Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa goleniowska

kogut73

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 425
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie po przerwie..

Czy mieliście jakieś przeboje z UG w Goleniowie w sprawie warunków zabudowy? Właśnie miła pani poinformowała nas, że musimy zbudować we własnym zakresie 300m kanalizacji, bo nie wydadzą nam inaczej WZ (wnioskowalismy o budowe przydomowej oczyszczalni ścieków). Podobno przygotowywany plan zagospodarowania przewiduje u nas kanalizacje, w związku z czym sami mamy ją wybudować :evil:

• 3 weeks później...

Witam :)

Cos nas watek spada, wiec postanowilam go troche odkurzyc :wink:

Projekt naszego domku juz prawie gotowy, akcja kredyt na zakup dzialki zakonczona i teraz szukamy ekipy budowlanej.

Bylabym BARDZO wdzieczna na namiary na jakis sprawdzonych fachowcow, ktorzy postawiliby nam domek z dachem

Pozdrawiam seredecznie i czekam na wiesci z Waszych placow budowlanych :)

• 3 weeks później...

Co do ekip, to nie pomogę niestety. Tkwimy jeszcze w urzędach i pewnie jeszcze dłuuugo to potrwa.

Małe światełko w tunelu jednak się pojawiło :) Skrzyknęliśmy się z przyszłymi sąsiadami w sprawie wodociągu i zaczynamy działać. Nie zmienia to jednak faktu, że pogodziliśmy z myślą, że łopaty w tym roku nie wbijemy. Przeklęta biurokracja :evil: Ale tak to jest jak człowiek chce na wsi dom wybudować.

Moja rada: KUPUJCIE DZIAŁKI UZBROJONE!!! No chyba że Wam się z budową nie spieszy...

• 2 weeks później...
Cześć społeczności budowlanej.Piękna pogoda w poniedziałek więc sobie myślę skąd brać materiały budowlane.Co prawda mam jeszcze trochę czasu bo dopiero poszły papiery na pozwolenie na budowę,ale chciałbym już po mału rozglądać się za materiałami,żeby nie wyszło na to, że nie ma z czego budować bo trzeba było wcześniej zamówić ( bo chyba jeszcze mamy boombudowlany ).Napiszcie jak możecie oczywiście w jakie hurtowni robiliście zakupy a jakiej unikać.Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Co za szczęście że udało się znaleźć grupę goleniowską. Ja też w tym roku zaczynam budować (kanadyjka). Na razie papierkologia, złożony wniosek o warunki zabudowy itd. Na szczęście mam uzbrojoną działkę na lubczyńskiej więc może nie będzie tak źle. ALe zmartwił mnie jeden z forumowiczów ENEĄ. Naprawdę nie da się tego przyspieszyć? 8 miesięcy to paranoja. I niestety też podobnie jak inna uczestniczka będę musiał zrobić z mojego projektu (ZENIT) "stodółkę" bo wymagają tych nieszczęsnych 35 - 45 stopni. Powiedzcie nie da się znimi jakoś dogadać? Czy raczej dać sobie spokój bo to tylko przedłuża procedurę? I jak to jest z tymi zrchitektami szukać miejscowego? A jak tak to czy znacie kogoś godnego polecenia? Ja niestety jestem ze Szczecina a tutaj sz.p. architekci traktują wszystkich z góry więc sobie ich odpuściłem. Wszytskim forumowiczom Wesołych Świąt

