Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa goleniowska

kogut73

Recommended Posts

Wyciągam nasz temat na powierzchnię.

Ja jestem już na etapie poprawek w projekcie.

Okazuje się ,że można jeszcze poprawić funkcjonalność naszego Tymianka.

Nadal jednak nie wiemy jak poradzić sobie z kominkiem - wydaje sie nam za duży i chcemy jakis płaski kominek minimalistyczny zrobić.

Ma ktoś jakieś namiary na firmę komnikową z okolic Szczecina?

pozdrowienia

Arek

• Odpowiedzi 425
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam "starych" i "nowych" goleniowskich budowniczych :D Ja jakoś przetrwałam ta drogę do pozwolenia na budowę (choć była to droga przez mękę!), teraz czeka mnie kolejna przeprawa z uzyskaniem kredytu, choć ja jako optymistka, wierzę, że będzie dobrze i już w październiku ruszymy z budową na całego :)

Coffee-jak tam sprawy sie mają?

Hiromi-w kwesti kominków niestety Ci nie pomogę :( Mam nadzieję, że będę mogła w innych :)

Pozdrawiam serdecznie!

• 2 weeks później...

Witamy Wszystkich goleniowskich budujących!!!

My swoją przygodę z budową zaczęliśmy w grudniu 2007 to wtedy właśnie kupiliśmy działkę w Goleniowie, potem wybór projektu, a następnie adaptacja i załatwienie wszelkich formalności, które zleciliśmy naszemu architektowi i w końcu w kwietniu dostaliśmy pozwolenie na budowę :)

Nasz domek nazywa się Tymek wystartowaliśmy z budową 10 lipca obecnie mamy zalany strop i w poniedziałek ekipa bierze się za ściany szczytowe no i dach :)

tak wyglądała nasza działka na początku

http://images33.fotosik.pl/375/dba628aa1e43aa21.jpg' alt='dba628aa1e43aa21.jpg'>

a tak jest teraz :)

http://images44.fotosik.pl/14/a0cde7cbb108722c.jpg' alt='a0cde7cbb108722c.jpg'>

Pozdrawiamy i życzymy Wszystkim cierpliwości w dążeniu do celu :)

Jola i Daniel, witajcie! Mam nadzieję, że się tu zadomowicie. Jestem w szoku, jak szybko udało Wam się ruszyć. Po 4 miesiącach od kupna działki pozwolenie na budowe :o Tak, tak, zazdrość przeze mnie przemawia :D My już ponad rok walczymy z papierzyskami :evil:

Ale macie piękną okolicę. To Goleniów, czy gdzieś w pobliżu?

coffee pozwolenie tak szybko może dlatego, że mieliśmy plan zagospodarowania, ponadto kupiliśmy działkę od gminy na przetargu i myślę, że dużo pomogło to, że wszelkie formalności załatwiał za nas architekt, który pewnie ma jakieś układy tu i ówdzie, a wiesz jak to się przydaje :)

Działkę mamy na Zielonym Wzgórzu to jest w kierunku na Marszewo ale nadal Goleniów :)

Pozdrawiamy!!!

Jola i Daniel witajcie! :D

Ja przyznam, że też zazdroszczę takich postępów! :lol: U mnie też miało być szybko i już w czerwcu miała ruszyć budowa, ale my akurat trafiliśmy na takiego architekta (o którym książkę mogłabym napisać), że "trochę" się to opóźniło :cry: Teraz cierpliwie czekam na decyzje kredytową-mam nadzieję, że będzie dobrze i niedługo ruszymy z budową (co do pisania dziennika to raczej czasowo nie wydolę :( )

Coffee trzymaj się tam z tymi papierzyskami i dawaj znać jak postępy!

• 1 month później...

Witajcie "grupo goleniowsko",

Miło mi donieść, że własnie dostałem "Warunki zabudowy" i wszystkie uzgodnienia mam za sobą. Teraz złożyłem już kompletny wniosek o "Pozwolenie na Budowę" i ... liczę , że do połowy grudnia będzie ono w moich rękach.

Tak więc (mając już energię na czas budowy, na działce) marzę o wbiciu szpadla jeszcze przed Bożym Narodzeniem.

Zobaczymy czy się uda.

Za tydzień wkleję zdjęcia działki.

Arek

PS

Jak by ktoś szukał działek w Białuniu - proszę na priv, mam wiedzę w tym względzie i mogę pomóc.

Hiromi, ty szczęściarzu :D Trzymam kciuki za pozwolenie. Widzę, że przecierasz szlaki w Starostwie. Daj znać, jak długo każą Ci czekać.

Nasz projekt wciąż u branżystów. Mam nadzieję, że przed świętami uda nam się złożyć cały projekt.

Tsunami, paskudzie jeden :wink: No i gdzie te fotki, he? Udało Ci się zadaszyć?

• 1 month później...

witam,

to już ostatnie tygodnie "papierologii" - z prawdopodobieństwem określonym na 90% w pierwszym tygodniu lutego odbieram PnB.

