Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa goleniowska

kogut73

Recommended Posts

• Odpowiedzi 425
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam forumowiczów grupy goleniowskiej,

Podpowiedzcie gdzie można kupić ładne, sosnowe drzwi wewnętrzne do wybarwienia. A może możecie polecić niedrogiego, solidnego fachowca, który takie drzwi (+ opaski) wykona - w przejściu z hallu do salonu sama opaska.

"Podrzucam" swoją prośbę.

Miniony tydzień był bardzo udany. Pogoda sie poprawiła i murowanie idzie bardzo ładnie. W piątek skończyliśmy murować fundamenty. Część już nawet można było zaizolować. Od poniedziałku izolujemy pozostałą część i zaczynamy zakładać izolację styropianem - wybrałem 10 cm - niech będzie dobrze ocieplony.

Dziennik budowy zapełnia się wpisami kierownika, tablice postawione. Wszystko idzie więc w dobrym kierunku.

Ciekawostka związana z podłączeniem wody - przyłącze zrobiliśmy w jeden dzień a ludzie z wodociągów ociągają się z odbiorem. Jakiś pan przyjechał powybrzydzał i zarządził badania sanitarne wody -sic! Czegoś tu nie rozumiem - ja mam wykonać badania sanitarne wody, którą oni mi maja dostarczać! To tak, jakbym poszedł do mięsnego i aby kupić kilogram mięsa, musiałbym zanieść najpierw kawałek do lekarza weterynarii aby zbadał próbkę na włośnia i dopiero po przedstawieniu wyniku w sklepie dostałbym towar.

Jeszcze daleko nam do gospodarki rynkowej.

Zapraszam do galerii na blogu - aktualne zdjęcia z budowy!

Witam forumowiczów grupy goleniowskiej,

Podpowiedzcie gdzie można kupić ładne, sosnowe drzwi wewnętrzne do wybarwienia. A może możecie polecić niedrogiego, solidnego fachowca, który takie drzwi (+ opaski) wykona - w przejściu z hallu do salonu sama opaska.

"Podrzucam" swoją prośbę.

Wykonawca wybrany - więc pytanie nieaktualne.

Hiromi - czy udało Ci się ustalić namiary na obiecanego studniarza

Witam,

tak już mam - wiercą studnie do 100 m głębokości (to dobra wiadomość bo różnie z tą wodą bywa), mają nową wiertnię z USA - szybko i sprawnie to idzie.

Telefon kontaktowy podaję każdemu na priv.

Witam Grupę,

coś mało aktywistów na forum, więc nadrabiam i wyciągam temat "na powierzchnię".

Na budowie, mimo fatalnej pogody, prace nie zwalniają tempa.

Fundamenty ocieplone, boksy wstępnie zasypane i zagęszczone.

Dzisiaj kładliśmy kanalizację.

Nawet poszło.

Równolegle zagęszczamy poszczególne przestrzenie i przygotowujemy się do wylania płyty.

We czwartek przyjeżdża ekipa od pompy ciepła - będą robić odwierty dla kolektora dolnego źródła. Będzie można wprowadzić przewody do kotłowni jeszcze przed wylaniem posadzek- oszczędzimy sobie kucia i marnotrawienia pracy i materiału.

Od środy zalewamy chudziak na całej powierzchni.

Na poniedziałek, 6 kwietnia zamawiam porotherm i... jedziemy ze ścianami.

Nie jest źle ale słońca nam brakuje!

Nowe zdjęcia na blogu - zapraszam!

Oj Hiromi, ja po prostu umieram z zazdrości, patrząc jak Ci dobrze idzie :wink: Pogoda chyba się zlitowała nad Tobą, bo wiosnę czuć wszystkimi zmysłami.

Jest szansa, że za miesiąc dołączę do aktywnych w tym watku. Za tydzien ma się w końcu uprawomocnić PnB i 4. maja ruszamy pełną parą.

Hiromi, jak ja mam nie umierać, jak ciągle kłody pod nogi :(

Wyobrazcie sobie, że dostalismy pozytywna odpowiedz z banku dot. naszego kredytu. I byłaby to dobra wiadomosc, ale... Pani w banku dała nam dzisiaj GODZINĘ na zapoznanie się z umową i jej podpisanie :o Poszliśmy tam z zamiarem zabrania umowy do domu chociaż na 1 dzien, żeby ją z 10 razy na spokojnie przeczytac. Nic z tego. Naturalnie umowy nie podpisaliśmy. Nie wiem, co o tym myśleć :roll:

Witam Forumowiczów !

Po przeczytaniu Twojego postu Coffe to aż mnie pot oblał. No jak to możliwe żeby baba taki nr udwaliła, przecież to nie jest podpisanie petycji o poparcie zielonych w walce z zanikającym gatunkiem muszek owocówek. Widzę ze czeka mnie mocne zderzenie z rzeczywistością po powrocie z Irlandii.

