Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa goleniowska

kogut73

Recommended Posts

• Odpowiedzi 425
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale się cieszę ,że się ktoś odezwał!! bo ta grupka niezawielka jest...

Agnieszko

Z jakiego Ytonga stawiacie dom? Bo z tego co wiem to juz ten 36,5 wystarcza w zupełności na ścianę jednowarstwową?

A taki odkurzacz centralny to droga zabawka?

Pozdrawiam

Mamy hopla jak coffee na punkcie utraty ciepła. Budujemy z Ytonga 36,5 i zakładamy opcję docieplenia styropianem. Do tego zamierzamy dogrzewać dom kominkiem z systemem rozprowadzenia ciepła. Po wielu naradach i konsultacjach z różnymi budowlańcami, wolimy się zabezpieczyć w tej kwestii. Lepiej dopłacić za ocieplenie, niż potem płakać nad wysokimi rachunkami.

A co do odkurzacza centralnego - też zmierzamy założyć instalację, a potem jak zabraknie kasy, spokojnie poczekać na lepsze czasy i zakupić sprzęt :)

Witaj Fiolko,

zaczynasz w sierpniu tzn pewnie wszystko masz gotowe łącznie z kasą...

Ja mam złożone o PnB ale nie wiem ile to potrwa no i media...nie mam wody...nie mam prądu...chociaz jest już skrzynka-myślałam że to już krok od prądu,ale dziś przeczytałam dziennik Agnieszki i się załamałam...

(od czytania forum tudzież tysiące innych info na tematy budowlane tez głupieję...i łapie różne wątpliwości)

Agnieszko

podziwiam za wytrwałość! Mieliście przeboje.

Wodociąg muszę sobie zbudować-mam jakieś 100m a prąd...skrzynka juz jest ale nie wiedziałam że to tyle jeszcze może potrwać,myślałam ,że jak im zapłacę to przyjda i mi podłączą-w jeden dzień...

Może z sąsiadem się dogadam-on mieszka przy ulicy i już ma wszystkie media a nawet już mieszka od pół roku-jest sympatyczny to może użyczy...

Pozdrawiam bo noc już, ale nie ma mnie przez weekend, więc sobie zajrzałam

Wodociąg muszę sobie zbudować-mam jakieś 100m a prąd...skrzynka juz jest ale nie wiedziałam że to tyle jeszcze może potrwać,myślałam ,że jak im zapłacę to przyjda i mi podłączą-w jeden dzień...

Może z sąsiadem się dogadam-on mieszka przy ulicy i już ma wszystkie media a nawet już mieszka od pół roku-jest sympatyczny to może użyczy...

Pozdrawiam bo noc już, ale nie ma mnie przez weekend, więc sobie zajrzałam

W sprawie skrzynki Enei - czy masz podpisaną umowę na przyłącze? Jeśli tak to szybciutko jedź i przepisz na siebie. Jeżeli nie masz takiej umowy to ją podpisz. To wszystko przyśpieszy bieg sprawy. Porozmawiaj także o warunkach podłączenia, ale zawsze jak składasz dokumenty - proś o potwierdzenie złożenia. Może Tobie pójdzie lepiej niż nam.

Sympatyczny sąsiad to skarb :) Nam jeden też się taki trafił i od niego bierzemy wodę.

Witam

Haj izaska. Widzę, że wszyscy mają podobne przeboje jak nie z Eneą- cholernym monopolistą, to z wodociągami. Ehh.... my w sumie papiery załatwialiśmy od czerwca zeszłego roku. Ale już mi jest tak jakoś optymistycznie. Wody na działce jeszcze nie mamy ale......nasza działeczka graniczy z dwoma stawami :lol: A tak na poważnie to będziemy mieli dwa baniaki z wodą. Co do kasy to się już opracowuje w banku :wink:

Teraz oczywiście mamy dylemat co do użycia materiałów na ściany. Chyba będzie keramzyt 36 + tynk ciepłochronny. Taka jest decyzja na dzisiaj- jutro może będzie inna :lol:

Hiromi, szalejesz. Muszę nadrobić zaległości w czytaniu Twojego bloga.

Hi,hi - ja też nie dostawałem powiadomień.

Szaleję ? Ja po prostu trzymam się harmonogramu. O ile ten budowlany nawet mi wychodzi , o tyle plany reinwestycji z domu w Poznaniu upadły - nie mogę kurcze znaleźc kupca - a bez sprzedania domu nie będzie kasiory na następne etapy.

Mam jeszcze kilka działek 3000 lub 1500 m.kw w Białuniu - gdyby ktoś szukał lub znajomi pytali - kierujcie do mnie- dam dobrą cenę i pomogę w papierologii (WZ, PnB).

pozdrawiam

Wyobraźcie sobie- moje czekanie na PnB nie będzie długie-dziś zadzwoniłam do Starostwa(Agnieszko -dzięki za podpowiedź) i pani zajmująca się moją sprawą zdradziła mi ,że 16.07 idzie na urlop i musi do tego czasu zdążyć,więc byłoby to tylko 23 dni kalendarzowe z sob. i niedz. :lol: :lol: :lol:

Teraz jestem trochę wystraszona ,że jestem jeszcze nie przygotowana!!!

