Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tarnów i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 879
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

też się chętnie podepnę :)

Znalazlam czlowieka :yes: od odgromowki bedzie u mnie na budowie w przyszlym tygodniu ogladac " na zywo " plac boju ....

Jesli chcesz moge podac namiar .... pisz na priv. w tej sprawie

Pozdrawiam

Edyta

u nas w ubiegłyn tygodniu zainstalowano okna z firmy Ren Pol. Okna i montaż pierwsz klasa. Trzyszybowe, tylko drewniane. Fakt, dość długo na nie czekałem i też byłem zaskoczony terminem. Ale warto !

Witam, czy móglbyś mi dać namiary na tą firme, ja chce trzyszybowe ale z pcv, no i w przyzwoitej cenie.

Znalazlam czlowieka :yes: od odgromowki bedzie u mnie na budowie w przyszlym tygodniu ogladac " na zywo " plac boju ....

Jesli chcesz moge podac namiar .... pisz na priv. w tej sprawie

Pozdrawiam

Edyta

z

Droga Edyto, twój śliczny dom ma powierzchnie podobną do mojego, http://www.archipelag.pl/projekty-domow/mateusz/?ProjectMirror=1, czy znasz może koszt fundamentów z izolacją ?, JA myślę o płycie fundamentowej bo jest ciepła ale wielu straszy kosztami. Ile kosztował cię beton z gruchy jak moge zapytać, prosze o informacje może być na priv .

pozdrawiam Bartek

Jak ja się zacznę na poważnie budować to nie odpędzicie się od moich pytań ;)

Ps. Dalej czekam na tą drogę i nikt mi jej nie chce dać:rolleyes:

Może troche ożywimy ten wątek, pytanie z zakresu izolacji ścian, czym ocieplacie i jak grubo, ile za to płacicie/płaciliście, ile płacicie za ogrzewanie i jakiego typu ono jest.

• 2 weeks później...
Może troche ożywimy ten wątek, pytanie z zakresu izolacji ścian, czym ocieplacie i jak grubo, ile za to płacicie/płaciliście, ile płacicie za ogrzewanie i jakiego typu ono jest.

Podaj namiar na siebie - skrzynke mailowa :yes:

[

Ps. Dalej czekam na tą drogę i nikt mi jej nie chce dać:rolleyes:

Moja droga :)) Z drogami to nie ma lekko- podstawa przed myslą o budowie zagwarantowac sobie ptrawo przejazdu....

Korzystając z tego watku i forum mieszkańców Tarnowa moze ktoś by mi poradził co zrobić z brakiem doajazdu.

Otóż droga do mojej działki jest gminna, utwardzona i w zasadzie ok tylko ze jak miasto (czy tam Skarb Państwa) wykupowła 20 lat temu poszczególne odcinki drogi od mieszkańców Pani właącicielka Srodkowych 25 metrów drogi była w USA i nikt tego od niej nie kupił. Miasto ma koniec i początek drogi a środek to już nie. I teraz ja chcący dojechac do działki z sensownej strony czyli droga utwardzona i oświetlona musze mieć zgodę tej Pani na przejazd. Ok - zapałciłabym jej nawet chętnie ale ile ona chce???? 20.000 tys i to DOLARÓW!! jeszcze..... Bez komentarza...

Zwróciła się do Miasta z prosbą o dokończenie wykupu i przejęcie tego środkowego odcinka drogi ale szans na to nie widać. Po 6 miesiącach wymiany korenspondecji z Urzędem Miasta i odsyłaniu do Zarzau Dróg Miejskich moje wiara wygasła. Poddałam sie bo nie widze szans żeby to ruszyć .

Niestety Urząd Maista mi jie pomoże - czy macie jakies pomysły???? Do kogo by tu uderzy ć???

pozdrawiam MAriola

Mariola no to masz problem !!!!!

Ja kupilam swoja dzialke na poczatku 2009 roku..... dojazd do dzialki droga utwardzona ( droga ta zostala wydzielona przez Pania od ktorej kupilam grunt ) ..... Zakupu dokonalam za posrednictwem Biura Nieruchomosci ..... wydaje sie , ze wszystkie formalnoscu powinny byc dograne !!!! a jednak nie byly jak sie pozniej okazalo ....