Wstrząśnięty dodam że w Irlandii jak bierzesz kredyt pod kupno mieszkania, czy budowę domu, to odbywa to sie zawsze przez prawnika, który 3ma łapę nad interesem zaciągającego żeby nie wpadł w pułapkę przepisów, ewentualnych, ukrytych pułapek itd.

Zamierzam budowac dom w Lubczynie, może w tym roku i już zaczynam się bać naszego bajzlu urzędniczo-bankowego.

Pozdrawiam wszystkich co mają mocną psychę, cierpliwość i wewnętrzny ogień na walkę.

P.S. Mój ojciec załatwia już prawie 3 lata papiery zezwolenia itp, żeby ruszyć z budową na zicher..3 lata...niektórzy mówią że mamy szczęście że tak swietnie nam idzie i ze tyle załatwiliśmy...

Greg, to fakt, że cierpliwość jest tu niezbędna, żeby cokolwiek załatwić. Ale... Muszę uczciwie przyznać, że bank zreflektował, że chyba coś było nie tak, skoro wyszliśmy i już następnego dnia dzwoniła do nas kierowniczka z przeprosinami i zaproszeniem na rozmowę. Okazało się, że trafiliśmy na ciut niekompetentego doradcę i ostatecznie poszło po naszej myśli. Ale co się nadenerwowaliśmy to nasze.

Coś czuję, że wiatr w oczy będziemy mieć przez całą budowę. Starostwo znowu przesuwa nam o tydzień podbicie PnB. Tym razem jednak absurdalność powodu jest tak gigantyczna, że szkoda mojej pisaniny :x

Pozdrawiam wszystkich szczęśliwców

Hej,

czasem jak się czyta o waszych problemach, to szlag człowieka trafia.

Płacimy ogromne pieniądze wszystkim - urzędasom, bankom, komunalce a traktują nas jak g..... .

Przecież oni za NASZE pieniądze tam siedzą i powinni nam stopy lizać abyśmy długo żyli i płacili podatki , z których oni dostają pensje.Paranoja - pseudo bankowcy wywołali kryzys a teraz czepiają się nas o byle szczegół.

Jak to widzę i słyszę to mi się scyzoryk w kieszeni otwiera !!

Długo jeszcze poczekamy na właściwe relacje klient - urząd.

Coffee, Greg - trzymajcie się !

Meldunek z budowy !

Trochę opóźniony ale za to najswieższy.

Prace postępują. Dolne źródło ciepła do pompy już wprowadzone do domu.

Ujęcie wody odebrane, badania zrobione, woda wprowadzona do domu.

Po zalaniu płyty na gruncie, położyliśmy izolację poziomą i jedziemy ze ścianami parteru.

Zarys pomieszczeń na parterze wyłania się całkiem ładnie.

Ekipa sprawuje się super, podobnie jak dostawca - MARBUD - naprawdę obsługują mnie na wysokim poziomie.

Do Wielkanocy pewnie podgonimy ściany i nadproża a po Świetach przygotowania do stropu.

Na razie tempo odpowiada planom.Jest nadzieja na zasiedlenie w listopadzie.

Nowe zdjęcia na blogu!

Musi być naprawdę dobrze jeśli jesteś Hiromi zadowolony z firmy Marbud. Znam tą firmę jeszcze z czasów gdy pracowałem jako przedstawiciel handlowy, myślałem o marbudzie jako o dostawcy na budowe, dlatego cieszę się że że udaje się wam współpraca. Napewno tam uderzę po wycenę.

Na koniec Wesołych Świąt i oby po świętach budowanie wszystkim szło jak z po maśle !

Pozdro ![/i]

Musi być naprawdę dobrze jeśli jesteś Hiromi zadowolony z firmy Marbud. Znam tą firmę jeszcze z czasów gdy pracowałem jako przedstawiciel handlowy, myślałem o marbudzie jako o dostawcy na budowe, dlatego cieszę się że że udaje się wam współpraca. Napewno tam uderzę po wycenę.

[/i]

Nam również znajomy podał namiary na Marbud. Projekt pod pachę, jedziemy i pytamy. Niestety podejście do klienta oraz ceny zniechęciły nas do współpracy z tą firmą. Wyliczenie na jakimś świstku papieru. Dają rabat - super, ale inne hurtownie bez rabatu mają tańsze materiały.

Następnie uderzyliśmy po wycena od firmy Darbud. No i przeżyliśmy szok w pozytywnym sensie. Ceny niższe, obsługa na poziomie i błyskawiczna kalkulacja (z rabatem) oraz transport gratis .