Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa goleniowska

kogut73

Recommended Posts

Fiolka7911

Właśnie sobie przypomniałam ,że juz mówiłaś jaki dom bedziesz stawiać.

Mój będzie trochę większy- 144m2 na parterze,33m2 garaż i 15m2 pomieszczenie gosp. a no i poddasze użytkowe -otwarta pzrestrzeń do aranżacji-kiedys tam 68m2.

Myślę ,że to dużo za dużo dla trzech osób...ale do tego poddasza użytkowego namówiła nas architekt,że niby taniej w budowie???łatwiej ewentualnie sprzedać no i nie wiadomo co w życiu sie wydarzy-córka będzie chciała zamieszkać,starych rodziców trzeba będzie przygarnac itd...

• Odpowiedzi 425
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widzę,że ostatnio tylko my tu sobie piszemy-wszyscy pewnie siedzą juz na swoich budowach,albo ciężko na nie pracują ,że się nie odzywają...

Po długiej przerwie wracam na forum :lol:

Miałam małe zawirowania - sprzedaż jednego mieszkania i remont drugiego. Do tego brak neta i życie na kartonach. Na budowie nie siedziałam, ale mała wizytacja była. W zeszły poniedziałek zaczęły rosnąć ściany i jak przyjechałam w piątek na kontrolę, to aż dech mi zaparło. Powoli widać zarysy naszego "Adasia" :lol:

Muszę trochę zaktualizować swój dziennik budowy :oops: Do tej pory nie miałam na to czasu, a sporo się zmienia na naszej działeczce :)

Za dużo radości było naprzód i co...pozwolenia na budowę niema!!!...

Brakło jakiegoś papierka,w jednym błąd do poprawienia i czekam aż pani wróci z urlopu...wściec sie idzie...

Czekam na wycene mat.z Darbudu-robią pozytywne wrażenie.

Zaczynam "sptykać się z budowlańcami" narazie jeden mi przypasował-czekam na wycenę robocizny.

Ponawiam pytanie może ktoś z nim budował-Zieliński Darek się nazywa??? :lol:

Witam !!!

My stawiamy dom w zalomiu i mamy ( sciany ,dach ,okna ) do tej pory wsztstkie materialy zalatwial nam budowlaniec .Teraz juz bedziemy robic troszke na wlasną reke ( bo taniej)

Slyszlam ze w goleniowie jest jakis sklad budowlany z dobrymi cenami - jak ktos ma namiary to bede wdzieczna

Obecnie poszukujemy welny na ocieplenie dachu + potrzebne do tego akcesoria

Mam wycenę z Darbudu-przeraziła mnie!!!(130 za SSO) więc nie wiem czy iść do Marbudu-złe opinie o nich krążą...

Posiedziałam przy int. i powiem Wam ,że taniej można wszystko znaleźć z int.np. allegro i przy większej zamawianej ilości transport gratis-tylko kto będzie tego wszystkiego pilnował?

Czekam na wycenę prac budowlanych pierwszego budowlańca. :roll:

Witam

Dzisiaj robimy wykop pod fundament. Izaska moja wycena w DARBUDZIE to ok. 85 tyś zł. razem z dachem i oknami połaciowymi. Co do materiałów z internetu to robiłam rozeznanie i wszędzie doliczają transport. Jedna firma zaoferowała mi ytong 24 za 7,60 zł/szt. + 900 zł transport- czyli wychodzi prawie na to samo jak doliczyć jeszcze koszt rozładunku. Dochodzi tu jeszcze ryzyko dostawczenia towaru wadliwego- ja się właśnie tego boję. I potem " szukaj wiatru w polu". Stwierdziliśmy, że to bez sensu jeśli mamy pod nosem hurtownie, która na każde gwizdnięcie dostarczy nam towar.

Pozdrawiam

Negocjowanie cen to podstawa. Co do tej wyceny z Darbudu, to nie wiem co Wam policzono i na jakie materiały się zdecydowaliście, jak dużą macie połać dachu. To wszystko wpływa na cenę.