Dobrze , ze zaraz po zakupie dzialki wymyslilam sobie budowe domku .... projekt , adaptacje itp. itd ..... no i Pozwolenie na Budowe ...... wtedy wlasnie okazalo sie , ze brakuje mi odpowiedniego wpisu dotyczacego pozwolenia na przejazd !!!!!!! bez tego nie bylo mowy o wydaniu PnB ..... Na szczescie byla wlascicielka nieruchomosci zgodzila sie nieodplatnie udzielic takiej zgody , wpis zostal dokonany w biurze notarialnym i pozniej dokumenty trafily do Sadu . W ciagu kilku dni otrzymalam decyzje o uprawomocnieniu i wpisie do KW i dopiero wtedy moglam zlozyc komplet dokumentow do PnB. ......

Mariola rozumiem , ze Ty masz dzialke a dom w planach budowlanych tak ? Nie rozumiem dlaczego ta Pani nie moze dac Ci zgody na przejazd ..... zapisac to notarialnie , a z drugiej strony przeciez moze usilowac odsprzedac ten kawalek gruntu Miastu czy Gminie ..... Ja na Twoim miejscu usilowalabym sie z Nia dogadac ....:yes:

Witam wszystkich serdecznie :welcome:!!!

Jak się cieszę, że Was znalazłam :D!!!!!!!!!!!

Świetnie że jest takie miejsce i można zapoznać się z „sąsiadami” w Grupie Tarnów i okolice. Ja właśnie z tych okolic jestem - zakupiłam działeczkę pod domek w Dąbrowie Tarnowskiej i na wiosnę 2011 myślę ruszyć z budową. Na razie jestem na etapie zbierania papierków i duuuuuuużejjjjjjj ilości informacji o budowaniu i oczywiście TWORZE projekt domu.

Mam nadzieje, że będę mogła do was przyłączyć i wesprzecie mnie dobrą radą i słowem w potrzebie?

Pozdrawiam wszystkich cieplutko

[

Korzystając z tego watku i forum mieszkańców Tarnowa moze ktoś by mi poradził co zrobić z brakiem doajazdu.

Otóż droga do mojej działki jest gminna, utwardzona i w zasadzie ok tylko ze jak miasto (czy tam Skarb Państwa) wykupowła 20 lat temu poszczególne odcinki drogi od mieszkańców Pani właącicielka Srodkowych 25 metrów drogi była w USA i nikt tego od niej nie kupił. Miasto ma koniec i początek drogi a środek to już nie. I teraz ja chcący dojechac do działki z sensownej strony czyli droga utwardzona i oświetlona musze mieć zgodę tej Pani na przejazd. Ok - zapałciłabym jej nawet chętnie ale ile ona chce???? 20.000 tys i to DOLARÓW!! jeszcze..... Bez komentarza...

Zwróciła się do Miasta z prosbą o dokończenie wykupu i przejęcie tego środkowego odcinka drogi ale szans na to nie widać. Po 6 miesiącach wymiany korenspondecji z Urzędem Miasta i odsyłaniu do Zarzau Dróg Miejskich moje wiara wygasła. Poddałam sie bo nie widze szans żeby to ruszyć .

Niestety Urząd Maista mi jie pomoże - czy macie jakies pomysły???? Do kogo by tu uderzy ć???

pozdrawiam MAriola

Czesc

rozumie że Pani chce sprzedać prawo przejazdu. W końcu to jej własność - ale ta cena to kosmos.

Jeśli nie da sie z Panią dogadać, a nie masz dostępu do drogi publicznej możesz wystąpić do sądu o tzw "drogę konieczną". Może wtedy Pani "ciągle mało" zejdzie z ceną na ziemie.

pozdrowienia

witam wszystkich :) A jednak ktoś tu zagląda:)))

Z moim dojazdem to jest tak że dom juz stoi:)))) i do końca tygodnia pojawi się nawet dach:)))

A z dojazdem jest tak że zamiast jeździc droga utwardzaną, oswietlona i prawie gminną (te nieszczęsne 25metrów...) mam wytyczony i zagwaranantowany dojazd z równoległej strony - tylko że ta moja droga zgodna z papierami to po prostu jest przejazd przez czyjeś podwórko i dla mnie wjazd na działke zupełnie najbardziej naokoło jak tylko sie da.....- ale jest...

I między innymi dltego UM mi nie pomoże bo drogę w papierach mam, a to że jest to po prostu przejazd między domami to urzędników nie obchodzi....

