Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tarnów i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 879
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanko odnosnie przylacza gazu czy ktos przerabial ten temat ..... generalnie chodzi mi o podciagniecie gazu na dzialke , chce zrobic wszystkie niezbedne przekopy i wstawic skrzynke w ogrodzenie , nie chce doprowadzac go jeszcze do domu poniewaz pobor planuje nie wczesniej jak w 2012 zima .... czy mozna tak ? . Jesli podprowadze do domu to mam chyba 3 miesiace na rozpoczecie pobierania .... pozniej narzucane sa jakies kary :mad:

czesc

z gazownią jest podobnie jak z energetyką. Podpisujesz umowe, wpłacasz opłatę ryczałtem (ok 2000), padasz na kolana i prosisz o zgody sąsiadów - jeśli przez ich działki będzie przechdził gazociąg i czekasz ok pół roku. aaa i skrzynkę gazową sobie kombinujsze np pod kolor oczu.

Ja po rozmowie z teściową. Żyję :D. Ale co bym miała nie przeżyć jak moja teściowa to fajna babka ;).

Numer do gościa mam, wyślę Wam na priva.

Edyta ,teściowa też nie ma pojęcia czy projektuje ogrodzenia. Jak będziesz chciała to musisz zadzwonić do niego.

Co do Praktycznego1, podobno architekci z pracowni mają we wrześniu wypuścić wersję z garażem z boku i dodatkowo zadaszonym.

Moja tesciowa rowniez jest spoko:) To poprosze ten numer.

Skad wiesz, ze we wrzesniu wyjdzie nowa wersja Praktycznego1?

Moja tesciowa rowniez jest spoko:) To poprosze ten numer.

Numer wysłałam na priv.

Odsyłam na strone o Praktycznym - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152660-Praktyczny-z-pracowni-Domy-z-wizją/page5&highlight=praktyczny

Tam ktoś się kontaktował z architektami z pracowni DzW.

Edyta bardzo mi przykro. Moja ukochana bacia też dawno temu odeszła :(

czesc

z gazownią jest podobnie jak z energetyką. Podpisujesz umowe, wpłacasz opłatę ryczałtem (ok 2000), padasz na kolana i prosisz o zgody sąsiadów - jeśli przez ich działki będzie przechdził gazociąg i czekasz ok pół roku. aaa i skrzynkę gazową sobie kombinujsze np pod kolor oczu.

TT16 ...... :rolleyes:

Ty jak mi juz wypiszesz post to ...... :lol2::lol2::lol2: ........

Szybko pisze co nastepuje :

Warunki przylaczenia do sieci gazowej - SA

Mapa do celow projektowych z naniesionymi przylaczami - JEST

Uzgodnienia z ZUD wazne do wrzesnia 2012 - SA

Oswiadczenie Pani od ktorej kupilam dzialke dotyczace zgody przekopu przez droge - JEST

Jednym slowem papiery wszystkie mam ............... wiem , ze teraz nalezy isc i podpisac umowe z KSG ( oplata zryczaltowana to 1600 zl. ) .....

Chodzi mi o to , ze na obecna chwile chce skrzynke w ogrodzeniu ( a raczej w granicy dzialki ) i koniec ...... a pozniej za kilka miesiecy chce dalej ciagnac przylacz do domu ..... Niestety nie bedzie to raczej mozliwe .... bo po zawarciu umowy dostaje 6 miesiecy na wykonanie instalacji wewnetrznej i po tym okresie nastepuje odbior . Reasumujac ..... jesli teraz podpisze umowe to luty - marzec 2011 bede musiala zglosic gotowosc poboru gazu ( co ewidentnie mi nie pasuje ) .... z drugiej strony na drugi rok chce robic ogrodzenie wokol domu i chce zrobic wszelkie niezbedne przekopy !!!! A co do koloru skrzynki to bedzie ladna jesli dopasuje ja do koloru moich oczkow ..... :wiggle:.....

Pozdrowionka

Aliminer ...... zadzwon do pracowni i zapytaj Architektow :yes: moze warto poczekac ...... jak zmienia ten garaz to bierz projekt w ciemno ..... to naprawde fajny domek ...

Pozdrowionka :bye:

Witam Tarnowiaków po długim niebycie. My już płytkujemy, za dwa tygodnie drewno i wprowadzka....gdyby nie przylącza. No i jasne...jak trwoga to do boga...

Nie mamy wody i kanalizacji mimo,że wszelkie urzędowe sprawy załatwione. Powód>? niski poziom wód gruntowych (ok 1 m) a wykopy będą od 1,5 do 3 :( Nikt nie chce nam pomóc. Nasi hydraulicy chowają głowe w piach twierdząc,że trzeba poczekać? ile rok? My musimy wprowadzić się za miesiąc około!!! gdyby ktoś coś wiedział o firmie, która chcialaby się podjąć 25 metrów przyłaczy w takim terenie to będę wdzięczna...:)

A ja dalej wertuję projekty, choć narazie nie wiem po co ;). Znalazłam parę projektów, które spełniają moje wymagania :/. MożeWy znacie jakieś fajne projekty z dwoma sypialniami, kuchnią, jadalniaą, salonem, łazienką i kotłownią na parterze, a na poddaszu 3 pokoje, łazienka i garderoba ?

Teraz mam problem. Nie chcę myśleć co będzie jak przyjdzie czas konktetnych decyzji...

Aliminer ...... zadzwon do pracowni i zapytaj Architektow :yes: moze warto poczekac ...... jak zmienia ten garaz to bierz projekt w ciemno ..... to naprawde fajny domek ...

