Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poznań i okolice 2010

makofski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

atika tak! wystartowali wczoraj i dzisiaj już jadą sufity ale fajnie bo szybko im idzie :)

ja sie tylko obawiam o podłogę bo nie chcieli zadnej folii ani nic rozkładać, najwyzej pan od posadzki podszlifuje jak bedzie trzeba

atika własnie przeczytałam na czarnej liście o Waszej przygodzie z szambem :( kurde dobrze jednak ze dla mnie nie wystarczyło miejsca w transporcie :/ a zapłaciliscie im wczesniej czy jak że mogli tak sobie odjechać?

ja zamówiłam w jesbecie - czy ktoś z Was zamawiał tam i ma jakieś zdanie na ich temat?

Pytałam u siebie, ale jeszcze zapytam tutaj w szerszym gronie.

Mam stropodach i nieużytkowe poddasze.

Będę ocieplać strop. Jakie U będzie odpowiednie by było rzeczywiście ciepło. U=0,128 to chyba średnio ?? U=0,099 to dobry wynik ??

Jak macie u siebie ?

I drugie pytanie. Chciałabym położyć wełny 45cm - 30 między dolny pas wiązarów (podwiązane sznurkiem) + w poprzek 15 cm na stelaże. I teraz pytanie - i sznurek i stelaże wytrzymają ciężar wełny ??

Stelaże będą krzyżowo.

Pytałam u siebie, ale jeszcze zapytam tutaj w szerszym gronie.

Mam stropodach i nieużytkowe poddasze.

Będę ocieplać strop. Jakie U będzie odpowiednie by było rzeczywiście ciepło. U=0,128 to chyba średnio ?? U=0,099 to dobry wynik ??

Jak macie u siebie ?

I drugie pytanie. Chciałabym położyć wełny 45cm - 30 między dolny pas wiązarów (podwiązane sznurkiem) + w poprzek 15 cm na stelaże. I teraz pytanie - i sznurek i stelaże wytrzymają ciężar wełny ??

Stelaże będą krzyżowo.

Atika, współczynnik przenikania ciepła U dla stropodachów:

• zgodnie z obowiązującymi przepisami – 0.30 W/m2 K
  • dla rozwiązań termo modernizacyjnych - 0.22 W/m2 K
  • dla budynków energooszczędnych – 0.15 W/m2 K

więc jesteś grubo powyżej normy :)

Atika, współczynnik przenikania ciepła U dla stropodachów:

• zgodnie z obowiązującymi przepisami – 0.30 W/m2 K
  • dla rozwiązań termo modernizacyjnych - 0.22 W/m2 K
  • dla budynków energooszczędnych – 0.15 W/m2 K

więc jesteś grubo powyżej normy :)

Esiak bardzo Ci dziękuję.

To może nawet nie ma sensu dawać tych 45cm - a wystarczy 30cm z U=0,128 ?? To i tak lepiej niż przy domach energooszczędnych zakłada norma.

45 cm to już dośc gruba izolacja i należy wykonać starannie stelaż żeby nie spadło wszystko na głowę

swego czasu gość o nicku "Piczman" dał 50 cm wełny i na następny dzień zbierał zabudowę z podłogi ale po wzmocnienu stelaża wszystko gra

Znam przypadek Piczmana, ale on rozsypywał dość ciężki granulat bezpośrednio na płyty.

Ja chciałabym 30 cm podwiązać sznurkami - sznurki porozciągać pomiędzy dolnym pasmem wiązarów, pomiędzy gwoździami(śrubami) tak to sie chyba robi ?? i do tego 15cm pomiędzy stelaże.

Oczywiście stelaże dosć gęsto i dobrze poprzykręcane.

czy ktoś z was badał już wodę ze studni? gdzie najtaniej można to zrobić?

Sanepid P-ń, Nowskowskiego 21 61/85-44-826 pn-środa do 14-tej zlecenie ok.100 zł, badanie 500,-

Aquanet P-ń, Wiśniowa 13 61 8324-773 pojemniki wydają 7-16 badanie bakteriologiczne 215 netto + badanie chemiczne też 215 netto

Przez telefon babka z Aquanetu taka konkretniejsza.