A Pani właścicielka kawałka drogi - korzysta z okazji i jak widać pomieszały się jej rzeczywistości, próbowaliśmy się dogadać ale teraz juz wiem że to niemożliwe

NA FORUM SZUKAM POMOCY - do kogo sie zwrócić w tym temacie??? Jak myslicie moze do nowego Prezydenta???:)))

pozdrawiam MAriola

Mariola no to masz problem !!!!!

Ja kupilam swoja dzialke na poczatku 2009 roku..... dojazd do dzialki droga utwardzona ( droga ta zostala wydzielona przez Pania od ktorej kupilam grunt ) ..... Zakupu dokonalam za posrednictwem Biura Nieruchomosci ..... wydaje sie , ze wszystkie formalnoscu powinny byc dograne !!!! a jednak nie byly jak sie pozniej okazalo ....

Dobrze , ze zaraz po zakupie dzialki wymyslilam sobie budowe domku .... projekt , adaptacje itp. itd ..... no i Pozwolenie na Budowe ...... wtedy wlasnie okazalo sie , ze brakuje mi odpowiedniego wpisu dotyczacego pozwolenia na przejazd !!!!!!! bez tego nie bylo mowy o wydaniu PnB ..... Na szczescie byla wlascicielka nieruchomosci zgodzila sie nieodplatnie udzielic takiej zgody , wpis zostal dokonany w biurze notarialnym i pozniej dokumenty trafily do Sadu . W ciagu kilku dni otrzymalam decyzje o uprawomocnieniu i wpisie do KW i dopiero wtedy moglam zlozyc komplet dokumentow do PnB. ......

Mariola rozumiem , ze Ty masz dzialke a dom w planach budowlanych tak ? Nie rozumiem dlaczego ta Pani nie moze dac Ci zgody na przejazd ..... zapisac to notarialnie , a z drugiej strony przeciez moze usilowac odsprzedac ten kawalek gruntu Miastu czy Gminie ..... Ja na Twoim miejscu usilowalabym sie z Nia dogadac ....:yes:

Edyto

To naprawdę Ci sie udało że kobieta się zgodziła - za darmo na dodatek!!!!... Jak widzisz moja Pani od drogi jest z innej bajki...

A swoją drogą to w głowie mi sie nie mieści jak takie rzeczy wogóle moga sie dziać!!! Skoro Biura Nieruchomości popełniają takie błędy to jak ma sobie poradzić "szary człowiek" któremu zachciało sie wybudować dom???

Ja podejmę jeszcze walkę o tę drogę ale narazie odpuszczam bo mam tysiac innych spraw przy budowie...

Pozdrawiam serdecznie:)))

MAriola

eniac niestety, ale wydaję mi się, że tylko sąd Ci zostaje. Choć skoro masz dojazd z drugiej strony, to pewnie skazana jesteś na przegraną...

A ta druga droga to jak? Przejazd pomiędzy domami, a droga czyja? Miasta czy ktoś z tych domów ją udostępnił?

Berni Z witaj wśród budujących i tych marzących żeby wkońcu już zacząć ;)

Edyto

To naprawdę Ci sie udało że kobieta się zgodziła - za darmo na dodatek!!!!... Jak widzisz moja Pani od drogi jest z innej bajki...

A swoją drogą to w głowie mi sie nie mieści jak takie rzeczy wogóle moga sie dziać!!! Skoro Biura Nieruchomości popełniają takie błędy to jak ma sobie poradzić "szary człowiek" któremu zachciało sie wybudować dom???

Ja podejmę jeszcze walkę o tę drogę ale narazie odpuszczam bo mam tysiac innych spraw przy budowie...

Pozdrawiam serdecznie:)))

MAriola

Hejka

Zastanawiam sie tylko jakim sposobem takie niedopatrzenie .... " przeszlo " jak staralas sie o PnB w urzedzie ..... w moim przypadku nie bylo mowy o otrzymaniu pozwolenia jesli nie zalatwilam sprawy dojazdu do dzialki ...... ale pewnie wszystko zalezy od tego kto te papierki przeglada ......

Pozdrawiam i powodzenia zycze

Edyta :D

Witam Tarnów i okolice :)

Czy ktoś z Szanownych Koleżanek i Kolegów może polecić kogoś do kierowniczenia budową? Chodzi mi o kierownika budowy, który poza posiadaniem pieczątki i chęcią jej przystawienia za kilkaset złotych realnie będzie w newralgicznych momentach na budowie i odbierze robotę lub wcześniej zasugeruje zmiany, modyfikacje itp.

Pozdr, W.