Ta woda i prąd...

No właśnie jesli chodzi o prąd to :

mam skrzynkę i podpisaną w listopadzie 08 umowę-której dokładnie nie przeczytałam :oops:

A tam jak wół pisze tzn. jest napisane,że w ciągu 14 dni powinnam im wpłacić wyznaczona zaliczkę a opracowanie projektu nastąpi w terminie 8 miesięcy od wpłaty zaliczki !!!

:roll: nie wiem co teraz,bo im nie zapłaciłam do tej pory!

Hiromi proszę Prześlij mi w wolnej chwili namiary na priv twojej ekipki-muszę się już porządnie szykować.

[/code]

Wyobraźcie sobie- moje czekanie na PnB nie będzie długie-dziś zadzwoniłam do Starostwa i pani zajmująca się moją sprawą zdradziła mi ,że 16.07 idzie na urlop i musi do tego czasu zdążyć,więc byłoby to tylko 23 dni kalendarzowe z sob. i niedz. :lol: :lol: :lol:

No brawo - ekspresowo załatwiona sprawa :lol:

Teraz jestem trochę wystraszona ,że jestem jeszcze nie przygotowana!!!

Ta woda i prąd...

Masz czas - pozwolenie jest ważne 2 lata od daty wydania i w tym czasie musisz zacząć budowę.

No właśnie jesli chodzi o prąd to :

mam skrzynkę i podpisaną w listopadzie 08 umowę-której dokładnie nie przeczytałam :oops:

A tam jak wół pisze tzn. jest napisane,że w ciągu 14 dni powinnam im wpłacić wyznaczona zaliczkę a opracowanie projektu nastąpi w terminie 8 miesięcy od wpłaty zaliczki !!!

:roll:

Spokojnie, my mieliśmy umowę przepisaną z poprzedniego inwestora i nie opłaconą przez ponad rok. Nikt się nie przyczepił. Zapłać 1 ratę, zrób projekt inwestycji + kosztorys (przygotowuje elektryk) i wieziesz to do Enei z prawomocnym pozwoleniem na budowę oraz z kserokopią dowodu wpłaty.

A moja rada jest taka : przygotuj sobie dokumenty, niech się pozwolenie uprawomocni i dopiero potem zapłać :D Ale najpierw zadzwoń i upewnij się, co potrzebujesz, bo może o czymś zapomniałam :wink: Jak będziesz naciskać, to może i tu uda Ci się wszystko szybciej załatwić.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d91c26f4862ba2eb.html

To moje miejsce na ziemi...

Po raz pierwszy prezentowane.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/93448f247598c264.html

A to pierwszy obiekt

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2bc92744e58f82bb.html

To domek mojego przemiłego sąsiada i moja skrzynka na prąd.

[/img]

W piątek byłam w Enei-z moim prądem to ponoć nie problem -skrzynka jest odpowiednia docelowa nie tak prowizoryczna-zresztą widzicie...

Na poniedziałek umówiłam się z elektrykiem,który ma obejrzeć na działce jak to wygląda i wybudować połączenie od skrzynki do domu-czy coś takiego...

Nie wiem ile mu to zajmie i ile kasy weźmie...

Może ktoś wie?

A potem tylko odbiór przez Eneę zapłata drugiej raty i jest tzn w odwrotnej kolejności.

Coffe

Przjeżdżałam przez Podańsko jadąc do Goleniowa i rozglądałam sie za Twoim domkiem,ale budów w trakcie jest tam kilka.

Czy Twój domek buduje się zaraz na wjeździe do wioski po prawej stronie czy dalej we wsi po lewej?

W poniedziałek będę u siebie w Przemoczu,bo umówiłam sie z tym elektrykiem i bedę znowu jechać do Goleniowa to mogłabym sie zatrzymać.

Czy Ciebie tez można tam zastać czy tylko budowlańców?

Czemu nie zaglądacie pozostali hop hop!

Pewnie pilnujecie swoich budów?

Ale macie Fajnie!

No tak -a ja jeszcze mam czas...mam nadzieje ,niedługo...[/i]

Izaska, piękne to Twoje miejsce na ziemi.

Moja budowa (żeby nie powiedzieć "dom" :wink: ) jest na lewo (jadąc do Goleniowa). Jak będziesz chciała kiedyś przyjechać, to daj znać, podeśle szczegółowe namiary. W tygodniu do 17.00 najczęściej tylko budowlańcy, ale możemy się jakoś umówić. W razie czego pisz na priv.

