że im więcej czytam tym bardziej jestem niezdecydowana

Pozdrawiam