Na szczęście plany pierwotne nie były koniecznością życiową (chciałem ruszyć jesienią ub.r.), więc jak rozpocznę w końcówce lutego to na Mikołaja zasiedlenie.

Wybieram technologie "szybkie", choć będą pewne droższe, zlecam budowę kilku wykonawcom dedykowanym do określonych etapów. Ufam, że uzyskam efekt synergii i zdążymy do grudnia. Co do "osuszania przez wygrzewanie" nie mam obaw - mam ogrzewanie pompą ciepła więc niech sobie chodzi na maksa - najwyżej trochę więcej zapłacę za prąd. A jak dodam ,że mam też rekuperację z odzyskiem ciepła, to ta wilgoć powinna też być lepiej usuwana na zewnątrz. Jeśli jednak się mylę (lub zbyt mocno wierzę w te nowinki) to najwyżej dłużej pomieszkam kątem u rodziców - na szczęście maja duży dom 900 m dalej :)

Czyli .. "uszy do góry" musi się udać!

Co do kosztów - mam już pierwsze wartości:

- materiały na dach, bez wełny i więźby - 30 tyś. brutto

- materiały na ściany, fundamenty (bez betonu i ław), działowe - 21 tyś. br

- komin - 3,5 tyś.

- strop filigran - 15 tyś.

- pompa ciepła na gotowo z pionowym dolnym źr. - 57 tyś.

- rekuperacja - 20 tyś.

- podłogówka - ogrzewanie - 19 tyś.

- wod-kan - 3,5 tyś.

- odkurzacz centr. - 4 tys.

- oczyszcalnia - 7,5 tyś.

uff... trochę tego już jest ale biorąc pod uwagę, że działkę mam własną to jakoś to będzie.

Nie znam jeszcze kosztów robocizny murarzy i nie wszystkie materiały mam znalezione i zamówione ale liczę, że ekipa za 50 tyś. powinna ten projekt postawić - tyle średnio kosztuje on w innych regionach Polski.

Nie wiem jak wyjdzie więźba (materiał i robocizna) oraz ocieplenie dachu i położenie dachówki.

Ale już mam na liczniku 230 tyś..

A jeszcze ocieplenie i otynkowanie domu no i wykończeniówka - posadzki, poddasze biały montaż, stolarka...

Macie jakieś przybliżone wartości wykończenia domu o pow. uż. 180m.kw., zabudowy 150 m.kw. a mieszkalnej 135 m.kw (tyle właśnie tych różnych metrów ma mój Tymianek) ?

A jakieś polecane ekipy?

pozdrawiam

Arek

• 2 weeks później...
Miałbym pytanie do osób stojących przed wyborem systemu dociepleń, a dokładnie czym się kierują przy wyborze produktu. Mam pytanie jak postrzegacie produkty firmy STO?

Pozdrawiam

Produkty dobrej jakości ale bardzo drogie. Ja osobiście będę ocieplał produktami firmy Farby Kabe. Dużo tańsze a jeżeli chodzi o parametry np tynków barwionych w masie to parametry są zbliżone a nawet lepsze. Sam fakt, że tynk silikatowy Novalit T(nowość-gdyż jest niskoalkaiczny) został zastosowany na Pałacu w Wilanowie przekonuje mnie, że produkty muszą mieć naprawdę dobre.

Pozdrawiam :)

Miałbym pytanie do osób stojących przed wyborem systemu dociepleń, a dokładnie czym się kierują przy wyborze produktu. Mam pytanie jak postrzegacie produkty firmy STO?

Pozdrawiam

Produkty dobrej jakości ale bardzo drogie. Ja osobiście będę ocieplał produktami firmy Farby Kabe. Dużo tańsze a jeżeli chodzi o parametry np tynków barwionych w masie to parametry są zbliżone a nawet lepsze. Sam fakt, że tynk silikatowy Novalit T(nowość-gdyż jest niskoalkaiczny) został zastosowany na Pałacu w Wilanowie przekonuje mnie, że produkty muszą mieć naprawdę dobre.

Jaką cenę udało się wytargować za metr w tym systemie? Jeśli mogę...

Pozdrawiam

PostWysłany: Nie, 25 Styczeń 2009 21:51 Temat postu:

Jola i Daniel napisał:

Cytat:

Pozdrawiam

Jaką cenę udało się wytargować za metr w tym systemie? Jeśli mogę...

Pozdrawiam

Z tego co się orientuję to zależy od wybranego systemu ocieplenia. Firma w swojej ofercie ma 6 systemów ocieplenia z czego 3 systemy są najbardziej dla mnie interesujące z użyciem wypraw tynkarskich barwionych w masie. Ja jestem zdecydowany na system Kabe Therm NV Klima grubość ziarna 2,00 mm baranek. Cena katalogowa za m2 bez styropianu to 27,80 (netto) plus koszty zabarwienia tynku. Wszystkich informacji dowiedziałem się z ich strony internetowej http://www.farbykabe.pl