Witam

Własnie w piątek odebrałam PnB:-)

Izaska ładną masz działeczkę. Budujesz w Przemoczu? Znam wioskę- to moje rejony z dzieciństwa- mieszkałam w wiosce obok.

A oto moja działeczka:-)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dbaeeb0893ca5bb0.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d446d34bd5b03057.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4d0d7077a78965c9.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a893b46500a125a.html

Fiolka7911

Twoja dzaiałeczka też urokliwa...i jakieś akweniki wodne tam widzę...

Twoje?Pewnie kaczuszki będą pływać. :lol:

Mogłabyś mi zdradzić w jakim banku załatwialiście kaskę,bo też potrzebuję?

No i ile czasu to trwało? Ponoć cokolwiek można dopiero załatwiac z bankiem jak ma się uprawomocnione PnBa- Wy zaczęliście bez tego???Galimatias z tym wszystkim...można sie pogubić ,a gdzie czubek tej góry lodowej!

Coffe

Jutro przejeżdżam przez Podańsko -rozejrzę się uważnie po lewej stronie...

Muszę być rano także nastęnym razem zaplanuję sobie wyjazd na popołudnie.

Pozdrawiam Was

Izaska

Stawy nie są moje ale bezpośrednio z nimi graniczymy. Kredyt załatwiamy w Banku PKO BP- preferencyjny przez doradcę. Facet jest konkretny. Wcześniej sama zrobiłam rozeznanie na rynku kredytowym i wybrałam PKO- on mi też doradził ten bank. Z tego co nam mówił wszystko trwa ok.1 m-ca. Mieliśmy tylko dostarczyć mu PnB, a resztę papierów zabrał wsześniej.

Pozdrawiam :D

Tak dziewczyny-dzięki za podpowiedzi...zaczęłam poszukiwania "dobrego" kredytu,czy banku ,który mi go po prostu udzieli,bo już widzę małe problemy ze zdolnością kredytową-nie wiem czy dostaniemy tyle ile byśmy chcieli :cry:

A tak pięknie wszystko zaczęło się układać...

Prąd elektryk podłączy mi w jeden dzień tuż przed rozpoczęciem budowy a po zakończeniu budowy podciąga się kabel do domu.

Wodociągi zrobą mi kosztorys po uzyskaniu PnB i jeśli zaakceptuję warunki to mi wybudują-zajmie im to ponoć trzy dni.

Tylko ciekawe ile kasy będa chcieli,bo pierwsza wstępna cena jeszcze rok temu i tak "na oko" według planu brzmiała 20 tys.!

A w gminie ktoś mi podpowiedział,że może mi to zrobić ktoś prywatnie i wstępna cena brzmiała 8 tys. max.

Kolosalna różnica co?

Tylko potem moga być problemy z odbiorem.Ktoś miał podobne problemy-czytałam na tym forum tylko nie pamiętam-chyba Agnieszka...

No i jeszcze ciągle nie wiem z czego budować-myślałam o jednowarstwowej z Ytonga,ale wszyscy odradzają.

Pan w Darbudzie też powiedział:Ytong jak najbardziej,ale 24 na to 12 wełny i tynk ciepłochronny...

Co o tym myslicie ???

Czy ktoś budował z p.Darkiem Zielińskim???

Witam

U mnie jeszcze w zeszłym tygodniu miał być keramzyt 36 bez docieplenia. Teraz już zupełnie zmieniałam zdanie. Podliczyłam koszty i jak by nie było jednowarstwowa ściana wychodzi drożej. Tym bardziej, że ocieplenie możemy zrobić we własnym zakresie ( mam na myśli styropian). Wczoraj zaniosłam projekt do MARBUDU - mają mi zrobić wycenę materiałów na całą budowę. Decyzja na dzisiaj jest następująca co do ścian zwykły suporex 24 + docieplenie, ponieważ zrobiłam wywiad u znajomych, którzy budowali. Prawie wszyscy mają podobne rozwiązania. Budowlaniec, który będzie u mnie budował ma dom wybudowany z porothermu- mówi, że jest to jedne wielkie nieporozumienie.

A co do kredytu zorientuj się jeszcze w BZ WBK. Z tego co wiem- bo wczoraj do mnie dzwonił doradca z open finance - że w tym banku mają jeszcze promocję na niską marżę do końca lipca (mowa tu o kredycie w złotówkach).

Pozdrawiam

Fiolka7911

Widzę,że ostatnio tylko my tu sobie piszemy-wszyscy pewnie siedzą juz na swoich budowach,albo ciężko na nie pracują ,że się nie odzywają...

Ja niestety też pracuję i to do 20.00 także bank muszę odłozyć na przyszły tydzień.Dzięki za podpowiedź -nie interesowałam się BZ WBK-spróbuję.

Wycenę materiałów do budowy też będę robić w przyszłym tygodniu,ale raczej w DARBUDZIE-to się skonsultujemy jak to wyszło...

A Twój dom jak duży będzie?

Pozdrawiam