Co za szczęście że udało się znaleźć grupę goleniowską. Ja też w tym roku zaczynam budować (kanadyjka). Na razie papierkologia, złożony wniosek o warunki zabudowy itd. Na szczęście mam uzbrojoną działkę na lubczyńskiej więc może nie będzie tak źle. ALe zmartwił mnie jeden z forumowiczów ENEĄ. Naprawdę nie da się tego przyspieszyć? 8 miesięcy to paranoja. I niestety też podobnie jak inna uczestniczka będę musiał zrobić z mojego projektu (ZENIT) "stodółkę" bo wymagają tych nieszczęsnych 35 - 45 stopni. Powiedzcie nie da się znimi jakoś dogadać? Czy raczej dać sobie spokój bo to tylko przedłuża procedurę? I jak to jest z tymi zrchitektami szukać miejscowego? A jak tak to czy znacie kogoś godnego polecenia? Ja niestety jestem ze Szczecina a tutaj sz.p. architekci traktują wszystkich z góry więc sobie ich odpuściłem. Wszytskim forumowiczom Wesołych Świąt

skoro piszesz że masz działkę uzbrojoną to o jakich 8 miesiącach piszesz w ENEI.Jeżeli jednak nie masz przy swojej działce ZK to ENEA na osiem miesięcy na wykonanie dokumentacji i cztery miesiące na jej realizację czyli wychodzi cały rok.Napisz czy masz warunki techniczne przyłączenia do sieci ENEi.

Nie mam warunków technicznych przyłączenia. A działka jest o tyle uzbrojona że gaz mam na terenie działki a prąd i wodę na sąsiedniej. Niestety dopiero za to wszystko się zabieram. Złożyłem wniosek do UG o warunki zabudowy ale na to też się czeka do 2 miesięcy. Co jest śmieszne bo widziałem kilka takich warunków dla tego terenu i wszystkie były toczka w toczkę takie same więc po co ta fikcja i czekanie 2 miesiące? Mam kumpla, który pod Poznaniem się buduje i tam UG dał mu warunki w ciągu półtora tygodnia. Ot po prostu tam zależy im na czasie i podatkach lokalnych a tu chyba mniej.

Nie mam warunków technicznych przyłączenia. A działka jest o tyle uzbrojona że gaz mam na terenie działki a prąd i wodę na sąsiedniej. Niestety dopiero za to wszystko się zabieram. Złożyłem wniosek do UG o warunki zabudowy ale na to też się czeka do 2 miesięcy. Co jest śmieszne bo widziałem kilka takich warunków dla tego terenu i wszystkie były toczka w toczkę takie same więc po co ta fikcja i czekanie 2 miesiące? Mam kumpla, który pod Poznaniem się buduje i tam UG dał mu warunki w ciągu półtora tygodnia. Ot po prostu tam zależy im na czasie i podatkach lokalnych a tu chyba mniej.

Ja czekałem na warunki zabudowy trzy miesiace i jeszcze błędy zawierały.Ale między czasie możesz złóży wniosek o określenie warunków przyłączenia do sieci ENEA,dokładnie tak to się nazywa i są do tego specjalne druki.Żeby złożyć papiery w ENEI musisz posiadać akt własności działki.Złóż też wniosek do wodociągów i gazowni zaoszczędzisz na czasie.Żeby w Goleniowskich wodociągach uzyskać warunki musisz posiadać numer ewidencyjny nieruchomości i nie jest to numer działki tylko adres działki.U nich czeka się miesiąc i kosztuje to ok.200 zł.Adres nadają w UGIM czeka się tydzień.

• 3 weeks później...

Witamy wszystkich.

Dołączamy do grupy :D . Mamy zakupioną działkę w Gminie Goleniów – Miękowo. Walczymy z urzędami i papierami. Przecieramy szlaki – sporo już za nami, a jeszcze więcej przed nami. Walka z Eneą trwa, ale najgorsze za nami: projekt przyłącza złożony i pierwsza rata opłacona – mają 4 miesiące na podłączenie nam prądu :o . Może zdążą zanim będziemy chcieli wbić pierwszą łopatę w ziemię. Poważnie myślimy też o podłączeniu wodociągu. Załatwiamy formalności.

Pozdrawiamy wszystkich - Agnieszka i Przemek

• 1 month później...

hop hop...

Wszyscy utknęli w papierologii czy może pogoda sprzyja i już na działeczkach szaleją?