Nam generalnie współpraca z Darbudem jakoś się układa. Trochę negocjacji, osobiste spotkanie z ich przedstawicielem i wszystko idzie ok. Dostawy w miarę terminowe. Ustaliliśmy, że będą odbierać to co nam zostanie z materiałów budowlanych bezpłatnie. Zamówienia składamy telefonicznie lub mailowo.

Marbud z tego co się orientuję ma droższe materiały. Razem z mężem także planowaliśmy zakupy przez Allegro, bo miało być taniej. Kilka telefonów, porównanie cen i problemy z transportem utwierdziły nas w przekonaniu, że nam się to nie opłaca. Często okazywało się, że transport wcale nie jest gratisowy. No i pilnowanie oraz ponaglanie dostawców spadnie na Was.

Odległość od dostawcy tez nie jest bez znaczenia,

Można kupić na "styk", a później po te parę "cegieł" podjechać.

Ściąganie z drugiego końca Polski będzie i kosztowne (drugi raz transport) i czasochłonne.

U mnie "robi się" elektryka. Mam więc ostatnie chwile na zastanowienie się, czy w kuchni potrzebuje z dwieście czy z trzysta gniazdek :] Budowa idzie powolutku, ale też nigdzie nam się nie śpieszy.

Tak piszecie o tym Darbudzie ze chyba tam podjedziemy i zobaczymy co uzyskamy na ocieplenie dachu !!!!

Biore sie za szukanie cen w necie - mam nadziej ze cos znajde :)

A w necie sa 2 adresy Darbudu!!! to sa dwa rozne składy ????? ma znaczenie do ktorego sie wybrac ???

Tsunami- no u nas przed elrktryka byłam przekonana gdzie bedzie zlew np a teraz jak juz jest po elektryce to nagle mi sie odwidzialo :o i teraz podoba mi sie zlew akurat tam gdzie jest skupisko gnazd :evil:

Witajcie

Poczytałam co piszecie i myślę ,że macie rację...

Muszę się przyłożyć, porobić kalkulacje i myśleć o negocjacjach poważnie.

Po otrzymanej wycenie nie odzywałam się przez tydzień to sami zaproponowalli mi,że mogą policzyć beton i drewno w cenach netto czyli

11 400 mniej-nieźle co?

Wydaje mi się ,że teraz też maja mniej klientów i starają sie o każdego potencjalnego ...

A mój dom też nie należy do tanich w wykonaniu-powierzchnia dachu-400m2.

Pierwsza wycena budowy brzmi-87 tys. netto...

Ciągle też nie mogę podjąc decyzji z czego budować-wycena jest na Ytong 24.(ale bez oczeplenia-ocieplenie to dodatkowy koszt- i znowu pytanie-wełna czy styro???)

Może z czegoś taniej i niekoniecznie gorzej ???

Nima, Darbud to ten na Brygady Legionów. Drugi adres dot. małego oddziału, bardziej sklepu niż hurtowni.

Izaska, beton zamów sama z betoniarni a nie przez hurtownię. Zadzwoń do Betmixu z Nowogardu albo do Miękowa. Z kolei drewno na więźbę załatw w tartaku a nie u pośrednika.

dzieki :wink:

Witam grupę po dłuższej przerwie.

dobre wieści na początek - poradziłem sobie ze sprzedażą domu w Poznaniu i od jutra rozpoczynam dalszy etap budowy Tymianka !!

Drewno na więźbę zamówione, cieśla i dekarz zamówiony, ekipy instalacyjne grzeją palniki.

Odpalamy "podwójny dyfuzor" bo 6 grudnia Mikołaj musi mieć gdzie podrzucić prezenty.

Tak więc wracam aktywnie na forum aby relacjonować przebieg prac.

Co do ekip wykończeniowych - chętnie skorzystam z polecenia - posadzki, tynki, poddasze.

pozdrawiam i suchej pogody wszystkim życzę!

Arek