Pozdrowionka :bye:

Hej:)

Raczej zdecydujemy sie z zona na projekt "na miare1". Ten uklad najbardzie nam odpowiada, choc musze isc na kompromis, i zrobic wejscie od zachodu. Edyta twoj projekt tez nam sie b. podoba. Czy kosztorys przedstawiony przez pracownie pokrywa sie w realu?

Rere79 dziekuje bardzo za kontakt, jednak architekt nie zgodzil sie na projekt indywidualny. Oczywiscie podzwonilem po wszystkich pracowniach w Tarnowie i okolicach i mam burze w glowie. Wybiore jednak gotowy projekt. Jeszcze raz thx:)

Rere79 dziekuje bardzo za kontakt, jednak architekt nie zgodzil sie na projekt indywidualny. Oczywiscie podzwonilem po wszystkich pracowniach w Tarnowie i okolicach i mam burze w glowie. Wybiore jednak gotowy projekt. Jeszcze raz thx:)

Oj to szkoda. A podał z jakiego powodu nie podejmie się zadania? Czy to tylko zawalene robotą czy coś innego?

Raczej zdecydujemy sie z zona na projekt "na miare1". Ten uklad najbardzie nam odpowiada, choc musze isc na kompromis, i zrobic wejscie od zachodu. Edyta twoj projekt tez nam sie b. podoba. Czy kosztorys przedstawiony przez pracownie pokrywa sie w realu?

Hejka ;)

U mnie tez wejscie jest od zachodu .....

Kosztorys ...... :bash::bash::bash::bash::bash: chyba juz dalam Ci odpowiedz .....

Pozdrawiam

Hejka ;)

U mnie tez wejscie jest od zachodu .....

Kosztorys ...... :bash::bash::bash::bash::bash: chyba juz dalam Ci odpowiedz .....

Pozdrawiam

Nawet mnie nie strasz :eek:

Rere79, architektowi nie pasowalo miejsce - Tarnow oraz sam projekt indywidualny. Powiedzial, ze woli sie zajmowac adaptacjami;) o czasie nic nie wspominal.

Houston mamy problem:) W decyzji o warunkach zabudowy mamy podane 14m +/- 20% szerokosci elewacji frontowej. Jeli ustawie projekt na dzialce tak, zeby odpowiadal tym warunkom, to do garazu bede musial sie teleportowac lub salon bede mial z widokiem na piekana skarpe;) Dzwonilem do architekta z pracowni domy z wizja i powiedzial, ze nie ma problemu z uzyskaniem zgody na adaptacje projektu. Zastanawiam sie jednak, czy nie latwiej uzyskac zmiene w zapisie w warunkach zabudowy. Czy ktos wie ile na to sie czeka?

Zwrociles uwage na slupy w domu widze 3 na poddaszu w srodku kazdej sypialni i jeden na parterze w centralnym miejscu salonu , mozesz miec pozniej problem z ustawieniem mebli w pomieszczeniach . Istotna jest tez ilosc okien dachowych ....... zwroc uwage , ze przez okna bedziesz mial duza ucieczke ciepla ( chyba , ze zainstalujesz okna energooszczedne z wspolczynnikiem U nizszym niz 1 ) .

Nawet mnie nie strasz :eek:

Ja buduje troche inny Stylowy 2 tzn. robie inne ogrzewanie w domu ..... ( dosc kosztowne ) juz na etapie fundamentow byly robione koryta do ogrzewania lane z betonu ..... jak do tej pory wlalam w niego spore ilosci betonu i musisz liczyc sie z tym , ze stali rowniez dosc duzo trzeba bedzie w niego " wpakowac " . Dom jest dozbrojony jak forteca :eek:

Houston mamy problem:) W decyzji o warunkach zabudowy mamy podane 14m +/- 20% szerokosci elewacji frontowej. Jeli ustawie projekt na dzialce tak, zeby odpowiadal tym warunkom, to do garazu bede musial sie teleportowac lub salon bede mial z widokiem na piekana skarpe;) Dzwonilem do architekta z pracowni domy z wizja i powiedzial, ze nie ma problemu z uzyskaniem zgody na adaptacje projektu. Zastanawiam sie jednak, czy nie latwiej uzyskac zmiene w zapisie w warunkach zabudowy. Czy ktos wie ile na to sie czeka?

Zmienialam WZ i czekalam do miesiaca na decyzje , najpierw jednak musisz zdecydowac sie na projekt .... wtedy zobaczysz jak szeroka masz elewacje frontowa i w prosbie o zmiane WZ podajesz jaka szeroka elewacja Ciebie interesuje .

Wez PRAKTYCZNY 1 ......... wtedy nie bedziesz musial zmieniac WZ :cool: nie ma w nim widocznych slupow !!!!!! i sa tylko 2 okna dachowe , jedyny mankament to ten garaz ... ale reszta to same plusy ... zobacz jaki duzy salon .....

Dzieki za info:)

Juz sie zdecydowalem na projekt na miare 1. Wczoraj dokonalem juz dosc sporych zmian w projekcie. Slupy oczywiscie do usuniecia. Architekt ma mi powiedziec ile podniosa sie koszty usuniecia tych slupow. Generalnie bedzie kilka zmian w elewacji wlaczajac obciecie skrzydla o ok 1,5 m od poludniowej strony. Ze 189m2 zostanie 173m2. Rozmawialem z osoba, ktora buduje na miare 2 i twierdzi, ze fundamenty sa dosc mocno przezbrojone. Twierdzi, ze sie zna na tym:) Oczywiscie ja nie szukam oszczednosci w cieciu kosztow na zbrojeniu. Co do okien, to juz wczoraj kilka usunalem. Praktyczny 1 nie podchodzi mi z wielu wzgledow. Najwazniejsza to ta, ze mam droge dojazdowa od poludnia. Zamieszcze niebawem kilka fotek, to zobaczysz o co mi chodzi.

Pozdrawam,