Witam Agnieszke&Przemka :)

U nas papierki wreszcie nabierają tempa i mamy umowe z wodociągami i kanalizacją. A że lekko nie było, to cieszy nas to ogromnie :D Wreszcie odblokuje nam gmina WZ i mozemy ostro pracowac nad projektem. Wciaz sie ludzimy ze moze na jesien ruszymy... oczywiscie jak sobie ekipe wyczarujemy :)

• 2 months później...

Witam!

Jak tam postępy u goleniowskich budowniczych? My czekamy na pozwolenie na budowę. Nie wiem czy ruszymy z budową w tym roku, zobaczymy

Czy ktoś z Was nie ma może nadmiaru ziemi do oddania lub zna kogoś kto ma? Potrzebujemy wyrównać naszą działkę w Żółwiej Błoci.

Tymczasem pozdrawiam serdecznie! :)

• 2 weeks później...

Przykro mi diuniu, ale nie pomoge, bo u nas wciąż chaszcze. Ale zerknij na ogłoszenia na portalu gazety goleniowskiej. Zdaje się, że widziałam tam niedawno kilka ogloszen o oddaniu ziemi.

My wyzbywamy się złudzeń co do ruszenia jesienią. To, co wyprawia gmina przechodzi wszelkie granice :evil: Zaczynam wątpić w to, że gminie zależy na nowych mieszkańcach...

Nawet tu na forum zajrzałam po kilku miesiącach nieobecności...

• 4 weeks później...

Witam!

Dzięki coffee za info o Gazecie goleniowskiej!

Nasze marzenia o rozpoczęciu budowy może się ziszczą jeszcze w tym roku, bo jesteśmy już posiadaczami pozwolenia na budowę :D Po wielu trudach i znojach nareszcie się udało! Czy ktoś z Was ma namiary na sprawdzonego kierownika budowy oraz elektryka? Byłabym wdzięczna.

Co tam u Was goleniowscy budowniczy?

• 2 weeks później...

Witam grupę Goleniowską!

Ja własnie startuję zbudową "Domu w Tymianku 2" w Białuniu.

może to zbyt wyniośłe powiedziane ale :

- mam działkę

- mam projekt

- czekam tylko na pozwolenie na budowę.

Zleciłem te sprawy firmie z Goleniowa (ja na razie zamieszkuję w Poznaniu, więc trudno być na miejscu codziennie :) ) i widzę ,że mają przebicie w gminie, bo wszystko idzie sprawnie.

Plan zakłada start 1 października o do końca roku stan surowy otwarty.

Na zimę wszystko będzie sobie odpoczywało ,schło, utwardzało się, zagęszczało itd. , itp. aby z pierwszymi promykami wiosennego rozpocząć zamykanie stanu otwartego i pod klucz do sierpnia - wprowadzka na 25 sierpnia jako cel ustawiona 1 ;)

Chętnie będę wymieniał się informacjami z postęu prac ale także czytał Wasze podpowiedzi.

Powodzednia dla wszystkich i dla mnie.

Hiromi, idziesz jak burza :o Trzymam kciuki za Twój Tymianek. Często będziesz bywał w naszej okolicy? czy może masz zaufaną ekipę?

Przeprowadzka w sierpniu... fiu fiu...

Mam nadzieję, że jeśli nie założysz tu dziennika (czekamy na link) to chociaż tu będziesz zdawał relacje. Zdjęcia mile widziane :D

pozdrawiam

zakopana w papierach coffee

Często będziesz bywał w naszej okolicy? czy może masz zaufaną ekipę?

Przeprowadzka w sierpniu... fiu fiu...

Mam nadzieję, że jeśli nie założysz tu dziennika (czekamy na link) to chociaż tu będziesz zdawał relacje. Zdjęcia mile widziane :D

pozdrawiam

zakopana w papierach coffee

Dzięi coffee, bywał będę możliwie często co może oznaczać nawet 2 razy w tygodniu,

dziennik założę tylko jeszcze mnie wiem jak.

Ekipy jeszcze nie mam ale już rozeznanie robi ojciec więc liczę , że będę miał.

pozdrawiam,

Arek