Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poznań i okolice 2010

makofski

Recommended Posts

No ja budowałem z jedną firmą i mogę powiedzieć, na pewno jak Kejti30 - tylko pilnować, pilnować, wymagać i pilnować. Niestety na wszystko potrzebny jest czas. Mi zależało bardzo na tym, żeby zminimalizować jego ilość potrzebną na załatwianie różnych rzeczy, niestety kosztem ryzyka, jakie pojawia się, gdy sami wszystkiego nie kontrolujemy. Wyszło to z różnym skutkiem, teraz, gdybym miał jeszcze raz budować, to wziąłbym też jedną firmę (ze względu na zobowiązania gwarancyjne, mimo wszystko jeden punkt kontaktu itp) ale zorganizowałbym to bardziej formalnie - myślę tu o szczegółowym harmonogramie (bardzo szczegółowym) i przestrzeganiu właśnie tego harmonogramu a nie na zasadzie, tak tak, wiem, że powinno juz to być, ale i tak zdążymy bo tamto będzie szybciej. Poza tym pokusiłbym się o dokładne oszacowanie i spisanie ryzyk jakie mogą wystąpić przy poszczególnych punktach harmonogramu, które mogłyby mieć wpływ na realizację i dokładnie określił odpowiedzialność za ewentualne obsuwy, względem właśnie tych ryzyk. Mój znajomy budował z kierownikiem budowy, który także wszystko organizuje, oczywiście za odpowiednie pieniądze i wygląda to tak, że mieli spotkania, na których do akceptacji przedstawiane były np. ceny poszczególnych materiałów (wraz z ofertami z różnych hurtowni, poglądowo). Pewnie też jest to jakiś sposób, ale nie przekłada się na przykład na korzyści po zamknięciu budowy (czyli rzeczona gwarancja). Gdybym natomiast dysponował większą ilością czasu (dużo większą) to pewnie pokusiłbym się o budowę systemem gospodarczym.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja polecam Mur-bet ( Karol Wasielewski ): http://www.mur-bet.net.pl/page3.php

najlepsza ekipa jaką dotąd miałem na budowie - szybko, solidnie i przyjemnie, zero stresu - każdy chwalił ich prace łącznie z kierownikiem.

I ja się dołączam do pochwał dla Pana Karola. Super ekipa. I najważniejsze - nikt kto wchodził po nich nie skarżył się że coś jest nie tak, krzywo, itd.

Kierownik również zadowolony.

Witam wszystkich z Poznania i okolic. Jestem ,jak się domyslacie nowy. Narazie zaczytam się edukować w pewnych sprawach. Zamierzam budować w Tarnowie Podgórnym od lipca (papierologia) dom w Aksamitkach 2 z lekkimi zmianami. (helike 2 za drogi ). Ktoś z was budował takie domki ? Zaczynam także szukać ekip budwlanych wstępnie został mi polecony FBI augustyn z Kaźmierza. Lecz już słyczałem od znajomego, że wycenia mu dom od 1,5 mc i doczekać się nie może. Macie może jakieś fajne ekipy, które polecacie? Pozdrawiam

http://darbudrem.pl.tl/Galeria-zdjec-kilku-robot/index.htm

Witam, jesteśmy na etapie instalacji elektrycznej oraz alarmowej w domku jednorodzinnym. Czy może ktoś polecić sprawdzoną firmę od tych instalacji ? W okolicach Poznania.

Pozdrawiam.

mogę Ci polecić moich elektryków...

fachowi, rzetelni, mają wszelkie uprawnienia...

MM Systems

Marcin Głuszek 518 250 665

atika wymieniałaś może filtry w swoim brinku? jak tak to skąd wzięlaś nowe? mój instalator chce mnie oskubac więc postanowiłam sama znaleźć i jakos mi nie idzie :/ w necie są tylko te zwykle do brinka a one nie pasują do excellenta

jeszcze się nie rozglądałam. Przed przeprowadzką byli instalatorzy i dokładnie wyczyścili reku. Wyczyścili filtry, i jeden jeszcze gratisowo wymienili :). Jeśli jeszcze nie znalazłaś mogę podpytać swoich gdzie kupić filtry.

Przyznam, że myslałem nad jedną firmą, która ma swoich pod wykonawców. Ale w sumie systemem gospodarczym powinno wyjść taniej pytanie o ile i czy warto w to się bawić ? Kto z was praktykował ? Pozdrawiam

Witam. Ja budowałam w "systemie gospodarczym" i muszę przyznać, że niejedną noc przez to miałam nieprzespaną, i codziennie musiałam pilnować wszystkich prac. Obojętnie czy to będzie jedna firma, czy swoi wykonawcy trzeba pilnować. Niestety zdażają się kradzieże. Nam ukradli kilka dobrych metrów płytek i kleju pod nie. W natłoku prac wiele się nie widzi. Wszystko wychodzi później. Najważniejsze jest mieć kilka ekip, które mają zlecenie na wykonanie poszczególnych "działów" prac, np.tynki,szpachlowanie,malowanie razem(bo potem masz spychologię błędów). Miałam przyjemność pracować z kilkudziesięcioma firmami w ciągu całej budowy i mogę na końcu polecić może 3, które były na poziomie.

Witam, jesteśmy na etapie instalacji elektrycznej oraz alarmowej w domku jednorodzinnym. Czy może ktoś polecić sprawdzoną firmę od tych instalacji ? W okolicach Poznania.

Pozdrawiam.

wysłałem info na PW :)

dzięki za namiar, ja też wzoraj poszperałem i ostatecznie kupiłem:

http://allegro.pl/piec-z-szamotem-koza-11-cegiel-170-m2-piece-piecyk-i2023823678.html

też miałem zamiar od nich kupić, ale ostatecznie nie chciało mi się jechać do Wrześni, a za kuriera podali zbójecką kwotę.

wysłałem info na PW :)

też miałem zamiar od nich kupić, ale ostatecznie nie chciało mi się jechać do Wrześni, a za kuriera podali zbójecką kwotę.

ceny mają dość dobre, dużo rzeczy do ciesielki brałem od nich, a mam to szczęście że kolega z pracy jest z wrześni i dojeżdza

jak by co mogę co nieco przemycić, wtedy odbiór w zachodniej części Poznania ;)

jeszcze się nie rozglądałam. Przed przeprowadzką byli instalatorzy i dokładnie wyczyścili reku. Wyczyścili filtry, i jeden jeszcze gratisowo wymienili :). Jeśli jeszcze nie znalazłaś mogę podpytać swoich gdzie kupić filtry.

znalazłam juz na alle się pojawiły :D, zauważyłam ze czesto trzeba je odkurzac nawet jak sie za wiele nie dzieje w domu :o

a kto Ci robił instalację? instalator ktory mi zakładał juz mnie zaczyna irytowac, zazyczył sobie za 4 filtry 250 zł netto (na alle chodzą po 30 zł sztuka) + za wizytę nastepne 250 (regulacja anemostatów + zdiagnozowanie błędu bo cos tam nam wyskakuje na wyświetlaczu) masakra jakas :wtf:

Witam, "ostatnio" prosiłam o namiary na okna i zdecydowaliśmy się na jedną z poleconych firm więc dziękuję :)

Teraz zastanawiam się nad podłogówką, czy położyc w całym domu czy nie, bo chcemy drewno w salonie i sypialniach więc nie wiem jeszcze. Szukam jakiegoś instalatora, który się na tym zna i nic nie spartoli, może kogoś polecicie? Byłabym wdzięczna, bo nie chcemy ryzykowac niesprawdzonych firm.

Witam, "ostatnio" prosiłam o namiary na okna i zdecydowaliśmy się na jedną z poleconych firm więc dziękuję :)

Teraz zastanawiam się nad podłogówką, czy położyc w całym domu czy nie, bo chcemy drewno w salonie i sypialniach więc nie wiem jeszcze. Szukam jakiegoś instalatora, który się na tym zna i nic nie spartoli, może kogoś polecicie? Byłabym wdzięczna, bo nie chcemy ryzykowac niesprawdzonych firm.

Instal-Tech

Radosław Budziński 696 115 518

ale wiem, że do końca stycznia jest mocno zajęty...